ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy mam obowiązek drukować każde KP i KW z kasy?

Witam serdecznie,
prowadzę KH, czy mam obowiązek drukowania każdego KP i KW z kasy? Czy wystarczy na koniec każdego miesiąca wydrukować Raport kasowy?
Jeżeli nie wydrukujesz KP i KW to skąd będziesz mieć podpisy potwierdzające, że ktoś pieniądze z kasy pobrał?
Dokumentem jest kp i kw podpisane..sam wydruk to nie dokument..
O kurcze, ja mam cały segregator na 1 miesiąc....
nie mamy kasjerki jako takiej...po prostu księgując dokumenty gotówkowe automatycznie "wpadają" do kasy, czyli powinnam je wszystkie podrukować? kto powinien je podpisać skoro żadnej kasjerki/kasjera nie ma?
To może po prostu nie masz kasy i powinnaś wszystko załatwiać na poziomie rozrachunków.
Ktoś jednak tę kasetkę ma pod opieką co?
Jak nie ma kasy to nie możesz księgować przez kasę...tworzycie fikcję, bo ksiegowanie odbywa się na podstawie operacji faktycznie dokonanych a nie "sufitowych"
Może najpierw napisz jakie operacje masz do tych kwitów, szczególnie do KP.
Kasetka jest, kto jest akurat wolny to kasuje...
Jaki jest formalny wymóg na KH co do tej kasy?
Firma jest osobą fizyczną, przekroczyła obroty więc od 2012 jest na KH...
7--kp i kw to dokumentu obrotu kasowego, więc muszą spełniać wymogi uor--przede wszystkim muszą być podpisane, bo ja mogę sobie wydrukować kw,że np wypłaciłam jakąś kwotę i nie posiadając podpisu odbioru tej gotówki mogę sobie z tym kp zrobić wszystko, oprócz wpisania go do kasy (i zaksiegowania)
Jeżeli przychodzi klient płaci gotówką za towar, wystawiam fakturę gotówkową, program tworzy do tej faktury WZ i KP, jeżeli zakupujemy towar gotówką program tworzy KW do tej faktury....
Generalnie to co mam w kasie - kasetce na koniec dnia pokrywa się z tym co jest w dokumentach, tylko nikt nie wystawia KP i KW i nie podpisuje...
Poza tym,nie ma obowiązku prowadzenia kasy w uor.../
Nikt mi nie podpisuje KW tylko daje fakturę gotówkową, wielokrotnie wszelkiego rodzaju koszty są kupowane "na mieście" dostaję fakturę gotówkową i przywożę do firmy, z kasy zwraca mi szef za tą fakturę, kto więc miałby podpisywać ?
Nie ma obowiązku prowadzenia kasy?
10--jak to kto?? ten kto otrzymuje zwrot pieniędzy...
Jaka jest forma własności? osoba fizyczna czy prawna?
14-forma własności nie ma znaczenia....ksieguje się tak, jak przebiegają operacje i zgodnie z uor (jakie dane ma zawierać dikument)
W firmie nie ma nikogo kto ta kasą by się zajmował, pracownik nie chce szefowi podpisywać żadnego zwrotu mówiąc że zrobił przysługę jadąc po towar, wielokrotnie szef sam jeździ po części i płaci za to...
Jak więc dokumentować zdarzenia gotówkowe nie prowadząc kasy?
Osoba fizyczna
16--przez rozrachunki z pracownikami/szefem, albo przez kasę ale muszą być odpowiednie dokumenty..
Moim zdaniem raczej nie da się obejść tej kasy. Po prostu księgowania mają odzwierciedlać rzeczywistość (patrz kom 5). Jak się komuś nie podoba, to nie ma przymusu prowadzenia DG.
Ok, ja się staram ta kasę prowadzić, ale jeżeli mam pokwitowania odbiorów czy wypłat pieniędzy na dokumencie źródłowym ( faktura, delegacja, itp) to czy po raz drugi każdy jeden delikwent musi sie podpisywać na KP i KW?
1. Masz pokwitowania odbioru pieniędzy czy odbioru dokumentu?
2. Masz pokwitowania od kontrahenta (zwłaszcza przy zakupie) czy pokwitowania osoby odbierającej pieniądze z "Twojej" kasy?
Kom. 20 - skoro masz podpis kwitujący odbiór gotówki np. na delegacji to już, wg mnie, nie musisz wystawiać KW i dawać go do drugiego podpisania.
