ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jak zrozumieć prawidłowe czytanie obrotów i sald

Przeglądając obrotówkę z kontami bilansowymi mam problem z odczytem praktycznym co dane saldo oznacza
pozycje w bilansie znam , ale nie mogę tego zrozumieć
Jak to "co oznacza saldo"? stan danego konta :) należność albo zobowiązanie albo stan majątku, itd.
Elu witaj tak dokładnie stan konta, np mam saldo konta odpis aktualizacyjny po stronie ma , rozrachunki z pracownikami
saldo po stronie wn itd i nie umiem czytać tego co te salda oznaczają
Oznaczają dokładnie to co mówi nazwa konta (a przynajmniej powinno tak być) - czyli np. rozrachunki z pracownikami saldo po stronie wn - saldo Wn oznacza należność od pracownika - czyli to co ma oddać firmie - np. pobrał zaliczkę z kasy i jeszcze nie jest rozliczona.
Odpis aktualizujący - jeśli jest na należności - oznacza stan utworzonych odpisów na należności "niepewne".
Itp. itd.
Wszystkie salda muszą być zgodne z rzeczywistością.
Lippy wiem ,że salda muszą być zgodne ale tak jak pisałam wcześniej mam problem z czytaniem ich , nie wiem jak to można prawidłowo zrozumieć
Rozrachunki z pracownikami
saldo po stronie wn

to znaczy, że masz jakąś należności od pracownika, coś ci pracownicy są winni

odpis aktualizacyjny po stronie ma - to tyle masz utworzonych odpisów, nie wiem jakich, np. na należności, które w bilansie pomniejszają należności

kup jakiś plan kont z omówieniem i poczytaj do poduszki :)
Zrozumieć można całkiem prosto - na saldzie jest to, co na danym koncie zaksięgowano i nie zeszło drugostronnie z tego konta. Nic innego nie masz na kontach ponad to, co zaksięgowałaś.
Elu mam plan kont czytam,i nic
A jesteś księgową? Sama księgujesz na konta?
Generalnie jest tak:

Saldo konta księgowego określa stan składnika ewidencjonowanego na tym koncie na dany moment. Saldo jest to stan konta obliczany jako różnica między obrotami konta po stronach „Wn” (Dt) oraz „Ma” (Ct). Zależne od tego który obrót jest większy, saldo konta jest debetowe ( lub kredytowe.

* Na kontach aktywnych większy obrót występuje po stronie debetowej (Wn), dlatego też salda kont aktywnych wykazują saldo debetowe
* Na kontach pasywnych większy obrót występuje po stronie kredytowej (Ma), dlatego też salda kont pasywnych wykazują saldo kredytowe.
* Na kontach aktywno – pasywnych saldo może być wykazywane po każdej ze stron, zależnie od tego, który obrót jest większy.
Http://www.findict.pl/slownik/saldo

http://mfiles.pl/pl/index.php/Saldo
Tak księguję dokumenty ale obroty na kontach tzn zestawienia obrotów i sald sprawdza ktoś inny
a ja poprostu chcę się tego nauczyć
Przede wszystkim musisz zrozumieć zasady działania kont, czyli właściwie zrozumieć podstawy księgowości. Jeśli to zrozumiesz, to znaczenie salda stanie się oczywiste.
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Jest takie powiedzenie księgowe

jak WN to ma, a jak MA to winien :)

WN - to dany składnik jest twój (np. majatek, twoja należność=ma)
MA - dany składnik jest obcy (np.kredyty, twoje zobowiązanie=winien)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.