ARCHIWALNY TEMAT FORUM

3 miesięczny okres rozliczeniowy - Normatywny czas pracy, a plan pracy [861764]

Jeszcze kontynuując temat różnicy godzin na liście płac/ewidencji czasu pracy.

Chodzi mi o to że mam nadgodziny na liście płac, z tym że mam dodatkowo adnotacje że normatywny czas pracy to 160h, jednak zaplanowano 168h.

I teraz, pracownik ma przepracowane 173h, czyli teoretycznie nadgodzin powinno być 13h, jednak na liście mam uwzględnione tylko 5h nadgodzin - bo pracodawca wyliczył zaplanowane, a nie ten normatywny czas pracy.

I właśnie zastanawiam się czy przy 3 miesięcznym okresie rozrachunkowym będzie to dobrze, w końcu w gre wchodzą nadg 50%
A w sumie przy trzymiesięcznym okresie rozliczeniowym jest :

VII-IX (40 godz. × 13 tyg.) + (8 godz. × 1 dzień) - (8 godz. × 1 dzień)=> 520 h => 65 dni
Dziewczyny podpowiecie mi jak to rozgryźć?
Bo rozumiem, że norma czasu pacy za 3 m-ce to 520h i pracodawca może planować sobie w danym miesiącu ("kwartału") normę.

I tak za VII mógłby zaplanować 184h, VIII 168h, natomiast za IX zmuszony byłby zaplanować tylko 168h (zamiast 176 jakie będą obowiązywać)?

Dobrze rozumiem?
Jeżeli pracujecie w podstawowym systemie czasu pracy i jest to przekroczenie dobowej normy czasu pracy (8 godzin), to praca ponad te 8 godzin będzie pracą w godzinach nadliczbowych.
Cd.
wniosek: musisz określić rodzaj tych przekroczeń. dopiero wtedy możemy mówić z jakim przekroczeniem mamy do czynienia - czy dobowym, czy średniotygodniowym.
Ale żeby to określić musiałabym mieć Plan pracy jaki był ustalony w zakładzie, sama lista obecności/ewidencja czasu pracy nie jest wystarczająca?
Tak. to za mało. bo pracownik mógł np. pracować w 6 dniu tygodnia.
Generalnie, na liście płac nie widzę żeby było 6 dni pracujących w tygodniu. Są wyższe normy casu pracy w poszczególnych dniach (9,5h, 9h, 10h) i podejrzewam, że te zaplanowane wyższe godziny czasu pracy podwyższyły miesięczny planowany czas pracy.
Dodatkowo za pracę w sobotę są rozpisane dni wolne w tygodniu.
Ale w takim przypadku gdyby rzeczywiście planowany czas pracy był 168h i te 8h zrobiły większe godziny w poszczególnych dniach w tygodniu tj zamiast np. 9,5, czy 9h tak mogłoby być?
Czyli za pracę ponad 8 godzin zapłacisz normalne wynagrodzenie i dodatek 50% lub - jeżeli były to godziny nocne - 100%
Jeżeli nie było przekroczenia normy tygodniowej, to płacisz jedynie za godziny nadliczbowe z tyt. przekroczenia dobowego.
Nie nocnych nie będzie. Teraz przesłali mi jeszcze tzw regulamin, mają system równoważny + ruchowy.
Zaraz mam jeszcze dostać grafik to zobaczę jak to wygląda.
A czy mogłabym Ci podesłać jakoś na maila taki skan Grafiku/listy obecności, żeby upewnić się że jest tak jak mówimy? podaje maila kinga.klarka@poczta.fm
Widzę, ze okres rozliczeniowy zamyka Ci się we wrześniu. więc nawet, gdyby w okresie od lipca do sierpnia nastąpiło przekroczenie normy tygodniowej, to masz jeszcze cały wrzesień, aby to 'wyrównać'.
No właśnie, nadgodziny dzienne liczy 50% i wychodziłoby że jest ok.

Natomiast dodatkowo liczy program jeszcze wynagrodzenie powyżej normy, poniżej normy i tu boje się że może chodzić o te tygodniowe które nie potrzebnie liczy w m-cu a nie na koniec kwartału.