A jeśli chodzi o Twoją sprzedaż - to według mnie skoro jest na fakturze , że zapłacono gotówką, to nie drukowałabym i tak fikcyjnych KP.
Moim zdaniem jak masz podpis na delegacji ze odebrano gotówkę, jak masz pod kw fakturę zakupu na której pisze że zapłacono gotówką jak i przy fakturze sprzedaży gotówkowej itp to wtedy kp/kw nie musi być podpisane tylko te dokumenty wpinasz pod raport kasowy.
No właśnie ja też tak myślałam, stąd moje pytanie czy fizycznie te kp i kw trzeba drukować, czy nie, czy taki raport kasowy w którym są te wszystkie faktury z datami numerami itp...
25--już nie rozumiem...masz dowody ,że pieniądze wypłacono--jakieś pokwitowanie na np f-rze?? jesli tak, to nie tworzysz kw (bo po co??)
Moze opisz dokładnie ,jaki masz dowód, jak jest opisany i co faktycznie było (czy wypłata gotówki za kasy czy-nie??
Jeżeli wystawiam faktury gotówkowe to na fakturze standardowo jest "zapłacono gotówką" i wpada do kasy, jeżeli płacę za towar czy inne części gotówką to otrzymuję fakturę gotówkową z formą płatności "gotówka" księgując ją wpada do kasy, jeżeli wypłacam pracownikom za delegacje to na druku delegacji mam pokwitowanie odbioru pieniędzy, przy księgowaniu wpada do kasy, jeżeli jakaś wypłata jest gotówką to na liście płac mam podpis pracownika na niej z datą, no tak jakoby standardowo, każdy dokument który jest gotówkowy ma jako forma płatności gotówka i data. I każdy dokument przy księgowaniu i zaznaczeniu czy to przelew czy gotówka wpada analogicznie do kasy lub preliminarza płatności bankowych...
I do tej nieszczęsnej kasetki są wkładane pieniądze za te faktury gotówkowe i pobierane aby zapłacić za te kosztowe, ale wkłada i wyjmuje tak naprawdę albo szef, albo ja jak mam moment, albo koleżanka fakturzystka...
Co to znaczy "wpada do kasy"??? automatycznie jest ksiegowane przez konto kasa??
Księgując dokument muszę zaznaczyć parametr gotówka czy przelew, i to decyduje gdzie ona wpada, do każdej gotówkowej faktury czy sprzedażowej czy kosztowej jest automatycznie przypisywany zapis gotówkowy KP lub KW i zapisywany w raporcie kasowym z numerem danej faktury czy innego dowodu i datą.
Jako przykład wezmę wypłatę dot.delegacji...jesli masz wypełnioną delegację i potwierdzenie (na niej) odbiór gotówki przez pracownika i jednocześnie wypłaty dokonano z kasy (fizycznej kasy) to:
1,nie musisz wystawiać kw skoro pokwitowanie masz na dokumencie delgacji to go podłączasz do rk
2,ksiegujesz 4xx/1xx
a wypłacasz zaliczki na del/??
31--to masz beznadziejny program...ale...pewnie można to "obejść" nie zaznaczają "gotówka" i księgować przez rozrachunki.
Suma sumarum wynik raportu jest identyczny z gotówką w kasetce na koniec dnia i dalej miesiąca, tylko teraz pytanie, czy wystarczy wydrukować ten raport kasowy, czy muszę każdy kwit osobno drukować do każdej faktury i dowodu księgowego?
34-wychodzi na to,że ten obrót gotówkowy faktycznie się odbywa (skoro stan kasy jest sprawdzany)..z programu drukujesz rk i podpinasz dokumenty...skoro dokumentem jest druk delgacji(dowód wypłaty) to podpinasz tę delegację a wydruk kw dot. tej delegacji jest tylko świstkiem papieru(skoro brak podpisu), więc, w tej sytuacji nie drukuj kw bo to żaden dokument..
Jeżeli nie zaznaczę jaka jest forma płatności to program nie będzie wiedział gdzie przypisać dany dokument, przy zaznaczeniu przelewu dokument czeka w preliminarzu płatności i wprowadzając później wyciąg bankowy mogę podpiąć tą fakturę pod płatność bankową.
Nie wypłacam zaliczek na delegacjach...
Zxc rozumiem że czujesz się zirytowana moimi pytaniami, ale jaka jest więc odpowiedź?
