Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Usługi fryzjerskie/kosmetyczne - zakup materiałów kolumna 10, czy 13?

Mam pytanie, może ktoś z Was rozlicza salony fryzjerskie / kosmetyczne.

W której pozycji księgujecie zakupy farb, lakierów, rozjaśniaczy, szamponów, tipsów itp.?

Mam już mały mętlik po szkoleniu.
Z pytania wynika, że Czytelniczka prowadzi działalność gospodarczą polegającą na świadczeniu usług fryzjerskich. Ostatnio organy podatkowe prezentują stanowisko, zgodnie z którym finalnym efektem usługi fryzjerskiej jest wyrób gotowy. Oznacza to, że materiały zużywane w trakcie świadczonych usług, które stają się główną substancją gotowego wyrobu (np. farby), bądź bezpośrednio oddają swoje właściwości (np. szampony czy odżywki) powinny być zaliczane do materiałów podstawowych bądź materiałów pomocniczych. Tym samym materiały zużywane w toku świadczonych usług fryzjerskich powinny zostać ujęte w księdze podatkowej w kolumnie 10 "Zakup towarów handlowych i materiałów wg cen zakupu". Tak uznał m.in. Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 3 czerwca 2014 r., nr IPTPB1/415-147/14-4/KSU.
Tu podobnie chociaż artykuł archiwalny -

http://www.gazetapodatkowa.pl/wydatki-na-kosmetyki-w-salonie-fryzjerskim-2009-64,archiwum,artykul,70729,1710,583.html

Zawsze
była dyskusja na ten temat, jeden powie, że to fryzura to wyrób i kosmetyki powinny być w 10 a drugi powie, że jak wyrób nie ma postaci materialnej (a ciężko tak powiedzieć o fryzurze) to będą to pozostał wydatki...
Dzięki za aktualną interpretację, na szkoleniu przytoczona była Interpretacja Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, ILPB1/415-1387/11-2/IM, ale z dnia 5 marca 2012 r.
Nareszcie coś nowego w orzecznictwie

xxyyzz, a co mówiono na szkoleniu?
Nawet w przerwie na szkoleniu osoby poruszały, że w Dodatku do Gazety Prawnej "Podatkowa księga przychodów i rozchodów" też to stanowisko było utrzymane str.105
Temat i mnie dotyczy
jak słusznie zauważył/a Qwertyp - opinii tyle co ludzi

sama osobiście stoję na stanowisku -kol 13
ale od jakiegoś czasu zaczynam zmieniać zdanie na kol 10
Choć interpretacji na kol 10 i na kol 13 jest co niemiara .
Właśnie było powiedziane, że maseczki, szampony, farby etc, nie mogą zostać uznane za materiały pomocnicze , że są to tzw usługi niematerialne i nie stanowią materiałów oraz nie powinno ich się ujmować w remanencie
Czyli przytoczona inerpret z kom 3 mówi że do "13" (z 2012 r)
a z kom 1 na "10" (z 2014)

czyli linia orzecznicza równie chwiejna jak zawsze
Aczkolwiek, wielkie podziękowania dla Qwertyp , za aktualną interpretację:)

Sama kwalifikacja 10 czy 13 jeszcze nie sprawi błędu "rachunkowego" , problem pojawi się właśnie w kwestii remanentu ...sporządzać, czy nie:)
Mam parę zakładów
I część z nich ma farby w 13 a częśc w 10

Te co mają w kom 10-to zakłady przejęte od innych biur-zachowałam jednolitość metody
te z 13-moje od początku

i weź tu bądź mądrym
A najlepsze jest to , że ta kwestia już się ciągnie - tak na szybko patrząc od 2000 roku kiedy był wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Łodzi z dnia 8 grudnia 2000 r. (sygn. akt l SA/Łd 2172/98). w orzeczeniu tym sąd wskazał, iż:
A co zrobić jak cały czas masz w 13 i chcesz od nowego 2015 księgować do 10 ? Jak wygląda rem. końcowy 2014 (nie ma go na 31. 12.2014) - nie ma również pocz.na 01.01. 2015
I co, tek beż żadnej "krępacji" pod 2015 zacząć zwyczajnie kwalifikację do 10?
Aczkolwiek i ten wyrok został podważony przez Urząd :)

"Odnosząc się natomiast do powołanego przez Wnioskodawczynię wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego tut. organ informuje, że został on wydany w indywidualnej sprawie i dotyczy wyłącznie tej sprawy, w której zapadł."
Tez mam sporo na "za" i "przeciw".
Namieszało to a nie pomogło.
Rozliczałam kiedyś zakład fryzjerski - papiery po biurze rach. i farby były księgowane w 13, a na koniec roku inwentaryzacja na "0".
Dopóki się nie zamknęli, też księgowałam te farby w 13. Mieli kontrole i nie było problemów.
Kom.12

No masz racje:) dobre pytanie...wydaje się że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest trzymanie się jednego sposobu księgowania w oparciu o interpretację.
No to weź teraz ocen ile masz lakieru do włosów w butelce typu spray (nieprzeźroczystej) i wpisz poprawnie do remanentu. Powodzenia.

