ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Optima - baza SQL

Czy może ktos miał podobny problem - juz drugi raz w ciągu 3 miesięcy mam problem ,że nie mogę uruchomić programu - a pojawia sie komunikat ,, błąd uruchomiania aplikacji DBNETLIB ... Serwer SQL nie istnieje lub odmówiono do niego dostępu . Poprzednio informatyk miał duży problem żeby odzyskać dane bo kopie nie były aktualne ale po długim czasie udało mu się . A dziś znowu to samo - w choler. z takim programem - i znów do informatyka i znów kasa . Czy możecie mi pomóc ?
... i znów do informatyka i znów kasa .

A Ty pracujesz za darmo?
Ja miałam problemy z serwerem SQL dopóki informatyk nie zmienił z 2000 na SQL 2005. Teraz nawet jeśli coś mi nie gra - najczęściej przy jakichś aktualizacjach - korzystał w ramach "abonamentu" z tzw. zdalnej pomocy.
> oczywiście ma być: korzystam:))
Do kom.2 - Tak mam abonament - informatyk tez kontaktował się ze swoim opiekunem i jakoś się udało. Ale wkurzające jest ,że znów to samo - mam dziś naliczać wypłaty a program nie działa. Próbuję się tu dowiedzieć bo informatyk rozkłada ręce - nie wie dlaczego tak się dzieje .
I jak pomyśle ,że w każdej chwili może się znów baza rozjechać to mnie szlak ..
Dziękuję Ci serdecznie Nika64 - bardzo pomogłaś - podpowiem informatykowi . Pamiętam jak kiedyś tutaj dowiedziałam się o nowej aktualizacji bo informatyk nic nie wiedział o deklaracji vat nr 14. Dziękuję raz jeszcze .

Do kom. 1 - Twoja pomoc szczególnie bezcenna - lepiej się czujesz ?
U nas tez często tak sie robi, ale tylko na jednym komputerze, na drugim jest ok, nie wiem czemu. Korzystamy z pomocy technicznej w ramach asysty, choć często nie dają rady i odsyłają nas do płatnej pomocy u Agenta:( Ale od 01.01. zmieniamy Comarcha na inny i, mam nadzieję, spokój bedzie
...Próbuję się tu dowiedzieć bo informatyk rozkłada ręce - nie wie dlaczego tak się dzieje .

Bo są problemy z siecią i dostępnością serwera SQL, przyczyną może być np. program antywirusowy/firewall. I od tego trzeba zacząć sprawdzanie.

Ten komunikat ....a pojawia sie komunikat ,, błąd uruchomiania aplikacji DBNETLIB .... jasno wskazuje w co należy włożyć ręce.
Bardzo dziękuję za każdą sugestię - informatyk sugeruje, abym przeinstalowała system windows - mam 7 .
... informatyk sugeruje, abym przeinstalowała system windows - mam 7

Bzdura / przeinstaluj informatyka
Nie chciałam tego głośno mówić - ale tak coś mi się zdaje , ale to nie takie proste bo jest moim opiekunem
ze strony Comarch .
A czy mogę coś jeszcze zapytać ?
Przy poprzednim odzyskiwaniu bazy coś zrobił ,że nie mam dostępu do modułów ,które miałam zakupione ale nie przedłużałam licencji, gdyż w tej chwili nie pracuję na nich np. KH czy analizy . A teraz ich nie mam w ogóle. A on mi mówi skoro nie mam licencji to ich nie ma - no chyba coś nie halo - bo gdybym miała tam jakieś dane - to nawet nie mam do nich dostępu archiwalnego . Chyba nie na tym polega przedłużenie licencji
...Przy poprzednim odzyskiwaniu bazy coś zrobił

Baza Wam padła? Coś mi tu na ścimnianie wygląda.
Sugerujesz ,że ja ściemniam ? Może tak tłumaczę bo się nie znam na tym , mówię to co słyszałam ,że coś z bazą SQL ,że od nowa wgrywał program i podmienił bazy - kurde nie wiem. Wiem ,że coś z bazą . Dziś jak zadzwoniłam to spytał czy kopie robiłam to będzie prościej i szybciej niż poprzednim razem. Poprzednio pamiętam ,że nie mógł znaleźć bazy Sql. A co to wszystko znaczy to ja naprawdę nie wiem.
...Sugerujesz ,że ja ściemniam ?

