ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Polityka rachunkowości firmy budowlanej

Proszę o pomoc z początkiem roku 2015 firma budowlana którą prowadzę przechodzi na pełną księgowość proszę o wskazówki odnośnie polityki rachunkowości, plany kont lub cokolwiek. jest to działalność jednoosobowa.
Przede wszystkim od początku zaprowadź ewidencję kosztów na 4 i 5 - koszty rodzajowe i kalkulacyjne w podziale na budowy. Konta przychodów też dobrze podzielić w analityce na poszczególne budowy.
Ok dziękuję za poradę, a nie masz takiego "przykładowego" planu kont albo polityki rachunkowości :)
Mam, ale nie jest moim dziełem i jest chroniony prawami autorskimi :)
Ale poszukaj na forum, wiem, że ktoś wysyłał taki plan kont.
Wiem że to dużo pacy wymaga nie chcę go kopiować, ale ja od czasów szkoły nie miałam z tym styczności i chciałam tylko się na jakimś profesjonalnym powzorować :) jeśli ktoś by się chciał zlitować nade mną to podaję e-mail: kaskac1@op.pl
Przepraszam, chętnie bym się podzieliła, ale niestety nie mogę go udostępniać. Wydaje mi się, że *Koleżanka miała, spróbuj ją zapytać jak się pojawi.
A próbowałaś oglądać tą politykę, która jest w ZMR Gofinu?
Nie :) bo szczerze mówiąc pierwszy raz szukam tutaj pomocy , może jakiś link ???? :)
Http://www.sgk.gofin.pl/1,2495,jak-ustalic-wlasna-polityke-rachunkowosci.html
Baaardzo dziekuję !!! :) będę czytać całą noc :)
Tylko sie nie zaczytaj, bo sie spóźnisz rano do roboty, a wtedy ta polityka bedzie po d... wiatru !!!
Ja prowadzę firmę budowlaną i nie rozdzielam na budowy. Możesz prowadzić tylko '4".
Nie, koniecznie 4 i 5
Znajdź typowy plan kont i dostosuj do siebie, zespół 4 będzie typowy, (w 401 masz m.in.materiały, w 402-usługi obce zrób analitykę na m.in.podwykonawstwo). W zespole 5 - koszty działalności podstawowej pozakładaj analityki na każdą robotę/umowę budowlaną. Poszczególną budowę możesz ewidencjonować w podziale na materiały, podwykonawstwo, wynajem sprzętu, wynagrodzenia z narzutami, koszty wydziałowe.
W zespole 5 będzie k.520 koszty wydziałowe (czyli ogólnobudowlane), 550,507.
Dziękuję za cenne wskazówki !!! Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie remanentu końcowego 2014 jak mam go ująć w BO wiem że może dla niektórch to banalne pytania ale dobrych wskazówek nigdy za dużo :)
BO będzie albo na koncie magazynu materiałów, jeśli taki prowadzicie. Jeśli nie, to na poszczególnej budowie (konta 501).
Czyli w momencie wystawienia fa przychodowej do danej budowy której te materiały księguję jako koszty ??
I jeszcze jedno pytanie przy okazji czy muszę prowadzić magazyn jesli wszystkie materiały są bezpośrednio na budowę dostarczane ??
Jeśli materiały są kupowane bezpośrednio do danej budowy to nie ma potrzeby prowadzenia magazynu. Księgujesz bezpośrednio na 40x - zużycie materiału i równolegle 501-x/490.
W BO na "5" nie możesz mieć żadnych sald. Jeśli będziesz miała roboty w toku na 31.12.2014 (nie sprzedane budowy), to w BO te kwoty winny się znaleźć na koncie 630-x - roboty w toku. Pod datą styczniową powinnaś je przeksięgować na konto 501-x (501-x/630-x). Jeżeli są to kontrakty długoterminowe (czas realizacji powyżej 6-ciu miesięcy), to powinno się je prowadzić od razu na "645-x".
Ok trochę mi to rozjaśniło,
Mam jeszcze jedno pytanie czy koniecznie muszę prowadzić te "5" to jest firma typowo budowlana bez żadnych innych usług. Czy mogłabym prowadzić tylko na "4" i do nich zrobić analitykę na budowy ? :). To jest działalność jednoosobowa osoba fizyczna nie żadna spółka.
