ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Niezainstalowanie kasy w terminie

Mam podatnika który w zeszłym m-c przekroczył 20tys (taki był dla niego limit) i będzie musiał zainstalować kasę rejestrującą- pismo o instalacji już poszło.
Problem w tym, że dzisiaj się przyznał, że jak miał działalność 7 lat temu to miał obowiązek rejestrowania sprzedaży na kasie fiskalnej. W związku z tym powinien miec kase od chwili rozpoczecia tej działalności czyli od 2012 r. Co teraz najlepiej zrobić - prosze o porady :/ masakra.
* od 2013 miał obowiązek - zle napisałam powyżej.
Rzeczywiście - masakra

to juz jego problem
musi jak najszybciej kupic i ufiskalnic kase fiskalna i zglosic ja do US - niech sie teraz kaja przed US

oczywiście nie ma mowy o uldze za kasę
Nie no ja do tego nie podchodzę tak ze to jego problem...chce mu pomóc...to starszy człowiek może rzeczywiście nie zdawał sobie sprawy.

Pismo o przekroczeniu kwoty poszło w październiku (przekroczenie w październiku) ...od 1 stycznia miał mieć kasę.
Urząd Skarbowy jeszcze nic się nie odezwał, więc powiedziałam mu że w poniedziałek ma lecieć kupić kasę i ją ufiskalnić i razem ze zgłoszeniem fiskalizacji wyślę akt żalu...
Ma ktoś inne propozycje????
Niech przygra 'głupa' / zainstaluj kasę i trzymaj się póki co wersji, że przekroczył limit, założył kasę i jest cacy. Nie występuj o ulgę. Sądzę, że jezęli to było 7 lat temu - jest duże prawdopodobieństwo, że US tego nie wychwyci. W razie jak jednak się pokapuje - jedyne co mu grozi to mandat rzędu 200-300 plnów.
Też bym zaryzykowała :)
No może grać głupa tylko że w naszym US jest taka nadgorliwa babka od kas że wątpię by uszło to jej uwadze...
A akt żalu byłby nieskuteczny?
To się nazywa "czynny żal", nie akt żalu.
"Problem w tym, że dzisiaj się przyznał, że jak miał działalność 7 lat temu to miał obowiązek rejestrowania sprzedaży na kasie fiskalnej." - No a US wychwycił, że miał taki obowiązek? Skąd on wie o tym, że miał taki obowiązek?
Akt to chyba swój złożysz :)

...nadgorliwa babka od kas że wątpię by uszło to jej uwadze...

Jak nie zaryzykujesz to się nie dowiesz.
Ta nadgorliwa babka może cokolwiek zrobić jeżeli wychwyciła te 7 lat temu, że powinna być kasa. Jeżeli wtedy tego nie wychwycono, to już minął okres przedawnienia.
No a w takim wypadku jak gdyby nic wykażcie ulgę z tyt. zakupu kasy.
No ale zacznij od ustalenia skąd ten Twój klient ma informację, że 7 lat temu powinien mieć kasę fisk. Może wcale nie powinien, a tak mu się tylko wydaje, no albo musiał ale US tego nie zauważył.
Nie siedem lat temu tylko w 2013 miał taki obowiązek bo to jego 2 działalność a w 1 miał obowiżek rejestrowania sprzedazy na kasie rejestrującej...tyle że jak mówie mineło 7 lat od zamkniecia tamtej firmy.
A skąd wiem, że miał kasę...dzisiaj wyszło w rozmowie.
Te 7 lat temu miał obowiązek rej. sprzedaży na kasie fisk. tyle zrozumiałem z pytania.
No ale pytanie czy ten obowiązek wypełnił i kasę fisk. wtedy miał to z pytania nie wynikało.
Jak rozumiem miał jednak kasę fisk. (kom.11)? No czy jednak o to nie pytalaś?
Miał kasę 7 lat temu i na niej rejestrował sprzedaż. Przy czym mi tego nie powiedział jak napisał w 1 komentarzu- nie sugeruj proszę czegoś czego nie było.

problem mam tylko taki co w tej sytuacji wninien zrobic by było najlepiej...kupic i ufiskalnić kase jak najszybciej + czynny żal czy tez instalowac od 1 stycznia 2015 r. i siedziec cicho z nadzieją że się nie połapią....
Więcej rad jest by grać głupa więc chyba tak trzeba będzie zrobić:)
...Miał kasę 7 lat temu i na niej rejestrował sprzedaż. ..
co on zrobił z tą kasą? - dokonal odczytu pamieci?

mineło 7 lat/okres przedawnienia dokumentów - moze US nie bedzie siegał tak głeboko wstecz
Tak odczytał kasę o zamknięciu firmy.
"Przy czym mi tego nie powiedział jak napisał w 1 komentarzu- nie sugeruj proszę czegoś czego nie było." - Nie bardzo rozumiem co Ci sugeruję?

