ARCHIWALNY TEMAT FORUM

AKCYZA NA WĘGIEL co już wiadomo

Obowiązki składów (pośredniczącego podmiotu węglowego -PPW):

- zgłoszenie rejestracyjne do UC jako PPW,
- zgłoszenie AKC -R
- powiadamianie UC o wystawianych Dowodach Dostawy do 25 każdego miesiąca,

Obowiązki podmiotów zwolnionych ze względu na zużycie węgla (np. handlujący emisjami, energochłonni)
- zgłoszenie do UC o sposobie prowadzenia rejestru zużycia węgla
- zgłoszenie AKC -R
- prowadzenie rejestru

Zwolnione z akcyzy podmioty to głównie gospodarstwa domowe. Podmioty gospodarcze, które będą brać węgiel na fakturę kupią węgiel z akcyzą (sklepy, zakłady usługowe).
Aby jednak PPW zastosowało zwolnienie musi wystawić DD (dokument dostawy). Wystawia się go każdorazowo przy sprzedaży węgla łącznie z jego przemieszczeniem (na trasie musi być DD razem z towarem). DD jest wystawiany w 4 egzemplarzach (po jaką cholerę nie wiem).

Od podmiotów zwolnionych (np. gospodarstwa domowe) należy zdobyć oświadczenie, że zużywają węgiel jako gospodarstwo domowe (spisywać z dowodów) tak aby jeden Kowalski tego węgla za dużo nie kupił bo może się okazać, że sprzedaje dalej bez akcyzy (może być takie podejrzenie). SERIO !!! Informacja z trzech niezależnych szkoleń.
Ostateczna wersja DD jeszcze nie klepnięta.

Chaos u producentów węgla. Na razie są tylko wstępne ustalenia jak to ma hulać. Największe zamieszanie jest KTO MA WYSTAWIAĆ DD. W łańcuchu dostaw Kopalnia - pośrednik - pośrednik - odbiorca, gdy towar jedzie z kopalni bezpośrednio do odbiorcy wystawiać powinien ostatni pośrednik. Za serią upoważnień do kopalni i do PKP czy też innego przewoźnika będzie to (raczej) wystawiać kopalnia w imieniu pośrednika. Oby, bo nie jest możliwe by fizycznie na miejscu robił to pośrednik. Największy cyrk będzie przy samochodówkach.

Ten kraj nie służy obywatelom. To jest kolejna paranoja, z którą wchodzimy w nowy rok.

DROGO, BIURWOKRATYCZNIE !!!
W ubiegłym roku było wdrażanie nowych stawek vat a teraz akcyza:(((
i jak tu się cieszyć świętami, sylwestrem...?
Angeliko, pisz co wiesz bo zainteresowanie tematem jest, przynajmniej z mojej strony:)
Dzisiaj nie było też wiadomo, jakie będą normy ubytków.

Za ubytki będzie trzeba zapłacić akcyzę. PŁACĄ TYLKO PPW.

Kolejny obowiązek dla PPW:

- zgłoszenie norm ubytków do UC, ale ponieważ jeszcze nie ma rozporządzenia w tej sprawie (jest tylko projekt) więc i tak UC nic teraz nie zatwierdzi, więc z pismem należy się wstrzymać.
A jak będzie wyglądać faktura na sprzedaż węgla z akcyzą ?
węgiel w osobnej pozycji a akcyza w osobnej czy razem ma być ?
Na jakim etapie "wdrażania" akcyzy Ty jesteś?
U nas UC wysłał potwierdzenie zarejestrowania PPW.
Kiedy wysyłać ten druk AKC-R?
I co później - deklaracje akcyzowe AC-4/AKC 4zh czy informacja AKC-INF?
Odnośnie komentarza "6" to podatek akcyzowy ma być dodany do ceny netto i dalej normalnie wystawiona faktura. Poniżej powinna znaleźć się adnotacja: "Pobrano podatek akcyzowy w wysokości ....". Tak są wystawiane na przykład fakturki za energię elektryczną dla przedsiębiorstw z firmy "TAURON".
> 5

Akcyza zostaje doliczona do ceny netto. Czyli np. tona węgla 500 zł plus akcyza 30,46 i masz ceną 530,46 netto za tonę węgla. Także odbiorca obciążony akcyzą zapłaci też większy Vat.

Informacja o akcyzie zawarta na fakturze: doliczono akcyzę w wysokości... Nie jestem pewna czy wystarczy podać 30,46 zł za tonę, czy trzeba wykazać kwotę akcyzy uzyskaną przy danej sprzedaży. Energetyka na fakturze pisze konkretnie ile wyniosła akcyza.
Druk AKC-R wysłać od razu. U nas wysłaliśmy przy rejestracji PPW. Deklaracje do podatku akcyzowego na węgiel to druk AKC-WW.
No to w takim razie trzeba miec odpowiedni program żeby wpisać kwotę pobranej akcyzy na fakturze ?
> 6

Mam już potwierdzenie, że jestem PPW. Zbieramy też potwierdzenia od naszych odbiorców:
- ci co są PPW to kopie z UC, póki nie działa informacja na BIP-ie.
- ci co zużywają węgiel a są podmiotowo zwolnieni zbieramy oświadczenia (ci więksi) bo od detalu (na paragony) - każdorazowo spisanie dowodu i podpisane oświadczenie.

Wysłany mamy też AKC- R, zrób to też przed 01.01.

