ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Rozliczenie z niemieckim kontrahentem- moja faktura - jego nota

Prowadzę dg od miesiąca. Wykonałem swoją pierwszą usługę na rzecz kontrahenta niemieckiego.Wystawiłem mu fv sprzedaży- ( z adnotacją o odwrotnym obciążeniu). Umowa była taka, że on zapewnia mi m.in hotel i narzędzia- a ja wykonuję usługę.
I teraz na dzień wystawienia mojej fv sprzedaży on wystawił mi dokument -GUTSCHRIFT- na którym mam pozycje z mojej faktury - suma jak na mojej fakturze
od tej sumy odjęte:1. miete ( czynsz za mieszkanie)2. Messer ( narzędzia) i zaliczka-
Kwotę po odjęciu w/w pozycji przelał mi na konto ( w tytule przelewu podając nr Gutschriftu).
Próbuje rozgryźć jak ja mam to u siebie potraktować? Wyczytałem,że Gutschrift traktuje się często jako korekta, ale nie podoba mi się, ze ujął w nim też kwotę jaką zapłacił mi gotówką.
Poza tym napisane na tym dokumencie jest również "revers charge"- ?
Mają Państwo jakiś pomysł, jak to ugryźć??
Ogólnie to bym potraktowała jako import usług (jego część) tylko ten hotel mi tu nie pasuje bo hotel w DE nie jest importem usług w PL ze względu na art.28e ustawy vat
no chyba że to jakaś ogólna usługa z art.28b to na całość imp.usług

http://www.gofin.pl/17,1,62,157524,jak-rozliczyc-nabycie-i-swiadczenie-uslug-w-obrocie.html
No tak, ale wyczytałem, że w przypadku np. faktury za hotel w DE nie ma importu usług.
Umowa między nami jest taka, że mój kontrahent zapewnia mi zakwaterowanie,narzędzia- ale potrąca sobie co miesiąc z mojego przychodu. Ogólnie moje usługi dla niego maja charakter- pracy na umowę. Nawet dokumenty wystawia on.Zatem i moja fv i jego guschrift to dzieło jednej głowy.
Problem w tym,że ja nie mam pojęcia co ta " głowa" miała na myśli.
I kompletnie nie wiem jak to rozgryźć...
To nota obciążeniowa, jak piszesz - obciążył cię kosztami. Usługi hotelowe powinny być opodatkowane w DE, a zaliczka nie podlega. Nie brałabym tego pod odwrotne obciążenie, raczej poza vatem.
Tak właśnie myślę, że nie powinno tu być importu usług. Tylko ten dokument tak dziwnie wygląda;-)
Znalazłem, interpretację, ze opłaty za usługi hotelowe- noclegowe zagranicą nie stanowią importu usług.
Z drugiej strony narzędzie, za które mnie obciążył- śmieszna kwota 30EUR- nie stało się moją własnością;-)
Nigdy nie opuściło zakładu pracy.
Chyba przeliczę po śr kursie z dn. poprzedniego NBP( u mnie będzie to ten sam kurs co moją fv sprzedaży) i zrobię sobie dowód wewnętrzny i wpiszę w KUP kol 13?
Będzie?
No tak. Nota obciążeniowa w pozostałe koszty.
Za te narzędzia to co to jest ? tak jakby Ci sprzedał te narzędzie czy jakby wynajął ?
bo z tego 2. Messer to trudno cokolwiek wywnioskować

sam hotel nie jest importem usług to już pisałam
no chyba że on to traktuje inaczej
naliczył niemiecki vat ? bo dopisał też revere charge
To nie jest faktura, więc brak niemieckiego vatu
A co na to sprzedawca ? może tel.do niego o co chodzi ?
Tu mam scan- (kiepska wersja)
http://zapodaj.net/de20616678920.jpg.html
Jest kwota mojej fv 566,39
i potem 1. czynsz 2. zaliczka 3. messer ( narzędzie, którym wykonuję swoją usługę- od początku nie opuszcza ono bram zakładu, w którym świadczę uługę). To daje nam kwotę383,79 i tyle odstałem na konto.

Gdyby nawet chcieć potraktować to jak korekta- to z jakiej racji mam korygować obroty o zaliczkę?
Miałam podobnie, nota obciążeniowa od niemieckiego kontrahenta z dopiskiem reverse charge,
myślę - oni tak już mają, że wszędzie podają dopiski jak przy transakcjach ue
Z tego wynika że uznali Ci Twoje usługi na 566,39 i z tego potrącili 182,60 gdzie ich koszty to 50+32,60=82,60 i potrącili wypłaconą Ci zaliczkę 100

a co jest tam napisane po reverse charge, bo trochę to zamazane
jaki nr UstG ?
Tam jest art 14 A
Dzwoniłem tam dziś: otrzymałem informację, ze oni mi już wystawili fakturę. Mieli na myśli tą moją sprzedażową( wypisali ją za mnie na kompie, wydrukowali a ja tylko podbiłem).
I to jest dokument dla mnie.
Ten Gutshit to jest dla nich- oni to księgują u siebie. Tak, każdy ma swoje;-0 Ja fv oni Gushita;-)
Więc tłumaczę Pani, ze ja chciałbym też sobie zaksięgować w KUP np. opłatę za mieszkanie- którą mi potrącają. Kiedy zapytałem o jakąś refakturę to powiedziała, ze oni mi nic nie sprzedają- jedynie "płacą za mnie". Na to się faktury nie wystawia. Pani może mi jak juz bardzo chcę dodawać na mojej fakturze sprzedaży, adnotację o potrąconej kwocie za mieszkanie.. Poza tym ta ostatnia pozycja okazała się być fartuchem roboczym, który mi dali ( jak sie okazało nie za darmo).
Jedyne, co zrozumiałem...że to raczej nie jest korekta... bo sama pani powiedziała, coś w stylu ze "zaliczka nie zmniejsza obrotu".
Juz nie mam siły... sam nie wiem co z tym robić.
Art.14 USTG ? i cos jeszcze z 5 jest ale niedowidzę