Kurcze coś tu jest nie tak:(
Przy 3 miesięcznym okresie rozliczeniowym, do prawidłowego rozliczenia czasu pracy (normy tygodniowe), potrzebne są wszystkie miesiące danego okresu, tutaj - lipiec i sierpień, potem dojdzie wrzesień.

wysłałam Ci wiadomość
Może konfiguracja programu jest niepoprawna?
Na liście obecności masz w sumie 165 godzin pracy z nadgodzinami. nie ma tam 173 godzin.

poza tym, 13 sierpnia widzę przedgodziny (1,5 godz.) za które należy się dodatek 50%, a to wynika stąd, ze pracownik rozpoczął pracę w poprzedniej dobie pracowniczej. no chyba, ze pracownicy mają ruchomy czas pracy. w takim przypadku nie będzie przedgodzin.

zauważyłam, ze w jednym dniu występują nadgodziny, w innym pracownik przepracował mniej niż 8 godzin. w tym przypadku, na wniosek pracownika, można by zredukować (na liście mamy 1,5 godz.) z tyt. przekroczenia normy dobowej.
Mają ruchomy + równoważny system pracy
Kwoczka tam będzie 165 godzin + urlop 8h jeszcze = czyli 173 h
Wysłałam Ci jeszcze skan jak program wyliczył te nadgodziny, zerknij proszę
Poprawiam:

można by zredukować (na liście mamy 2,5 godz.)
Aaa no tak urlop
Jeżeli mają równoważny czas pracy to ok. nie trzeba pisać wniosków i godziny nadliczbowe będą liczone inaczej niż przy podstawowym czasie pracy.

z moich wyliczeń wychodzi:
173-168=5

te 5 to nadliczbowe z dodatkiem 50%

wg mnie, czas pracy poniżej normy to 2,5 godz.
a czas pracy powyżej normy, to 7,5 godz.
to daje te 5 godzin (7,5-2,5)

chyba masz coś źle wprowadzone w grafiku
Zaraz przelecę jeszcze raz ten grafik, dzień po dniu.

Ale ten czas poniżej normy/powyżej normy też uwzględniam na tej bieżącej liście?
Te 2,5 godziny poniżej normy, to godziny pracy w dniach:

16 sierpnia: 7 godz.
23 sierpnia: 7,5 godz.
29 sierpnia: 7 godz.
Pamiętaj, żeby na koniec okresu rozliczeniowego nie było przekroczeń. bo miesiąc sierpień miał 160 godzin pracy. jeżeli zaplanowano w lipcu 184 godziny, w sierpniu 168 godzin, to we wrześniu musisz zaplanować o 8 godz. mniej, czyli 168 godzin. w sumie 3 miesięczny okres rozliczeniowy (lipiec-wrzesień) ma mieć 520 godzin.
Nieczytelny jest ten grafik, ale przeleciałam jeszcze raz i będzie 7/2 powyżej/poniżej

11 sierpnia: +1h
16 sierpnia: +1h
22 sierpnia: -2h
23 sierpnia: +1h
25 sierpnia: +2h
27 sierpnia: +2h
Kwoczka, czyli to wyliczenie będzie poprawne, dobrze program jest skonfigurowany, że liczy w bieżącym miesięcy 5:00H nadgodziny 50% + powyżej/poniżej normy.

Te wydruki co wysłałem będą dobre?
Po zsumowaniu masz 173 godziny (z urlopem). Zaplanowano w sierpniu 168 godzin. więc mamy 5 godzin nadliczbowych.

16 sierpnia -1
23 sierpnia -0,5
29 sierpnia -1

razem -2,5 (czas pracy poniżej normy)
A Komentarz 29: nie wiem dlaczego taki
Rozumiem ~KryŚka. Ty porównujesz listę z harmonogramem, a ja idę po skrótach, czyli od razu sumuję faktyczny czas pracy :-)
Czyli twoje wyliczenie jest poprawnie? Nie porównywać listy z harmonogramem?
Masz racje porównałam sobie plan pracy z listą obecności :

23 sierpnia:

plan pracy : 7:00 - 13:30 tj. 6,5h
lista obecności: 7:00 - 14:30 tj.7,5h i mi wyszła 1h:)
Z tym, że w tym przypadku nie ma pracy w godzinach nadliczbowych, bo czas pracy < 8 godz.
Ale po zsumowaniu i odniesieniu do czasu planowanego, mamy już przekroczenia :-)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.