Potem deklaracja miesięczna (nie zerowa), kiedy wyjdzie akcyza. Pierwsza deklaracja do 25 marca - czyli więcej czasu na początek.
My od 01.01. sprzedajemy z akcyzą (ze względu na brak DD), nie wiem jak to będzie funkcjonować na paragonach, chodzi mi o informację o kwocie akcyzy, chyba będziemy wpisywać na kwicie wagowym.
Programiści już zaczynają wprowadzać aktualizacje np. CDN OPTIMA. Gdyby ktoś potrzebował zobaczyć fajny program do wystawiania dowodów dostaw , tworzenia zestawień to zobaczcie sobie prezentację firmy CoMoTel. Zobaczcie sobie tę prezentację !!!!!!!!
Kom.13: gdzie ??
> 10

My dopiszemy w uwagach. Taką możliwość daje nasz program. Można napisać np. kocham Julkę z piątej B lub kwotę wyliczonej akcyzy.
Co trzeba "zaiksować" na tej deklaracji AKC-R?
Podpowiesz Angeliko jak wypełnić?
Beti, daj jakiś link do tej prezentacji.
Andżeliko ! My też zastanawiamy się jak to wszystko "ugryźć". Na paragonie chyba nie ma takiej możliwości dopisania. Chyba że popytać serwisanta o to ?
Wpiszcie sobie nazwę CoMoTel.
Oczywiście w Googlach.
Co potrzebujesz zaiksować "dekrecie"?
Dekret, rubryka 30, poz.4 paliwo na opał w tym gaz (czy coś podobnego).
Część B3 w AKC-R - co odfajkować?
kto wypełnia część B4? Ostateczni odbiorcy czyli np firmy?
Można śmiało dopisać długopisem przy opale ( wyrób węglowy), a przy składanych deklaracjach skreśliłam AKC-4 a dopisałam AKC-WW. Mamy juz potwierdzenie z UC, że było prawidłowo złożone nasze AKC-R.
W B3 zaznaczasz "tak" jeśli wiesz że będziesz płacić akcyzę, natomiast nie wypełnialiśmy B-4, bo my wegiel sprzedajemy a nie zużywamy do np. produkcji koksu.
AKC-R do U.C.
Do U.S. też coś trzeba czy już nic?
My jesteśmy PPW ale część węgla zużywamy na potrzeby własne (do c.o) i wtedy wystawiamy RW. Co w tej sytuacji?
Nasz rząd i całą Unię to do wora i wrzucić do Rowu Mariańskiego.
Jeśli będziecie zużywać do swojej kotłowni na ogrzewanie np biura czy stróżówki to od tego zużytego węgla ma być naliczony podatek akcyzowy.
PPW od własnego zużycia (opalanie) nalicza akcyzę. Od niedoborów przy inwenturze po za normami - akcyza, od niedoborów podczas transportu po za normami - akcyza, od kradzieży - akcyza. Złodziej też ma naliczyć sobie akcyzę za ukradziony węgiel.

Jestem za wrzuceniem Unii do tego Rowu gdziekolwiek on jest.
Do urządu skarbowego nie oddajesz nic.
O...rzesz...ku... bez komentarza :(
Muszę jutro sprawdzić czy u nas już kiedyś (przed moją erą) nie był wysyłany AKC-R bo w planie kont mam konto na podatek akcyzowy (paliwo).
Ale to chyba już bez znaczenia bo i tak pewnie muszę złożyć dla potrzeb węgla, co?
Jeśli był składany już kiedyś AKC-R to go tylko zaktualizuj o węgiel.
Jeżeli robię inwentaryzacje węgla na 31-12-2011 i mam niedobory węgla to tych niedoborów nie opodatkowuje akcyzą ?
tylko to co mam na stanie ?
> 33
Aktualizacja danych w zgłoszeniu jeśli będzie coś ponad to co było wcześniej zgłoszone.
Odnośnie tego Rowu to jest on najgłębszy na świecie. HA HA HA !!!!
Z inwentury na 31.12. nie naliczałabym akcyzy, jeszcze nie obowiązują zmiany w ustawie.
Jeśli są niedobory na 31.12.2011 to nie podlegają one akcyzie. Akcyza dopiero od 2 stycznia 2012 !!!
> 37

To na co my jeszcze czekamy !!!
Sprawdzaliście ten program CoMoTel-u ?
Andżelika i wszyscy pozostali ... ruszamy na Unię !!!!!!!
Popatrzyłam z grubsza

jeżeli chciałoby się robić zestawienia z ich programu , to i program magazynowy należałoby chyba kupic ??

a to daje ładna kwotę na dzien dobry !!!
1300 netto plus VAT !!!
>>28 chętnie pomogę zawiązać ten wór:D

właśnie, co z akcyzą na węgiel, który jest na składzie na 31.12.2011?

