ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Trudna sprawa spólka zoo

Witam, czy jednoosobowa społka z oo która ma kapitału zakładowego 5000 moze miec majatek trwały na około 200 000,czy musi podwyzszyc kapitał zakładowy do 200 000?
Chodzi o to ze z prywatnch pieniedzy kupiłam te auta na firme jako majatek, a kapitał zakładowy jest 5000
wypowiedzcie sie prosze........
W sp. z o.o. nie ma prywatnych pieniędzy. Czy te samochody zostały kupione na Ciebie, czy na spółkę?
Kap.zakładowy nie odzwierciedla stanu majątku spółki
Przepraszam, nie doczytałam, ze zakup jest na firmę. Ale tutaj zaczynają się schody, bo spółka fizycznie nie miała kasy na ten zakup. Przed tym zakupem należało się zastanowić jak tę operację przeprowadzić bo sp. z o.o. to nie DG osoby fizycznej.
Pytanie ile kasy miała ta spółka (nie udziałowiec) ?
czy to nowo powstała spółka i pierwszy ruch to wpłata 5000 zł do spółki czy może stara spółka która ma kap.udz.5000 a w kasie lub banku ma te 200.000
Ale pytająca wyraźnie pisze, ze kupiła te samochody z własnych środków więc domyślam się, ze spółka nie miała kasy, bo inaczej zapłaciłaby z konta firmowego i nie byłoby sprawy.
To fakt
to albo aport i podwyższenia kap.udz. jeżeli umowa spólki na to pozwala albo może pożyczka kasy dla spólki
Aport odpada, bo samochody kupione na firmę. A z pożyczka to nie bardzo to widzę, bo spółka już jej jest winna 200 000 za te samochody. Bo gdyby była wcześniej pożyczka a potem zakup to byłyby środki na koncie spółki i nie musiałaby płacić z własnego konta. Dlatego ta pożyczka po zakupie nie bardzo mi pasuje, chyba, ze czegoś tu nie kumam.
A czy mozna teraz zrobic umowe pozyczki z data wsteczna i przyjac ze jest wpłata do kasy tych 200 tys, a potem zapłata z kasy za kazde auto 20 razy 10 000 tys (bo 20 aut).
a czy ten kapitał zakładowy to trzeba podwyzszyc do tych 200 000 tys. czy nie, bo w komentarzu 2 GosiaM pisze, ze Kap.zakładowy nie odzwierciedla stanu majątku spółki
poradzcie cos jsli mozecie jeszcze
Ten temat juz był, ale trudno wybrnąć bo za prywatne pieniądze Pani dokonała zakupu na firmę-jak sądzę faktury są na firmę? To w żadnym wypadku nie może być aport, bo aportem można przecież wnieść własne środki trwałe czy wyposażenie. Można ewentualnie, tak jak piszecie jako "wsteczną" pożyczkę czyli Pani "teoretycznie" wpłaca do kasy firmy kwotę 200.000 zł. i następnie do każdej fra wystawia KW-bo zakładam, że zakupy były za gotówkę? Pozostaje jeszcze kwestia czy pożyczka ta powinna być oprocentowana, zgłoszona do US, i czy w tak wysokiej kwocie może mieć miejsce oraz na kogo wystawiały firmy sprzedające dowody KP? Jest to niezła kombinacja, ale jakieś wyjście z sytuacji. Niestety, ale ta kwota 200.000, cały czas bedzie widnieć na rozrachunkach z udziałowcem-póki nie zostanie spłacona.
W moim komentarzu masz odpowiedź, nie podwyższasz kapitału, bo nie możesz wnieść aportem samochodów,które zafakturowane są na firmę, a nie na Ciebie prywatnie.
Ale jesli zrobie kw z kasy na firmy, ktore mi sprazedały te auta, to to kw musi przeciez ktos podpisac, czy dobrze mysle?
a z tym kapitałem zakładowym to będzie w porzadku jesli bedzie nadal wynosił 5000, a te 200 000 jako zobowiązanie wobec udziałowca i to bedzie ok?
chodzi mi konkretnie o to, czy kapitał zakładowy moze byc tak niski, a srodki trwałe na tak duza wartosc 200 000 tys, czy to jest wtedy zgodne ze wszelkimi ustawami?
Uważam, że: po pierwsze jeśli chodzi o faktury i KW - chyba masz na nich adnotację, ze zapłacono gotówką? To zdarza się, że firmy "idą na tzw. skróty" czyli wypłata z kasy następuje na podstawie właśnie faktury bez wystawiania dowodu KW; Po drugie:Ale na jakiej podstawie chciałabyś podnieść kapitał, bop moim zdaniem te samochody nie wchodzą w grę, i na dodatek chcąc podnieść kapitał, to najpierw musisz mieć uchwałę lub zmianę umowy spółki o podwyższeniu kapitału mówiącą, a następnie dokonujesz wpłaty lub przelewu, lub wnosisz aport, a dopiero później dokonujesz wpisu do KRS i dokonujesz księgowo podwyższenie kapitału, więc jest to jeszcze bardziej karkołomne i dopiero w czasie przyszłym a nie przeszłym do przeprowadzenia. Po trzecie:Myslę, że nie ma podstaw do kwestionowania wysokości kapitału, ponieważ ma być złagodzony przepis, ze bodajże nowo powstałe spółki mogą działąc bez kapitału, ale nie wiem czy to nie są plotki.
Jak to wstecznie to i faktury na firmę to faktycznie bez aportu