Dla mnie to kol. 13
Ad 12
bo może trzeba zrobić rp na 01.01.2015 i ując go tylko do różnic rem na koniec 2015?
W tej kwestii też była interpretacja, że należy wówczas wyceniać pełne opakowanie - nie mogę odszukać tej interpretacji. Czytałem w jednej z Gazet podatkowych
Gdzieś kiedyś czytałam, że do remanentu w zakładzie fryzjerskich należy wliczać tylko opakowanie nie otworzone.
Te rozpoczęte -nie
O, kom 19
czyli gdzieś jednak "dzwoniło" :)
Kom. 19 i 20 > dokładnie. Też czytałam taką interpretację, że otwartych się nie wlicza do inwentury.
Nie mogę jej teraz znaleźć, a jak się doszukam to wkleję.
A tak na marginesie:)
słyszałam Darku, że tam u Ciebie niedługo ludzie będą ...lśnić:)
To ja mam wszystkie otworzone / lubię 'wąchać'

:)
.... ludzie będą ...lśnić:)

Nie łapię (ż)aluzji
A masz wąsy?
Aaaaaaaaaaaaaaaa, już łapie :))))

No, kolory lśnienia do wyboru :))
Ad 25
od Salvadoru po koniecpolski :)
@26

Nie, jedynie jak zjem rybę to ości pod nosem wychodzą :)
No to wyrazy kondolencji:)
Teraz żadnych ryb z rzek...bo kolorku nabędziecie.
W linii prostej mam do adresu docelowego przesyłki z Salwadoru jakieś 3km :(:(:(
Ano była taka interpretacja i to pewnie niejedna

interpretacje-podatkowe.org/spis-z-natury/[itpb1-415-870-hd]

Reasumując, materiały zużywane w toku świadczonych usług należy ująć w podatkowej księgi przychodów i rozchodów – „Zakup towarów handlowych i materiałów według cen zakupu”. Materiały podlegają ujęciu w całości – zatem bez względu na to, czy dane opakowanie kosmetyku jest pełne, czy też częściowo zużyte – w spisie z natury (nie według procentowego oszacowania ich zawartości).

Ja to księgowałem w 13 - głównie, z powodu wątpliwej jak dla mnie interpretacji 'trwałej' jako wyrobu gotowego
Idąc za tokiem rozumowania na"10" to patyczki do uszu, używane u fryzjerki -nie do uszu- tez maja być w kol 10 !
to śmieszne
Ad 32
no to pijcie jod:(
co to 3 km- pryszcz dla wiatru:(
Kurcze, ale macie problem.
...-nie do uszu-

Skoro nie używasz ich z nominalnym przeznaczeniem (są do uszu) to o co się czepiasz?
@35

Chyba 2 tygodnie na polskim morzem nie wystarczą :((((
Bywasz u fryzjera włosy malować? Nie!
no to nie podskakuj:) Najpierw spróbuj:) Fryzjerki używają patyczki do uszu/nie do uszu.
Ad 37
no ,"tom razom" mogą nie wystarczyć:(
jeżeli już, to 5 tygodni i to jesienią, kiedy mocno wieje. Wtedy jodu jest do oporu.
....no to nie podskakuj:)

No dobra, już siedze spokojnie.

Do fryzjera nie chodzę z 25 lat :(

Zainwestowałem w maszynkę :)
A moja lepsza połowa zainwestowała w żonę:)
uwielbiam włosy:) tnę wszystkich którym życie nie jest miłe:)
nawet moja Mama , która wiecznie narzeka i marudzi- woła, "córuś, moja kochaniutka, możesz przyjść?"
Nooooo, to dla sprostowania -> *ja* zainwestowałem w maszynkę (zgodnie z kom. 40), ale przecież maszynka sama nie strzyże - operatorem jest ślubna :)

Teść dziwnym trafem również przestał chodzic do fryzjera i na krzywego też łepek nadstawia.
No to piąteczka dla żony:)
Już nie pytam kto strzyże konie, bo się pewnie zbłaźnię?
No żonka 'strzyże' mnie równo, konie, niestety to już inna bajka :)
A córcia kupiła tego co chciała na "połowę"? ( czy do spółki)
Na razie nie / na wiosnę dopiero
Mam nadzieję że odstawi go dalej niż na 3 km :(
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.