ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Produkcja w toku w budownictwie

Mam pytania:
1. czy na koniec m-ca niezakończone roboty budowlane przeksięgowujecie na 6 odrebną dla każdego miejsca wykonywania prac? Wn 6/Ma 5
2. czy na początek kolejnego trzeba zrobić PK w tej samej wartości 5/6
3. koszt własny sprzedaży jest = sprzedaży netto z fv?
Ja mam zrobione dodatkowe konto na "5" na której rozliczam budowy np. 5xx-999 i na produkcji w toku 63x-999 i jednym zapisem przenoszę saldo z "5" 63x-999/5xx-999 na koniec m-ca i potem na początek zapis odwrotny 5xx-999/63x-999. Przenoszenie sald poszczególnych budów byłoby zadaniem karkołomnym. Jedynie tylko na koniec roku produkcje w toku przenoszę bezpośrednio z każdej budowy z 5 na 6 i na początku roku z 6 na 5.
Koszt własny to jest koszt zgromadzonych/poniesionych na danej budowie kosztów (konto "5"). Koszt własny sprzedanych robót nie jest równy sprzedaży netto faktury sprzedaży. Różnica między kosztami zgromadzonymi/poniesionymi na danej budowie ("5") a kosztem własnym sprzedaży (przeksięgowanym z "5") stanowi produkcję w toku.
Natomiast jak masz problem z ustaleniem produkcji w toku, to zgodnie z art. 34 uor możesz wybrać jedną z metod wyceny sprzedawanych robót i wtedy księgowania będą nieco inne. Zależy to również od długości trwania robót.
Czyli koszt własny sprzedaży to jest to, co zostaje na 5? Bo to co jest niesprzedane to księgujemy 6/5, tak? Rozumiem, że koszt własny sprzedaży musi posiadać analitykę taką jak na 5?
Tak się zastanawiam, jak masz zbiorcze konto na 5 i 6 to jak w ciągu roku widzisz jaki jest wynik na danej budowie?
Na "7" możesz mieć tylko jedną analitykę z nazwą budowy np. 702-x, 702-Y itd. To co jest niesprzedane na "5" to jest produkcja w toku i idzie na "6". Wynik na budowie to masz na "7" jako różnicę między przychodem ze sprzedaży (kwoty netto z f-r sprzedaży) a kosztem własnym sprzedaży (przeksięgowane koszty z "5".
Źle mnie zrozumiałaś. Nie mam zbiorczego konta "5" i "6". Na "5" mam oddzielną analitykę na każdą budowę 501-x, 501-Y itd. Jak wyksięguję produkcję sprzedaną a na tych kontach pozostaną mi salda (produkcja niesprzedana) to na syntetyce 501 mam sumę tych produkcji w toku z wszystkich budów i to saldo zapisem 63x-999/501-999 przenoszę, aby nie wyksięgowywać sald z poszczególnych analityk dot. budów. Tym sposobem mam na syntetyce 501 saldo "0" a na syntetyce 63x - produkcję w toku.
Z "5" wyksięgowujesz produkcje sprzedana na 71x - koszt własny sprzedaży. Na "5" po tym księgowaniu powinna zostać produkcja w toku jako koszt niesprzedany. Reszta w komentarzu powyżej.
Ok, a z tym kosztem sprzedanych usług, to dobrze myślę, bo już mi się miesza.. To są 5 (koszty budów) - produkcja w toku?
P.S. miejsca budów gdzie powinny się znaleźć? Na 5, potem koszcie własnym sprzedanych usług i przychodach ze sprzedaży?
Na "5" gromadzisz wszystkie koszty dot. budowy. Jak wystawisz fakturę sprzedaży, to część kosztów z "5" dot. tej faktury sprzedaży wyksięgowujesz na "71x - koszt własny sprzedanych robót. Jeśli kończysz budowę (faktura końcowa) to na "5" nie powinno Ci już zostać żadne saldo. Ale jeśli sprzedajesz roboty częściowo, to na '5' mogą pozostać roboty niesprzedane, które stanowią produkcję w toku.
A mogłabyś mi napisać jak obliczyć tą część która przypada na koszt własny sprzedaży? Na przykład:
na 5- mamy 20 000 zł kosztów w danym m-cu. Fv sprzedaży jest na 25 000zł, ale jest to fv częściowa, to ile mam wyksięgować na koszt własny?
Musisz ustalić metodę rozliczania - art. 34 uor. Są 4 metody. Jeśli przyjmiesz metodę zysku zerowego, to koszty wyksięgowujesz do wysokości f-ry sprzedaży i zysk/ew. strata na tej budowie powstanie dopiero przy fakturze końcowej. Ale poczytaj ten artykuł i zdecyduj jaką metodę wybierzesz to od tego będą zależeć wyksięgowane koszty sprzedaży do wystawionej faktury. Wybrana metodę musisz określić w polityce rachunkowości.