węgiel ten sprzedajemy ale też w zależności od potrzeb jest brany do kotłowni c.o. na użytek własny a następnie wystawia się RW.
Jak to sobie "ustawić" na 31.12.2011, żeby sobie bałaganu dodatkowego nie zrobić?
I czy to prawda, że dokument DD ma byc wystawiony w 4 egzemplarzach ??!!!
i czy klient z gosp.indyw. MUSI dostac ten dokument dostawy czy MOŻE go dostać ?
Kom,45
i jeżeli w 4 egz.to dla kogo ?
To co jest w tym programie to dość ciekawe. Wiadomo, że trzeba by dokupić dodatkowo program magazynowy. Ale na podstawie takiej prezentacji - jeśli ktoś już ma zakupiony program magazynowy - zapytać programisty o zrobienie nakładki do swoich programów.
Kom.44 Węgiel który masz na składzie - stan na 31,12.20111 w momencie sprzedaży w roku 2012 naliczyć akcyzę bądź nie (zależy od zwolnienia). Natomiast jeśli weżmiesz go w styczniu np. 15,01,2011 na podstawie RW do kotłowni to na deklaracji AKC-WW ujmiesz to jako zużycie wewnętrzne i naliczysz podatek akcyzowy.
Kom.45 Musi go dostać jeśli ma być zwolniony.
Oj wiele jest niewyjaśnionych spraw związanych z podatkiem akcyzowym na węgiel. Wiele nieścisłości.
Można śmiało dopisać długopisem przy opale ( wyrób węglowy), a przy składanych deklaracjach skreśliłam AKC-4 a dopisałam AKC-WW. Mamy juz potwierdzenie z UC, że było prawidłowo złożone nasze AKC-R.
Dla tych co handlują węglem:
Program wf-mag gotowy na obsługę obrotu węglem.
link
assecobs.pl/wapro/akcyza-wegiel
ZA ILE na jedno stanowisko ?
W dziale handlowym wszystko wyjaśnią.
Podobno jest jakaś specjalna oferta dla tych co handlują węglem.
Duży rabat na wersję prestiż.
Nie wiem czy dobrze patrzę , ale ceny oszamiałające !!!!!!!!
Z tej "Uciechy" poszło "tylko" 3 razy ..
Moduł akcyzy jest tylko jednym z wielu modułów całego systemu.
W cenie jest kompletny program magazynowo-handlowy.
Z tego co wiem będzie rabat 40% dla tych co handlują węglem
po przedstawieniu stosownego dokumentu potwierdzającego.
Pracuje na programie tylko magazynowym jednostanowiskowym i tylko handluję węglem
No to spełnia Pan/Pani warunki promocji i pewnie będzie 40% rabatu.
Od kwoty ????
a aktualizacja co ile i za ile ???
A pomoc na telefon ??
Program kupuje się na zawsze i nie ma obowiązku aktualizacji.
Wszystkiego u producenta można się dowiedzieć.
Wiem , że nie ma obowiązku aktualizacji

tak się składa , że testowałam parę programów i pracowałam do tej pory na różnych programach , nie tylko magazynowych ale i księgowych, kadrowych . płacowych

i nie wyobrażam sobie pracy na programie , gdzie nie ma na bieżąco aktualizacji np za darmo przez np rok lub w godziwej cenie
A co do programu , owszem zadzwonie i dopytam
Od zakupu przez rok wszystkie aktualizacje bezpłatne.
Po roku jak ktoś chce kupić aktualizację to płaci 25% ceny.
Ceny po rabacie czy ceny przed rabatem ??
Ceny z cennika obowiązującej na dzień zakupu aktualizacji.
Jak wspomniałam wcześniej zadzwonię do producenta i chętnie dowiem się reszty
Jutro postaram się uzupełnić wpis o listę podmiotów zwolnionych z akcyzy, o to kto otrzymuje te absurdalną liczbę egzemplarzy DD, oraz jak wystawić DD - przynajmniej na tyle co mi jest na ten moment wiadomo, a tu też są wątpliwości i obawy, że źle wystawiony DD będzie skutkować naliczeniem akcyzy.
Lista podmiotów zwolnienia od akcyzy
Ustawodawca przewidział szereg podmiotów i instytucji dla, których można skorzystać ze zwolnienia akcyzy są to m.in.:

gospodarstwa domowe,
organy administracji publicznej,
jednostki Sił Zbrojnych RP,
podmioty systemu oświaty,
żłobki i kluby dziecięce,
podmioty lecznicze,
jednostki organizacyjne pomocy społecznej,
organizacje, o których mowa w ustawie z dnia 24 kwietnia 2003r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

Obrót węglem i koksem dla tych instytucji każdorazowo powinien być potwierdzony tzw. „Dokumentem dostawy wyrobów węglowych.

WF-Mag dla Windows pozwala generować takie dokumenty.
> 72
Mam wątpliwości co do wspólnot mieszkaniowych? Z akcyzą czy nie?
Ja dzisiaj się zdecydowałem na zakup wf-maga po konsultacji konsultantem wygląda to najlepiej z przetestowanych produktów co do samej akcyzy na węgiel. Poza samą akcyzą jest dużo innych fajnych funkcji z nowym rokiem łatwiej mi będzie zmienić program:)
Jutro zerknę co on może.
Cała konkurencja nabrała wody w usta...
Insert milczy, Raks milczy, Optima dorobiła znacznik w kartotece kontrahenta, jakieś pole na asortymencie
i myśli że to wystarcz. Gdzie wymagane dokumenty dostaw i deklaracji???
Jak do tej pory wapro ze wszystkimi zmianami było na czas i nigdy nie miałem problemów z urzędami więc zakładam że i teraz będzie ok. Raczej jestem spokojny, szczególnie że prześledziłem trochę rozporządzenie i to co ma być w nowej wersji wygląda, że ma ręce i nogi.
Dziennik Ustaw 280

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 14 grudnia 2011 r. w sprawie wzorów deklaracji podatkowych
dla podatku akcyzowego, deklaracji w sprawie przedpłaty akcyzy oraz
informacji o wyrobach akcyzowych w składzie podatkowym
A za ile kupiłeś tego wf-maga?
Tel. (22) 7028902
A chcialem sie dowiedziec przyjdzie klijent kupi worek wegla to mam mu pisac dokument dostawy w 4 egzemplazach czy jak loj pomocy
Dokument Dostawy (DD) musi być wystawiony przez PPW w przypadku przemieszczania sprzedanych przez niego wyrobów węglowych do innego PPW lub podmiotu korzystającego ze zwolnienia (np. gospodarstwo domowe). Wystawienie DD jest w tym wypadku warunkiem zwolnienia z akcyzy.

Jeśli więc klient przyjeżdża do nas i kupuje lub my wieziemy do niego węgiel wystawiamy DD.

