ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Ewidencja vat a księgi prowadzone wadliwie kontrola podatkowa

Znajoma ma taki problem Do rejestru vat wpisano przez pomyłkę fakturę zakupu np. wartość netto 100 zł vat 23%=23 a winno byc vat 8% =8 zł.W wyniku tego zmienia się vat do przeniesienia. Kontrola zakwestionowała sytuację i opisała w protokole ,że księgi zostały prowadzone wadliwie.Wydaje mi się ,że to jednak nadinterpretacja przepisów. Co Wy na to?
Nie uważam, żeby były prowadzone wadliwie.
Jest to poważny zarzut.
Ja tez tak uważam, protokołu jeszcze znajoma nie podpisała, usiłuje jej pomóc , znlazła, nawet wyrok WSA W Krakowie, gdzie podatnik błędnie okreslił i stosował stawkę vat do sprzedaży a mimo to sąd uznał ,że nie można mówic o nierzetelnościii wadliwości ewidencji. A uważam ,ze to nieporównywalnie wiekszy błąd.
Zgodnie z § 11 ust. 4 rozporządzenia książkowego księgę uznaje się za rzetelną również, m.in. gdy błędne zapisy są skutkiem oczywistej omyłki, a podatnik posiada dowody księgowe odpowiadające warunkom, o których mowa w § 12 ust. 3 rozporządzenia.

Sprawa jednak dotyczy rejestrów vat. Zgodnie zaś z art. 193 § 3 ordynacji podatkowej za niewadliwe uważa się księgi podatkowe prowadzone zgodnie z zasadami wynikającymi z odrębnych przepisów. Mowa o tym w art. 109 ust. 3 ustawy o vat - podatnicy są obowiązani prowadzić ewidencję zawierającą: kwoty określone w art. 90, dane niezbędne do określenia przedmiotu i podstawy opodatkowania, wysokość podatku należnego, kwoty podatku naliczonego obniżające kwotę podatku należnego oraz kwotę podatku podlegającą wpłacie do urzędu skarbowego lub zwrotowi z tego urzędu oraz inne dane służące do prawidłowego sporządzenia deklaracji podatkowej.
Należy jednak pamiętać, że zgodnie z art. 86 ustawy o vat podatnik ma prawo, a NIE OBOWIĄZEK odliczenia podatku vat, w zakresie w jakim jest do tego uprawniony - gdy wydatki mają związek z działalnością opodatkowaną. Wobec czego można by przypuszczać, że Znajoma miała prawo do częściowego odliczenia vat, bowiem tę decyzję, jeżeli podatnik jest uprawniony do odliczenia vat, ustawa uzależnia od woli podatnika.
I w tym zakresie, o ile powyższe (dość śmiałe) wnioskowanie można by uznać za prawidłowe, prowadzoną przez Znajomą ewidencję vat należałoby uznać za wystarczającą dla prawidłowego sporządzenia deklaracji vat, tym bardziej, że w przypadku nabyć w deklaracji vat-7 nie dokonujemy jej podziału ze względu na stawki vat.

Mi osobiście nic innego do głowy nie przychodzi. Niech mądrzejsi się wypowiedzą:)
Http://vat.wieszjak.pl/zakres-opodatkowania-i-stawki/242043,Bledna-stawka-podatku-a-nierzetelnosc-ew
idencji-VAT.html
Krzychu skoro w tym wyroku Wsa (spróbuję go odnaleźć )sąd orzekł ,że nawet błędnie zastosowana stawka vat naleznego nie powoduje ,że ewidencje śą wadliwe... jutro podrzucę jej ten wyrok i Twoje sugestie , niech walczy dziewczyna . Widać ,że US chce na siłę mieć pozytywną kontrolę i wlepić dziewczynie mandat.
O własnie o tym wyroku Peterko pisałam, czyli Waszym zdaniem US trochę nagina przepisy....
Nagina, błędna stawka VAT , w mojej ocenie nie jest podstawą do zakwestionowania rzetelności ewidencji.
Zgłosiłabym to jako zastrzeżenie do protokołu/ustosunkowanie się,
Http://www.is.waw.pl/Download/PlikiDoPobrania/12/440/K015.pdf
A już myślałam, że czasy "takich" kontroli mamy za sobą :(
Niestety nie mam nic w swoim archiwum, co mogłoby pomóc w sprawie
Dzięki :)
Może źle rozumiem, ale wydaje mi się, że w tym wyroku mowa o wystawieniu fv z błędną stawką i wpisanie tej fv do rejestru - zapis w ewidencji dokonany prawidłowo, ale na podstawie dokumenty z błędną stawka vat.