Nie Ty, tylko informatyk.

1. Licencje masz wykupione i nie może Ci zablokować dostępu do modułów dla których nie przedłużyłaś abonamentu.
2. Opowieści czy robiłaś kopię bo będzie łatwiej to takie tłumaczenie 'głupiego'. Wg mnie jemu nie zależy, aby u Ciebie to działało i nie szuka przyczyny tylko za każdym razem gasi pożar. To jego profesjonalizm powinien wskazać co jest przyczyną takiego zachowania i jak temu zapobiec, a nie sugerować przeinstalowanie systemu. To jest tak jakby powiedział Ci, że ciasto Ci się przypaliło bo piekłaś w blaszanej a nie aluminiowej foremce. MOje zdanie - odstrzel go jak najszybciej.
Kurcze -
myślisz ,że można to szybciej i trwale naprawić?
A może jesteś informatykiem z okolic Łodzi ? :)
...myślisz ,że można to szybciej i trwale naprawić?

Tak myślę.

...A może jesteś informatykiem z okolic Łodzi ? :)

Jeżeli okolice to 200km :)
I tu wrócę do kom. 1 - skoro 'znów' kasa to żądaj rozwiązania problemu a nie ugaszenia pożaru.
Ja tak miałam z poprzednim opiekunem Comarcha - był strasznie bezczelny i robił straszna łaskę, że w ogóle przyjeżdżał. Apogeum było przy zmianie stawek Vat z 22% na 23%.
I odstrzeliłam kolesia - tak jak Ci radzi Darek - znalazłam bardzo szybciutko nowego, który sam zajął się zmianą w Comarchu. Teraz mam spokój - jeśli cokolwiek się dzieje - a dzieje się bardzo rzadko - dzwonię do firmy i chłopaki przez telefon - częściej zdalnie pomagają usunąć problem.
Też nie znam się na informatyce - jestem samoukiem.
Uuu szkoda .

Czyli zasugerować aby sprawdził sieć ? A dokładnie program antywirusowy ? ( MUszę do jego jechać - bo umówiłam się już na sobotę )Ale chyba delikatnie trzeba będzie się z nim pożegnać .
Dziękuję Ci bardzo - przepraszam za drugą część kom.4
... MUszę do jego jechać - bo umówiłam się już na sobotę )

Czy Ty masz to zainstalowane na jednym komputerze czy w sieci?

...przepraszam za drugą część kom.4

:)

Spoko, nie foruj wyroków za wcześnie bo nie każdy ma złe intencje :)
Na jednym komp. dokładnie na laptopie .
Wow.
Ami - na laptopie? Ja myślałem, że to o sieć przynajmniej chodzi! Weź go porządnie za łeb i potrząśnij nim.

Skoro to jest instalacja lokalna to o czym my tutaj rozmawiamy - brak słów.

1. Zainstaluj serwer SQL przynajmniej 2008 lub 2008R2 w wersji odpowiadającej systemowi operacyjnemu - 32 lub 64bit
2. dobrze ten serwer musi zostać skonfigurowany
3. i ma to hulać bez najmniejszego problemu.
A widzisz też osądziłeś pochopnie - a tu taki PIKUŚ .
Tak pracuję laptopie bo mi tak wygodniej - bo mam małe biuro(kilku klientów ) obok głównej pracy i laptop jest poręczniejszy.

A czemu dopiero to teraz się rozłazi - 2 lata było ok,
A może kiedy wgrał nową aktualizację Opitimy w tym roku to własnie zaczęło się rąbać .

Dziękuję raz jeszcze .
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.