DD wystawia się W CZTERECH EGZEMPLARZACH. Są to egzemplarze nie oryginał i kopie, więc są to tak naprawdę cztery oryginały.

I egzemplarz - dla odbiorcy (czyli innego PPW lub podmiotu korzystającego ze zwolnienia)

II egzemplarz - musi być potwierdzony przez odbiorcę, po czym wraca do wystawcy (także albo na miejscu jest podpisany gdy klient przyjeżdża sam po towar lub jedzie do odbiorcy z towarem po czym potwierdzony wraca do wystawcy)
III egzemplarz - jest dla podmiotu który wydaje towar, najczęściej jest to sam wystawca, chyba, że zlecamy kopalni sprzedaż - to my będziemy wystawcą DD, kopalnia będzie tym która wydaje - tak przynajmniej mi się wydaje

IV egzemplarz - jest dla wystawcy.
Jeśli więc sprzedajemy węgiel z naszego placu, to mamy u siebie II egzemplarz podpisany przez odbiorcę oraz III i IV.

Wzór ostatni jaki być może będzie obowiązywał to (na dole zalinkowanej strony jest w adobe reader - pobierz 23KB dokument):
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=333&id=164450

W zasadzie on nie jest skomplikowany, ale gdy pojawiają się różne opcje sprzedaży to mogą być problemy kto ma widnieć w poszczególnych rubrykach i kto ma się podpisać. Przy sprzedaży z kopalni (KW SA) gdy nas w zasadzie nie ma przy załadunku będą funkcjonować pełnomocnictwa dla KW do wystawiania i podpisywania w naszym imieniu DD.
Jest wątpliwość co do adresu i miejsca odbioru wyrobów węglowych. Wg mnie gdy zlecam kopalni jako PPW sprzedaż a odbiorca finalny sam organizuje transport to rubryka 10 zawiera siedzibę odbiorcy a rubryka 11 to adres miejsca załadunku czyli kopalnia. Natomiast gdy ja organizuje transport dla mojego odbiorcy z kopalni to rubryka 11 będzie tożsama z rubryką 10 (lub jakiś inny adres wskazany przez odbiorcę).
[592994] Rejestracja AKC-R - zapas wegla

*Agatka | 2011-12-29 14:56:52
Osoby prowadzące DG i posiadające na 31.12.2011 zapas wegla, koksu np. do ogrzewania pomieszczeń DG w 2012 roku od zuzycia tego wegla muszą odprowadzić akcyzę. Nie ma przepisów przejściowych i tak musi byc. Aby być podatnikiem podatku akcyzowego nalezy się zarejestrować w urzędzie celnym na druku AKC-R. Kosztuje to 170,00 zł do urzędu miasta. Czy ktoś słyszał taką informację (od urzędników celnych) że nie trzeba się rejestrować i najlepiej już w deklaracji styczniowej opodatkować cały zapas???

Nie pasuje mi ten obowiązek samoopodatkowania akcyzą, bo w nowym roku Ty jako podmiot niezwolniony z akcyzy kupisz go już z tym podatkiem u sprzedawcy, i to ten sprzedawca odprowadzi akcyzę. Ty kupiłaś węgiel do zużycia gdy akcyza nie obowiązuje więc uważam, że moment zużycia nie ma tu znaczenia, a moment kupna.
[592828] AKC-R
*Cukier | 2011-12-29 11:07:16
Czy ktoś wypełniał druk AKC-R.Jesteśmy zakładem produkcyjnym i zuzywamy węgiel dla celów opałowych.nie jestem pewna czy muszę wypełnić pole B4 oraz czy mam dobrze poz 28 i 29 poz.28 tak a w 29 01 2012 Proszę o pomoc i gdzie wpłacić opłatę 170 zł.jesteśmy z okolic Rybnika

"Zużywamy dla celów opałowych.." - obowiązki mają te podmioty, które zużywają węgiel a są zwolnione zgodnie z ustawą z akcyzy. Czy wy jesteście takim podmiotem? Którym wg ustawy?
Do kom. 85
Angelika nie masz racji, zapas nalezy opodatkować jeśli słuzy zużyciu w DG. Wynika to z ustawy. Bo nabylam bez akcyzy. Kazdy zakup juz po 01.01.2012 będzie już z akcyza i ok nic nie robie. To opodatkowanie zapasów juz wyjasnione na infolini celnej i podatkowej, zresztą wynika z ustawy. Czekalismy tylko że ktoś sie ulituje i wyda jakieś przepisy przejściowe i zwolni te zapasy z opodatkowania, ale nie ma więc trzeba. Moje pytanie dotyczyło obowiazku rejestracji. Z ustawy jednoznacznie wynika że jesli płacisz podatek akcyzowy to musisz sie zarejestrować. Tak mi powiedzieli na infolini podatkowej, i ok nie kwestionuje tego. Ale naczelnik mojego UC stwierdził że tacy jednorazowi podatnicy akcyzy, którzy tylko musza opodatkować zapas (mały kilka ton) nie musza sie rejestrować, wystarczy jak tylko to opodatkuja i mogą to zrobić już w pierwszym miesiącu. Oczywiście oficjalnej decyzji nie ma, bo nie może byc.....
..... jak się nie zarejestruje to zaoszczędzę 170 zł. Deklarację zlożę, podatek zapłacę i zapomnę o akcyzie. W przepisach nie znalazlam sankcji za brak rejestracji w podatku akcyzowym. Mam dylemat czy rejestrować się i płacic 170 zł, czy nie rejestrowqać i wierzyć urzędnikom w UC.?
Po za moją logiką, ale dobrze piszesz.

Art. 10. 1. Obowiązek podatkowy powstaje z dniem wykonania czynności lub zaistnienia stanu faktycznego podlegających opodatkowaniu akcyzą, chyba że przepisy ustawy stanowią inaczej.