36--nie...nie jestem zirytowana..po prostu nie znam szczegółów "technicznych" i trudno mi odpowiadać:-))
zajrzyj do kom.35:-))
Ja to obeszłam tak:
na każdej takiej fakturze kosztowej jest pieczątka z adnotacją: Kwituję odbiór i data, na której podpisuje się pracownik, który kupował.
Pewno nie jest to do końca tak jak powinno, ale biegli nie mieli uwag.
Księguję oczywiście przez raport kasowy.
35- czyli faktury również? i czy podpinasz pod RK mam rozumieć dosłownie? ponieważ delegacje mam w osobnym segregatorze z dziennikiem delegacji, faktury sprzedaży w osobnym z dziennikiem sprzedaż, koszty i zakupy analogicznie, wraz z dziennikami i rejestrami VAT....
Ale oczywiście takie faktury podpinam pod raport kasowy, delegacje też.
38-i ok..tak powinno być..nie musisz więc ani tworzyć kw ani go drukować---masz prawidłowy dokument..
39--jak masz na nich pokwitowanie odbioru gotówki to musisz mieć je jako dokument kasowy
innymi słowy..te dokumenty, na których są pokwitowania odbioru /przyjęcia pieniędzy muszą być ,jako dokumenty kasowe...albo....pokwitowania robisz na kw/kp (nie ma pokwitowań na f-rach, del.listach płac itd) i do rk dołączasz (podpisane) kp i kw a f-ry, del. itd trzymasz osobno, tylko wówczas inaczej sie to ksieguje..
Nie zauważyłam ,że kom.38 napisała inna osoba....
Kurczę, obawiam się że będzie ciężko później odszukać każdy dokument...czy tak być musi? czy segregowanie dokumentów wg dzienników, czy rejestrów VAT nie jest bardziej czytelne? nie wiem jaki jest wymóg...?
Pragnę tylko zauważyć, że sposób zapłaty "gotówka" nie oznacza tego samego co "zapłacono gotówką". Sama "Gotówka" nie oznacza zapłaty, a zaledwie sposób uregulowania płatności, fizyczny przepływ pieniądza nie musi występować w tym samym momencie.
43--sposób "segregowania" to Twoja sprawa..ja odniosłam się tylko do obrotu kasowego..przeczytaj 2-gą część kom.41....
To otwórz sobie raport kasa i nie będziesz miała problemu :-)
Ok, czyli reasumując, na niektórych fakturach mam ze zapłacono gotówka a na niektórych tylko gotówka, KP pół biedy można drukować i podpisać tylko jako przyjmujący gotówkę, ale te kosztowe? pracownik jedzie do Leroy Merlin po tarcze do pił pobiera np 200 zł kupuje płaci 150 i 50 reszty mi przywozi wraz z fakturą na 150, robię KW na 200 on mi podpisuje, jak wraca robię KP na 50, teraz jak księgowanie ma wyglądać? Ma Kasa Wn 239 Pozostałe Rozrach z pracownikiem?
1,wypłata zaliczki 2xx(rozr. z prac.)/1xx--dowód wypłaty podpisany przez pracownika pod rk
2,rozliczasz zaliczkę (jest taki druk) i ksiegujesz 4xx/2xx(pomijam vat)--tu f-ry pod rozliczeniem zaliczki
3,zwrot do kasy kp (podpisany przez kasjera--dajesz też 1 egz.pracownikowi) 1xx/2xx--podpinasz pod rk
Rozważ taką możliwość: dajesz na KW raz w roku zaliczki "stałe" pracownikom, którzy robią zakupy gotówkowe i rozliczasz ich z faktur dostarczonych do firmy na KW na kwotę z faktury. Unikasz wtedy dopłat i zwrotów do kasy, jest prościej. Na koniec roku każdy pracownik zwraca/rozlicza się na zero (KP lub KW.
49- dobra myśl :)
dziękuję wszystkim za odpowiedzi, myślę, że będę teraz pilnowała aby na każdym dokumencie gotówkowym było zapłacono gotówką, a faktury pozostawię w segregacji sprzedaż, koszty ...itp, zawsze przecież jeżeli zaistnieje potrzeba mogę je wypiąć i dołączyć do raportu kasowego, miejsce upięcia ich chyba nie ma znaczenia, ważne że są i ja wiem gdzie ich szukać...czyż nie?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.