Twoja Znajoma natomiast otrzymała fv z prawidłową stawką, ale ujęła ją nieprawidłowo - na podstawie prawidłowej fv błędnie dokonano zapisu w ewidencji.
A tak przy okazji. Jedna klientka kiedyś mi powiedziała, że jej znajoma pracuje w US i kiedy idą na kontrolę i nic nie znajdują, wracają do US, to naczelniczka je opier... i odsyła dopóki czegoś nie znajdą. Ciekawe, nie?
U nas w kraju po prostu wychodzi się z założenia, że wszyscy podatnicy to oszuści.
Krzychu dobrze zrozumiałeś, ale mi chodzi o to ,że skoro zastosowanie błędnej stawki należnego nie jest uznawane za wadliwą ewidencję to przy tym taki błąd to mały pikuś, no ale wg US to juz wykroczenie
"a o to Polska właśnie"
Wykroczenie?! Oni są pogięci.
W wyniku tego zdarzenia nie doszło nawet do narażenia na uszczuplenie należności publicznoprawnych. Tym samym można mówić o czynie zabronionym, którego szkodliwość społeczne jest znikomo, przez co nie mamy do czynienia ani wykroczeniem ani przestępstwem skarbowym (art. 1 § 2 kodeksu karnego skarbowego). Zresztą czyn był nieumyślny.

Jakaś paranoja!
KRZYSIU BARZDO PODOBA MI SIE TO CO NAPISAŁEŚ
Sorry za wielkie litery, pozwolisz ,że przedrukuję tę wypowiedź koleżance?
Niektórzy urzędnicy nadal są przekonani, że z racji stanowiska oni są wykładnią...

Kopiuj wszystko:) Trzymam kciuki i szczerze życzę powodzenia;)
Jak tez będę trzymać kciuki Polewajko.
A waramach anegnoty ,bo chyba tylko tak to należy potraktować opowiem wam spotkanie mojej podatniczki (na wpóŁ prywatne) z panem kontrolującym z uS, zastał ją przy sporządzaniu remanentu i rzucił uwagę ,że komisja spisowa musi mieć przynajmniej 2 osoby(jednoosobowa dział. sklep,właścicielka jest jednocześnie sprzedawczynią)Kobietka zaczęła tłumaczyć ,że przecież jest sam że 2 osoby to jak większa firma, że gdzie jest taki przepis-odp. US - nie wiem ale trzeba by poszukać i kazał udać się jej do mnie. Kobiecina spanikowana przyleciała... już ja mu dam "trzeba by poszukać" niech sam sobie szuka takich bzdur.
To jest "daj mi człowieka, a paragraf sam się znajdzie"
No to się uśmiałem:)
No dobra, a teraz z innej beczki (nadal o urzędnikach). Czasem robię wnioski do UP o dotacje na rozpoczęcie DG i u nas w UP są tak sprytne panie, że do każdego jednego klienta wysyłają pisma, że są braki, a wszystko dlatego, że termin wydłuża się o kolejne 30 dni, bo od uzupełnienia braków, one mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku (bo pod tą datą złożono kompletny wniosek). Oczywiście wszystko wysyłane w 30. dniu, więc czeka się na decyzję średnio ok. 60 dni. Typowe zarzuty:
- klient we wniosku pisze, że ma wszystkie narzędzia, itp. i ma też koparko-ładowarkę model X i chce do niej kupić tylko koła, be aktualne są niezdatne do używania; zarzut UP: po co wnioskodawcy 6 kół; nasza odpowiedź: bo sprzęt ma 6 kół,
- klienta otwiera sklep ogólnospożywczy i we wniosku pisze, że chce kupić m.in. krajalnicę; zarzut UP: po co wnioskodawcy krajalnica; nasza odpowiedź: bo będzie kroić ser, wędliny, itp.
Jak nie ma się czego czepić to piszą takie rzeczy:) Niezłe nie?
U nas w ZUS ustawiono " z numerkami maszynę" podejrzewam ,że w dużych miastach ma to usprawnić pracę a przy okazji czarno na białym widać ile sztuk ludzi obsłużono. Tyle tylko ,że u nas to małe miasto , to i tłumów nie ma, więc jedna z urzędniczek jak nikt nie widzi(tak jej się zdaje) wyskakuje co jakiś czas i z automatu pobiera numerki do samej siebie aby podbić statystyki.
Haha a to dobre:)
a może ma pensje naliczoną od ilości obsłużonych klientów
Jak by się zdarzyło ,że jeszcze tu zajrzysz Krzychu, to mam pytanie z innej beczki czy masz może wśród swoich podatników weterynarzy i czy sporządzają oni spis z natury z leków, bo mój US stoi na stanowisku że powinni a ostatnio coraz więcej mówi się ,że to usługi niematerialne i leki nie spełniają definicji materiałów (oczywiście w przypadku gdy weterynarz wykorzystuje je tylko w ramach wykonywanej usługi)
To się nazywa "syndrom fryzjera ",Materiał czy koszt, koszt czy materiał?
Dokładnie Peterko , ale z drugiej strony lekarze kupują duuzo leków, maja całkiem spore zapasy jesli nie sporządzają remanentu wychodzi strata albo niski dochód i weź się tłumacz.Poza tym nie które leki mogą byc towarem i weż w momencie księgowania faktury zakupu rozdziel to na kolumnę 10 i 14. MÓj US rzecze,że dopóki nie ma dokładnego zapisu w ustawie na ten temat robić spis.
Oczywiście przez ograniczenie ilości znaków będzie w kilku (wielu) postach:)