1a. Obowiązek podatkowy z tytułu sprzedaży wyrobów węglowych na terytorium kraju powstaje z dniem wydania wyrobów węglowych, w tym także przewoźnikowi, a w przypadkach, o których mowa w art. 9a ust. 2 pkt 2-9, Z DNIEM WYKONANIA TYCH CZYNNOŚCI.

... czyli z dniem zużycia na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej.
Angelika a co myslisz z tą rejestracją?
Nie mam pojęcia. Patrzyłam jeszcze wczoraj do ustawy na to kto ma się rejestrować, i nie znalazłam wyłączenia na Twój przypadek. Może uda mi się skontaktować dzisiaj z firmą, która tak jak Wy ma zapas a nie będzie zwolnionym podmiotem z akcyzy.

Brak przepisu przejśiowego też mi daje się we znaki.
Wracam jeszcze do tematu zgłoszenia AKC-R.

Kto na pewno musi się zarejestrować w UC na tym druku???

W art, które czytam najczęściej piszą o piśmie (co ma zawierać, etc) do UC w celu zarejestrowania się jako PPW ale o AKC-R jakoś oszczędnie...
Czy od miału ,mułu też będzie akcyza?
Jeszcze 1 pytanie - co z węglem który jest do sprzedaży na placu na 31.12.2011 i wykazany w inwentaryzacji?
Sprzedajemy go z dniem 2.1.2012 wg starych zasad czy nowych?
>>93
Akcyzą mają być objęte wyroby węglowe przeznaczone do celów opałowych objęte pozycjami CN2701,2702,2704.
A jak wystawiam fakture na firme to doliczam akcyze czy odzielnie dopisuje ze akcyza 30,46,czy jak to robic??????????
W kom. 83 podałam link do DD, jest już oficjalna wersja DD w dzienniku ustaw 282 poz.1717 (jest nieco zmieniona - nie ma w objaśnieniach w pkt.6 powołania sie na ust. 6f).

http://www.dziennikustaw.gov.pl/items13593
Rejestracji dokonuje:

Art. 16. 1. Podmiot prowadzący działalność gospodarczą jest obowiązany, przed dniem wykonania pierwszej czynności podlegającej opodatkowaniu akcyzą lub pierwszej czynności z wykorzystaniem wyrobów akcyzowych objętych zwolnieniem od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, złożyć zgłoszenie rejestracyjne właściwemu naczelnikowi urzędu celnego.

dalej w ustawie tez jest mowa o PPW.

Więc rejestracji dokona:
-PPW
-podmiot zwolniony z akcyzy ze względu na ich przeznaczenie

Zużycie węgla na potrzeby prowadzonej działalności są objęte akcyzą. Więc z pierwszej części zdania art.16 wychodziłoby, że trzeba się tez zarejestrować jeśli taki węgiel na 02.01.2012 mamy na stanie i go zużyjemy po tej dacie. Ale to tylko moje zdanie.
> 94

Sprzedaż tego węgla odbędzie się na nowych zasadach.
> 96

30,46 doliczasz do ceny netto. Więc z pozycji na fakturze towar itd. nie będzie widoczne, że tam "siedzi" akcyza.

Zobacz jak to robi energetyka. Mają podane na końcu, ze do ceny doliczono akcyzę i wynosi ona ...

My będziemy mieć pieczątkę: od ... t węgla naliczona akcyza wynosi ... - czy coś takiego. Trzeba to będzie ręcznie uzupełniać. Na razie przynajmniej taka wersja u nas obowiązuje.
U Nas na fakturze ma być oddzielnie poz.1 węgiel cena netto, poz. 2 podatek akcyzowy- cena netto, od tych pozycji naliczony bedzie vat, bedzie wiadomo czy naliczono akcyze czy nie na fakturze i na paragonach. uszu nam nie urwa chyba, a jak bedziemy chcieli sprawdzic ile akcyzy odprowadzic do uc to wystarczy wejsc na rejestr pozycji "akcyza" w danym miesiacu i wszystko bedzie wiadomo.
czy moglby mi ktos podpowiedziec co musi byc na oswiadczeniu zwyklego odbiorcy kupujacego wegiel do domu
To jeszcze jakies oświadczenie musimy dawac zwykłemu odbiorcy???to w ta ewidencje musze teraz wpisac stan magazynowy ile mam i wpisywac do dołu kto brał co i jak i wystawiac dd w 4 egzemplarzach????
> 101

"czy moglby mi ktos podpowiedziec co musi byc na oswiadczeniu zwyklego odbiorcy kupujacego wegiel do domu"

Oświadczam, że zakupiony węgiel będzie zużywany na potrzeby własne.

Imię, nazwisko, adres, data, podpis (czytelny)

Proponuję spisywać z dowodu, lub prawa jazdy.

> 102

Nie wiem jaką przyjmiecie formę kontroli ile jakiś Kowalski kupił np. w roku by wyeliminować podejrzenie, że nie było to na własne potrzeby. W UC na informacji powiedzieli: Musicie dużo rozmawiać z klientem.

Warunkiem zwolnienia jest wystawienie DD, a wystawia się go w 4 egzemplarzach. Przy sprzedaży z własnego placu, sprzedawca będzie w posiadaniu 3 egzemplarzy.

