ARCHIWALNY TEMAT FORUM

DarekD- pomocy! Korekty kosztów w rewizorze GT

Skorygowałam 03, 04 i 05/2014...
F-ry na minus - wszystkie.

Zapisy w 03 (I korekta):
Zapisy w 03 (II korekta):
499 - koszty podatkowe wn/ -235,40 zł
X19% dopłata 45 zł podatku :-))

ok

Zapisy w 03 (II korekta):
499 - koszty podatkowe wn/ -11 zł
X19% dopłata 2 zł podatku :-))

ok

Zapisy w 04:
499 - koszty podatkowe wn/ -184,21 zł
X19% dopłata 35 zł podatku :-))

ok

Zapisy w 05:
499 - koszty podatkowe wn/ -65,83 zł
401-99 - koszty nkup wn/ -235,40 zł

i w tym maju mi coś nie pasuje...:(((

Definicja w PIT-5L:

koszty:

narastająco obroty wn 401
narastająco (-)obroty wn 401-99
narastająco obroty wn 499

w 06 będą zapisy:
wn/401-99 -11
wn/401-99 -184,21
wn/401-99 -65,83

Napisz mi co robię źle, bo w maju powinna być dopłata 13 zł (65,83 x 19% = 13), a wychodzi nadpłata 32 zł ???
...Zapisy w 05:
499 - koszty podatkowe wn/ -65,83 zł

A czemu ruszasz 401-99? Przecież powinnaś dać na 499 kwoty na '+'
Na 499 zaksięgowałam w marcu korektę - podatkowo - pozabilansowo --- bo f-ra pierwotna była ujęta w kup w marcu, wpłynęła w maju, więc do kh ujęłam w maju - na koszty niepodatkowe 401-99 --- poza podatkiem, tylko bilansowo.
Ok, tylko to w dalszym ciągu nie zmienia że skoro na 499 najpierw zmniejszasz sobie do podatku ('-') a teraz po zapłacie na tym samym koncie musisz to zwiększyć ('+') bo to konto uczestniczy Ci przecież w tej 'wirtualce' w PIT

Czyli najpierw na '-' -> 235,40, 11, 184,21
a teraz zapłaciłaś to na '+' -> 235,40, 11, 184,21

Suma sumarum co wyrzuciłaś z KUP podatkowego robisz KUP po zapłacie / natomiast 401-99 dlaczego ruszasz - przecież jedynie bilansowo one były i są KUP
Czyli zamiast na 401-99 powinnam ująć na 401-01 - zwykłe kup, tak????

To mi się zdublują w definicji PIT - bo raz ujęłam na 499 (kup tylko podatkowo), potem na 401-01 (bilansowo i podatkowo kup)
Korekta kosztów nie zmienia zapisów bilansowych

Jeżeli pierwotnie miałaś zaksięgowaną fakturę na 401-01 to ona dalej tam zostanie.

Ty tylko robiąc PITa musisz wywalić to z kosztów podatkowych czyli robisz sobie zmniejszenie (statystyczne) na utworzonym koncie 499 z minusem (bilansowo nic się nie zmienia). Jak zapłacisz to zrobisz z plusem ksiegowanie po tej samej stronie na koncie 499.

Czyli bilansowo będzie b/z
a podatkowo najpierw zwiekszenie podstawy podatkowej (bo zmniejszasz koszty) a po zapłacie zmniejszenie (zwiększasz koszty)
Zapłata nie ma z tym nic wspólnego, rozliczam ją z rozrachunkami z właścicielem... 241/130.....

Czyli:

f-ra
401-01 11

potem korekta podatkowa
499 -11

potem zapis bilansowo-podatkowy
401-01 -11
499 +11

Tak będzie ok?
Zrobiłam jak w kom. 6 i mam nadpłatę 32 zł, podczas gdy powinno być dopłata 13 zł

:(((

Zamotana jestem totalnie....
...potem zapis bilansowo-podatkowy
401-01 -11
499 +11

Nie / bez tego 401-01 -11 / bilansowo nic nie ruszasz

Miałaś tak:

401-01/241 (czy jakiś inne konto, nieważne) kwota np. 100,-

I tego nie ruszasz.

Do wyliczenia podatku np. w kwietniu robisz tylko 'oszustwo' dla Rewizora na koncie 499 (bo to zdefiniowałaś sobie w PIT) -> -18

W maju zapłaciłaś tą fakturę więc robisz tylko ruch na koncie 499 -> +18

i tyle.

Jak zrobisz 401-01 -11 to zrujnujesz i bilansowo i dwa razy podatkowo
Kurcze... mi nie chodzi o taka korektę, tylko o korektę na wieki wieków --- zwrot towaru, upust....

Aleśmy się dogadali....
He he - no to my se pogadali.

