30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zakup samochodu szwajcaria

Proszę o pomoc bo się pogubiłam - mam dwa przypadki:
1/ zakup samochodu w Szwajcarii - odprawa w Niemczech - wartość w PLN 80 000 netto plus 23% vat
ma być środkiem trwałym
1/ zakup drugiego samochodu w Szwajcarii - odprawa w Niemczech - wartość w PLN 90 000 netto plus 23% vat
ma być towarem handlowym
jak to ująć w deklaracji vat - i ile vat'u mogę odliczyć - jest to samochód osobowy
A skąd ten vat 23% ?
masz dokument odprawy z DE ?
samochód przejeżdża do Pl i masz WNT wg art.11.1 ustawy vat
Mam cos takiego - dokument potwierdzajacy zapłate akcyzy
I jak sie okazuje nastapilo z kraju PL - zapłata akcyzy
A ze Szwajcari mam dokumenty twz Rechnung
To masz dokument celny z DE na odprawę celną ? czy to może jest SAD z PL i odprawa w Pl ?

poszukaj dokumentu z odprawy celnej
Na prawdę mam kocioł z tymi dokumentami
mam tłumaczenie z jezyka niemieckiego: ostateczne ustalenie opłat impotorwych
i mam j.w. napisałam: dokument potwierdzajacy zapłate akcyzy i w PL mam ta akcyze zapłącona
Ale akcyza mogła być płacona przy wnt

poszukaj gdzie była odprawa celna, skąd jest pieczątka urzędu celnego a nie akcyzy
ZOLL mam taką pieczątkę czyli Niemcy - chyba się doszukałam :)
Ok - na pewno Niemcy!! odprawa
Czyli wnt
ten śr.trw.pewnie będziecie rejestrować więc trzeba zapłacić fizycznie vat do us
zapłacisz 100% vat do us i wpiszesz na vat-7 poz.23,24(wnt) oraz zapł.do us (34) i vat naliczony odliczysz 60% (wnt) w poz.39,40

ten nie rejestrowany (jakby był) czyli np.towar handlowy to
- bez zapł.vat do us
- 100% nalezny od wnt
- naliczony to zalezy czy macie w swojej dg handel samochodami i czy tym się zajmujecie
jak tak to odliczysz 100%, jak nie to 60%
Boshe ale to skomplikowane :(
Nie tak bardzo :))
GosiaM a mam jeszcze takie pytanie :) jeżeli mogę jeszcze o pomoc poprosić
ten jeden z samochodów jest niby na firmę ale gdyby było tak:
kupuje go mój szef ale nie na firmę tylko prywatnie - zakup w ten sam sposób j.w. opisałam
1/składa do us VAT-24 tak?
2/ może go sprzedać nie rejestrując go w PL??
Jak prywatnie to zapewne w DE powinien zapłacić vat bo nie będzie to wtedy wnt do Polski

co jest napisane na SAD niemieckim ?
kto dokonywał odprawy w DE ? Wasz przedstawiciel podatkowy ?
jak tak to co jest w pełnomocnictwie ?
Niestety nie mam pojęcia - dokumenty mam w firmie
szef myśli nad tym wszystkim bo jak zwykle zanim pomyślał to zrobił! a jak zwykle .... mam placek!!
a obecnie urodził się mu pomysł że nie chce tych samochodów jednak w firmie!!!
ręce opadają :(
ja też by wolała żeby to były jego prywatne sprawy ale nawet jak będą prywatne to ja będę musiała to zrobić :(

* czyli nie może sprzedaż tych samochodów nie rejestrując ich w Polsce?
dopiero jak VAT zapłaci w DE wówczas będzie mógł sprzedać?
Musisz wiedzieć czy masz wnt czy nie
a wnt będzie wtedy gdy nie zapłacił vat w DE i podał że jest pod.vat czynnym w PL i że kupuje to do dg

trzeba zacząc od początku bo inaczej może wyjśc tak że najpierw zgłosił w UC w DE że rozliczy WNT w Pl a jak potem tego nie zrobi może być nie za ciekawie
Bardzo dziękuję "GosiaM" za odpowiedzi - i poświęcony czas - muszę nad tym usiąść i podumać dłużej niż nad innymi dokumentami - przemyśleć to o czym pisałaś :) - vat się zbliża dużymi krokami!! :) więc nie obiecuję że nie będę wracała do tematu ;) i od razu głośno "krzyczę" że będę prosiła o POMOC! :) a na obecną chwilę jeszcze raz dziękuje:)
Jasne pisz,
poproś go o dok.celne i jak to odprawiał w DE (sam czy przez przedstaw.podatkowego)
Wiem, już mam jakiś trop przynajmniej - bo jak to zobaczyłam dzisiaj to wielkie oczy zrobiłam :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.