ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wpłaty na Fundusz Promocji Owoców i Warzyw?

Witam,
właśnie czytając o rolnikach ryczałtowych natknęłam się na informację,że przy zakupie od RR powinnam naliczyć 0,1% na ww fundusz. Przyznam się, ze nie naliczano wcześniej. Czy powinnam to zapłacić wraz z odsetkiami?
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem w tej kwestii:)
Z tego co pamietam to jest to opłata z tytułu przynależności do organizacji rolniczej promującej owoce i warzywa.
Zależy od kiedy kupujesz, bo wpłaty dokonuje się raz na kwartał i składa deklarację z której wynika ile masz zapłacić.
Ja tam do żadnej organizacji nie należę, aczkolwiek dużo kupuję od rolników (i od dawna). NIe wiem teraz czy to opłacać;/
Kom2. Można prosić o poszerzenie wiedzy? Dziękuję
Może najpierw sprawdź na stronie Agencji Rynku Rolnego czy Twoja firma musi coś odprowadzać, bo z owocami i warzywami to jakoś inaczej jest.
Sprawdziłam, opłatę wnoszą producenci- ogrodnicy.
Chyba jednak musisz odprowadzać na Fundusz Promocji.

Zgodnie z art. 3 ustawy z 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2009 nr 97, poz. 799) przedsiębiorcy: będący podatnikami podatku od towarów i usług, którzy skupują owoce lub warzywa od podmiotów, o których mowa w art. 2 pkt. 19 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku o towarów i usług tj. rolników ryczałtowych;przy zakupie każdego z towarów od którego naliczane są wpłaty na fundusze promocji tj.: owoców i warzyw; są zobowiązani do naliczenia i pobrania od dostawcy (tj. od podmiotu, który zbywa na ich rzecz ww. towary) wpłaty na fundusze promocji w wysokości 0,1 % wartości netto. Naliczenie i pobranie powinno nastąpić nie później niż w terminie 14 dni od daty wystawienia faktury za ww. towary.
Kom. 1 To nie jest opłata za przynależność do organizacji, tylko opłata od firm kupujących produkty od rolników ryczałtowych przeznaczona na promocję polskiej żywności.
Ja zarejestrowałam się w ARR mam nadany numer i przekazuję deklarację kwartalnie w formie elektronicznej.
Na fakturach RR mam odjętą kwotę 0,1% od wartości netto i płacę rolnikowi mniej.
Dzięki dziewczyny za pomoc.
Doda a jeszcze raz z tą fakturą.
Liczysz 0,1% od kwoty netto i dajesz to jako osobna pozycja na RR?
To nie jest osobna pozycja na fv rr. My stosujemy pieczątkę na fv z informacją o potrąceniu na FP. I jest tam wpisywana kwota jaka będzie do zapłaty przelewem.
Raba dla przykładu mogę prosić o pomoc:)
kwota netto 1000 zł. VAT 70 zł brutto 1070.
wpłata na fundusz: 1 zł.
Rolnikowi płacę 1069?
A VAT doliczam do naliczonego normalnie w kwocie 70 zł?
Tak, masz dobry przykład. Jeżeli kwota netto będzie mniejsza niż 500 zł to nic nie naliczasz.
A w jaki sposób można wysłać tę deklarację elektronicznie? Pytam, bo nie wiedziałam że tak w ogóle można, trzeba miec podpis elektroniczny?
Raba mniejsza niż 500 zł za kwartał oczywiście?
Na stronie ARR w zakładce Kontakt jest link do e-wniosków. Z tego co przeczytałam musi być podpis elektroniczny.
Kom.15 Nie. Mniejsza niż 500 zł netto na jednej fakturze rr. W dodatku jakbyś miała fundusz promocji mięsa to osobno byś naliczała od każdej pozycji na fv jakbyś kupowała bydło i trzodę (osobno na FPMięsa Wołowego i osobno FPMiesa Wieprzowego). Albo jeśli kupujesz owoce i zboże to też naliczasz na dwa różne fundusze.
Matko co za biurokracja. Kwota netto mniejsza niż 500 zł (żeby mi szefy nie kazały wystawiać rr do 500 brutto max:))]
nie no nie jest to śmieszne;/
Raba mogłabyś wkleić link z informacją że dla faktur o wartości 500 zł netto nie trzeba naliczać 0,1%. Szukam na stronie ARR i nie potrafię znaleźć;/
Poszukaj zakładki "Pytania dotyczące promocji żywności"

"Czy z związku z zapisem Art.6 ust. 4 ustawy o funduszach promocji, o tym że do wpłat i podmiotów, o których mowa w Art. 3 stosuje się zapisy Ordynacji Podatkowej - należy zaokrąglać pobierane wpłaty do pełnych złotych i czy tak samo należy robić przy składaniu deklaracji?

Pobierane wpłaty oraz kwoty przekazywane na rachunek danego funduszu, które są wykazywane na deklaracji powinny być zaokrąglane do pełnych złotych zgodnie z zasadą opisaną w art. 63 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r., Nr 8, poz. 60, z późn. zm.) tj. (...) zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki kwot wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a końcówki kwot wynoszące 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych."
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.