Czyli otrzymałaś fakturę korektę, tak?
Czy ta faktura do której jest korekta uczestniczyła w niezapłaconych?
Nie, wszystko płacimy w terminie.
Czy
499 - koszty podatkowe wn/ -235,40 zł
X19% dopłata 45 zł podatku :-))

i

Zapisy w 05:

dotyczy tej korekty? Faktura i korekta jest na 235.40?
Tak
@11

czyli te minusy dotyczą czego? Korekt faktur? Ja cały czas myślałem o niezapłaconych.

To w sumie nie bardzo rozumiem, po co to konto 499.
Chyba tylko po to aby w CIT wyliczać prawidłowe wartości.
To w sumie nie było Ci potrzebne konto 499 tylko inaczej w CIT trzeba ująć konto 401-99
Jak dostajesz korektę to wtedy inaczej bym zrobił.

Pierwotna faktura na Wn401-01
Korekta to Wn401-01 (storno) i przeniesienie na Wn401-99 (NKUP) + zapis techniczny

I teraz to 401-99 w CIT nie może uczestniczyć po stronie KUP
14

aby skorygować podatek w odpowiednim okresie, tutaj w marcu.

15

a jak?

16

nie kumam...

Rozpisz mi to na przykładzie...

F-ra zakupu 588 zł w marcu w kup
F-ra korygująca (zwrot towaru) wystawiona w 05/2014, wpł. w 05/2014.
Teoretycznie marzec mam zamknięty, więc do dekretu zaksięgowanej f-ry zakupu dodaję dekret jednostronny na 499 by skorygować koszty.
Natomiast bilansowo chę ująć f-rę kor. w maju, bo inaczej nie mogę - marzec, kwiecień są zamknięte.

Jak to ująć i czy definicja zaliczki jest ok?
...aby skorygować podatek w odpowiednim okresie, tutaj w marcu.
...Teoretycznie marzec mam zamknięty,

Powstaje wobec tego problem, bo na konto 499 księgując w maju nie odniesiesz tego do zaliczki ma marzec a do marca 499 nie dopiszesz bo jest zamknięty.

Sama korekta bilansowo to 401-01/xxx (-588),-

Muszę się zastanowić nad ujęciem do korekty we wstecznych miesiącach bo takich 'durnych' korekt będziesz pewnie miała sporo.
Nie rozwiążesz tego samym Rewizorem.

Myślałem może o zrobieniu analityki do konta 499-xx gdzie xx to kolejne miesiące, ale nie da sie w definicji CIT-8 wskazać stanu danego konta w oderwaniu od miesiąca za który robisz CIT. Bo zaksięgowanie nawet na konto np 499-03 (jako dotyczące marca) ale księgowane np. w otwartym maju spowoduje zmianę w wyliczeniach maja.

Ale podsunełaś mi pomysł na rozwiązanie tego jako kolejny dodatek do Rewizora.
Darek, ja mam tylko zadekretowane dokumenty od stycznia, więc spokojnie w marcu ujmę jednostronnym zapisem na 499 korektę podatkową... Coś mi się chrzani później, coś mam pewnie źle ustawione w definicji, ale nie mogę dojść co...
Napisz mi na maila co masz w definicji CIT / zaczniemy od tego
Napisałam.
Darek, a jakbym np. zaksięgowała normalnie w marcu, kwietniu i maju te korekty - i bilansowo i podatkowo... Nie mam zamkniętych tych okresów, bo dokumenty jedynie zadekretowane, poprzekreślam n-ry dokumentów w rejestrze f-r korygujących zakupu i wpisze właściwe i już... Co mówisz?

Czytałam ten post, który założyłeś, że trzeba się cofać z korektami... załamka, tak komplikują, że szok... Trzeba zmienić ten rząd !!!!
Teoretycznie doksięgowanie do właściwych miesięcy to najlepsze rozwiązanie, ale czy ktoś kiedyś nie zarzuci nierzetelności ksiąg? Bo te miesiące powinnaś mieć juz zamknięte.
Wiem, ale w br tak zrobię/zrobiłam już - a w przyszłym roku muszę opracować lepszą definicję wyliczenia zaliczek na PIT. Tak, żeby mi się zgadzało wszystko....

Chociaż w sumie to i tak będzie nierzetelne...

Bo tak..., w sumie to i podatkowo nie powinnam korygować wstecz w rewizorze, bo po zaksięgowaniu - nie można do m-ca już nic doksięgować - nawet podatkowo - na koncie pozabilansowym.

Czyli do dupy to sprawozdanie do wyliczania zaliczek na PIT/CIT, bo w przypadku korekty wszystko leży...

Chciałam wszystko robić w programie, by po zakończeniu roku zrobić zeznanie roczne w programie... a tu - nici z tego.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.