ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jaką należy wybrać działalność z PKD dla opiekunki osób starszych?

Przy zakładaniu jednoosobowej firmy należy wybrać w Polskiej Klasyfikacji Działalności rodzaj działalności dla swojej firmy.Ma to być firma dla opiekunki osób starszych z prowadzeniem gospodarstwa domowego-serwis 24 godzin. Nie mogę odszukać pokrewnego odnośnika.Może ktoś miał już styczność z podobnym problemem?Proszę o pomoc i poradę.
Brakuje tu istotnej informacji, mianowicie kto będzie zleceniodawcą i kto będzie wypłacał wynagrodzenie za świadczoną pomoc.
Jeżeli będziesz wykonywać zlecenie instytucji powołanych do świadczenia pomocy społecznej to, moim zdaniem, właściwym będzie kod PKD 88.10 Pomoc społeczna bez zakwaterowania dla osób w podeszłym wieku i osób niepełnosprawnych.
Natomiast usługi opieki i pomocy świadczone na podstawie umowy cywilnej z pensjonariuszem lub jego krewnymi wyczerpują definicję "Gospodarstwa Domowe Zatrudniające Pracowników z kodem PKD 97.00
Witam
Chciałabym się coś dopytać, Metody
PKD 97.oo wykazuje sie, jeśli to "GOSPODARSTWA DOMOWE ZATRUDNIAJĄCE PRACOWNIKÓW " zatrudniają.

A jak będzie w wypadku jeśli pytająca świadczy usługi dla gospodarstw (nie jako gospodarstwo) . Długo szukałam odpowiedzi na postawione przez *kidsm pytanie- i nie znalazłam odpowiedzi. Przyglądałam się 97.00 ale doszłam do wniosku że to"nie to"
Pytam w kontekście pomocy domowych świadczących/dg/ usługi dla gospodarstw
Właśnie na to zwracam uwagę. *Kidsm nie precyzuje istoty swojego biznesu, jest jednak oczywiste, że zakładająć działalność gospodarczą chce czerpać z niej dochody. Nie wyjaśnia jednak kto będzie jej żywicielem. Prawdopodobnie wynagodzenie będzie otrzymywać od lokalnego samorządu zlecającego tę opiekę. Kod PKD 88.10 obejmuje m.in. działalność świadczoną przez specjalistów sprawujących opiekę nad osobami w podeszłym wieku lub dorosłymi osobami niepełnosprawnymi.
W tym drugim przypadku, tj, umowy z zainteresowanym byłaby raczej pracobiorcą a nie przedsiębiorcą.
Chodzi mi o jednoosobową firmę wykonującą usługi na rzecz osób starszych zarówno w Polsce, jak i za granicą(głównie Niemcy i Austria).Sam chcę opłacać sobie ZUS i prowadzić buchalterię(czy to będzie karta podatkowa, ryczałt lub ogólne warunki podatkowe).Praca ma polegać na wykonywaniu opieki i pielęgnacji osób starszych,prowadzeniu gospodarstwa domowego(zakupy,sprzątanie,gotowanie itp.), a na podstawie wykonanej pracy wystawiam rachunek(fakturę), według wcześniejszej umowy.Płacą mi moi "podopieczni" według ustalonych przeze mnie stawek.
Wiele osób zakłada taki odpowiednik w Niemczech (Gewerbe) i tam rozlicza się poprzez firmy niemieckie.
Ja mam zamiar pracować zarówno u nas w kraju, jak i w Niemczech.Mam takowe oferty po obu stronach granicy.
I tu w grę wchodzi właśnie odpowiednie ustalenie kodu.Dziękuję za zainteresowanie i liczę na pomoc w tej kwestii.
Jeśli tak to na pewno nie kod 88.10 bo w tym przypadku nie ma mowy o opiece społecznej. Ta, w rozdz. I ustawy o pomocy społecznej z 12.03.2004 r. jest zdefiniowana jako instytucja polityki społecznej państwa organizowana przez organy administracji rządowej i samorządowej, przy współpracy na zasadzie partnerstwa(!) z organizacjami spoełecznymi, Kościołem oraz osobami fizycznymi i prawnymi. Pomoc społeczna jest realizowana ze środków budżetu państwa i samorządów, nie obciąża więc osób na których rzecz jest świadczona.
Myślę, że także kod 97.00 nie ma tu zastosowania mimo, że charakter stosunku prawnego, który łączy zlecającego i zleceniobiorcę jest dość bliski definicji zatrudnienia.
Wygląda na to, że powinieneś zwrócić się do Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatury Urzędu Statystycznego w Łodzi o nadanie numeru PKD temu rodzjaowi usług. Urzęnikom najwyraźniej zabrakło wyobraźni iż usługi opieki nad ludźmi mogą mieć charakter czysto komercyjny podobnie jak działalność usługowa związana z opieką nad zwierzętami domowymi zaklasyfikowana pod kodem PKD 96.09.Z
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.