30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zaliczki - kasa fiskalna

Witam, jak rozwiązać lekki problem? otrzymuję od klienta tzw zwroty do kasy fiskalnej ale opisane zwrot zaliczki! - niestety nie mam wykazu "wbitych" zaliczek ..... otrzymuję co m-c raport miesięczny (bo to jest sprzedaż detaliczna i na tej podstawie księguję) i ostatnio mam tego typu zwroty... ja je księguję w ewidencji korekt ..... ale czy w podatku dochodowym robię poprawnie - tzn księgując raport m-czny z wbitymi zaliczkami a później księguję ich zwrot na podstawie w/w zwrotów? nadmienię że to jest dla osób fizycznych nie prowadzących dg takie rozwiązanie stosowanie przez firmę...
Do doch. w ogóle nie powinnaś ksiegowac zaliczek / tylko do VAT
zaliczka nie jest przychodem
Wiem o tym - ale ja o nich nie wiem.... tzn nie wiem z raportu miesięcznego bo nie jestem w stanie tego wyczytać....
dopiero niedawno zauważyłam na podstawie w/w zwrotów że firma coś takiego stosuje.....
klient daje 200 zł zaliczki oni wbijają w kasę dają mu paragon....(klient obiera towar oddaje paragon - robią zwrot detaliczny i wbijają prawidłową kwotę za towar ) to jest ok postępowanie jednak z małym wyjątkiem dla mnie ..... nie jestem w stanie pod koniec m-ca ustalić jaka kwota w raporcie m-cznym to właśnie owe zaliczki..... tym bardziej klient nie ma możliwości wydruku w kasy fiskalnej takiego zestawiania .....
miałaś może Repetko taki przypadek? :)
"(klient obiera towar oddaje paragon - robią zwrot detaliczny i wbijają prawidłową kwotę za towar ) to jest ok" - Przecież to jest błędne postępowanie.
Proponowałbym, aby były wystawiane faktury zaliczkowe i na tej podstawie dokonasz prawidłowych księgowań.
Dlaczego błędne...... jak zaliczka została udokumentowana?? przecież to nie jest dla osób fizycznych prowadzących dg???
"robią zwrot detaliczny i wbijają prawidłową kwotę za towar" - Na jakiej podstawie?
Prawidłowo jest, że zaliczka jest nabijana na kasie, ale błędne jest potem jej korygowanie w celu wystawienia następnego paragonu obejmującego wartość całego zamówienia.
To jak to powinno być rozwiązane??
Moim zdaneim (chociaż to nie jest obowiązkowe) to ułatwiłoby prawidłowe księgowanie wystawianie faktur zaliczkowych.
Oczywiście na kasę fisk. i zaliczki i potem kwotę końcową trzeba też nabić. No a.e w takim wypadku wydruk miesięczny z kasy dla potrzeb PDOF skorygujesz o kwoty wynik. z faktur zaliczkowych.
Z fakturami zaliczkowym też mam kontakt ale to się sprawdza w przypadku firm prowadzących dg....
jednak klient nie zgadza się na takie rozwiązanie.... on chce zaliczkę na podstawie paragonu ewidencjonować..... stąd pytam o zdanie innych.... bo ja w ewidencji mam problem......
To musi przygotować taką ewidencję, abyś Ty na jej podstawie mogła dokonać prawidłowo księgowań.

Podaj mu jakie dane potrzebujesz a jak on wyciągnie je z programu czy z kasy fisk. to jego problem. Oczywiście nie muszą być fakt. zaliczkowe jeżeli klient nie chce ich wystawiać, no ale w takim razie musi Ci podać odpowiednie dane w inny sposób.