W projekcie do rozporządzenia zapisano: wdrożenie przepisów nie wpływają na funkcjonowanie przedsiębiorstw.
Dołączając do tematu zapytam, czy ktoś wie jaki kod CN ma groszek i ekogroszek? Bo miał i pozostały węgiel kamienny ma kod CN2701.
Czy wg Was w oświadczeniu ma być tylko informacja, że węgiel na potrzeby własne czy powinno być dodatkowo np jaki rodzaj węgla (wg CN lub nazwy) zakupuje nabywca?
Dzwoniłam na infolinię urzędu celnego i powiedzieli że oświadczenie jest niepotrzebne, należy jednak w DD na drugiej stronie podać podstawę prawną zwolnienia, tj. art 31 (w zależności kto jest odbiorcą)
ANGELIKA1
DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ, A CZY MOŻE WIESZ CO WPISAĆ W DD W POZ. 11 JEŻELI KLIENT PRZYJEŻDŻA DO NAS I KUPUJE 1 WOREK WĘGLA. CZY MAM WPISAĆ NASZ ADRES BO TU ODBIERA WĘGIEL CZY TAM GDZIE KLIENT WIEZIE GO I BEDZIE ZUZYWAŁ?
Co do oświadczenia oczywiście
UC go nie potrzebuje bo po co jak stwierdzi, że akcyza się należy do ściągnie od sprzedawcy. A tak sprzedawca będzie miał gwarancję, że klient mówił, że bierze węgiel do domu. Życie różne nam niespodzianki przynosi.
"Dołączając do tematu zapytam, czy ktoś wie jaki kod CN ma groszek i ekogroszek? Bo miał i pozostały węgiel kamienny ma kod CN2701."

Eko groszek, groszek, miał itp. to węgiel kamiennyn więc CN 2701
Chyba nie masz racji, ekogroszek mieści się w grupie CN 2704, tak mówili podobno na szkoleniu
CN 2704 to dla koksu, a ekogroszek to poprostu drobniejszy węgiel
Co dajecie (jakie dokumenty) do podpisania klientowi, ktory kupił np. dwa worki węgla
112 dajesz dokument dostawy w 4 egzemplarzach do podpisania jeden jemu 3 tobie do kom 111 jak z placu to swoj adres wpisujesz
Wie ktos moze co wpisywac w dd w lewym gornym rogu gdzie jest numer i data wystawienia faktury/listu przewozowego jAK niema faktury i listu zostawiamy puste czy numer paragonu????????
Ja wpisuje nr paragonu
A jak to jest z osobami które nie są zwolnione z akcyzy. Jak im naliczyć akcyze czy trzeba wypełniać jakieś dokumenty? Dokumenty dostawy wypełnia się dla osób zwolninych z akcyzy jak również miesięczne zestawienie dokumentów dostawy a co z deklaracją AKC-WW, czy trzeba uwzględnić na niej sprzedaż z akcyzą i bez akcyzy.
Dla każdej osoby indywidualnej należy wypisać dkument DD oraz imienna fakturę a jaj numer wpisujemy w lewym górnym rogu wraz z datą
Dla każdej osoby indywidualnej należy wypisać dkument DD oraz imienna fakturę a jaj numer wpisujemy w lewym górnym rogu wraz z datą
Mam jeszcze zapytanie w którym miejscu jest zdanie że osoba indywidualna zakupiony węgiel zużywa na potrzeby własne? Czy jest to jakieś osobnepismo czy wpisujemy recznie na doumencie dostawy?
A jeśli Kowalski przyjedzie po worek węgla i nie będzie mi chciał podać danych to wtedy wystawiam mu normalny paragon i nie bawię się w żadne dokumenty dostawy tak? Tylko muszę potem od tego worka zapłacić akcyzę i już. Czy wtedy ten paragon muszę sobie dopisać do jakiejś ewidencji??
Jeśli Kowalski nie chce podać danych płaci za worek węgla łącznie z akcyzą czy mu się podoba czy nie, i wtedy wystawiamy tylko paragon.
A jeśli Kowalski przyjedzie po worek węgla i nie będzie mi chciał podać danych to wtedy wystawiam mu normalny paragon i nie bawię się w żadne dokumenty dostawy tak? Tylko muszę potem od tego worka zapłacić akcyzę i już. Czy wtedy ten paragon muszę sobie dopisać do jakiejś ewidencji??
DO KOM.117
czy każdemu klientowi indyw.trzeba wytawiac fakturę ??
nie może być paragon ??
~kenya
dzwoniłam do kip-u i nie trzeba wystawiac faktury jesli ktos chce kupic 1 worek wegla, moze byc paragon a w lewym gornym rogu nie wpisuje sie nic
>123
My przyjęliśmy w firmie że do każdej osoby indyw.piszemy fakturę Vat paragonową bo jak ewentualnie przy kontroli wykażesz że akurat ten węgiel został sprzedany dla osoby zwolnionej z akcyzy, a po drugie musisz w zestawieniu m-nym do UC podać dane i na jakie cele poszło
Miesięczne zestawienie Dowodów dostawy a w nich jest wszystko opisane, a co do kontroli to na razie wpisuje choc nie powinnam nr paragonu zamiast numer faktury na dowodzie dostawy, klient tez dostaje 1 egzemplarz wiec wiadomo, ze poszło do niego,
chyba.......?
a co do faktury to nie wyobrazam sobie aby jeszcze do tego wpisywac w system kontrahenta ktory kupuje 1 worek wegla, juz siedze przy tym kilka ladnych minut, a klient nade mna stoi.
Wiesz Agnieszka, tak sobie myslę, że to chyba jednak będzie najlepszy sposób z wypisywaniem faktur. Duze to więc się nie zapodzieje i zawsze masz wszystko na widoku, dane raz wprowadzone zostają, łatwo zrobic zestawienie bo nie bawisz się w faktury i paragony, trzeba by się tylko zaopatrzyć w naprawdę dobry program z magazynem i dobra drukarkę. Wiecie ja sobie nie wyobrażam drukowania tych wszystkich DD!!!
Mnie na KIC powiedzieli, że nr paragonu nie wpisuję do DD ale jak potem dojść co jest gdzie i jak im udowodnić to pewnie trochę czasu by trzeba poświęcić.
U nas skład zamknięty aż się ze wszystkim zapoznamy.
To jak w koncu wpisywac ten nr paragonu w dd tam gdzie pisze faktura ja wpisuje???
Jak uwzględnić akcyzę na fakturze vat?
Czy mozna wypisać jeden egzemplarz dd i potem go 3 razy skserować
To jak robic z tym dd wpisywac numer paragonu tam gdzie jest faktura?????czy mozna kalkowac dd
Niby nie trzeba wpisywać nr paragonu, bo na DD i tak masz wszystko co potrzebne do UC, tak samo jak nie potrzeba żadnego oświadczenia, bo z drugiej strony DD masz kolumnę 5 , w której wpisujesz podstawę prawną zwolnienia i jej krótki opis. Dla firmy oczywiście może i lepiej byłoby wpisywać ale po co skoro i tak masz te dane na DD czy do US czy do UC.Opis tej kolumny znalazłam w ustawie i podstawę też. Będę wpisywać w zależności od typu zwolnienia np. art31a ustęp 2 punkt 3- sprzedaż gospodarstwom domowym ( albo organom administracji publicznej.
Do DD wpisujesz tylko sprzedaż na paragony i instytucje ale tylko zwolnione, na DG niezwolnioną DD nie wypisujesz i na droge tylko faktura opieczętowana albo opisana wysokością akcyzy i jej naliczeniem.
Czy kalkować to nie wiem ale chyba pisanie przez kalkę to kopiowanie więc ja raczej będę wypisywać jedno i drukować w 4 egzemplarzach.
Dużo dowiedziałam się z tego forum, dziękuję jesteście wielcy.Dodatkowo dzwoniłam na KIC i tam też dużo wiedzą ale znając Polskę to każda instytucja ma swoją wykładnię czy to prawa czy przepisów.
Napiszcie jak będziecie prowadzić ewidencję drobnodetaliczną zwolnioną: zawsze faktura do paragonu czy macie inne pomysły? To, że klient będzie czekał to trudno ja będę mieć przejrzyście w dokumentach.
Muszę kupić laptop na skład i drukarkę, najlepiej zresztą igłową, bo jak pomyślę ile kartek zwykłego papieru zużyję to mi się słabo robi. I jak jeszcze potem mam te DD trzymać przez 5 lat to cos czuję, że jedną naczepę do węgla trzeba będzie przeznaczyć na tę makulaturę;-))
Tak sobie po dzisiejszym dniu pracy myślę, że granice paranoi są dla każdego inne. Ciężki dzień.

