ARCHIWALNY TEMAT FORUM

KPiR b. proszę o pomoc Księgowych

Witam
kupiłam w jednym miesiącu najpierw

- nowy komputer z monitorem +myszka i klawiatura na jednej fakturze ( 4.785,91 wartość brutto, 3.890,98 wartość netto ) a następnie za pare dni
- oprogramow. Office (1.077,18 wartość brutto, 875,76 wartość netto ) i na kolejnej fakturze kupiłam
- usługę instalacyjno-konfiguracyjno-wdrożeniowo oprogr. (900 wartość brutto, 731,71 wartość netto)

- antywirus abonament 3 letni (260 wartość brutto, 211,38 wartość netto)
- urządzenie wielofunkcyjne z mozliwością pracy sieciowej na kilku komputerach(ale ja mam tyko jeden komputer) urządzenie ma funkcję KOPIARKI, FAX, SKAN (400 w.brutto, 325,20 net

Dopiero się uczę bardzo proszę Państwa o pomoc czy te wszystkie faktury należy zliczyć do jednego środka trwałego ?

Proszę o infor. jak wyliczyć amortyzację, musi być roczna czy kilkuroczna (najchętniej wolałabym jednorazową bo to dotacja z Urzedu Pracy) ile procent, jaka kwota amortyzacji ?

Nie ukrywam że bardzo liczę na Państwa pomoc.
Kompa = w EŚT / amortyz. jednorazowo
pozostałe daj bezpisrednio w KUP
Jaka to dotacja ?
Repetek czyli tylko Komputer w środek trwały 4785,91 brutto ?

Kurcze ... że tak dopytam... Repetek jesteś pewna ??

Ślęczę i toche czytam myślałam że 3 pierwsze pozycję na pewno mam zliczyć do jednego srodka trwałego a tu taka odpowiedź.
XXCC: dotacja na otwarcie działalności z Urzędu Pracy około 18 tys. art. 46 promocji zatrudnienia jakoś tak.
Jezeli jesteś pod. VAT = wartość pocz. od kwoty netto
jak nie = wszystko od kwoty brutto

komputer / wartość < 3500 = masz ŚT
amortyzujesz go a amortyzacja jest NKUP

pozostałe w koszty
Repetek miło mi że jeszcze tu zaglądłaś :)

czy te w/w programy mimo, że są poniżej 3.500 mam zaprowadzić dla mich ewidencję WNiP czy może

tylko wrzucić w KUP (w KPiR) i w opisie operacji gospodarczej wpisac: właśnie co wpisać ?

WNiP czy zakup oprogramowania ?

dziękuję i pozdrawiam Kasia
Cwna zakupu < 3500 = daj w KUP

w opisie ...
oprogramowanie OFFICE
oprogramowanie antyvirus
urządzenie wielofunkcyjne
usługa informatyczna
Tylko komputer do EŚT
pozostałe w koszty

Programy komputerowe, także oprogramowanie Microsoft Office, są wartościami niematerialnymi i prawnymi i w żadnym przypadku nie zwiększają one wartości początkowej komputera.

Wyjątkiem jest program komputerowy (system operacyjny) zakupiony wraz z komputerem, bez którego komputer nie byłby zdatny do użytkowania, czyli nie spełniałby definicji środka trwałego . Taki program zwiększa wartość początkową komputera jako środka trwałego
Wszystko inne , oprócz poz 1 jest "mało warte" i nie wpisujesz do wyposażenia
Repetek, Peterka :)

Ale ze mnie gapa, dodam jeszcze że mam zakupiony Program Kadrowy za około 6000 netto
i następnie za około dwa dni otrzymałam tę fv:

usługę instalacyjno-konfiguracyjno-wdrożeniowo oprogr. (900 wartość brutto, 731,71 wartość netto)

czy w takim wypadku program kadrowy + usługa informatyczna winna być razem jako "jeden zestaw" WNIP ?
dopytam jeszcze myslę że certyfikat kwalifikowany to KUP a w nazwie po prostu "certyfukat kwalifikowany"?
Tylko program kadrowy do WNIP bez usługi informatycznej
reszta kup od razu.

