ARCHIWALNY TEMAT FORUM

2w1: Kadrowa i BHPowiec

Idąc tropem "samorealizacji" (podnoszenia kwalifikacji) i na potrzeby firmy, zastanawiałam się nad zdobyciem uprawnień pracownika BHP, w celu przeprowadzenia szkolenia wstępnego, sporządzaniem protokołów powypadkowych itp.

Wiem, że powinnam wybrać się na studia podyplomowe. Moje wątpliwości budzi "praktyka" w służbie BHP...

Czy orientujecie się jak zostać BHPowcem? Czy łącznie dwóch stanowisk jest słuszne?
Praktyka może być zaliczona tylko w "komórce BHP". Ale to co napisałaś będziesz mogła robić także bez praktyki, ale po podyplomówce jaki "inspektor". Dopiero na specjalistę musisz mieć staż.
Ja nie chciałabym łączyć stanowiska bhpowca z kadrową w jednej firmie.
Chociaż zależy ilu pracowników.
A po podyplomówce bez praktyki będziesz miała nikłe umiejętności praktyczne na samodzielnym stanowisku pracy bhpowca. Ale formalnie uprawnienia bedziesz miała
Jakie jeszcze uprawnienia ma taki inspektor? Bo szkoleń okresowych nie można, bo niezbędna jest jeszcze ppoz?
Szkolenia okresowe również.
Wszystkie uprawnienia zgodnie z rozporządzeniem o służbie bhp
~kasia_wu, bo chciałabym coś więcej... i nie ukrywam- większe umiejętności, to większa "oszczędność" firmy, wyższa moja pensja i lepsza pozycja w firmie. I tak myślę, jak by tu sobie 'poprawić".
No to ci kasia odpowiedziała:))

Będziesz mogła jeszcze np opracować ryzyko zawodowe na stanowiskach pracy a to wydatek dla firmy więc jak najbardziej będzie to plus dla Ciebie.
I tak warunkiem jest ukończenie podyplomówki więc się zapisuj, a jakie będą uprawanienia za 2-3 lata to wtedy zobaczysz.
Ja kończę teraz technikum BHP, nie wiadomo, czy mi się to do czegoś przyda, ale...
Szkoły pomaturalne są darmowe i niewiele mnie to kosztowało.
Kom. 6
Ryzyko zawodowe nie jest obowiązkiem bhpowca
A u mnie to robi bhp-owiec.
Za pracodawcę oczywiście.
Robią, bo głupi są....
Ja też robię :)
A może technikum bhp właśnie- to tym jakie są uprawnienia?
Na pewno nie można zostać "specjalistą BHP..."
Po technikum masz takie same uprawnienia ale zostac możesz tylko starszym inspektorem i nie bedziesz mogła obsługiwac firm na umowę zlecenie i dzieło
Ryzyko zawodowe nie jest obowiązkiem bhpowca ha ha
Ciekawe jak to sobie wyobrażasz, że pracodawca to zrobi, musi mieć jakąś wiedzę na temat metod oceny ryzyka i dobrze to opracować, albo dałby to do zrobienia jakiemuś specjaliście spoza zakładu albo właśnie bhp-cowi (któremu dodatkowo już nie musi płacić)
Nie słyszałam by gdziekolwiek ryzyko opracował pracodawca
Wkaż mi podstawę prawną, że bhpowiec ma obowiązek robic ocenę ryzyka.
Metody oceny ryzyka to pikuś, kto jak kto ale pracodawca szybko nauczy się metody. Istotą oceny ryzyka zawodowego są zagrożenia i narażenia na stanowisku pracy, a tu największą wiedzę powinien mieć w zależności od wielkości firmy albo pracodawca albo kierownik komórki organizacyjnej
Dobra, mniejsza o szczegóły: co radzicie koleżance - robić podyplomówkę czy technikum ?
Podyplomówkę.
Jak już to niech bedzie specjalistą, zawsze będzie mogła dorobić obskakując różne firmy.
A inspektor to tylko i wyłącznie na umowę o pracę, mało opłacalne
Czasami nie ma się wyboru, czy się chce czy nie łączyć 2 stanowiska w pracy. Wybór jest wtedy tylko taki: albo to robić albo się zwolnić. A do robienia tego należy mieć minimalne uprawnienia.
A gdzie ja napisałam, że bhpowiec ma OBOWIĄZEK, co Kasiu, gdzie?
Napisałam jaka jest praktyka,(co sama zresztą potwierdziłaś) więc o co chodzi?

Też myślę, że podyplomówka będzie lepsza, chyba, że to duża różnica w kosztach, (może jakieś unijne dotacje?)
Różnica w kosztach jest, bo szkoły policealne lub pomaturalne są za darmo.
Więc jeśli się chce tylko wykonywać czynności przy okazji kadrowych, to technik i inspektor wystarcza. Ale jak się już myśli na poważnie o pracy bhp-owca to tylko podyplomówka. Zainwestować parę (chyba) tysięcy i mieć "specjalistę"
Ale ten wydatek bardzo szybko się zwróci.
Wystarczy złapanie paru szkoleń czy ocen ryzyka.
Rok studiów zwróci się po kilku miesiacach przy pomyslnych wiatrach :)
No właśnie, pytanie tylko czy MaKo chce w to wchodzić. Jeśli nie zamierzasz wychodzić ze swoimi usługami poza firmę w której pracujesz to studia się nie opłacają. Ale z drugiej strony jak pisze Kadrowiec, kto wie jakie będą przepisy za kilka lat. :)
Kom 26 oczywiście do kom.24

>kom 25
Wystarczy złapanie paru szkoleń czy ocen ryzyka
Kasiu, no to jak w końcu, bądźże konsekwentna, robi bhpowiec ocenę ryzyka czy nie?:)
Może zrobią "deregulację" zawodu...
Nikt mu nie zabroni.
ale w jej pracy na umowe nir ma znaczenia czy będzie bhpowcem czy nie do pisania oceny ryzyka. Jako, ze nie ma obowiązku pisania oceny przez bhpowca i równie dobrze może zrobic to kadrowa jesli tylko chce i ma o tym pojęcie
>28 Albo przeciwnie, będą wymagane tylko studia.
Dziękuję za wszystkie rady! Myślę, że podyplomowka jest lepszą "furtką".
Poświęcając swój czas (bo o niego również chodzi) nawet kosztem opłat, jeśli już- zdecyduję się to właśnie podyplomówka. Rozglądałam się, nabory głównie od nowego roku akademickiego...

Szef mówił mi też o kursach i oczami przewracał, gdy mówiłam, że kursy ( i to jeszcze przez internet-pff) nie wchodzą w grę...
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.