art.14 UStG mówi o zasadach wystawiania faktur
Gutschrift to taka nota uznaniowa
jak za Ciebie płacą to stwierdzili pewnie ,że nie wykonują usługi :)))
powiedz im że nie masz faktury na potrącone koszty na 82,60 i niech nie pitoli że nie wystawia się na to faktury (u nich to Rechnung)
"moi" Niemcy nie maja oporu na wystawianie Rechnungu na cokolwiek :)
a te 100 eur to Ci wpłacili wcześniej ?
100 EURO to jest czynsz na 1 tydzień mieszkania
50 EURO to jest zaliczka, którą mi dali w wrześniu, a wiec w miesiącu rozliczenia
32,60 EURO to jest za ten fartuch.( jednorazowo)

Obawiam się, ze będzie ciężko z tą fakturą;/
Mógłbym może o "olać" ten ich dokument.
Ale za kolejny miesiąc, będzie znowu to samo, tzn. obciąża mnie za mieszkanie prawie 400EURO za msc i trochę to dużo,żeby nie ująć w KUP.
14 A Absatz 5 USTG
Pewnie że dużo
może ten gutschrift potraktowac jak notę uznaniowa i wrzucić w koszty tylko (bez rozliczania w vat)
czyli 132,60 eur na zł

zadzwoń do KiP i zapytaj czy taka nota uznaniowa może być w KUP
Par.5 jest na wdt/wnt ale trochę tu nie pasuje bo przecież żadnego towaru do PL nie ściągasz
Szukając odpowiedzi na moje pytanie, znalzałam cos takiego...nt. not ksiegowych.

"Podobnie jest w prawie unijnym – jeżeli podatnik ponosi wydatki w czyimś imieniu i na czyjąś rzecz oraz księguje wydatki i kwoty otrzymane na ich pokrycie na kontach przejściowych, wówczas nie wystawia faktury VAT (art.79 Dyrektywy 2006/112/WE Rady).

Podsumowując, jeżeli z danym kontrahentem nie łączą nas stosunki zobowiązaniowe, tzn. nie świadczymy mu usług, a jedynie chcemy odzyskać pieniądze, które pierwotnie powinien ponieść kontrahent, wówczas obciążamy go tymi kosztami za pomocą noty księgowej. Przy czym podstawową różnicą pomiędzy zwrotem kosztów a refakturowaniem jest fakt, iż refakturujemy usługi, z których nie korzystamy lub korzystamy tylko w części."

Moze ona opiera się na tych przepsiach?;-)
Może
u nas też można wystawiać noty ale tylko wtedy gdy faktycznie płacimy w imieniu kogoś (czyli taki zwrot kosztów)
wydaliśmy kasę za kogoś ale nie bierzemy w tym udziału i jest to zwrot kasy
natomiast w naszej ustawie vat jest coś takiego
art.8
2a. W przypadku gdy podatnik, działając we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, bierze udział w świadczeniu usług, przyjmuje się, że ten podatnik sam otrzymał i wyświadczył te usługi.

pytanie zasadnicze , czy taka nota która mówi tylko o tym że masz oddać kasę może być w Pl traktowana jako KUP czyli tak samo jak rachunek/faktura
Artykuł 79
Podstawa opodatkowania nie obejmuje następujących elementów:
a) obniżek cen w formie rabatu z tytułu wcześniejszej zapłaty;
b) opustów i obniżek cen udzielonych nabywcy lub usługobiorcy i uwzględnionych w momencie transakcji;
c) kwot otrzymanych przez podatnika od nabywcy lub usługobiorcy jako zwrot wydatków poniesionych w imieniu i na rzecz nabywcy lub usługobiorcy, a zaksięgowanych przez podatnika na koncie przejściowym.
Podatnik musi przedstawić dowód na rzeczywistą kwotę kosztów, o których mowa w akapicie pierwszym lit. c), i nie może odliczyć VAT, który w danym przypadku mógł zostać naliczony.

tylko jak Ty to masz traktować ?
Spróbuję jeszcze raz jutro zadzwonić i powiem tej Pani, że ja muszę mieć papier- dlaczego na moje konto wpłynęło tylko 383 EUR jak wystawiłem fv na 566. A nasz US nie akceptuje takie czegoś jak Gutschift.
Zobaczymy...
Dzwoniłem do KIP- tam mi Pani zaczęła sypać art., ze jak chcę zaksięgować dokument to on musi być po polsku;-))
Także kolejna historia...
Ostatecznie mnie wysłała z tym do mojego US;D
Nie mogę tylko zrozumieć, ze przecież nie tylko ja świadczę dla nich usługi jako polska firma.
Kazdy przyjmuje te ich papiery tylko ja wymyślam;-)
" tam mi Pani zaczęła sypać art., ze jak chcę zaksięgować dokument to on musi być po polsku;-))" - no tu to już przegięła :))
aby było kup to ma mieć związek z przychodami podatkowymi , no i odpowiednio udokumentowane ale na pewno to nie język faktury o tym mówi
to w jakim jest języku to bez znaczenia, co najwyżej na życzenie us ma być przetłumaczone
Moim zdaniem to dokument kosztowy (nota), który ma niezaprzeczalny związek z prowadzoną działalnością, więc stanowi kup. Żeby wykonać usługę poniosłeś takie koszty.
To nie faktura i jest poza vatem.
Masz pewnie kpir ?
jak tak to patrz do rozp.w spr.kpir jakie dokumenty można wpisać jako kup do kpir
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.