ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Mariaem kiedyś pisałaś, że uczęszczasz na kurs głównego księgowego w Poznaniu

Możesz podzielić się wrażeniami czy warto? czy dużo tobie pomógł w pracy? przydał ci się praktycznie w pracy? jest wart swojej ceny? coraz intensywniej myślę o nim a nie mam kogo zapytać
Tak ukończyłam ten kurs w Poznaniu.
Warto, warto, warto - uczyć się zawsze warto :)))
Wrażenia bardzo pozytywne, bo wykładowca wiodący był doświadczonym księgowym a także doświadczonym pozytywnym człowiekiem - optymista, "solidna firma". "Nie ma głupich pytań", "Uczycie się dla siebie, by w pracy było łatwiej", "Nie chodzi o pamięciówę" - to jego zdanie na temat kursu GK. Można było zadawać pytania - nawet banalne, proste; do notatek podawał to co chcieliśmy, gdy było trzeba - powtórzył.
Poza aspektem bilansowym (uor) podawał aspekt podatkowy i MSR-owski. Ustalił z nami sposób prowadzenia wykładów, czasem wtrącił anegdotę, wspomnienie ze swojego ciekawego życia... co czyniło zajęcia bardziej atrakcyjnymi, można było się rozluźnić na chwilę, odpocząć od skupienia... Przy tym wszystkim osoba bardzo skromna.

Czy mi się przydał w pracy?
Tak, przynajmniej częściowo tak. Moja księgowość jest uproszczona - mała firma, dlatego wiele tematów, kwestii było dla mnie nowością.
Otrzymaliśmy materiały - wg mnie bardzo dobrze opracowane, z przykładami. Zadania z rozwiązaniami, gotowce, bardzo ładnie rozpisane tematy - by łatwiej było się uczyć. Na wykładach/zajęciach - rozwiązywaliśmy wspólnie zadania, księgowaliśmy...

Aby był wart swej ceny (myślę, że jest wart) - trzeba chodzić na wszystkie zajęcia, gdyż odpisane notatki to zdecydowanie za mało; warto pytać, dopytywać to co nas interesuje, o to z czym mamy problem w pracy itd. (pytało tylko kilka osób - zawsze te same, raczej nie zupełnie młodzi) i warto na bieżąco powtarzać w domu wiadomości. Ja miałam z tym ostatnim tylko problem... wiadomo - gdy jest rodzina, co drugi weekend na kursie, to mało czasu na uczenie się, powtarzanie w domu.
Poza tym po kilku latach "niebycia" na żadnym kursie, szkoleniu - była to odskocznia dla mnie. Chętnie jeździłam na kurs, traktowałam to po części jak rozrywkę. Coś dla siebie, wykrojony czas tylko dla mnie.
Dodam, że ja byłam specyficzną kursantką - bez przygotowania - poza kursem Samodzielny księgowy-bilansista (firma SEKA była organizatorem)w 2006r. - jestem samoukiem. Chwilami stwierdzałam, że powinnam jednak przerobić uczciwie w SKwP ponownie II stopień - samodzielny księgowy - by mieć wszystko ładnie poukładane, bez luk, ale doradzono mi - tutaj zresztą - że szkoda czasu, że mam iść na III stopień GK od razu. Tak też zrobiłam i nie żałuję - patrząc globalnie.

Reasumując - wiele zależy od poziomu wiedzy poszczególnych kursantów, od zaangażowania w uczestnictwie w kursie, od tego czego oczekują od kursu itd. w jakich jednostkach pracują - czy w biurach rachunkowych czy w zakładzie, czy to jest prosta, mała firma, czy też duża S.A lub Sp. z o.o. Kurs jest prowadzony pod osoby prawne - ale jak wiadomo PIT i CIT maja wiele wspólnego, wiele przepisów jest analogicznych.

Moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

Polecam :-)
Ooo super :)) temat jak najbardziej na czasie
a powiedz jak na tym kursie rozumiem ,ze księgowałyście wszystko w programie FK ?
Księgowaliśmy - na tablicy i w zeszycie na kontach - nawet teowych czasami :-))))
Tak, właśnie - łopatologicznie - ołówek i kartka :)
Wszystko widać, wszystko rozpisane...

Co do programu FK, to mieliśmy chyba w jednym dniu zajęcia, na których były pustki... i prowadzący prezentował Optimę chyba... Ale te zajęcia nie miały specjalnie sensu, gdyż różne programy stosujemy w swoich m-scach pracy... Nudy ... Ale cóż - taki był program kursu.
A widzisz tego się zupełnie nie spodziewałam bo myślałam,ze wyłącznie w programie FK ale to nawet fajnie
bo rzeczywiście wszystko jest wówczas ładnie rozpisane .
Ciężko było Ci samej ogarnąć temat pełnej księgowości ? No i uchyl rąbka tajemnicy jak to zrobiłaś :)
Osobiście również przymierzam się do kursu samodzielnej księgowej( tylko ta cena jest jednak zabójcza jak na moje zarobki :( podstawy mam ale o ile potrafię w miarę ogarnąć temat firm handlowych i usługowych to produkcja i wszystko z nią związane a tym samym odch. od cen ew. towarów stanowi dla mnie w dalszym ciągu zagadkę i czarna magię :(
Jak już wspomniałam - moja księgowość nie jest rozbudowana... jednak przejście z pkpir na kh - bez elementarnej wiedzy nie było łatwe.