Nie wiem dlaczego wszyscy tak upierają przy samych "4" mając roboty budowlane. Prowadzenie "5' przecież znacznie uławia prace przy rozliczaniu budów jak również ustalaniu produkcji w toku. No ale jak ktoś chce sobie komplikować życie i jest pracoholikiem to może prowadzić to na "4".
Popieram zdanie *M52, też myślę, że łatwiej księgować także na piątkach, zamiast do czwórek robić analityki na budowy.
Ok posłucham Fachowców i zrobie sobie 5 :). ale jeśli bylibyście tak uprzejmi pokazać mi chociaż jedno księgowanie, od początku tzn zakup materiałów, zużycie i potem zaliczenie do kosztów tzn chodzi mi najbardziej o te 5 :)
Na "5" wprowadza się wszystko co było zaksięgowane na "4" poprzez zapis równoległy "5"/490 lub jeśli rozliczenie dotyczy kosztów rozliczanych w czasie to zapis jest 64x/490 i potem co miesiąc "5"/64x. 64x - RMK.
Jeśli na "5" masz koszty budowy, to sprzedane koszty budowy wyksięgowujesz bezpośrednio na "71x" - koszt własny sprzedaży usług, a produkcję w toku na 63x i z powrotem "5"/63x.
Nie bardzo łapie tą produkcję w toku - to są te roboty powyżej 6m-cy ??
Roboty w toku to są roboty nie sprzedane na koniec okresu sprawozdawczego. Innymi słowy, gromadzisz koszty danej budowy i jeśli nie sprzedałaś ich (brak faktury sprzedaży) to pozostają jako roboty w toku. Na koszt własny sprzedaży wyksięgowuje się tylko koszty robót sprzedanych. Obowiązuje współmierność kosztów i przychodów.
Są kontrakty/umowy krótkoterminowe do 6-ciu miesięcy i długoterminowe powyżej 6-ciu miesięcy. Przy prowadzeniu KH obowiązuje ustawa o rachunkowości. I w zależności od tego są różne sposoby ich rozliczania.
Czyli tak jak np na koniec stycznia mam tę produkcję w toku na 63x a u lutym sprzedam tą budowę to z powrotem daje na 5 i potem na 71x czy to co jeszcze nagromadziłam w lutym daję normalnie na 5 i potem na 71x a to co było produkcją w toku odrazu daję z 63x na 71x ?
Z produkcji w toku z 63x przeksięgowujesz na początku lutego na "5" i z "5' wyksięgowujesz produkcję sprzedaną. Jeśli w lutym zakończyłaś budowę to całość zgromadzonych kosztów (tych przeniesionych z produkcji w toku +koszty lutego) wyksięgujesz na koszt własny sprzedaży. Gdyby była częściowa sprzedaż, to również należałoby wyksięgować część kosztów przypadająca na tę sprzedaż, a pozostałe koszty przenieść na produkcje w toku. W polityce rachunkowości musisz określić sposób wyceny tych robót - wybrać jedna z metod - art. 34 uor.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi dużo mi to rozjaśniło, jeszcze jedno pytanie odnośnie tych umów o realizacji powyżej 6 m-cy rozumiem że te do 6 m-cy rozlicza się tak jak powyżej napisane a te ponad 6 m-cy ???
Te powyżej 6-ciu m-cy księguje się bezpośrednio na koncie 6xx - kontrakty długoterminowe (6xx/490), albo też można prowadzić na "5' i salda na koniec okresu sprawozdawczego przeksięgowywać zamiast na produkcję w toku to na kontrakty długoterminowe. Ale te powyżej 6-ciu m-cy wygodniej prowadzić bezpośrednio na koncie 6xx - kontrakty długoterminowe - odpada problem przeksięgowań niesprzedanych robót na koniec okresu sprawozdawczego.
Czyki robie tak
do 6 m-cy
makup materiałów -
np 411 zużycie materiałów/200 rozrachunki z dostawcami
501 Koszty podstawowe / 490 rozliczenie zakupu
i jak nie mam na koniec np stycznia sprzedanej tej budowy to daję
630 roboty w toku / 501
i na początku lutego spowrotem
501/630
i jak pózniej w lutym fa to
706 Koszt własny / 501

