30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wypowiedzenie umowy a L4 ze względu na ciążę

Witam,

2 miesiące temu złożyłam wypowiedzenie umowy o pracę z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Zaszłam w ciążę i ze względu na zły stan zdrowia i ciążę zagrożoną muszę iść na L4. Przypuszczam, ze zwolnienie będę miała do dnia porodu.  Jakie świadczenia przysługują mi po rozwiązaniu umowy o pracę?
Nie rozwiązujesz umowy po prostu
dajesz pracodawcy zwolnienie i pismo,żę wycofujesz wypowiedzenie
Zasiłku macierzyńskiego nie otrzymasz, bo urodzisz po ustaniu ub.chorobowego,
wycofaj wypowiedzenie
Jak wycofać? Zaszłam w ciążę po złożeniu wypowiedzenia.
Może się pracodawca nie zgodzić? To go jakoś obciąża?
Poszukaj w internecie

Wycofanie wypowiedzenia umowy o pracę przez pracownicę w związku z informacją o ciąży
To co znalazłam dotyczy o ciąży przed złożeniem wypowiedzenia. Wtedy można powołać się na błąd oświadczenia woli.
Tylko dobra wola pracodawcy , spróbować trzeba
przykład
Pracownica na koniec października wypowiedziała umowę o pracę. W grudniu zaszła w ciążę, po czym poinformowała pracodawcę, że cofa swoje wypowiedzenie z powodu działania pod wpływem błędu. W opisanej sytuacji kobieta, składając oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o pracę, nie była jeszcze w ciąży i nie można uznać, że działała w błędzie. Nie może więc uchylić się od skutków swojego oświadczenia, chyba że pracodawca wyrazi zgodę na cofnięcie wypowiedzenia.
Na podstawie art. 177 par. 1 K.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy, i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyrazi zgodę na rozwiązanie umowy. W omawianym przypadku , jeżeli pracodawca dokonał wypowiedzenia umowy o pracę i w trakcie biegnacego wypowiedzenia pracownica dowiedziała się o tym, że jest w ciąży wówczas pracodawca powinien jej wypowiedzenie cofnąć. Jest ono bowiem bezskuteczne, dokonane z naruszeniem art. 177 par. 1 K.p. W tym celu pracownica powinna napisać pismo do pracodawcy z prośbą o anulowanie jej wypowiedzenia umowy o pracę. Do niniejszego pisma powinno być dołączone zaświadczenie lekarskie stwierdzające ciążę ( art. 185 par. 1 K.p.).
Http://www.poradaprawna.pl/porady/czy-zajscie-w-ciaze-w-okresie-wypowiedzenia-automatycznie-uniewazn
ia-to-wypowiedzenie,230222.html
Jesli zaszłas w ciaże w okresie wypowiedzenia to pracodawca ma obowiazek wycofac wreczone wypowiedzenie - jest wyrok SN w takiej sprawie - śmiało wystap na pismie do pracodawcy o cofniecie wypowiedzenia w związku z ciążą, załącz zaswiadczenie lekarskiew dot, stanu ciązy.
Ksiegowy - to nie pracodawca dokonał wypowiedzenia, tylko pracownica i to zapewne gdy nie była jeszcze w ciąży
Do kom. 8 - 9 - 10 - to pracownica złożyła wypowiedzenie, więc te przepisy nie działalją
A co jak pracodawca się nie zgodzi? Co mi przysługuje?
Jadziu w Twojej sytuacji możesz spróbować liczyć na dobrą wolę pracodawcy i przyjęcie wycofania wypowiedzenia

piszesz, że zwolnienie lekarskie będzie do porodu, to może porozmawiaj szczerze z pracodawcą, może da się nie rozwiązywać umowy umowy - po 33 dniach ZLA i tak już nic nie będziesz ich kosztować (no może poza prawem do urlopu wypoczynkowego)
może umów się, że po porodzie (i uzyskaniu prawa do macierzyńskiego) rozwiążecie za porozumieniem stron;
w sumie nawet moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie już teraz spisać takiego porozumienia - np. jak masz termin porodu na 15.11 to np. z zapasem spisać porozumienie o rozwiązaniu umowy z dniem 31.12.2014
Nie ma równicy, ciąża chroni przed rozwiązaniem umowy.
Działają, działają, pracownica składając wypowiedzenie nie wiedziała, ze jest w ciązy.
Do kom. 13
jak się nie zgodzi to niestety tylko zasiłek chorobowy aż do wyczerpania okresu zasiłkowego (270 dni dla ZLA ciążowego)

macierzyńskiego itd. nie będzie
...pracownica składając wypowiedzenie nie wiedziała, ze jest w ciązy....
bo w ciązy nie byłą jak składała wypowiedzenie, tak zrozumiałam
"nie będąc świadoma tego faktu uchyla się od skutków prawnych swojego oświadczenia", jakoś tak to brzmiało.
Http://www.poradaprawna.pl/porady/wypowiedzenie-umowy-a-nieswiadomosc-ciazy,136623.html