jedynie co to chyba pożyczka
czyli wpłata kasy 200.000 do kasy spółki ma 100/ wn 240 otrzymane pożyczki
i dalej zapłata za samoch. wn 210/ma 100
faktura ma 210, wn 010 jak to śr.trw. lub 330 jak towar i vat
bedziesz miała w skrócie w aktywach samochody a w pasywach kapitał i pożyczkę
Ja nie chce koniecznie podnosic na siłe kapitału tylko chodzi mi o to, czy to jest zgodne z prawem.
czy moze tak byc ze społka ma kapitał zakładowy tylko 5000 a majatek trwały 200000, to czym jest finansowane te 200.000 w bilansie, czy kapitałem obcym w postaci zobowiazan spolki wobec wspolnika?
Jest zgodne bo zakup nie musi być (i nigdy w zasadzie nie jest) finansowany kap.udz.tzn.nie zmniejsza się w bilansie
kap.udziałowy nie zmienia się nawet jak wydasz te 5000 na koszty spółki

jak jest pożyczka to masz w bilansie w pasywach zobowiązania z tyt.np. pożyczek

tu druki
http://www.druki.gofin.pl/wzor,319,556,bilans.html#466
To juz kumam wielkie dzieki i pozdrawiam
> 14. Dokładnie tak. Twoje środki trwałe będą finansowane zobowiązaniem wobec Ciebie (pożyczka), które będzie w pasywach a środki trwałe (samochody) w aktywach. Wartość kapitału (5000) nie ma tu nic do rzeczy. Kapitał jest zgodny z wpisem do KRS i do czasu jego zmiany i nowego wpisu do KRS-u jest niezmienny. Aktualna minimalna wartość kapitału zakładowego zgodnie z obowiązującymi przepisami wynosi 5.000 PLN.
A jesli ja tego kapitału nie opłaciłam fizycznie to tak moze byc?
czy musze cos z tym zrobic?
wpis do krs został dokonany na podstawie oswiadczenia ze kapitał jest opłacony, ale ja zadnych 5000 tys. nigdzie nie wpłaciłam
Spółka kapitałowa to trochę bardziej skomplikowana materia, zatem jeśli nie ma się doświadczenia to należy skorzystać z pomocy profesjonalistów (np. prawnicy).W twojej sytuacji wg mnie jedynym rozsądnym wyjściem jest sporządzenie umowy pożyczki, bo tak naprawdę w rzeczywistości już do tej sytuacji doszło. Jednakże takie postępowanie ma swoje konsekwencje podatkowe i nie tylko:
1/umowa pożyczki musi być sporządzona w formie aktu notarialnego
2/PCC-generalnie pożyczka od udziałowca podlega zwolnieniu, ale pod warunkiem , że podatnik dokona zgłoszenia tego faktu w ciągu 7 dni od daty powstania obowiązku podatkowego ( u ciebie pewnie ten termin już minął)
3/należy ustalić odsetki od pożyczki wg wartości rynkowej-w przeciwnym razie spółka będzie miała nieodpłatne świadczenie,
4/wartość wypłacanych odsetek należy opodatkować, a spółka jako płatnik musi podatek pobrać i odprowadzić do US
C.d.
5/wypłacone przez spółkę odsetki od pożyczki nie będą stanowiły w spółce kosztu uzyskania przychodu - ma tu zastosowanie przepis updop tzw."cienka kapitalizacja".
6/tu nie jestem pewna- ale wydaje mi się, że fakt takiej pożyczki zgłasza się w krs