a powyżej 6 m-cy
411 zużycie materiałów/200 rozrachunki z dostawcami
644 rmk/ 490

i na tym koncie np o numerze 644 zbierają mi się te koszty aż do chwili wystawienia faktury ?
Tak. Przy czym przy usługach długoterminowych, jeśli będziesz wystawiać faktury częściowe, to tez musisz wybrać jedną z metod wyceny.
Tzn że muszę przyporządkować koszty odpowiadające przychodom ? a jaka metodę najlepiej wybrać ?
Z punktu widzenia księgowego polecam jako najłatwiejszą metodę zysku zerowego. W metodzie tej zysk wykazywany jest dopiero w momencie wystawienia faktury końcowej. Z punktu widzenia przedsiębiorcy może być to niekorzystne.
Metodę należy wybrać taką aby można było wiarygodnie ustalić wynik. Dlatego musisz to przedyskutować z kierownictwem firmy, co będą Ci w stanie podać abyś mogła miarodajnie przypisać koszty do częściowej sprzedaży.
Myślę że metoda zysku zerowego będzie odpowiednia :) znów zapytam czy dobrze to rozumiem tzn:
mam budowę na np 500 000 tys. termin zakończenia wrzesień 2015 i zbieram koszty na np 644 i w wystawiłam fa częściowe w marcu na 150 000 tys to znaczy że koszty też mam przyjąć na poziomie 150 000 i później znów fa np w czerwcu na 250 000 tys i koszty mam przyjąć 250 000.
We wrześniu wystawię końcową na pozostałe 100 000 tys i wtedy przyjmuję koszty te które mi zostały na koncie czy tak ?
Tak. Przy czym dokładnie to przeanalizuj, bo tutaj trzeba będzie koszty równać do sprzedaży lub sprzedaż do kosztów i to będzie odbywać się w rachunku narastającym. Będzie tu korekta albo kosztów albo sprzedaży tak aby w trakcie zysk był zero od początku budowy, dopiero przy ostatniej fakturze wyjdzie zysk albo strata.
Czyli tak jak kosztów będę miała np w tym marcu 200 000 a sprzedaż 150 000 to księguję kosztów 150 000 i 50 mi na następny okres zostaje czy mam zwiększyć przychód do 200 000 ?
Tak, jeśli będziesz miała mniejszą sprzedaż niż koszty to wyksięgujesz koszty tylko do wysokości sprzedaży. Przy czym w następnym miesiącu jeśli będziesz miała 220 000 kosztów (50 000 + 170 000), a sprzedaż będzie 100 000, to już tutaj musisz robić rozliczenie w rachunku narastającym. Sprzedaż od początku budowy to 150 000 + 100 000 = 250 000, a koszty sprzedane były 150 000 czyli do wartości sprzedaży brakuje 100 000 kosztów i taką kwotę 100 000 wyksięgujesz, a na koncie pozostanie Ci 120 000 kosztów.
Strasznie Ci dziękuję za te informację czytam ustawę i różne artykuły ale przykładów brak a sama teoria to masakra :)
Czyli na kontach to tak

faktura sprzedaży
rozrachunki 200 / 705 przychody ze sprzedaży usług (150 000)

644 rmk/ 706 Koszt własny sprzedanych usług (150 000)

a jak wyliczę podatek dopiero przy końcowej fa czy teraz ma to jeszcze wyliczyć ?
Metoda zysku zerowego charakteryzuje się tym, że jeśli sprzedaż następuje częściowo w trakcie realizacji kontraktu to podatek tu nie występuje, bo koszty sprzedane równają się zafakturowanej sprzedaży. Dopiero wystawienie faktury końcowej spowoduje powstanie zysku lub straty. Księgowanie prawidłowe. Inaczej będą wyglądać księgowania, gdy sprzedaż będzie większa od zgromadzonych kosztów. Ale jak będziesz miała taki przypadek, to pytaj.
Ooooo to ta metoda mnie zadowala :) a mogę już o ten drugi przypadek zapytać :) ??