- poczytaj
Nawet jeśli zaszła w okresie wypowiedzenia to jest chroniona.
Przeczytaj kom/18

W celu udowodnienia , że ciąża istniała w okresie składania wypowiedzenia konieczne jest przedstawienie pracodawcy oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu pracodawcy oraz zaświadczenia lekarskiego dotyczącego stanu c
Do kom. 16 - ale Jadzia pisze, że nie tyle, że nie wiedziała, że jest w ciąży tylko w ogóle w niej jeszce nie byłą

wypowiedzenie złożyła 2 miesiące temu a w ciąży pewnie jest krócej
To myślisz Aromo że może działać działa ta ochrona? Byłoby dobrze. Mi się wydaje że jednak nie działają, ale nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tych przepisach.
Kom 9. No nie byłam świadoma bo ciąży jeszcze nie było.
Poczytaj - poczytałam

Kiedy pracownica nie może cofnąć swojego oświadczenia woli ? Jeżeli pracownica sama wypowiedziała umowę a potem w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę to nie może cofnąć swojego oświadczenia woli, powołując się na błąd istotny. W takim wypadku zgodę może wyrazić jedynie pracodawca.
Http://www.atest.com.pl/article.php?id=aa1210_1

- koncówka tego materiału jest ciekawa .
Czyli podsumowując: spróbować wycofać to wypowiedzenie. Jeżeli pracodawca zgodzi się to przysługują mi wszystkie swiadczenia. Jeżeli nie to 270 dni mogę być na L4. Ale komu ja mam to L4 dostarczać?
Pracodawca musi sie zgodzic, jesli bedzie "marudził" powiedz, ze odwołasz sie do sadu pracy. Ew. zwolnienia lekarskie dostarczasz w czasie zatrudnienia pracodawcy, po ustaniu zatrudnienia - do ZUSu.
Bardzo wszystkim dziękuję.
3maj sie cieplutko :)
Pracodawca wcale nie musi się zgadzać, sprawa nie jest przesądzona, w straszenie lepiej się nie baw, bo sobie zaszkodzisz
Strasza duchy :) A pracodawca powinien wycofac wypowiedzenie, jesli tego nie zrobi własnie sąd pracy go do tego zmusi.
Nie bądź taka pewna
pracownica sama złożyła wypowiedzenie i nie była w ciąży.............
No i co z tego, gdyby wiedziała, ze jest w ciązy, nie złozyłaby wypowiedzenia. Czytaj powyzsze komentarze, czytaj orzeczenia SN i opinie prawne w tej sprawie.
Do kom. 34 - ale Jadzia wyraźnie pisze, że NIE BYŁA w ciąży, a nie że nie wiedziała, że jest w ciąży

wypowiedzenie złożyła 2 mce temu a w ciąży jest pewnie z 5-6 tygodni bo wtedy już można się cieszyć :)
..... gdyby wiedziała, ze jest w ciąży...

kom.34 do ciebie nie dociera ,że w momencie złożenia wypowiedzenia pracownica nie była w ciąży, więc skończ z tą swoją pewnością

zaszła w ciążę dopiero póżniej , a to zmienia postać rzeczy
Poczytaj orzecznictwo SN.
Czytaj sama , aż rozumiesz
Do kom. 37
w kom. 26: piszesz:
"
Http://www.atest.com.pl/article.php?id=aa1210_1

- koncówka tego materiału jest ciekawa ."

Właśnie w końcówce materiału jest odwołanie do dwóch wyroków SN, z których wyraźnie wynika, że gdy NIE BYŁA w ciąży w momencie wyrażania jakiejś woli to nie może potem powoływać się na to, że działała pod wpływem błędu ;
niestety zablokowane jest kopiowanie z tamtej strony
Alew w owej koncówce sa wymienione 2 przypadki, całkowicie inne niz w tym temacie, i własnie odnosnie tych przypadków jest mowa, ze nie mozna powoływac się na dzialanie pod wpływem błedu. To sa wyjatki od zasady omówionej wyżej. W tym sęk :)
Czyli tylko 270 dni L4?
Moim zdaniem smiało mozesz żądać cofniecia wypowiedzenia, tak jak pisałam wyzej. Tak stanowią orzeczenia SN, jestem tego na 100% pewna, mimo, ze to co poniektórych denerwuje :) Znam konkretna sprawę z zycia wziętą, identyczną jak Twoja, w której sąd orzekł na korzyść pracownicy.
Decyzja nalezy do Ciebie. Życze powodzenia.
Spróbuję, bo przecież nic nie tracę. Najwyżej się nie zgodzą. Chciałam tylko wiedzieć jakie mam możliwości i co mi przysługuje.
,,,znam konkretna sprawę z zycia wziętą, identyczną jak Twoja, w której sąd orzekł na korzyść pracownicy....

uwielbiam takie argumenty na deser
Pisz do pracodawcy, zalącz koniecznie zaswiadczenie od lekarza o stanie ciazy.
Dobrze. Tak zrobię.
:)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.