Między czasie napisałaś, że nie dokonałaś faktycznej wpłaty udziałów- kolejny problem, to z jakich środków spółka ponosiła jakiekolwiek wydatki??Znowu powstanie problem pożyczki.
A tak w ogóle czy ktoś ci prowadzi księgowośc???Takie sprawy to nawet księgowy wychwyci.
AniaB1 - nie spotkałam się z tym, żeby fakt udzielenia pożyczki trzeba było zgłaszać do KRS.
Możesz mi podać przepis, który mówi, że zwolnienie z PCC obowiązauje pod warunkiem zgłoszenia?
Nikt nie prowadzi zadnej ksiegowosci, to jest spółka mojej siostry dała teraz mi to wszystko i łeb mnie boli
to mowisz aniaB1 ze z tą pozyczką to nie bardzo bedzie,
to co zrobic, teraz wstecz, musze jakos to wszystko rozksiegowac i złozy sprawozdanie
a moge zakup tych aut zaksiegowac tak:
1. faktura srodki trwałe wn/ zobowiazania wobec dostawcy ma
2. zapłata faktury jedyne co mi teraz przychodzi do głowy ze jesli nie pozyczka to takie ksiegowanie zeby zamknac zobowiazanie wobec dostawcy zobowiazania wobec dostawcy wn/ rozrachunki z udziałowcem ma i wtedy by było ok?
a z tym kapitałem to jest tak ze go fizycznie nie zapłaciłam to jak to teraz zaksiegowac zeby było ok?
Jak to jedyny udziałowiec w sp.zo.o. to kiedyś umowa pożyczki musiała mieć podpis notarialnie potwierdzony (nie akt not.) ale od kilku lat jest zmiana w KSH i nie jest to wymagane
pcc - jest zwolnienie z pcc pożyczki od udziałowca i nie ma tu znaczenia czy jest czy nie zgłoszona do us, nie ma warunku zwolnienia z pcc pod warunkiem zgłoszenia do us
pożyczka - nie musi być oprocentowana i nie musi być odsetek ale wtedy oczywiście nieodpłatne świadczenia - ale to inna dyskusja
żadnych pożyczek nie zgłasza się w krs
no i kapitał udz.zadeklarowałaś że wpłacony to powinien być wpłacony
Do KRS-u zgłasza się tylko dopłaty, a nie pożyczki.
Acha, pożyczki od udziałowca tez nie zgłasza się do US i nie podlega PCC.
A JAK TEGO KAPITAŁU NIE WPŁACIŁAM TO MAM W BILANSIE WYKAZAC ZE GO NIE MA?
No też tak uważam z tym PCC, i troszkę mnie zadziwiło te 7 dni ;)

A do pytającej - nie byłoby Ci prościej udać się z tym wszystkim do jakiegoś biura rachunkowego, żeby Ci to wyprowadziło na czysto?
Jak nie wpłaciłaś to wykazać że go nie ma - tak
I dopłat do krs też się nie zgłasza
Do kom. 28 - ale oświadczenie, że został wpłacony poszło do KRS, więc wg mnie lepiej byłoby zrobić wpłatę do kasy gotówki z datą wsteczną, niż składać do sądu bilans bez kapitału zakładowego.
W tej chwili to należy wpłacić kapitał do kasy (5.000) zapis: 100/801 (było przecież złożone oświadczenie do KRS-u)
I zrobić mały szwingiel - może się nikt nie doczepi i zrobić pożyczkę a księgowania takie jak podała GosiaM w kom. 13. Innego wyjścia nie widzę.
1/jedyny wspólnik spółki, będący jednocześnie jedynym jej członkiem zarządu, to umowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Ponadto notariusz ma obowiązek zawiadomić o jej zawarciu sąd rejestrowy, przesyłając wypis aktu notarialnego- tak przynajmniej było jakies 2 lata temu
2/Pożyczki udzielane spółkom kapitałowym przez ich wspólników zwolnione są PCC. – trzeba jednak złożyć we właściwym dla spółki urzędzie skarbowym dotyczącą takiej pożyczki deklarację PCC-3 w terminie 14 dni (a nie jak pisałam 7 dni) od zawarcia umowy- też stan sprzed 2 lat, chyba, że teraz coś się zmieniło
2/Jednak należy mieć na uwadze, że zupełnie odmiennie mogą zostać ocenione przez organy skarbowe podatkowe skutki uzyskania przez spółkę wspomnianej pożyczki w sytuacji niedochowania wymaganej przez przepisy formy zawarcia przez spółkę ze wspólnikiem umowy pożyczki. Czynność prawna, na podstawie której spółka uzyskała wskazane w pytaniu środki finansowe, byłaby nieważna.
c.dn
C.d.
W konsekwencji otrzymane przez spółkę środki pieniężne mogą być uznane za przychód podatkowy w spółce- takie można znaleźć interpretacje
Nie wiem jak rozumieć kom.26 i 29

