ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Nie daję rady - proszę o pomoc.

Zakup tow. handl. WNT.
Powstają różnice groszowe pomiędzy fakturą zakupu towaru a dokumentem magazynowym Pz.
Co powinnam z tym zrobić? Czy musi być jakieś księgowanie tych różnic? Na jakich kontach?
Zakup tow. h. księguję na konto WN 730. Na koniec m-ca jest wyliczany stan magazynowy.
Jeżeli stan zwiększył się to księg. jego różnice 330/730 i zapis techniczny z minusami 730/730.
Jeżeli stan mag. zmniejszyłsię w stosunku do poczatkowego to księgowania są: 730/330.
Wtedy mam dopiero koszt podatkowy i bilansowy.
I tu się motam, ponieważ ten koszt jest wyższy lub niższy niż faktura zakupowa o kilka groszy lub zł.
Różnica ta wynika z wyceny przyjęcia (liczenie jednostkowe po kursie).
Wychodzi nato, że koszt mam wegług wyceny z magazynu a nie z faktury.
Czy to jest prawidłowo? Czy do tych różnic powinny być jakieś księgowania?
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Wg mnie, te parę groszy możesz od razu dać w koszty sprzedanych materiałów, albo przy wprowadzaniu na magazyn skorygować wartość towaru o te róznice (np podwyższyć cenę 3-ch pojedynczysz sztuk), albo przeksięgować na 3oo(odchylenia od cen ewidencyjnych) i rozliczać--choć wielkiego sensu nie widzę z uwagi na małe kwoty.
Zxc -dzikuję za pomoc.
Z odchyleniami to raczej nie dam rady, ponieważ księgowość prowadzona odręcznie, a magazyn w komputerze. Nie mam powiązania zakupów ze sprzedażą.Zresztą nie wiem jak później takie odchylenia rozliczać.
A podpowiedz może jeszcze, bo tu już jestem zakołowana. Czy kosztem powinna być wartośc z faktury zakupu, czy wartość wyceniona do magazynu z Pz? Bo jeżeli wartość Pz powinna być kosztem to raczej powinnam coś zrobić z tymi różnicami, ponieważ już po sprzedaży towaru i zaksięgowaniu różnic magazynowych na koniec m-ca w kosztach mam wartość faktury.
Dam Ci przykład jak to u mnie mniej więcej wygląda.
Np. 550.000,00 Stan magaz. na koniec poprzedniego m-ca
- 216.406,00 stan na koniec okresuwycena zakupu Pz.(216.330,68 zakup tow (np. nie sprzedany w danym m-cu -taka
jest fakt. 730/210 pomijam VAT)
-------------------
766.406,00 stan mag. na koniec m-ca

W takim przypadku moje księg : 330 /216.406,00 / 730
z minusem 730 /216406,00 / 730

I dalej jeżeli towar będzie np. sprzedanyw nast. m-cu ,to wtedy wygląda to tak:

766.406,00 stan na pocz. okres
-550.000,00 stan na koniec okresu rozlicz.
-------------------
216.406,00

W takim przyp. księguję 730/ 216.406,00 / 330

I w takiej sytuacji na koncie koszt własny sprzedaży ma m wartość z fakt. zakupu czli 216.330,68

I co z ta różnicą 75,32?
Pz i f-rę wycenia się wg tego samego kursu..ta róznica jest za duża , jak na zaokraglenia..skąd się wzięła??
Tak, wyceniane są wg. tego samego kursu, ale wygląda to tak.
f. zakupowa :
towar xxx 5.060 (waga) * 1,90 Eur = 9.614,00 Eur kurs 4,1645 co daje 40.037,50

Pz Cena 1 kilograma tj. 1,90 * 4,1645 = 7,91
7,91*5.060 (waga)= 40.024,60

Różnica : 12,90 - czyli Pz w tym przypadku ma wartość mniejszą.