Początki były trudne, sporo pomocy uzyskałam na forum oleńkowym, a później gdy odkryłam to forum - to tutaj - baaardzo duża pomoc, za co ogromnie dziękuję :), uczyłam się z książek m.in. Gieruszowej... poza tym praca, praca, praca, uczenie się, czytanie.
Nawiązałam też kontakt z biegłą, która wprowadziła mnie trochę i rozjaśniła kh, biegła sprawdziła moje dekrety oraz pierwsze moje sprawozdanie. Okazało się, że udało mi się to świetnie, nie chwaląc się :)))

Trudno mi było przebrnąć przez różnice kursowe, ale gdy już je zrozumiałam (prawie:) zrozumiałam) - to jest ok.

Prawdą jest, że pełne rozliczanie produkcji, kosztów to temat bardzo obszerny, trzeba sporo doświadczenia, nauki przy osobie - księgowej kompetentnej.
Maryniu, z przyjemnością czytam te wypowiedzi, bo pamiętam, że miałaś wiele wątpliwości.
Cieszę się, że nauki zakończyłaś i jesteś zadowolona :)
:)

Starałam się Naiwniaczkowi napisać najlepiej jak potrafię... ale On/Ona nie zagląda tutaj dziś... Może się urlopuje :)

Pozdrówka, Koleżanko :))
Zajrzy na pewno, ... ta kobitka :)

pozdr. odwzajemniam :)
Podpisuję się pod kom.8, jeśli mogę Koleżanko:)

Malwino, nie wiem jakie masz doświadczenia zawodowe i wykształcenie ale jeśli masz pojęcie o KH i zrobieniu bilansu to zamiast samodzielnego księgowego proponuję kurs na GK.

Ja mam kurs samodzielnego (ale nie w Poznaniu) i marzy mi się od jakiegoś czasu ten kurs GK ale finanse mnie niestety teraz blokują:(

I coś dla Naiwniaczka: też byłam ogólnie zadowolona z mojego kursu, tylko część vat wg mnie była bardzo wybiórcza i powierzchowna, spodziewałam się więcej:/ Bardzo dużo zależy właśnie od osoby prowadzącej kurs:)
Generalnie zgadzam się z tym co napisała Marysia - pomijam tylko kom.1 dot.prowadzącego bo u nas była kobitka ale też z dużym doświadczeniem zawodowym i umiejętnością przekazania swojej wiedzy:)

Pozdrawiam wszystkich:)
Cześć dziewczyny. Mariaem sorry że dopiero dziś się odzywam.Przekonałyście mnie zapisałam się.
Mario czytając twoje komentarze łza kręci mi się w oku ,dobrze ,że twój czas i kasa nie poszła na marne
Dość długo dorastałam się do tej decyzji,ale obecna sytuacja zawodowa częściowo mnie zmusiła.
Staram się być w zgodzie z uor, podatkami, ale będąc samokrytyczną mam luki a zwłaszcza duże dotyczące
zakończenia roku, analizy bilansu. Myślałam na temat korepetycji ale godzina 70,00 zł nie wiedziałam
jaki będzie przekaz/nie każdy umie przekazać wiedzę / a tu zapłacę 3150 mam profesjonalistów i 200 godz
Piszesz, że można zadawać pytanie i to banalne a ja często mam właśnie takie.
Niestety nigdy nie miałam okazji uczyć się od kogoś,nie natrafiłam na osobę która chciałaby podzielić się wiedzą wręcz mam w rodzinie główną księgową która prowadzi dużą firmę , kilka razy pytałam, dostałam odpowiedz wymijającą i coś w rodzaju ja swojej wiedzy nie sprzedaję, zamknęłam temat.
Dekreet wiem ,że to dużo kasy ale czasami coś trzeba stracić , aby zyskać. Mam pracę zarabiam,a niestety
konkurencja na rynku w naszym zawodzie jest duża więc nie wybaczyłbym sobie gdybym przez własną głupotę straciła obecną pracę. Na szczęście mąż powiedział czujesz, że musisz to idź,w domu pomoże, ugotuje, bręczy ,że też pracuje ale robi. Więc spoko.Na wykłady mam blisko mieszkam 7 km od stowarzyszenia księgowych Mario a ty też mieszkasz koło Poznania możemy umówić się na wymianę doświadczeń
Może komuś się przyda informacja, że SKWP w Krakowie organizuje kursy sfinansowane z dotacji UE właśnie dotyczące certyfikacji zawodu księgowego. Zostały już zapisy na 2014 r. ale myślę że warto skorzystać.
Mario jeszcze mam pytanie w zgłoszeniu jest napisane ,że na koniec kursu jest egzamin jak było na nim ?
Naiwniaczek, jak chcesz to napisz:

mariaem123@wp.pl
A ja mogę?
Pewnie, że tak :)
Witaj Mario odezwę się ale wieczorem w pracy mam powiem delikatnie utrudniany dostęp do internetu.Pozdrawiam
Kom.14 szkoda ,że tak aż daleko ;/
w moim przypadku całą Polskę musiałabym przejechać
Kom. 14, 20

szkoda tylko, że te kursy są dzienne - do południa, nie weekendowe...
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.