ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Praca w Holandii a rozliczenie podatkowe

Jaaropgave 2013:loon voor loonbelasting /zarobek brutto - 20212 euro,ingehouden loonbel./premie volksverzek./zaliczka na podatek i ubezpieczenie społeczne ????/- 4538 euro.
Moim problemem jest kwota 4538 euro, wpisać ją po przeliczeniu do poz.10 PIT ZG w całości, czy ją jakoś
podzielić na podatek i składki?.Nie wiem jak to zrobić.Proszę pomóżcie mi.
Dochód: 0-19645€ podatek 5,85%, składki społeczne 31,15%
Powyżej kwoty 33364€ - jest pokazany na jaropgaaf sam podatek dochodowy.
Metoda policzenia to prawdopodobnie taka: Podatek dochodowy =Loonheffing (lub inhoudingen loonheffing) x (5,85/31,15) dla 2013 r.
Ale tak na 100% to nie jestem pewny. Może jeszcze ktoś inny się wypowie.

Jedni wpisują całą kwotę inni rozliczają kwotę na podatek i społeczne.
Tak jak w kom 2
rozdzielić

5,85 to podatek
31,15 to składki
razem 37%
Podatek =
4538 *5,85/37%

składki=
4538 *31,15/37
Zrobiłam jak mi podpowiedziałaś, i podatek do zapłaty wyszedł mi 4825zł. Jestem przerażona.Nie mam pojęcia jak skorzystać z PIT 0-abolicja .Proszę poprowadż mnie dalej.
Ok

napisz wszystkie dane
20121 eu to brutto
ile czasu pracowano? Za to diety odliczono?

jakie kwoty masz w złotówkach?Jak przeliczano?
Ulgi abolicyjnej zapewne nie zastosowano, bo nie wyszedłby może podatek...

napisz wszytko po kolei
Piszę po kolei:loon voor-20212euro x 4,1652/kurs z ostatniego dnia roboczego tj.20.12.2013/=84187,02 z
322 dni w Holandii x 30% z 50euro diety x 4,1652=20117,92 diety
przychód 84187,02 - 20117,92=64069,10 , koszty uzyskania przychodu -1668,72, dochód =62400,38,
ingohouden loonbel./premie volksverzek /rozumiem jako podatek + składki społeczne - 4538 euro, z tego
zgodnie z Twoją radą 5,85%= 717 euro x 4,1652=2986,45-podatek oraz 31,15%=3821 euro x 4,1652=15915,23
skladki społeczne,bardzo Cię proszę co dalej,jestem kompletnie rozbita.Proszę
Diety poprawić
I,II- 42 eu
od III 50 eu
ZMian diet nastapiła od 01 marca 2013

teraz poczekaj, bo sobie po przeliczam na boczku:) Diet policzę wg 42 eu /59 dni i 50eu/263 dni
01-02- razem 46 dni, ale z tym to sobie poradzę
Na razie przeliczenia:
20.212 - diety 4,688,40 = 15523,60 eu * 4,1652 = 64.348, 43 zł

(diety : 12,6eu *59 dni =743,40 oraz 263 dni *15eu eu = 3.945...razem 4688,40 eu)

podatek: 4538 eu* 5,85/37 =717,50 eu * 4,1652 = 2988,53 zł
składki : 4538 eu * 31,15/37 = 3820,50 eu * 4,1652 = 15913,15 zł

teraz idę przenieść do zeznania
rozlicz się 1 osoba? jakieś ulgi?
Rozlicza się sam bez żadnych ulg
I,II to 59 dni , mówisz że pracował tylko 46 dni?

to zmienia postać liczenia.napisz dokładnie jak ma być. Bo jak będziemy się różnic w wyliczeniach to mnie wyjdzie inna ulga abolicyjna niz winna byc !
01-02 pracował 46dni, bo tak jest wpisane na jaaropgave od dnia 14.01.2013
13 stycznia wracał z Polski do Holandii po wolnym
Ale 263 dni *15 eu jest dobrze?
Nie jest dobrze

276 dni * 15 eu
tak?
Ile wynosi podatek + ubezpieczenie w Holandii za 2013 32,7 czy 37,0 bo się zagubiłam i już nic nie wiem
Przepraszam, miał przerwy i powinno być 276 dni x 15 euro
Niestety, 32,7 nie było prawidłowe. Znaleźliśmy zupełnie przed "chwilą" na stronie MF Holandii że jednak jest 37%
Czyli 20212-4719,60 (diety) * 4,1652 = 64528,94 zł

(diety 46 dni*12,6 +276 dni*15 )

dobra, idę przełożyć do programu
Nie było żadnych polskich dochodów?
Zobacz skalę na MF Holandii

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/pers
oneel_en_loon/aangifte_doen_2009_2013/2013/tarieven_bedragen_percentages_2013/tarieven_en_heffingsko
rtingen/schijventarief_loonbelastingpremie_volksverzekeringen_tabel_1
Kup dojeżdżające?
Dzięki za informację
Kryś odpowiadaj, bo stoję ...nic nie robię
Koszty uzyskania dojeżdżajacego, nie był żadnych innych dochodów, tylko Holania
Bez ulgi ab- 4906 do zapłaty

ulga abolicyjna w całości czyli 4905,91

do zapłaty= 0,00 zł
Ulga ab na zał "O" po 43=4905,91
The end
:)
Peterko,jak wyliczyłaś tą ulgę, i gdzie mam ją wpisać
Jak w kom 28
Bardzo mi ulżyło, jak mam CI się za to odwdzięczyć,powiedz proszę.
Trzy kółka po osiedlu wokół przynajmniej 2 domów:)
Twoje 3 kółka, nie moje:) ja już po:)
Będę CI dozgonnie wdzięczna.BARDZO,BARDZO dziękuję.
Ważne, że już masz:)będziesz spokojniej spała:)
Ha, i tes-123 dostała "cukierka" :)) widać, ze się przydał link:)))
Peterka jesteś wielka ,śledzę rozliczenie dochodów z Holandii bo mój "szanowny brat" wcisnął mi swoje rozliczenie . Już nigdy więcej niech idzie z nim gdzie chce - ja nie mam siły, a 30.04 już tuż,tuż
nie to co ty zawsze pomocna i cierpliwa.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.