A co jest najczęściej stosowaną metodą? :) Rozumiem, że to np. kierownik budowy musiałby co m-c sporządzać jakiś kosztorys dot.kosztów..?
Niestety tak. Ale ponieważ nie można się doprosić żadnych danych to najczęściej stosuje się metodę tzw. zysku zerowego.
Czyli, jeśli dobrze myślę, aby przeksięgować w koszt własny musiałabym mieć albo kosztorys albo na każdej fv zakupu opis:jaka budowa i jaki etap? Jeśli nie, to stosuję metodę zysku zerowego. A co w przypadku jak wyfakturują więcej niż mam na 5? Mam zwiększyć sztucznie koszt sprzedaży - rozumiem że tylko bilansowo i to jest NKUP w danym m-cu..?
Tak, trzeba by mieć wycenę robót zafakturowanych jako sprzedane. Jeśli wycena byłaby w kosztach rzeczywistych (wycena robót sprzedanych) to wówczas na sprzedaży powstawałby od razu albo zysk albo strata. Natomiast jeśli nie byłoby możliwe uzyskanie takich danych, to przy zastosowaniu metody zysku zerowego, w przypadku braku kosztów do wysokości sprzedaży to albo skorygujesz sprzedaż do wysokości kosztów (korekta w RMK bierne) albo koszty do wysokości sprzedaży (RMK czynne) - przy kontraktach do 6-ciu m-cy. Rozliczenia te prowadzi się w rachunku narastającym.
Dziękuję, a mogę prosić o przykład do tego zerowego zysku, np. sprzedaż 10 000, koszt 8000, to te 2000 księguję na 5 i 490 a potem koszt własny..? czy to jest NKUP?
Przecież koszty dot. budowy gromadzisz na "5" zapisami 8.000 40x/2", "3" i zapis równoległy 50x/490.
Fakturę sprzedaży netto księgujesz 10.000 20x/70x. Koszt własny sprzedaży 8.000 71x/50x. I jeśli to jest budowa rozliczona w całości to już nic więcej nie robisz, masz zysk na tej budowie 2.000 (różnica między kontem 70x - 71x.
Jeśli budowa nie jest zakończona na koniec okresu sprawozdawczego i nie były wystawiane żadne faktury sprzedaży, to cały zgromadzony koszt 8.000 stanowi produkcję w toku, którą należy przeksięgować zapisem 63x/50x i na początku okresu sprawozdawczego zapis odwrotny 50x/63-x.
Jeśli chodzi o metodę zysku zerowego to biorąc Twoje dane, można korygować albo koszty, albo przychód.
Korekta kosztów: 1- szy m-c: sprzedaż 10.000 20x/70x, koszty 8.000 71x/50x i korekta kosztów 2.000 71x/64x- RMK bierne, a na początku następnego m-ca korekta (-) 2.000 71x/64x.
2-gi m-c: sprzedaż 5.000 20x/70x, koszty na 50x 9.000. I teraz musimy to liczyć w rachunku narastającym sprzedaż 10.000 + 5.000 = 15.000, koszty 8.000 + 9.000 = 17.000. Ponieważ przychód wyniósł 15.000 (10.000 + 5.000), to i koszty muszą wynieść 15.000. Ponieważ w poprzednim m-cu wyksięgowaliśmy na koszt własny 8.000 to teraz możemy wyksięgować tylko 7.000 (8 +7 =15), Zatem na 50x pozostanie nam 2.000, które stanowią produkcję i trzeba to przeksięgować 63x/50x a potem 50x/63x. To są kontrakty do 6-ciu miesięcy. Kontrakty długoterminowe rozlicza się poprzez oddzielne konto 65x - rozliczenie kontraktów długoterminowych - bo wchodzą w inną poz. bilansu.
Super, dziękuję bardzo, a napisz mi jeszcze czy ta korekta kosztów (2.000 71x/64x- RMK bierne) są ujmowane podatkowo czy tylko bilansowo?
Tylko bilansowo. Podatkowo masz "0" bo masz tyle samo kosztów (po korektach) co i przychodów, dlatego metoda nazywa się "metodą zysku zerowego". Zysk do opodatkowania będziesz miała dopiero jak wystawisz fakturę końcową i wyksięgujesz już pozostałą faktyczną kwotę kosztów (już bez korekt).
Hmm.. jeśli by było bilansowo, to w przypadku fv sprzedaży większej od poniesionych kosztów wychodzi podatek dochodowy.
Jak wychodzi Ci podatek jeśli miałaś sprzedaż 10.000 i koszty zgromadzone 8.000 i 2.000 kosztów dopisanych. Jeśli wybrałaś w polityce rachunkowości metodę zysku zerowego to ten "dopisany" koszt jest traktowany jako KUP, czyli Twój zysk podatkowy jak i bilansowy na tej budowie wynosi "0". Inną sprawą jest na koniec roku zrobienie odpisu z tyt. odroczonego podatku dochodowego.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.