na rmk mam część kosztów z poprzedniego m-ca np 30 000 + bieżące 40 000 razem 70 000
a sprzedaż 100 000
czyli 200/705 (100 000)
a koszty
706 koszt własny / 644 rmk (70 0000 )
a resztę kosztów ?
Brakuje 30 000 kosztów. Więc musisz uzupełnić koszty sprzedane PK-iem o te (+)30 000 zapisem 706/644. W następnym m-cu też PK-iem musisz wyksięgować te 30 000. Aby zachować czystość obrotów to proponuję zrobić storno zapisem (-)30 000 706/644. Jeśli będziesz księgować storno z (-), to zawsze będziesz miała faktyczne koszty zgromadzone i wyksięgowane i prawidłowe saldo do bilansu.
Super dziękuje jeszcze raz !!!
mam jeszcze pytanie odnośnie polis na "gwarancje należytego wykonania umowy" na okres np 24 m-ce są to opłaty rzędu 1000 - 2000 zł. czy mogę je jeśli zaznaczę to w polityce rachunkowości odrazu księgować w koszty czy konieczne jest rmk
No, to raczej należałoby to rozbić na lata proporcjonalnie i jednorazowo w każdym roku wprowadzić część przypadającą na dany rok.
Jeśli masz duże przychody, to można w polityce rachunkowości określić kwotę powyżej której rozliczasz przez RMK. Nie są to duże kwoty, ale przy małych firmach, to jednak puściłabym przez RMK.
A co z fakturą wystawioną 05-01-2015 a termin dostawy/wykonania usługi 30-12-2014.
w 2014 jest jeszcze KIPR to podatek dochodowy rozliczam normalnie za grudzień a w styczniu tylko VAT czy tak ? jak to wygląda na kontach ?
A to jest sprzedaż czy zakup? Bo jeśli to sprzedaż to tak przychód jak i VAT w XII/2014 (art. 19a).
Natomiast jak zakup, to w kosztach XII a VAT przejdzie na I/2015. W B.O. kwotę netto tej faktury należy ująć na rozliczeniu zakupu - dostawy niefakturowane (konto MA 30x). Fakturę zaksięgujesz w I/2015 zapisem 30x/202-x i VAT 22-x/202-x. I na tym kończysz , bo koszt był już w XII/2014.
To jest sprzedaż ale VAT też w XII ? od 2014 obowiązek podatkowy w VAT powstaje z chwilą wystawienia fa nawet na infolinie KIP dzwoniłam
Przeczytaj art. 19a ustawy o VAT. W dacie wystawienia faktury obowiązek podatkowy dot. tylko niektórych usług np. najmu, dzierżawy, leasingu, usług telekomunikacyjnych, ochrony mienia. Generalnie obowiązek podatkowy powstaje w dacie dostawy towaru lub wykonania usługi. Ta zmiana obowiązuje od 2014 r. A więc VAT od sprzedaży w XII/2014 czy w I/2015 zależy od tego czego dotyczy sprzedaż.
No to nie wiem bo dzwoniłam na KIP w połowie roku w tam powiedziano mi j/w z resztą w ust pisze tak:
3) wystawienia faktury w przypadkach, o których mowa w art. 106b ust. 1, z tytułu:

a) świadczenia usług budowlanych lub budowlano-montażowych,

i tak dotychczas robiłam :)
Ja napisałam Ci ogólnie, bo nie pisałaś o jakiego rodzaju sprzedaż chodzi. Jeśli chodzi o świadczenie usług budowlanych lub budowlano-montażowych to obowiązek podatkowy powstaje w dacie wystawienia faktury - art. 19a ust. 5 pkt 3.
Ok nie dokładnie się opisałam :) no więc jak by było z tym księgowaniem tej fa wystawionej w styczniu a robota budowlana wykonana w grudniu i do pdof rozliczona w XII
Fakturę powinnaś zaksięgować w grudniu a VAT przenieść na I/2015.
Czyli tylko BO vat nalezny wykazac np 40000 no i naleznosci tak?
Tak.
Ok a teraz kolejne pytanie :) co z fakturami nie zapłaconymi w terminie 30 dni od daty płatności bo mam kilka takich które zostały wyksięgowane w grudniu i zostaną zapłacone w 2015. no i co m-c jest taka sytuacja część jest wyksięgowana i po 2 -3 miesiącach zapłacona i z powrotem dawana jest w koszt. Jak mam je teraz traktować w księgach rachunkowych.
W księgach rachunkowych nic z nimi nie robisz. Odejmujesz je z kosztów przy wyliczaniu kosztów podatkowych, ale nie księgujesz tego w żaden sposób (chyba, że masz konta pozabilansowe służące ewidencji kosztów NKUP - wtedy możesz tam zaksięgować).
Wracając do tematu mojej firmy budowlanej kolejna wątpliwość mam w głowie :) a mianowicie czy wyżej opisany sposób zaliczania w koszt sprzedanych usług zakupionych materiałów dopiero w chwili sprzedania tej usługi to jest takie księgowanie bilansowe a do podatku też dopiero wtedy odliczam ?
Jeśli z "5" wyksięgowałaś produkcję w toku, w tym materiały zużyte na tę produkcję w toku na konto 630, to automatycznie cała ta produkcja nie weszła w podstawę opodatkowania. Natomiast jak wyksięgowałaś na "7" koszt własny sprzedanych robót, to koszty tej sprzedaży wejdą Ci tak do kosztów bilansowych jak i podatkowych i tym samym materiały zużyte do sprzedanej produkcji.
Przy produkcji powstaje problem niezapłaconych w terminie faktur, bo jak określić ile z faktury czy innych kosztów na koncie kosztu własnego na "7" jest zapłacone a ile nie. Produkcja w toku nie wchodzi w koszty więc tu nie ma problemu. Przepisy tego nie określają. Tu trzeba zadziałać zdroworozsądkowo. Przeanalizować co weszło w całości, a co w jakiejś proporcji.
WRACAJĄC DO "mojej" Firmy budowlanej to właściciel podjął decyzjhę że nie będzie "5" więc nie pozostaje mi nic innego jak ponownie prosić o wyjaśnienie jak na 4 księgować budowlankę ?? chcę przyjąć założenie że materiały wpisuję w koszty w chwili ich poniesienia a na koniec okresu koryguję o stan nie zużytych materiałów jak to wygląda w praktyce ??
A dlaczego właściciel decyduje, przecież to nie on księguje. Ciekawa jestem kto będzie siedział i ustalał na koniec każdego okresu sprawozdawczego przy robotach budowlanych produkcję w toku. KH to nie KPiR. Z "4" to nawet nie będzie wiedział jaki koszt ma budowy. Przecież nie będziesz siedzieć i ręczna metodą wyciągać mu z pod każdej analityki na "4" kosztów dot. danej budowy i bawić się w inwentaryzację materiałów zużytych. Jeśli przy robotach budowlanych pozostaniesz na samych "4" to naprawdę Ci współczuję.
Nie wiem czy dobrze myślę ale jak na magazynie zrobie sobie analitykę na budowy to wtedy będe znać wartośc zużytych materiałów mogę tak zrobić ? :)
Zużyte materiały nie mogą być na "3" tylko na "4". A więc pod "4" - zużycie materiałów musiałabyś zrobić analityki i w zasadzie pod każdą "4". Ale przeczytaj sobie jeszcze art. 22 pkt 4 - 6 updof dot. zaliczania kosztów dla osób fizycznych prowadzących KH bo nie tylko dot. to materiałów.
Materiały to jeszcze jakoś rozdzielę ale reszta to będzie trudno bo jak wynagrodzenia podzielę jak jest 13 pracowników i pół dnia są na jednej budowie, np zmienia się pogoda jadą na 2, a na tej 2 nie zdążą dowieść np. betonu więc jadą na 3 ? :)
Inne koszty, których nie jesteś w stanie przypisać do danej budowy to trzeba przyjąć jakieś kryterium podziału. Z reguły wybiera się jako kryterium wynagrodzenie lub ilość godzin przepracowanych na budowach. Kryterium musi być w zasadzie czynnik, który w miarę wiarygodnie pozwoli podzielić te koszty. Jeśli przyjmiesz za kryterium np. godziny przepracowane w m-cu, to jeśli razem masz przepracowanych 1000 rbg a na budowie A - 600 rbg a na budowie B - 400 rbg, to będziesz miała odpowiednio 60% kosztów na budowę A i 40% kosztów na budowę B.
Koszty bezpośrednie księgujesz od razu na budowę, której dotyczą, a koszty pozostałe współczynnikiem. Dlatego rozliczanie tego z "4" jest karkołomne i czasochłonne. Z piątek miałabyś sprawę uproszczona, bo od razu koszty bezpośrednie miałabyś na danej budowie, a koszty pozostałe miałabyś na oddzielnym koncie (też "5" - koszty ogólnobudowlane) jako koszty wydziałowe i dzieliłabyś je wg klucza i przypisywała do danej budowy na koniec m-ca.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.