Zarachowanie należnego kapitału w wysokości zadeklarowanej w statucie następuje z chwilą zawarcia umowy spólki. Natomiast zadeklarowane, lecz niewniesione wkłady kapitałowe ujmuje się jako należne wkłady na poczet kapitału.
No ale jak wykazać w bilansie ten kapitał jako nie wniesiony jak złożone było oświadczenie, ze kapitał został wpłacony. Sytuacja o niewpłaconych kapitałach wg mnie dotyczy sytuacji późniejszych (zwiększenie kapitału).
Ostatnimi czasy nastąpiły zmiany odnośnie pożyczek udzielanych przez udziałowców (żadnych PCC się nie składa), nie wiem tylko czy w jednoosobowej spółce pożyczka wymaga poświadczenia notarialnego. Też weszły pewne uproszczenia odnośnie czynności w jednoosobowej spółce z o.o.
Do kom.35
właśnie, dlatego nie rozumiem kom.26 i 29, bo jak można wykazać "że go nie ma" skoro zadeklarowano, że wpłacono??Są tylko 2 wyjścia, albo wykazujemy w bilansie;
1/ Pasywa A I "kapitał podstawowy 5 tys. i A II "należne wpłaty na kapitał podst. "minus" 5 tys. - i to byłoby zgodne z prawdą i tak jest prawidłowo, ale wówczas mamy kłamstwo z innej strony
2/przyjmujemy wpłatę na KP z datą wsteczną (udajemy , że zdeponowaliśmy u siebie w skarpecie), i wykazujemy kapitał podst. 5 tys.
Odnośnie poświadczenia notarialnego - musi być, bo jak inaczej udowodnisz ważność czynności prawnej?
Natomiast z tym PCC- nie będę się upierać, wcześniej trzeba było zgłaszać, teraz nie wiem , zawsze lepiej sprawdzić u źródła
Z tego co wiem i tu już pisano pożyczka od udziałowca nie wymaga PCC.
A ten temat faktycznie był kilka dni temu, dla mnie to było jakieś dziwne.
Z tym PCC to jest tak jak napisałam, teraz się nie zgłasza. Natomiast z tym poświadczeniem notarialnym to tez trzeba zapytać, bo mówiąc szczerze tez już nie jestem na bieżąco w tych sprawach odnośnie spółek jednoosobowych. A z tym kapitałem, to nie może teraz w bilansie wykazać, że kapitał niewpłacony, bo to byłoby niezgodne ze złożonym oświadczeniem - dokładnie tak jak piszesz. Sprawa dopłat (one są zwrotne i zwiększają na określony okres kapitał zapasowy)do kapitału to zupełnie inna sprawa.
Ja jeszcze dodam, że jeśli w KRS złożone jest oświadczenie, że udziały zostały wpłacone w całości to w bilansie muszą być wykazane i środki z nich ujęte ( w banku, w kasie, na rozrachunkach)
Nie doczytałam do końca dyskusji i okazuje się, że LIPPY >30 juz o tym napisał(a)
>32
1)właśnie dlatego napisałam w kom.23 że się to zmieniło , bodajże w 2009
2) jest zwolnienie z pcc od pożyczki od udziałowca i nic tu się nie zmieniło, nie trzeba składać druku pcc aby było zwolnienie z pcc
3) dopłat do krs się nie zgłasza - to była odp.na kom.24
Z BI nr 1 z 2009 - Dnia 8 stycznia 2009 r. wchodzą w życie istotne zmiany w Kodeksie spółek handlowych

(..)5. Mocą kolejnej zmiany złagodzone będą wymogi co do formy oświadczeń składanych przez jedynego wspólnika spółce z o.o. oraz przez jedynego akcjonariusza
spółce akcyjnej. Uchylone zostaną bowiem w art. 173 § 2 i 3, a w art. 303 § 3 i 4. Dotychczas oświadczenie woli jedynego wspólnika składane spółce kapitałowej wymagało zwykłej
formy pisemnej w przypadku spraw mieszczących się w zakresie zwykłych czynności spółki. Natomiast w odniesieniu do spraw przekraczających ów zakres, wymagana była forma
pisemna z podpisem notarialnie poświadczonym.
Po wejściu zmian w życie, w razie gdy wszystkie udziały (akcje) spółki przysługują jedynemu wspólnikowi (akcjonariuszowi) albo jedynemu wspólnikowi (akcjonariuszowi) i spółce,
oświadczenie woli takiego wspólnika składane spółce w każdym przypadku, także w sprawach przekraczających zakres zwykłych czynności spółki, wymagać będzie
tylko formy pisemnej pod rygorem nieważności, chyba że ustawa stanowi inaczej.
Warto także zaznaczyć, że niezmienione pozostają rygory dotyczące czynności prawnej pomiędzy jedynym wspólnikiem (akcjonariuszem), będącym zarazem jedynym członkiem zarządu
a reprezentowaną przez niego spółką. W odniesieniu do tych czynności wymagana jest forma aktu notarialnego. O każdorazowym dokonaniu takiej czynności prawnej notariusz
zawiadamia sąd rejestrowy, przesyłając wypis aktu notarialnego (art. 210 § 2, art. 379 § 2 K.s.h.).)..=
Czyli wracamy do początki i pytanie brzmi :

czy ten jedyny udziałowiec jest zarazem jedynym członkiem zarządu w tej spółce ?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.