Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Biuro rachunkowe ile?

W firmie szukają oszczędności i udziałowcy rzucili pytanie ile kosztuje księgowa? 5 lat temu zabrali księgi z BR, wtedy płacili tam 2,2 tys. Firma transportowa m-cznie 200 faktur sprzedaży, ok 120 fa zakupu, 2 rachunki bankowe PLN i Euro, oczywiście PK, fakturowanie,i kadry (25 osób) bez płac i ZUS-ów. Obsługa wszystkich sprawozdań i deklaracji ( bez płac i ZUS)
Teraz księgowa kosztuje ok. 4 tys, na ile wyliczyłoby BR?
Witam,
Prowadze buiro rachunkowe na Warszawskim Mokotowie. Biuro istenie 5 lat, a w księgowości pracujemy od 18 lat. Mamy stosowne licencje MF oraz ubezpieczenia. Miała obsługa wliczona w cenę. Na podstawie upoważnienia reprezentujemy podatnika przez US i ZUS. kontrole obsługiwane są w naszej firmie na podstawie stsownwego upoważenienia, czyli bezstresowo dla kontrahenta. A teraz ceny naszych usług netto:
1. Ryczałt 800,00 (wszystke deklaracjie plus sprawozdania plus księgowanie 50 dokumentów),
2. Deklaracje i rejestry Vat 150,00
3. Rachunki bankowy 100/szt 2x100,00 = 200,00
4. Księgowanie pozostałych dokumentów powyżej 50 sz 5,00 za 1 fakturę
5. Obsługa płac csałościowa 25,00 za szt bez płac, ZUS oraz Pit 15,00 za 1 osobę
6. Zlecenia 15,00 za 1 osobę

Przy założonej ilości dokumntów obsługa netto kosztować u nas będzię około 3 400,00. Zakładam oczwyiście, że jest to pełna księgowość.
Jeśli jesteście Państwo zainteresowni proszę o kontakt

22 646 38 43
elendil2007@
Raz jeszcze mail elendil2007@wp.pl
Udziałowcy niech sami zaczną oszczędzać a ksiegowa w firmie to super sprawa a BR to niestety weźmie znacznie wiecej niz obecnie ksiegowa,za każdą drobnostkę trzeba płacić i nic nie jest porzadnie rozliczone szczególnie rozrachunki.Weź sobie to pod uwagę.
Gkela
5. Obsługa płac csałościowa 25,00 za szt bez płac, ZUS oraz Pit 15,00 za 1 osobę - tego w ogóle nie rozumiem!!! Obsługa płac bez płac???
urszula k - ja jestem właśnie ta księgowa :) i wiem o czym mówisz!
Witam,
Nie do końca się z panią Urszulą zgodzę. My jesteśmy biurem rachunkowym a nie fabryką, a to znaczna różnia. Przejęłam kilka firm po księgowych, ktore miały tyle pracy, że bały się przyznać do tego że nie dają sobie rady bo zostaną zwolnione. Finał był taki, że poszły na urlop, zwolnienie lekarskie a że nie miały podpisanej odpowiedzialności to co je to obchodzi??? Dlatego nie należy mierzyć wyszystkich jedną miarą. Za biura rachunkowe nie płaci się ZUS i Pit-4, nie mamy urlopów zgodnie z KP i bierzemy na siebie odpowiedzialność za wszystko. Jest nas więcej i zawsze mamy możliwoiść zastapienia koleżnanki. W naszym biureze 1 osoba od początku do końca rozlicza firmę i ja jako główna księgowa kontroluję i robię sprawozdania, co pozwala mi na wglad do wszystkich podatników. Mamy okrerśloną liczbę podatników i niez przyjmujemy ich "na sztukę". W Państwa przypadku należy brać pod uwagę potrzeby firmy aby sprawnie funkcjonowała i czy księgowa jest niezbędna na miejscu czy tez nie.
Jesli obsługujemy teczki pracownicze w całości - od przygotowania dokumentów kadrowych przez listy płacy i ZUS wówczas koszt obsługi 1 teczki osobowej wynosi 25,00. Piszecie Państwo, że nie potrzebna jest obsługa płac i ZUS (nie do końca to rozumiem ale ok) wówczas nasza usłuba będzie kosztowała 15,00 za 1 osobę.
Gkela- ale to mnie pozbawiłabyś tej pracy! Całą księgowość-KH, oprócz płac i ZUS- bo to robi BR robię ja księgowa na etacie.
Co do pracy BR- to przerabiałam to osobiście, 10 lat pracowałam w BR- teraz wspominam to jako koszmar, księgowa praktycznie widziała tylko dokumenty, cały czas tylko pilnowanie terminów, do 20-tego PIT i CIT, do 25 VAT, w międzyczasie jeszcze sprawozdania DG i F-01, później czyszczenie rozrachunków, wiecznie liczenie pozycji księgowych- jak mało to dokładali następną firmę. Obsługa 5 firm- pełna księgowość, każda o innym profilu- masakra!!! Klienci niby przynosili dokumenty cyklicznie, ale resztki i tak zawsze donosili tuż przed 20-tym, i wszystko chcieli na wczoraj!
Dużo by jeszcze opowiadać :(
Nie do końca rozumiem o jakim pani pisze pozbawianiu pracy??

To w takim razie moje dziewczyny mają jak w niebie, ale i ja mam z nimi bardzo dobrze. Zgrany sympatyczny zespół. Praca jest to zawsze bedzie ale zawsze jest na kogo liczyć.
BR też są bardzo różne. Ja przejmowałam dokumety z innego BR gdzie właścicielka nie wiedziała co to jest PIt-4. Przejmowałam też dokumenty od księgowej, która przyniosła mi je w reklamówce śmierdzące papierosami. Po złozonych korektach w jednej z firm maiałm 4 kontrole podatkowe jedna po drugiej. Jak zapytałam dlaczego - pani z US powiedziała: jak możma korygować wszystko???? Na co odpowiedziałam - a jeśli trzeba??? Na szczęscie dla mnie i dla mojej podatniczki wyrobiłam się z korektami dosłownie na dni. Po kolejnym BR poprawiamy ZUS - dopłat za lata porzednie podatnik ma 32,5 tyś. I takich przykładów mam dziesiątki. To nie ja pozbawiłam ich poracy, to one z niej zrezygnowałay.
Mimo wszystko życzę powodzenia.
Witam,
Jeżeli poszukujesz niedrogiego biura rachunkowego \to mogę polecić biuro GaBafi. Biuro to oferuje szeroki wachlarz usług związanych z rachunkowością i księgowością umożliwiający prowadzenie firmy od początków jest powstania po pełną księgowość. Usługi są tanie i konkurencyjne. Więcej informacji można znaleźć na pod numerem telefonu +48 22 875 20 10
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.