ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Faktura VAT adres Holandia, NIP polski

Proszę o pomoc:-)

Faktura za mat.reklamowe, sprzedawca adres Holandia, NIP Polski (bez PL), VAT naliczony na fakturze 23%;

Nabywca z Polski; podatnik VAT (nie UE), brak nr NIP na fakturze

Co z tym fantem zrobić?

Jak wpisać di Kpir i co z VAT-em?

Materiały jeszcze nie dotarły, więc nie wiem czy przyjdą z Holandii czy z Polski, z tego co znalazłam w internecie, to materiały z tej firmy przychodzą z Holandii.
Zapytaj dlaczego Wam z 23% vatem polskim jak towary przychodzą z Holandii ?
i dlaczego nie ma Waszego NIP , podejrzewam że następny sprzedawca który traktuje Ciebie jak niepodatnika czyli osobę prywatną i stosuje sprzedaż wysyłkową
Tez tak myślę.
U mnie było tak samo:((

w końcu zaksięgowałam jako "naszego " (za radę kierowniczki VAT w moim US- cyt :"no bo kto Ci udowodni że wiesz , że towar przekroczył "jakąś" granicę" )
Dzięki za odpowiedzi:-)

Może coś ułatwi sprawę jak napiszę, że chodzi o firmę Vistaprint. Mają na swojej stronie NIP-y dla różnych krajów, a skoro podali NIP polski, to może jednak potraktować to jak pisze Peterka?

a co z Vatem, chyba nie odliczać, faktury z naszym Nip pewnie nie dostaniemy.
To że mają NIP PL nie ma znaczenia jeżeli Ty jesteś czynnym podatnikiem vat i towar jedzie z Holandii
powinni przy zamówieniu mieć (nie wiem czy mają ?) jak masz status w Polsce tzn. czy jesteś podatnikiem vat czynnym czy nie
nie było podaj VAT-UE albo jestes podatnikiem vat jak zamawiałaś ?
O to właśnie chodzi, że nie ma takiej opcji by wpisac te dane, jest tylko adres firmy. Z tego co się zorientowałam przeszukując internet, nie jest to odosobniony przypadek. Może lepiej wcale tej faktury nie ujmować?
Wszystko wskazuje ze potraktowali Cię jako osobę bez dg- jako osobę prywatną,
I mają w wielu krajach zarejestrowania do VAT.Czyli to jest dla nich sprzedaż wysyłkowa - to rządzi się trochę innymi zasadami.

Skoro podali swój polski NIP- muszą podatek VAT należny odprowadzić do polskiego worka. Jeśli byś nie potraktował tego jako zwykłą frę- skarb państwa za jedną rzecz skasuje dwa razy, bo musiałbyś naliczyć "swoje " 23%

Ja zrobiła tak jak pisałam - i tego sie trzymam.Towar nie przekroczył żadnej granicy- więc jest to dla mnie zwykła fra VAT

Problemem jest tylko brak NIP nabywcy na frze:(
Jak naliczyli VAT- nie wykażą tego u siebie jako WDT
Czyli rozliczyć netto w koszty a VAT ze względu na brak NIP nabywcy nie uwzględniać?
Poczekaj na zdanie Gosi. Ona jest tu ekspertem.
( ja bym potraktowała jak zwykłą polska frę, żadne WNT, bez odliczenia VAT (brak NIP) , koszt w dacie fry)

ALe jak mówię, zdanie Gosi się tu liczy
Gosia, ujmować taką fakturę w kpir, czy można ją pominąć? pytanie ze względu na ewentualny VAT.
Ekspertem ? hihihi
w kpir ujmować
a co vat to faktycznie potraktowali Ciebie jak osobę prywatną albo firmę zwolnioną z vat i "walą" sprzedaż wysyłkową

może dobra jest rada Peterki, w końcu masz fakturę z polskim vat czyli jak każda inną
wystaw im notę koryg. na NIP , ciekawe co zrobią :)))))

bo tak po prawdzie powinno być WNT ,oni oczywiście nie wykażą WDT bo opodatkowują to w Polsce i znowu niezgodność
Dziękuję za pomoc:-), nota nie wchodzi pewnie w grę, gdyż nie będą wiedzieli co mają z tym zrobić;-). Spróbuję się z nimi skontaktować.
Temat nie daje mi spokoju:-)

A jak to się ma do art. 17 ust. 1 pkt 5 ustawy o VAT, chodzi mi o to, że jeśli nawet dostawca źle wystawił fakturę, to czy ja mimo tego nie mam obowiązku wykazać tego jako WNT, wystawić fakturę wewnętrzna (tu chyba od brutto). Bo odliczyc VAT z tego wynika, że nie mogę, jeśli jest źle wystawiona faktura, a dostawca nie ma siedziby w PL.
Dodatkowo nabywca nie ma NIP EU, czy należy się w związku z tym zarejestrować (teraz juz po terminie, bo faktura wystawiona 07.05.12)?

WIem, że wygląda to na sprzedaż wysyłkową, ale nabywca jest czynnym podatnikiem VAt, więc?
Art.17.1.5 nie jest dla WNT tylko wtedy jakbyś kupiła towar na terytorium Polski od sprzedawcy któy nie ma siedziby ani stałego dg w Polsce
dla WNT jest art.9 ustawy vat

jak nabywca i sprzedawca są czynnymi pod.vat (nie koniecznie na vat-ue) a towar przekracza granicę to jest wnt
Ok, rozumiem, czyli przyjmując że towar przyjdzie z Holandii, powinnam rozpoznac WNT, dalej w związku z tym należy zarejestrowac się jako VAT UE, tyle, że to będzie juz po dokonanej transakcji?
Na to wychodzi, bo sprzedawcą przecież jest podatnik vat holenderski (tam pewnie ma siedzibę)
ale wg polskiej ustawy o vat powinnaś rozpoznać wnt nawet jak nie jesteś na vat-ue
problem jest oczywiście ze złożeniem inf.vat-ue
Dziękuję Ci bardzo za pomoc, do tej pory nie miałam styczności z transakcjami unijnymi, jestem zielona w tym temacie:-(

Piszesz o problemie ze złożeniem vat ue, czy masz na mysli to, że na fakturze podali polski nip?, na ich stronie internetowej jest również nip holenderski, czy można w takim razie podać ten NIP NL, skoro na fakturze jest polski i to bez PL? Jestem totalnie zakręcona.
Piszę o problemie ze złożeniem inf vat-ue dopóki nie jesteście zarej.do vat-ue bo chyba Wam go nie przyjmą dopóki się nie zarej.. Proponuję złożyć vat-r jak najszybciej
jak mają NIP NL to ok, bym wtedy taki wpisała
Dzięki wielkie, pozdrawiam:-)
Moim zdaniem wyjdzie niespójność w systemie unijnym
Oni nie wykażą WNT , natomiast Ty chcesz wykazać WNT.
Kto będzie poprawiał? nie ma lustra:(
No tak, tyle że to oni źle wystawili fakturę, ja mam obowiązek jako podatnik VAT czynny uznać to jako WNT. Tak przynajmniej to rozumiem, proszę mnie skorygować, jesli jest inaczej.
Zgadza się, Ty powinnaś wg prawa wykazać wnt ale oczywiście będzie nieścisłość w vat-ue
Dzięki raz jeszcze za pomoc, bardzo powoli temat się rozjaśnia, wiele jeszcze przede mną:-)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.