Nie wystawiamy faktur pod paragony. W DD nie będzie wpisane więc nic (nr faktury). Drukujemy za to WZ pod taką sprzedaż i pod nią będzie załączone oświadczenie z danymi klienta oraz DD. A jeszcze a propos tego nr faktury/listu przewozowego. My wystawiamy faktury VAT nie faktury: może nic nie trzeba wpisywać? :)

Mają być 4 egzemplarze DD nie oryginał i kopie. Więc trzeba by maksymalnie uprościć i usprawnić: wpisać w komputerze co się da a podpisy na każdym egzemplarzu.

Jest w DD pozycja (chyba 11): miejsce odbioru węgla. Wydaje mi się (był o to spór dzisiaj), że gdy klient przyjeżdża do nas to jest to nasz adres, a jeśli my dostarczamy węgiel to jest to adres klienta. Jak myślicie?

I jeszcze: akcyzę należy pierwszą zapłacić do 25 marca. A co z zestawieniem DD? Do 25 lutego? I co ma być w tym zestawieniu?
> 129

było już o tym wyżej
Znalazłam to na stronie jednej z izb celnych:
"Pośredniczący podmiot węglowy, który wystawił dokument dostawy, sporządza miesięczne zestawienie wystawionych dokumentów dostawy, którego jeden egzemplarz przekazuje właściwemu naczelnikowi urzędu celnego w terminie do 10. dnia miesiąca następującego po miesiącu, którego dotyczy zestawienie. Wzór i sposób stosowania dokumentu dostawy wyrobów akcyzowych zwolnionych z akcyzy, określa rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 sierpnia 2010 r. w sprawie dokumentu dostawy, ewidencji wyrobów akcyzowych objętych zwolnieniem od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, warunków i sposobu ich zwrotu oraz środków skażających alkohol etylowy" -tyle mówi strona Bip-u IC w Warszawie.
Odnośnie pozycji 11 zgadzam się z tobą Andżelika, ja tak będę wpisywać( tak rozumiem 5 odwołanie w DD)
Co do danych w lewym górnym rogu to ja bym opierała się na odnośniku 1, mianowicie: :wypełnia się jeżeli sprzedaż jest potwierdzona fakturą ( niezależnie jaką i oczywiście dla zwolnionego), ewentualnie jeśli gość zażyczy sobie fakturę na "za tydzień" wpisujemy nr Wz i datę, na którą wieziemy.Choć to raczej sporadycznie. Jeśli w innym wypadku to wg mnie: "Nie wypełnia się" czyli żadne paragony.
Ja zrobiłam w Wordzie DD( takie jak ze wzoru), wpisałam komputerowo dane swojej firmy, łącznie z podstawa prawną,- oczywiście różne opcje -raz dla gosp. domowych raz dla instytucji publicznych i mam gotowe, teraz tylko kopiować, bo mam taką drukarkę i roboty trochę mniej a czasu wolnego więcej.
Zastanawiam się czy jeśli sprzedajemy węgiel podmiotom zwolnionym typu szkoła, urząd gminy czy miasta nasza firma potrzebuje od nich zaświadczenia, że jest zwolniona od płacenia akcyzy czy nie? Skoro my jako pośrednicy w sprzedaży musimy w kopalni takowe zaśw. przedstawiać to czy oni nam też? I czy mają również obowiązek prowadzenia ewidencji zużycia? Wnioskuję, że tak.
Jak rozumieć zakłady energochłonne. W jednej z naszych filii do wytworzenia pary technologicznej, do ogrzania hali, budynków wykorzystujemy węgiel(mamy własną kotłownię). Koszt zakupu węgla jest wyższy niż 10% wartości sprzedaży w tej filii. Czy to oznacza, że możemy być zwolnieni z akcyzy?
Należy pamiętać, że podatek akcyzowy nie może stanowić dochodu więc jeśli ktoś do ceny netto dobił wartość akcyzy to zapłaci podatek dochodowy od tej akcyzy!!!! Chyba, że macie super księgową, że umie czytać w myślach i przewidywać przyszłość. I robić próżną robotę i wyliczać od nowa wartość akcyzy i odliczać od przychodu.
Co do komentarzy to co to jest-( komentarz 132: ~Jaga7 )- DG ?
Czy ja o czymś nie wiem?
Myślałam,że akcyzę jeśli naliczę to daję do UC w deklaracji i niczego nie sporządzam i co to jest faktura opieczętowana
Jaga pisze o sytuacji gdy sprzedaż podlega akcyzie. Wtedy na fakturze pojawia się (np. pieczęć) wartość doliczonej akcyzy.