Post 1:

Zasadniczo z ustawie z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych wynika, że lekarz weterynarii może wykonywać wyłącznie usługi w tym zakresie. Jak jednak wskazano w art. 68 ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. - Prawo farmaceutyczne, obrót detaliczny produktami leczniczymi weterynaryjnymi zakupionymi w hurtowni farmaceutycznej produktów leczniczych weterynaryjnych może być prowadzony wyłącznie w ramach działalności zakładu leczniczego dla zwierząt.
Jak stwierdziłaś – Twój klient nie handluje tymi lekami, lecz zużywa je tylko w razie konieczności lecząc zwierzątka.
Post 2:

Zgodnie z § 27 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów podatnicy są obowiązani do sporządzenia i wpisania do księgi spisu z natury, m. in. materiałów pomocniczych. Materiały te nie są materiałami podstawowymi, ale są zużywane w związku z działalnością gospodarczą i bezpośrednio oddają wyrobowi swoje właściwości (patrz: § 3 pkt 1 list. c) rozporządzenia). Warto jednak dodać, że wyrobami są też wykonane usługi.
Post 3:

Jak wyjaśnił Naczelny Sąd Administracyjny - Ośrodek Zamiejscowy w Łodzi w wyroku z dnia 8 grudnia 2000 r., I SA/Łd 2172/98, warunkiem uznania określonego materiału za podstawowy jest wejście tego materiału w skład wyrobu (jako jego substancja główna lub część składowa) lub ścisłe złączenie z tym wyrobem (również w postaci opakowania). Oznacza to, że z materiałami podstawowymi można mieć do czynienia tylko przy produkcji oraz przy świadczeniu wyłącznie takich usług, w efekcie których powstają określone przedmioty. Określone przedmioty (materiały, surowce, części zamienne) mogą służyć wykonaniu usługi, mogą być zużywane w trakcie świadczenia usługi, mogą wchodzić w skład przedmiotów stanowiących efekt wykonania usługi (np. w zakresie budownictwa, czy usługach polegających na wykonaniu wyrobu na indywidualne zamówienie), ale w żadnym razie nie mogą stać się częścią usługi.
Post 4:

Wobec powyższego leków, które weterynarz wykorzystuje w ramach świadczonej usługi, nie można uznać za materiały podstawowe (patrz: § 3 pkt 1 lit. b rozporządzenia). Leki są wprawdzie zużywane podczas świadczenia usług weterynaryjnych, jednakże nie oddają one usługom swoich właściwości dlatego, w mojej ocenie, nie można ich uznać za materiały pomocnicze.
Jak wskazuje bowiem definicja materiałów pomocniczych, aby dany materiał uznać za materiał pomocniczy konieczne jest spełnienie następujących warunków:
- materiał nie stanowi materiału podstawowego w rozumieniu przepisów rozporządzenia, oraz
- materiał musi być zużywany w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, oraz musi on bezpośrednio oddawać wyrobowi swoje właściwości.
Powyższe przesądza o fakcie, że leki nie spełniają definicji materiałów pomocniczych, a zatem nie ma najmniejszej wątpliwości, co do tego, że nie powinny one również zostać objęte spisem z natury.
Post 5:

Takie stanowisko potwierdza Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia z dnia 20 października 2011 r., nr: IPTPB1/415-96/11-4/KSU. Wniskodawca stwierdził, że zużywane w czasie wykonywania usług medycznych środki medyczne, nie spełniają definicji zawartej w § 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów (Dz. U. Nr 152, poz. 1475 z późn. zm.). W związku z powyższym Wnioskodawca uważa, iż nie jest zobowiązany ujmować w spisie z natury ww. środków i należy ujmować je w kolumnie 13 księgi.
Post 6:

Organ podatkowy ustosunkował się do wniosku podatnik w następujący sposób:
"(...) bez wątpienia środki jednorazowego użytku i lekarstwa zużywane w związku z prowadzoną przez Wnioskodawcę działalnością gospodarczą, z uwagi na charakter świadczonych przez Niego usług, nie stanowią również materiałów podstawowych. Przedmioty wyróżnione w opisie stanu faktycznego spełniają bowiem dwa pierwsze warunki niezbędne do uznania danego materiału za pomocniczy (materiał nie stanowi materiału podstawowego w rozumieniu przepisów rozporządzenia oraz materiał został zużyty w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą), jednakże nie oddaje bezpośrednio wyrobowi swoich właściwości."
Post 7:

"(...) stanowisko Wnioskodawcy w zakresie sposobu ewidencjonowania w podatkowej księdze przychodów i rozchodów wydatków z tytułu zakupu leków, bandaży, strzykawek, igieł, waty, gazy, kompresów, wenflonów, szpatułek laryngologicznych, leków narkotycznych wykorzystywanych przy świadczeniu usług medycznych, a także obowiązku ich wykazania w spisie z natury, należało uznać za prawidłowe."
Te ograniczenie jest wykańczające:(
Ktoś powinien coś z tym zrobić. Przecież na wiele pytań nie ma prostej odpowiedzi Tak lub Nie i często wymagany jest rozbudowany komentarz aby należycie coś komuś wyjaśnić albo co najmniej wyrazić swoją opinię.
Wklejaj,wklejaj- nie marudź:)))))))))))))))))))

Czytamy!
:))))

Z na temat farb u fryzjerów znalazłeś może ?

Admina trzeba zmolestowac jakoś:))
...Z na temat farb u fryzjerów znalazłeś może ?

:-)))))

czeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeści Peterka
No właśnie to jakiś sławny wątek i jak czytam to widzę, że po forum już legendy krążą:)
Dajcie proszę linka:)
Nydyrydy;(

wszystkie linki nie zmieszczą się w tym mizernym oknie:(
Tyle tego:)
DZięki Krzychu, tak się zastanawiam jak to teraz uporządkować: do tej pory leki szły w kol.10(tak jak chciął uS do tej pory) ale na tych samych fakturach zakupu są te maści, dodatki paszowe , itp.które można u nich kupić, Niezły kocioł, w taki razie od 1 stycznia muszą mi albo rozdzielać faktury albo dokładnie opisywać. Z drugiej strony to bardzo krzywdzące dla innych grup podatników.....
a wracając do wadliwych ksiąg, po rozmowie telef. z Panem US i informacją z czym się nie zgadza koleżanka i że będzie wnosić zastrzeżenia- protokół bez podpisu wrócił do poprawki (ciekawe co poprawi , jutro się okaże)
A powiedzcie mi proszę:
- swoich postów nie mogę edytować?
- jak sprawdzacie adres email innego użytkownika?
Czeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeść Siostra:
Może Krzysiowi się uda. W końcu:)

Szperaj Krzyś, szperaj.Temat: farby lakiery odżywki u fryzjera- kol 10 kol 13.
Odwieczny problem. Co interpretacja- to inne zdanie. Mamy nazbierane tego multum, na kol 10 i na kol 13.Ale nie potrafimy ujednolicić , "ustanowić swojego , jednego stanowiska/przepisu" , gdzie zaksięgować.

Jak znajdziesz rozwiązanie- mamy zrzutkową nagrodę . Coś wymyślimy:)))
Kom 42
1. nie można edytować, nawet będąc zalogowanym
2. nie wiem o co pytasz? Jak "sprawdzacie" ?
My się sprawdzamy poprzez wzajemne kontakty w postach na forum i nie tylko....
Polawajeczko, ja wszystko zaksięgowałabym do kol 13, a w momencie sprzedaży jakiegoś preparatu zrobiłam jednym zapisem- zmiana przeznaczenia ; Kol 13(-) , kol 10 (+)
Peterko nie jestem w stanie wychwycić momentu sprzedaży bo do mnie trafia tylko raport m-ny z kasy. nO chyba że załozymy że to co ze stawką 23% to na pewno sprzedaz towarów, ale już maść końska jest ze stawką 8 Masakra.....
Kom.41: Ewa, ja bym się zastanowił nad interpretacją indywidualną dla tego klienta, to tylko 40 zł i będziesz "kryta", a argumenty masz powyżej;) jeśli zechcesz pójść w tym kierunku
Dziewczyny "w sprawie fryzjera" zapewne wyciągały solidne argumenty, a i urzędnicy mają różne zdania na podobne tematy.