Twoje pytanie brzmiało:
"Problem w tym, że dzisiaj się przyznał, że jak miał działalność 7 lat temu to miał obowiązek rejestrowania sprzedaży na kasie fiskalnej." - I do tego się odnosiłem.

Dopiero w kom. 11 napisalaś: "A skąd wiem, że miał kasę...dzisiaj wyszło w rozmowie.". Zwróć uwagę że nigdzie wcześniej nie pisalaś, że miał kasę. Mieć obowiązek, a się z niego wywiązać to są 2 różne sprawy. Zwróć uwagę, że teraz też miał obowiązek mieć kasę juz od pierwszej sprzed. dla osoby fiz. nirprow. dział. gosp., a się z niego nie wywiązał.
Moze nie do końca właściwie sformułowałam co chciałam przekazać :)
Wiem, że miał obowiązek od pierwszej sprzedaży dla OF mieć kasę i się z tego nie wywiązał.
Tylko wydaje mi się że poradze mu "palic głupa" bo nie wiem czy czynny żal by był skuteczny w tym przypadku.
Czynny żal zapewne by nie zadziałał, bo z tego co piszesz US ma informację, że ten podatnik miał kasę fisk. 7 lat temu, teraz dodatkowo od Was otrzymał pismo z którego wynika, że mial w tym roku sprzedaż dla osób fiz. nie prow. dział. gosp. (no bo juz jak rozumiem wysłaliście pismo dot. nowej kasy). No czyli w zasadzie US ma udokumentowane informacje o przekroczeniu wykroczenia. NO a wtedy czynny żal nie działa.
No oczywiście można liczyć, że US tego nie wychwyci, no ale wtedy tym bardziej czynny żal jest bezsensu.
Dziękuje bardzo za wszystkie rady:)
Pozwolę się wtrącić do rozmowy, uważam, że dopóki US sam nie podjął żadnych kroków to próbowałabym teraz składać czynny żal z powodu nieterminowo wprowadzanej kasy.
Nie wydaje mi się by w US nie miał wglądu do tematu kas rejestrujących używanych jak piszesz 7 lat temu mimo, że minął okres przedawnienia.
Zamiatanie sprawy pod dywan to wg mnie nie najlepsze rozwiązanie. Mandat może być dużo wyższy niż pisze DarekD,a instytucja czynnego żalu może uchronić od sankcji.
Instytucja czynnego żalu działa tylko wówczas gdy US nie ma jeszcze udokumentowanych informacji o popełnieniu wykroczenia.

Tak więc faktycznie taki czynny żal będzie przyznaniem się do wykroczenia, no ale moim zdaniem skuteczny nie będzie bo w końcu jak piszesz "Nie wydaje mi się by w US nie miał wglądu do tematu kas rejestrujących używanych" plus do tego ma pismo z którego wynika, że sprzedaż dla os. fiz. nie prow. dział. gosp. była w tym roku i przekroczono juz nawet kwotę 20 tys. Tak więc wszystko udokumentowane ma. Tak więc można liczyć tylko na to, że urzędnik tego nie wychwyci, no a jeżeli pismo zostanie złożone z czynnym żalem, to będzie ono nieskuteczne, no ale że tak powiem podamy na tacy wszystko co konieczne aby US nałożył karę. Tak więc jaki sens ma jego składanie?
KKS art. 16. § 5. Zawiadomienie jest bezskuteczne, jeżeli zostało złożone:
1) w czasie, kiedy organ ścigania miał już wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego;
Skoro instytucja czynnego żalu nieskuteczna, raczej nie wydaje mi się by tego US nie wychwycił to pozostaje czekać na grzywnę za wykroczenie skarbowe w wysokości od 168 zł do 3360 zł i miec nadzieje że kara będzie jak najmniej dotkliwa.
Reasumując temat jest bardzo ciekawy, w mojej opinii jest to absurd by obowiązek instalacji kasy po tylu latach się nie "anulował" - zresztą jeden z wielu absurdów w polskich przepisach podatkowych.
Jak już pisałam- będziemy ryzykować i udawać że nic się nie stało...dam znać za jakiś czas co się wydarzyło :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.