ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Spółka cywilna - wspólnicy spłki LTD z UK czy ktoś się zetknął?

Dwie spółki LTD z UK założyły spółkę cywilną. Księgowość była prowadzona na PKPIR, po niemalże roku US wezwał wspólników do zmiany księgowości na księgi handlowe. Spółka się nie rozlicza tylko wspólnicy. Nie ma wypłaconej dywidendy. Gdzie powinni rozliczyć się wspólnicy w Polsce czy w z tyt.działalności prowadzonej w Polsce?
Jeśli w Polsce to wiadomo sprawozdanie finansowe spółki cywilnej jest jedno, czy we wprowadzeniu do spr.finans.wystarczy napisać że wspólnik posiada % udział. Wspólnicy nie prowadzą żadnej działalnośc w Polsce jedynie są wspólnikami w tej spółce cywilnej.

Proszę o pomoc.
Pytanie czy to wspólnicy tych spółek LTD jako osoby fizyczne są wspólnikami sc czy to spółki LTD są wspólnikami tej polskiej sc
wynika z tego że jak prowadzą KH to raczej spółki LTD są tutaj wspólnikami sc a nie wspólnicy tych LTD
czyli jest to sc zagranicznych osób prawnych

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/cit/cit/podatnicy-i-zakres-opodatkowania/252649,Czy
-spolka-cywilna-placi-CIT.html
Udział to jest określenie w procentach partycypacji w zysku s.c., wspólnik nie może się zrzec udziału w zysku, a więc jego udział nie może wynosić 0%. Jeśli go w umowie nie określono, to przyjmuje się, że udziały są równe. Udział ten ustala się w umowie spółki. Natomiast czym innym jest wkład pieniężny lub rzeczowy do spółki, który też określa się w umowie spółki, może być tez określony jako wkład pracy. Jeżeli wspólnikiem s.c. jest osoba prawna, to z mocy prawa prowadzi KH.
Jeśli wspólnikami s.c. są osoby prawne, to muszą ustalić pełnomocnika do prowadzenia spraw s.c.
Z reguły przychody osiągnięte na terenie Polski są opodatkowane w Polsce, ale tu nie mam pewności, jak będzie w tym przypadku.
Mam problem ze złożeniem sprawozdania sprawozdania. Wspólnikami są zagraniczne osoby prawne LTD po naszemu jak sobie urząd przetłumaczył sp. z o.o. czyli musi być prowadzona pełna księgowość. Jak te osoby powinny rozliczyć się w Polsce, czy składają CIT-8 i sprawozdanie tej spółki cywilnej? Nie prowadzą innej działalności w Polsce. Ponadto wystąpiły do US o nadanie NIP żeby móc się rozliczyć.
Ale to nie koniec moich dylematów - bo skoro zgłosiły się do US jako spółki LTD to czy nie poowinny się też zgłosić do KRS?
A może w ogóle nie powinny rozliczać si w Posce, jedynie w przypadku otrzymania dywidendy?
Ze spółki cywilnej nie ma dywidendy tylko udział w zysku. To s.c. powinna uzyskać NIP. S.c. podlegają rejestracji w CEiDG. Taka s.c. powinna mieć powołanego pełnomocnika, którego zgłasza się w US.
A w ogóle to jak ta s.c. została powołana, gdzie zarejestrowana, kto ją reprezentuje?
Jak wystąpili o NIP, to prawdopodobnie chcą się zarejestrować jako oddział lub przedstawicielstwo. Podejrzewam, że sama się z tym nie uporasz. Najlepiej to zwrócić się do jakiegoś prawnika, który jest biegły w te klocki. Można też w internecie znaleźć prawników, którzy udzielają porad za niewielkie pieniądze.
Może jeszcze to Ci pomoże:
http://doradcypodatkowi.blog.onet.pl/2011/03/21/zagraniczni-wspolnicy-polskich-spolek-osobo
wych-a-podatek-dochodowy-w-polsce-2/
No właśnie to jest dziwne, bo nie ma jej w CEIDG i nie ma ich w KRS -chodzi mi o wspólników.
Jak to US zrobił, czy to jest prawidłowo?
W KRS to się nie dziwię że nie ma
przecież oni nie rejestrują spółki z o.o. w PL

ale że nie ma ich w ceidg ? to niby jakim cudem mają sc w Polsce ?
Mówili mi że urząd co miesiąc ich wzywał że coś jest nie tak. Ale sami urzędnicy nie wiedzą jak to powinno być.
To jak założyli te sc w Polsce ?
Gosiu nie rejestrują spółki ale przecież powinni rozliczyć się ze spółki cywilnej.
To jak chcą prowadzić sc w Polsce jak nie wpisali się do ceidg ?
Wydaje mi się że urzędniczka w US coś pokręciła, właśnie nie wiem jak to jest przy osobach zagranicznych.
Gosiu jak ty myślisz czy osoby prawne mogą założyć sp.cywilną? Trochę to dziwne, jak wpisuję nazwę czy też imię i nazwisko wspólników, system nie wyszukuje. Właśnie się pytam może ktoś rozlicza takie dziwadło.
Dostałam odpowiedź że spółkę zarejestrował GUS.
Nie rozliczałam i nie wiem za dużo na ten temat ale sc załozona w Polsce nie może inaczej funkcjonować niz poprzez wpis do ceidd

udziałowcami sc mogą być osoby prawne
http://www.br-perfekta.pl/aktualnosc,o-czym-trzeba-wiedziec-zakladajac-spolke-cywilna.html

myslę
że najlepsza radą jest wizyta u doradcy podatkowego
GUS nie jest od rejestracji spółek
aby dana firma prowadziła dg w Polsce musi być zarejestrowana albo w KRS albo w CEIDG
Wspólnicy twierdzą że spółek zagranicznych otwierających spółkę cywilną nie rejestruje się w CEIDG.
Ja sprawdzałam w CEIDG po danych wspólników i ich nie ma w ewidencji, spółka pokazuje się w KRS że nie podlega wpisowi - wiadomo jest to spółka cywilna, z własnością zagraniczną.
Czytałam że osoby zagraniczne rozliczają się poprzez zakład, nawet Pani w KIP powiedziała mi dzisiaj że spółka cywilna jest zakładem.
Szukam doradcy bo nie ma wyjścia.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.