kom.42: Tyle opinii ilu ludzi:) Bez szans:(

kom.43: No wiesz Peterka chciałbym czasem zadzwonić:D
A tak na serio, z treści postów czasem wynika, że sobie maile wysyłacie, więc myślałem że to jakaś ukryta opcja, której jeszcze nie znalazłem, umożliwiająca sprawdzenie adresów innych użytkowników. Ale zadzwonić i tak mogę;)
Kom. 46 i 47:
Ja mam tak z jednym klientem, że prawie wszystko leci do kol. 10 bo ma handel częściami sam., a on jeśli coś zużywa do swoich aut (oczywiście tych z eśt), to robi mi RW (facet skrupulatnie prowadzi magazyn), ja na ich podstawie robię DW i przerzucam z 10. do 13. jak Peterka pisze.
Tak się zastanawiam mam 4 takich klientów, ale żeby było śmieszniej im ten remanent to jest nawet na rękę bo stratę zmniejsza... I weź bądź mądry. Czy mają tak niskie marże i tak wielkie zapasy leków(bo zakupy leków całkiem spore)czy.... nie wszystko idzie przez kasę. Nie jestem w stanie tego sprawdzić fizycznie.
Z mechanikiem samochodowym to szybciej się dogadasz (tez mam takiego co magazynówkę prowadzi skrupulatnie)
Z lekarzami weterynarii gorzej , szczególnie takimi co to 24 godz/dobę po rolnikach jeżdżą a nie w gabinecie małe zwierzątka leczą.No cóż będę musiała przeprowadzić rozmowy dyscyplinujące....
Kom. 51: Oh powiało grozą:)

kom.50: "czy.... nie wszystko idzie przez kasę" można się tylko domyślać:)
Kom.24
...U nas w ZUS ustawiono " z numerkami maszynę" ..

no i mnie dzisiaj opadła szczęka jak byłam w zgierskim ZUSie

urząd malutki / na ogół góra 3 osoby czekają - i tez ustawili maszynę na numerki

rozumię w łódzkim - gdzie jak wchodze to na dzieńdobry jestem 80 w kolejce - ale tam!!!

czy ZUS nie ma na co kasy wydawać
:-(
Kom 50- załażę sie ze przelatuje obok kasy.
tak jak w mojej 'zaprzyjaźnionej aptece" :)))))))))Kurka, nie ma rzeczy , której bym nie kupiła, i wszystko to przelatuje jakoś obok. Skąd wiem? Bo wzięłam kiedyś "paragon", co magisterka odłożyła na bok. A w domku doczytałam, że to nie paragon a jakieś "sprawdzenie ceny" czy coś w tym stylu.
I tak jest zawsze.
Podejrzewam że tabletkę "1 dnia" również mogę kupić "obok" :)))))))))))))Nie muszę chyba pisać że to wszystko bez recepty:( Dziwię się jeszcze że kobieta nie siedzi za kratami.
Ale na razie jest mi potrzebna:)))
Tak samo ewa jest u Ciebie, lekarze tez przepuszczają co mogą lewa kieszenią
Do 53 - witaj Repetko w klubie numerantów zUS :))) w końcu wiem na co moje składki idą....
do 54oj ta lewa kieszeń... naszych podatników
Te numeratory to Qumatic- czyli dla kumających jakoś :)))))
Oczami wyobraźni widzę tę urzędniczkę wybiegająca i wybierająca numerki dla siebie,: Jak pędzi:)) Tak jak staruszki z laseczką, w autobusie, do siedzenia:)))))))))))
:-))))))))))
Krzyś, każda z nas ma e-maile do pozostałych.Oczywiście nie do wszystkich. Mamy też gg,
To wyjście awaryjne. Ale zasadniczo porozumiewamy się tutaj. Nie włazimy ze swoimi kłopotami sobie nawzajem. Chociaż czasem, jak nie ma wyjścia-to wtedy już bombardujemy wszystko i wszystkich:)))))
Ah no to rozumiem:)
Jeszcze żaden weterynarz paragonu mi nie wydał.
Dlaczego mnie to nie dziwi:)
Boś weterynarz? ;-)
Ja sem za leniwy by się uczyć na weterynarza;)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.