W każdym razie wystawiania paragonów i potem ich korygowanie mimo, że żadnego błędu nie popełniono i nie było zwrotu jest błędne. Po za tym sam wydruk z kasy fisk. bez wyszczególnionych zaliczek nie pozwala na prawidłowe księgowanie.
Dziękuję - mam trudny orzech do .....
Ja u siebie mam :

1. Zaliczka --> wbita na kasę fiskalną i do tego "koniecznie" FV - wtedy fajnie widać że to zaliczka
2. Końcowe rozliczenie --> końcowy paragon + FV z wyszczególnieniem ile kosztuje towar i jaka była do tego zaliczka....
Ja to też tak rozwiązuję. No ale jeżeli klient się zapiera, że ta forma mu nie odpowiada to powinien zaproponować coś w zamian.
Zalezy jak duzo tych zaliczek. Gdy zostaje najpierw wybita zaliczka a potem paragon na cala kwote za towar to przeciez klient zatrzymuje tylko paragon ns cala kwote a na zaliczke oddaje i na podstawie tego oddanego robi sie zmbiejszenie sprzedazy na minus a paragon+protokol taj jak przy zwrocie towaru jest tego dowodem. Chyba ze jest tego bardzo duzo to zrobic zbiorczo w danym miesiacu.
A nie lepiej jak np towar cena brutto 1000. Wybijam paragon na zadatek 200 a potem na towar 800 i wszystko zatrzymuje klient.
"§ 3. 2. Otrzymanie przed dokonaniem sprzedaży całości lub części należności (zapłaty) podlega ewidencjonowaniu z chwilą jej otrzymania.
3. Nie ewidencjonuje się zwrotów towarów i uznanych reklamacji towarów i usług.
4. Zwroty towarów i uznane reklamacje towarów i usług, które skutkują zwrotem całości lub części należności (zapłaty) z tytułu sprzedaży, ujmuje się w odrębnej ewidencji zawierającej:
(...)"
Przecież to ani zwrot towaru ani uznana reklamacja, czyli na jakiej podstawie, coś tutaj robić na minus?
"tylko paragon ns cala kwote a na zaliczke oddaje" - No a jaka jest tego podstawa prawna?
Kom. 16
Tak jest właśnie prawidłowo.
Jest prawidlowo ale nie kazdy klient na to sie godzi. Niektorzy chca aby na paragonie byla cala suma za towar i to na jednym.
No to musisz się zdecydować czy chcesz robić tak jak nakazują przepisy czy tak jak chce klient. Klient może mieć wiele życzeń, ale powinieneś spełniać tylko te które są zgodne z przepisami.
A jak wezme od klienta zaliczke a on za godzine przyjdzie po nia bo juz nie chce towaru to mu ja musze oddac i skorygowac paragon przez zmniejszenue sprzedazy na minus tak jak przy zwrocie towaru chyba . Kasa oddana paragon odebrany. Za godzine przychodzi ze jednak chce to kupic i od razu placi cslosc a ja mu daje paragon na cala kwote.
A co jak zrezygnuje z zakupu a paragon wybity na zaliczke juz ma. Oddaję mu zaliczke a on mi paragon. I co wtedy?
Tak.

