30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zwrot w Subiekcie

Klient zakupił 8 książek i otrzymał paragon. Następnego dnia zwrócił 2 książki sprzedawca wystawił w Subiekcie dokument Zwrot towaru i dołączyły kopię paragonu a nie oryginał bo znajdowały się tam towary nie zwracane przez klienta. Następnir klient przyszedł znów i poprosił o wystawienie faktury do tego paragonu. Sprzedawca wystawił fakturę do paragonu w Subiekcie i na fakturze było 8 książek czyli system nie wziął pod uwagę tego zwrotu. Czy to jest prawidłowe? Próbowałam zamiast zwrotu wystawić fakturę korygującą ale wtedy towar nie wracał mi na magazyn
Powinien być zabrany oryginał paragonu i na całośc wystawiona f-ra, po czym do f-ry nalezy sporządzić f-re korygujacą na 2 szt.

klient otzryma 2 f-ry, Ty paragon oryginał
:)
Ale zwrot był zrobiony tydzień wcześniej niż wystawiona faktura. Próbowałam do innej faktury wystawionej do paragonu wystawić korektę do ale towar nie wraca mi na magazyn. Pewnie dlatego że faktura do paragonu nie wywołuje skutku magazynowego więc korekta też
Program zrobił prawidłowo bo wystawiasz fakturę do paragonu - czyli do pierwotnej postaci tego dokumentu. Zwrot do paragonu to tylko w pewnym sensie zwrot magazynowy nie mający wpływu na zawartośc paragonu pierwotnego.
Czyli jest Ok?
Nie / prawidłowo masz w kom. 1 / teraz pozostaje Ci wystawienie f.korekty do tej faktury na 8 szt. ale najpierw musisz wycofać zwrot bo będzie brak na magazynie 2 szt.
Ok Ale jeśli usunę zwrot a wystawie korektę to mam informację ze nie wywołuje skutku magazynowego i co dalejA co w sytuacji gdy zwrot zrobiony by został dużo wcześniej i rozliczony już w VAT
Kto/co 'nie wywołuje skutku magazynowego'?
Jeśli wystawiam fakturę do paragonu to mam informację ze tą faktura nie wywołuje skutku magazynowego. Logiczne towar wyszedł z magazynu przy Paragonie Jeżeli teraz chcę wystawić korektę to też mam info że ta korekta nie wywołuje skutku magazynowego czyli towar nie wraca do magazynu i w tym problem
PZ lub PW

nie mozesz tego zrobić?

czy do tego paragonu masz WZ?

WZ mogę oczywiście wygenerować z Subiekta ale nadal nie mam pewności czy to będzie prawidłowo bo gdyby zwrot był już zaksięgowany i rozliczony w VAT to bym go nie mogła anulować i co wtedy
Nie WZ tylko zrób PW który podepnij pod '....dokument Zwrot towaru i dołączyły kopię paragonu' skoro 'gdzieś' w rozliczeniach to ujęto.

Dokument PW nie ma wpływu na VAT a jedynie na operacje magazynowe
PW lub PZ

korekta vat w momencie faktycznego zwrotu

pytałam o WZ do paragonu pierwotnego jedynie

skoro operujesz tylko paragonami, później masz prawo wystawić f-rę - jeśli klient sobie poprosi i robisz korektę do tego co klientowi wystawiono

jeśłi poszła f-ra musisz wystawić korekte f-ry + PW/PZ

jeśli nie było f-ry jedynie PW/PZ

PW or Pz

vat korygujesz w momencie zwrotu, nic wstecz
Trochę się pogubiłam. Jak wystawiam dok zwrot towaru to automatycznie wystawiany jest aotoPZ a przy korekcie faktury do paragonu tego nie ma więc jeśli usunę ten zwrot a wystawie korektę to mam braki na magazynie
I dlatego musisz zrobić PW/PZ
Fakturę wystawia się jedynie do oryginalnego paragonu...

zostawiłabym to juz tak jak jest bez tej korekty(f-ry)

tak naprawdę to pusty dokument, ta f-ra

nie ruszałabym już nic

paragon masz skorygowany zwrotem i jedynie obrót kasowy nalezy skorygować

sprzedaż z paragonu poszła dobrze, vat też

teraz jedynie zwrotem korygujesz sprzedaż - dochodowy i zeszytem korekt obrót kasowy do vat

magazyn powinien grać

co najwyżej US kaze ci odprowadzić vat od wystawionej f-ry, bo..., nie ma oryginału paragonu pod to...
PZ dorobić mogę do faktury korygującej. OK ale co w jeśli nie mogę usunąć zwrotu Czy mogę zrobić tak wystawiam zwrot do paragonu potem fakturę do paragonu a następnie korektę faktury. Nie ksieguje zwrotu tylko na podstawie faktury korygującej rozliczamy VAT. Na magazyn wraca towar na podstawie zwrotu a ja dokument zwrotu opisuje sobie i zostawiam w dokumentacji
Trzymaj się kolejności operacji

f-ra jest wtórna do paragonu - to faktura do paragonu (dlatego powtarza za paragonem dane...)

zwrot winien skorygowac magazyn (autoPZ)

do zwrotu wystawiasz jedynie korektę, czyli korektę wystawiasz tak naprawdę do faktury - musisz się pod nią podpiąć

i wg mnie tyle
Trochę się spoznilam z ostatnim kom i nie przeczytałam wcześniejszego. Zostawię to tak jak jest czyli bez faktury korygującej Co do U S to nie mogą mnie obciążyć dodatkowym VAT bo do faktury mam podpięty oryginał paragonu Do zwrotu mam podpiete ksero tego paragonu ale przy zwrocie nie musi być oryginał paragonu a dowód zakupu. Bo przecież klient może nie chcieć oddać paragonu jeśli nie zwraca wszystkich pozycj
Tak, ale generalnie do f-ry musi być właśnie podpiety oryginał, to zamienniki obrotu do vat

jop, tylko napisane było, ze obrót vat korygujecie jednak f-rą korektą

jest późno, być może juz i ja się zgubiłam

grunt aby magazyn grał

obrót vat zapewne jedzie raportem miesięcznym? + zeszyt korekt, skoro nie wystawiacie faktur dla klientów, skoro wystawiacie, to winna byc wystawiona f-ra korygujaca do f-ry, a ta generujesz do f-ry nie do paragonu:)
AnkaMalborkznow znów byłaś szybsza i moj kom poszedł z opóźnieniem Czy mogę zostawić to taj jak jest czyli bez faktury korygującej bo i tak nie mogę jej zaksięgować jeśli VAT i magazyn rozlicze zwrotem towaru Nie muszę wtedy nic kombinować z tym zwrotem
Oczywiście
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.