teraz kwestia odpisów. Jeśli śt zakupione z dotacji - nie są kup wcale (zasadniczo, trzeba jeszcze wiedzieć z jakiego programu jest dotacja i w jakim % jest unijna) . Amortyzujesz, naliczasz ale nie są kup
Tak Peterko to juz wiem, że amortyzuje ale nie wrzucam w koszty (teraz dzięki Wam wiem że amortyzacja bez KUP to tylko komputer i program kadrowy :)

mam ostatnie zapytania...
proszę o informację kiedy powinnam dokonać pierwszej amortyzacji komputera i programu kadrowego ?

z dniem Wystawienia faktury (faktury dotyczą 11.2014) czy od następnego m-ca czyli z dniem 01.12.2014 ?

program kadrowy ile m-cy ? (zakupiłam licencję na 2 lata)
Amortyzację rozpoczynasz od następnego miesiąca
Na wstępie ślicznie dziękuję Repetek, Peterko, xxcc za pomoc bez Was nie dałabym rady, dziękuję.

Mam przed sobą tę fakturę za program kadrowy, znajduje się na niej rozpiska:
- INSERT Gratyfikant
- INSERT Gratyfikant rozszerzenie o 5 podmiotów
- INSERT PLUS niebieski dla Gratyfikanta
- INSERT Mikrosubiekt
- INSERT Gratyfikant SFERA
- ABONAMENT DLA GRATYFIKANTA 2 LATA

Czy wszystkie pozycje z faktury sa WNIP czy może ABONAMNT powinnam wyłączyć i wrzucić bezpośrednio w KUP ?

Proszę o potwierdzenie MONITOR + komputer + windows = zestaw ŚRODEK TRWAŁY ?
...MONITOR + komputer + windows = zestaw ŚRODEK TRWAŁY ?... / zdecydowanie ŚT

jezeli to jest jeden program - ale z różnymi aplikacjami = masz jeden WNiP

w/g mnie - abonament w KUP / o ile to nie koszty licencji tych programów

ponieważ komp i WNiP to koszty z kasy US i amortyzacja jest NKUP = proponuje przyjąć minimalna stawkę amortyzacji / koszty przydadza się później - przy ewent. ich sprzedazy
Repetek dopytałam u producenta i powiedział że ten abomant to jest aktualizacja licencji która jest zawarta w cenie INSERT Gratyfikant (abonament pozwala aktualizować program do aktualnych zmian w prawie 2 lata) czyli abonent mam wprowadzić do KPiR jako "abonement GRATYFIKANT" z wartością netto tej jednej pozycji ?)

Na fakturze mam 2 programy jeden z aplikacjami (bez abomanetu) z wartością PONIŻEJ 3500 netto a drugi POWYŻEJ 3500 netto (jestem Vatowcem) ...
Repetek :)

1) dopytałam u producenta i powiedział że ten abomant to jest aktualizacja licencji która jest zawarta w INSERT Gratyfikant (abonament pozwala aktualizować program do aktualnych zmian w prawie 2 lata) czyli abonent mam wprowadzić do KPiR jako "abonement GRATYFIKANT" z wartością netto tej jednej pozycji ?)

2) Na fakturze mam 2 programy jeden z aplikacjami (bez abomanetu) z wartością PONIŻEJ 3500 netto a drugi POWYŻEJ 3500 netto (jestem Vatowcem) ...

3) jedna aplikacja może działać tak na jednym programie jak i na drugim czy w takim wypadku mam tę jedną aplikacje potraktować jako oddzielny program czy może dodac ją do programu w którym najbardziej będę z niej korzystać ?
Abonament - w KUP
program który jest warty < 3500 = w KUP (skoro jest odrebnym programem i może działać samodzielnie)
program który jest warty > 3500 = do EST/WNiP - amortyzacja NKUP
Repetek jesteś niezastąpiona, cudowna :)
Życzę miłego dnia i WESOŁYCH ŚWIĄT
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.