To jest jedna pozycja z faktury.
Z reguły są to różnice groszowe lub kilku złotowe. Tu dałam przykład z większa różnicą.
Skoro tych kg masz aż 5060 to część "kilogramów" przyjmij do magazynu po cenie 7,91 a "kilka pozostałych kilogramów" po cenie (tu) wyższej, tak , by były te same kwoty..--czyli część po cenie 7,91 a część po cenie 7,92 tak by wyszło 40.037,50..
Masz racje, ale nic z tego nie wyjdzie. Ktoś inny tym "rządzi".
W księgowości tylko się sprząta.
I jeszcze inna sprawa- ceny magazynowe przeciętne - średnioważone, żeby mieli jak najmniej pozycji przy spisie.
Już naprawde nie wiem co mam robić. Czy nic, ale cały czas mi to chodzi po głowie. W ciągu miesiąca różnice są w różne strony i są to drobne kwoty w stosunku do wartości zakupów( kilkaset tys.)
Jednak chciałabym by było dobrze, a nie umiem tego tematu ugryść.
7--no to albo będą przeliczali jak napisałam (nie będzie różnic) albo przeksięguj na zmniejszenie lub na zwiększenie kosztów sprzedanych towarów..
zastanawia mnie, dlaczego nie ksiegujesz na magazyn skoro go prowadzicie tylko bawisz się w inwentaryzacje...
Po prostu tak zastałam. Uczę się sama księgowości. Czytam Gofina i na przykładzie lat poprzednich ciągnę to.
Może to byłoby prościej faktycznie. Ale te różnice i tak by były. A co wtedy z fakturą, podpinam pod Pz? Co właściwie powinno być kosztem .Wartość z faktury czy Pz?
Z jakim kontem sksięgować te różnice?
Zxc mam jeszcze jedną sprawę,która mnie nurtuje. Jest zaliczka na export np. styczeń. Wystawiona fakt. w dniu otrzym. zaliczki (kurs z dn poprzedn.), odbiór towaru w lutym Do VAT w styczniu. W styczniu powiększam statyst, magazyn o wartość z fakt. (towar fizycznie jeszcze w magazynie, ale już na fakturze). Przychód daję do opodatk. w lutym. Tylko nie wiem co z wyceną f=ry do przychodu, Zostawiłam z kusem ze stycznia, Czy dobrze to rozwiązałam?
Jeżeli będziesz miała chwilkę czasu, proszę napisz mi. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
9-skoro masz magazyn i możesz księgować przez niego to:
1,f-rę księguj na rozliczenie zakupu a przyjęcie do magazynu na podstawie pz ksieguj w korespondencji z rozliczeniem zakupu
2,róznice powstaną na 3xx(rozliczenie zakupu)i stamtąd je od razu przeksięguj--nie wiem dlaczego nie chcesz doprowadzić do tego by pz był równy wycenie f-ry---przeciez mozesz to pzreforsować w firmie
3,skoro kh to koszt bezpośredni jest kup w dniu uzyskania przychodu, więc towar w magazynie nie jest ani kosztem bilansowym ani podatkowym
Napewno muszę coś zmienić.
Na tą chwilę muszę dalej tak ciągnąć i to chyba do końca roku.
Proszę jeszcze napisz mi z jakim kontem mam sksięgować te różnice między fakturą a Pz. i do jakiej wartości wyrównać.
Do faktury czy do Pz doprowadzić koszt?
Czy przy tm eksporcie dobrze określiłam m-c luty,(mimo fakt. styczniowej) jako przychód.
Może głupie pytania , ale.....
"Proszę jeszcze napisz mi z jakim kontem mam sksięgować te różnice między fakturą a Pz. i do jakiej wartości wyrównać.
Do faktury czy do Pz doprowadzić koszt?"----wg mnie, do wartości z f-ry i księgować na koszt wł.sprzedanych towarów
Zxc-przepraszam, wczoraj już nie dałam rady odpowiedzieć.
Proszę jeszcze o chwilkę.
Przeaanalizowałam jeszcze raz i jeżeli koszt powinien być w wartości faktury, to w zasadzie ja nie powinnam nigdzie nie księgować tych różnic. Spójrz na mój komentarz 3 .
Księguję fakturę, Pz nie księguję, jedynie na koniec miesiąca różnice remanentową.
I tak jak napisałam w tym przykł. jeżeli doszło do zakupu i wprowadzony na mag. towar na podst. Pz np. o wart. zwiększonej o parę groszy (nie sprzedany), to ta różnica zwiększa mi tylko wartość mag.
W następnym m-cu jeżeli dochodzi do sprzedaży schodzi mi po cenach z jakimi został wprowadzony towar i salda towarów mi się wyrównują.
Konto 730 też mam wyrrównane do wartości faktury zakupu. To jest przykład na przełomie m-ca.
W ciągu m-ca jeżeli jest zakup i sprzedaż tego samego towaru to od razu konto 730 mam wyrównane do wartości faktury.
Już głupieję.
"Księguję fakturę, Pz nie księguję, jedynie na koniec miesiąca różnice remanentową. "--cały czas zmierzam do tego,że skoro masz magazyn to powinnaś księgować przez magazyn a nie robić dodatkowo miesięczne inwentaryzacje (po co ta dodatkowa praca)
Zxc. Dziękuję.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.