Przy czym takie kombinacje przejdą jeżeli te płatności odbywają się gotówką. Jeżeli to odbywa się przelewem, to juz będzie to trudniejszy temat.
Jakie kombinacje. Tak kombinuja nabywcy towaru. A jak paragon zaplacic przelewem. Ja mowie tylko o paragonach gotowkowych.
"nie ewidencjonuje sie zwrotow towarow gdzie zwrot calosci ceny" to jak sie robi zwrot???? Jaka osobna ewidencje prowadzi sie dla zwrotow towarow?????
Przeczytaj rozporządzenie dot. kas fiskalnych. Tam masz to opisane.
"A jak paragon zaplacic przelewem." - Tak samo jak fakturę. Wyobraź sobie, że paragony wystawia się nie tylko do sprzedaży gotówkowych.
Jakie kombinacje. Tak kombinuja nabywcy towaru. A jak paragon zaplacic przelewem. Ja mowie tylko o paragonach gotowkowych.
To z tego wynika ze zwrot robimy na plus i prowadzimy osobna ewidencje dla zwrotow. Jaka osobna ewidencje konkretnie???
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 14.03.2013 r. w sprawie kas rejestrujących
§ 3. 1. Podatnicy prowadzą ewidencję każdej sprzedaży, w tym sprzedaży zwolnionej, wyłącznie przy użyciu kas, które mają potwierdzenie, że kasa spełnia funkcje wymienione w art. 111 ust. 6a ustawy oraz kryteria i warunki techniczne określone w przepisach wydanych na podstawie art. 111 ust. 9 ustawy.
2. Otrzymanie przed dokonaniem sprzedaży całości lub części należności (zapłaty) podlega ewidencjonowaniu z chwilą jej otrzymania.
3. Nie ewidencjonuje się zwrotów towarów i uznanych reklamacji towarów i usług.
4. Zwroty towarów i uznane reklamacje towarów i usług, które skutkują zwrotem całości lub części należności (zapłaty) z tytułu sprzedaży, ujmuje się w odrębnej ewidencji zawierającej:
Ja jak nie wiem tez mowie aby poczytac sobie przepisy.
1) datę sprzedaży;
2) nazwę towaru lub usługi pozwalającą na jednoznaczną ich identyfikację i ewentualnie opis towaru lub usługi stanowiący rozwinięcie tej nazwy;
3) termin dokonania zwrotu towaru lub reklamacji towaru lub usługi;
4) wartość brutto zwracanego towaru lub wartość brutto towaru lub usługi będących przedmiotem reklamacji oraz wartość podatku należnego - w przypadku zwrotu całości należności z tytułu sprzedaży;
5) zwracaną kwotę (brutto) oraz odpowiadającą jej wartość podatku należnego - w przypadku zwrotu części należności z tytułu sprzedaży;
6) dokument potwierdzający dokonanie sprzedaży;
7) protokół przyjęcia zwrotu towaru lub reklamacji towaru lub usługi podpisany przez sprzedawcę i nabywcę.
5. W przypadku wystąpienia oczywistej pomyłki w ewidencji podatnik dokonuje niezwłocznie jej korekty przez ujęcie w odrębnej ewidencji:
1) błędnie zaewidencjonowanej sprzedaży (wartość sprzedaży brutto i wartość podatku należnego);
2) krótkiego opisu przyczyny i okoliczności popełnienia pomyłki oraz dołączenie oryginału paragonu fiskalnego dokumentującego sprzedaż, przy której nastąpiła oczywista pomyłka.
6. W przypadku, o którym mowa w ust. 5, podatnik ewidencjonuje przy zastosowaniu kasy sprzedaż w prawidłowej wysokości.
Kom. 31? Czy to niby mnie dotyczy?
Pkt.3 dotyczy urzadzenia, ono nie ma takiej mozliwosci. A gdzie dalszy ciag, jaka ta ewidencja?!?!
Pkt3 dot kom. 30
Kom.35
Co mam Ci jeszcze napisać? Możesz ewidencję dostać w sklepie z drukami akcydensowymi. No a opis co powinno w niej być podałem powyżej.
Na tym wlasnie polega np zwrot towaru i na pidstawie tego wszystkiego zmniejszamy sprzedaz na minus. No bo jak w koncu to zrobic
Kom. 32 to są pozycje jakie powinny się w niej znaleźć.
W jednym kom. nie mogę całego przepisu zmieścić (jest ograniczenie znaków). No ale to jeden ciąg przepisu (kom. 30,32 i 33).
Klient zwraca Tobie towar wraz z paragonem. Paragon wpinasz do wyżej wymienionej ewidencji i wypełniasz pozycje, które się w niej znajdują i które wymieniłem w kom. 32.
Dodam, że druki protokółów o których mowa w przepisie też w drukach akcydensowych otrzymasz.
No ale oczywiście można je sporządzić samemu.
Do tego nie pitrzeba zadnej specjslnie kupionej tzw. ksiazki. Mozna to wszystko dokladnie i porzadnie zrobic na jednej kartce papieru. Na podstawie tego zmniejsza sie sprzedaz (na minus) i ta kartka jest zaewidencjonowanym dokumentem. Chyba ze zmniejszamy sprzedaz na plus??
No dobrze. Kupilem specjalna ksiazke, wszystko dobrze wypelnilem,protokol zwrotu towaru, paragon jest. I jak to dalej robimy w KPiR i calej reszcie?
Oczywiście, że nie trzeba kupować książki i można to przygotować samemu :-). No ale jeżeli ktoś chce sobie ułatwić to może kupić gotowy druk.
Ja wszystko księguję w rejestrze vat, czyli raport miesięczny i kwoty z ewidencji zwrotów i z ewidencji pomyłek plus faktury które nie zostały zaewid na kasie. Potem zbiorczą kwotę wpisuję na koniec miesiąca do PKPIR.
Tak zgadzam sie. Ale bardzo prosze powiedziec co z tym dalej. Jakie czynnosci robimy.w KH, rejestrach vat, w Kpir przede wszystkim aby to mialo odzwierciedlenie w ewidencji ksiegowej.
Kom. 46 nie bardzo rozumiem pytanie :-).
No ale dobra:
Wypełniasz po prostu odpowiednie pozycje ewidencji vat, tak aby móc wypełnić dekl. vat-7.
Czyli np. jeżeli masz kwotę z ewidencji zwrotów na minus 100 zł netto i minus 23 zł vat. To wpisujesz w odpowiednie rubryki (netto 23%, itd) te kwoty.
Podobnie wpisujesz do ewidencji vat kwoty z raportu fiskalnego, itd.
W tym wypadku jak powyzej tak. W kpir i rejestr vat. Oczywista sprawa. Ja kazdy taki dokument traktuje z osobna i kazdy ksieguje osobno. Ale ksiegowanie wszystkigo zbiorcza kwota za jednym razem raz w miesiacu- to sie dziwie. Ale jak ksiegujemy w kpir i rejrstrze vat zwrot towaru na minus czy na plus. Bo ktos tu twierdzil ze nie na minus.
Potem sumujesz kwoty netto i wpisujesz je jako przychód w PKPIR.
Zakładam, że nie mówimy tutaj o zaliczkach, bo trzeba by tutaj dokonać odpowiedniej korekty o zaliczki.
Zwrot towaru oczywiście na minus. Przecież nie na plus, bo zwiększałby on kwotę vatu należnego.
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 26.08.2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów

§ 21. 1. Jeżeli podatnik prowadzi odrębną ewidencję, o której mowa w art. 109 ust. 1 lub 3 ustawy o VAT, zapisy w księdze dotyczące przychodów ze sprzedaży towarów i usług mogą być dokonywane na koniec miesiąca łączną kwotą wynikającą z miesięcznego zestawienia sporządzonego na podstawie danych wynikających z tej ewidencji.
Kom.51
Dot fragmentu z kom 48:
"Ale ksiegowanie wszystkigo zbiorcza kwota za jednym razem raz w miesiacu- to sie dziwie"
No i w koncu.doszlismy do pkt wyjscia, ze wszedzie jest tak samo. Ta ksiazka zwrotow tyle by dawala ze zwroty mozna wpisac w danym miesiacu jedna kwotą. Ja robie kazdy zwrot z osobna w kpir i w vat.
Każdy zwrot można wpisywać osobno, no ale tę ewidencję dotyczącą zwrotów i tak trzeba prowadzić.

Ja po prostu tak robię jak napisałem bo pozwalają na to przepisy, a dzięki tamu mam mniej pracy.
Osobna jeszcze ksiazka do.zwrotow. Ja to wszystko mam na osonej kartce plus paragon i ta cala reszta. Jedna karta jeden dokument. Wiec osobna ksiazka chyba zbedna
Mniej pracy mniej wpisow w kpir. Takich dodatkowych ewidencji i ksiazek mozna by tworzyc w nieskonczonosc. Ja wole duzo.wpisow w kpir. A zwrot mozma zrobic w dowolnej formie byle ti wszystko zawieral.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.