ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Prowadzenie KPIR bez certyfikatu księgowego

Witam, mam mały stres związany z prowadzeniem KPIR. Pracowałem w biurze rachunkowym, odchodząc z niego kilku klientów przeszło za mną i tak prowadzę im księgowość (uproszczoną). Na kontrolach w US nigdy nie było problemów aż do dziś kiedy jeden z moich klientów stara się o kredyt. Przyjechał pracownik banku przejżał wszystkie dokumenty klienta (oczywiście wszystko ok) ale zażądał też mojego certyfikatu księgowego, którego niestety nie posiadam żyjąc w przekonaniu iż certyfikat jest niezbędny tylko do pełnej księgowości (ustawa o rachunkowości) natomiast KPIR pod tę ustawę nie podlega.
Pytanie czy mogą być jakieś konsekwencje??
Masz dzialalnosc gosp. czy jestes zatrudniony ??
Mam działalność, klient nie jest na Vat, wszędzie podpisywał się sam (nie mam nawet pełnomocnictwa). Natomiast na KPIR podpisałem się Ja
Tzn. podpisywał się na PIT36 czy wszelkich zaświadczeniach do ZUS i US
Tzn masz biuro rachunkowe ??? certyfikat obowiązkowo
.infakt.pl/biuro_rachunkowe_osoby_bez_certyfikatu_ksiegowego
Podpisywał się wszędzie i na PIT36 i na dok do US, ZUS. Ja podpisałem się na KPIR, który poszedł do banku. Nie mam w nazwie biuro rachunkowe a rachunek wystawiam jako "rozliczenie miesięczne"
Oczywiście wszystko jest prowadzone poprawnie, bez jakichkolwiek nadużyć
Nie mam w nazwie biuro rachunkowe - a masz w pkd USŁUGI RACHUNKOWO-KSIĘGOWE?
Zapewne nie masz równiez obowiązkowego ubezpieczenia w zakresie OC
ciekawe jakie PKD masz we wpisie

w kazdym razie nie mozesz prowadzić usług księgowych bez stosownych uprawnien
No to klops, przekonany byłem, iż do PKPiR certfikat nie jest konieczny. Ale nigdy jakoś szczególnie tego nie sprawdziłem (znam kilka osób, które funkcjonują dokładnie tak samo). No nic trzeba będzie zmierzyć się z problemem:(
Najlepiej zatrudnic kogos(moze byc zlecenie) z certyfikatem

w niedalekiej przyszlosci certyfikaty zostaną zniesione - takie są przymiarki
Może i działają tak samo, ale może nie podpisują kpir. A grzywna za prowadzenie księgowości innej firmy bez uprawnień może osiągnąć nawet 50 tysięcy złotych.
Dziękuje wszystkim za pomoc, faktycznie trafiło do mnie, iż nie powinienem tak robić i robić już nie będę. Trochę boli, iż są osoby nie mające zielonego pojęcia o KPiR a prowadzić ją mogą oczywiście to mnie nie usprawiedliwia. Zobaczę co będzie dalej, gdyż nie był to nawet pracownik banku a jakiś facet który działał na ich zlecenie (chyba) bo w żaden sposób tego nie potwierdził. Natomiast jeśli będzie klops zatrudnię księgowego na umowę zlecenie z datą wsteczną, przeleje PIT4 z odsetkami do US i chyba tyle bo nic więcej zrobić nie mogę.
Po co gościowi z banku Twój certyfikat...

Swoją drogą jeśli US zorientuje się, że prowadzisz biuro rachunkowe bez uprawnień możesz spodziewać się, że sprawa trafi do prokuratury.
A jeśli na dodatek nie masz OC, to nieźle mogą Cię "sponiewierać"...

kom. 13
"Trochę boli, iż są osoby nie mające zielonego pojęcia o KPiR a prowadzić ją mogą oczywiście to mnie nie usprawiedliwia."
Od osoby prowadzącej biuro rachunkowe wymaga się nieco więcej niż umiejętność prowadzenie KPR. Ot choćby wiedzy, że do tego trzeba mieć stosowne uprawnienia. Prawdą jest jednak też o czym piszesz, że są ludzie z certyfikatem, prowadzący biura, którzy przykładowo nie mają bladego pojęcia jak prowadzić KPR, a się za to biorą.
Prócz tego, że trzeba go mieć by prowadzić biuro, certyfikat jest całkowicie bezużyteczny i o niczym nie świadczy, bo nie trzeba być szczególnie rozgarniętym by go zdobyć.
Kom. 7
"Oczywiście wszystko jest prowadzone poprawnie, bez jakichkolwiek nadużyć"
No chyba jednak nie do końca... Lepiej coś z tym zrób i to szybko.
Przejęłam papióry po doradcy. I co? i wynagrodzenia księgowane są w kwocie netto .Myślałam, że może chociaż księguje cały ZUS ale nie, poprawnie.TYle ile "trza"
A gostek co miesiąc buli olbrzymie podatki.
Czyli prawda, papier o niczym nie świadczy.

Adam , szybko napraw.
A za niedługo II deregulacja może wejdzie i będziesz mógł pracować. Przeszła konsultacje i jest już chyba w sejmie
Kom 14
Sprawdzałem już kiedyś i nie ma żadnej instytucji weryfikującej certyfikaty księgowe, w ordynacji również nie ma słowa o weryfikacji certyfikatu przez US (jeśli kto znajdzie proszę sprostować). Znam kilku ludzi pracujących w US ze studiów i nigdy nie spotkały się one z tym aby US wymagał certyfikatu podczas kontroli. Również pracując (kiedyś) w biurze rachunkowym i reprezentując klientów podczas kontroli nigdy o certyfikat nikt nie pytał.
Co nie zmienia faktu, i powinienem go mieć.
Kom 7
Miałem na myśli kwestię poprawności rozliczenia, masz rację coś z tym zrobię od poniedziałku szukam księgowego z certyfikatem no i czas pomyśleć aby dorobić się swojego.
Cześć Petereczko;)

kom. 16
Ano wydawałoby się, że doradcy podatkowi winni reprezentować nieco wyższy poziom, a bywa, no cóż, różnie bywa...

kom. 17
Na tym forum kiedyś ktoś napisał, że jedne biuro spotkał taki przykry los - przyszli z US skontrolować klienta tego biura, a na koniec urzędnik zażądał aby właściciel biura udokumentował uprawnienia, pan zrobił wielkie oczy i sprawa trafiła do prokuratury.
Zresztą jeśli nie tak, to US może przyjść skontrolować same biuro i wtedy już na pewno zażądaj aby okazać "glejt".
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.