NUMER NA DD W LEWYM GÓRNYM ROGU:

informacja z UC: ma być wypełniony, przypisany do sprzedaży, więc albo nr faktury, listu przewozowego, WZ, paragonu - cokolwiek.
Komu wierzyć? Na KIP-je mówią, że nie pisać nr paragonu, w UC pisać, a my narazie piszemy.
Tak ja wystawiam faktury VAT już z podatekiem akcyzowym, i mam w dwóch pozycjach 1. akcyza, 2. węgiel.
Na fakturze stawiam pieczątkę , naliczono akcyzę.
Nie dopisuję ręcznie ile i czego.
Jako podmiot pośredniczący sprzedajemy wegiel i część zuzywamy dla własnych celów /Ogrzewania pomieszczeń/ jak to rozliczać?
Angeliko1 podpowiesz coś do komentarza 139. Mamy duże koszty węgla, firma chce sprzedać nam z akcyzą, ale ja nie jestem pewna czy nie moglibyśmy płacić bez akcyzy jako zakład energochłonny.
Aby być zwolnionym z akcyzy musisz być zgłoszona do UC i prowadziać ewidencje zużycia. Więc czeka droga do UC lub informacja na KIP-je 801055055 lub 223300330
Jeśli jesteś podmiotem pośredniczącym i sprzedajesz węgiel to sprzedajesz z akcyzą lub bez. Jeśli zużywasz ten węgiel na własne potzreby to płacisz podatek akcyzowy. np. wystawiasz RW i naliczasz akcyzę, którą wpłacasz do UC ,
Do KIP nie można się dodzwonić. Może ktoś zerknie na kom. 139 i 144. Będę bardzo wdzięczna.
Dzwoniłem do UC podobnno trzeba wystawiać DD dla osób zwolnionych jak również dla osób podlegających akcyzie...
Czy to prawda??????
Na drugiej stronie DD jest napisane w poz 15 kolumna 5 przeznaczenie uprawniające do zwolnienia
Warunkiem zwolnienia, o którym mowa
w ust. 1, jest:
1) pisemne powiadomienie właściwego
naczelnika urzędu celnego o zamiarze
rozpoczęcia działalności
gospodarczej jako pośredniczący
podmiot węglowy, o którym mowa
w art. 16 ust. 3a;
2) posiadanie, przez pośredniczący
podmiot węglowy, pisemnego potwierdzenia
powiadomienia o zamiarze
rozpoczęcia działalności
w art. 16 ust. 3b;
3) dołączenie do przemieszczanych
wyrobów węglowych dokumentu
dostawy.
Nie ma nigdzie mowy, że należy dołączać do węgla z akcyzą DD
Warunkiem zwolnienia, o którym mowa
w ust. 1, jest:
1) pisemne powiadomienie właściwego
naczelnika urzędu celnego o zamiarze
rozpoczęcia działalności
w art. 16 ust. 3a;
2) posiadanie, przez pośredniczący
podmiot węglowy, pisemnego potwierdzenia
powiadomienia o zamiarze
rozpoczęcia działalności
w art. 16 ust. 3b;
3) dołączenie do przemieszczanych
wyrobów węglowych dokumentu
dostawy.
Nie ma nigdzie mowy, że należy dołączać do węgla z akcyzą DD
Zgadzam się z Tobą. Ale podobnież też trzeba prowadzić DD dla osób z akcyzą
Dzwoniłam do KIP i nie. Dowód dostawsy wystawia się tylko do sprzedaży zwolnionej
Jeśli chcemy sprzedać wegiel np.dla Zakładu Karnego oni twierdzą,że sa zwolnieni z akcyzy to czy mająnam w punkcie sprzedazy dostarczyć jakis dokument?
Kom152. To w takim razie na zestawieniu dokumentów dostawy miesięcznej wpisujemy osoby zwolnione z akcyzy?
A co z tym podatkiem dochodowym od akcyzy, jak ująć ją na fakturze żeby nie płacić dochodowego?
A co z tym podatkiem dochodowym od akcyzy, jak ująć ją na fakturze żeby nie płacić dochodowego?
Witam czy ktoś może się orientuje jak dokonywać sprzedaży dla wspólnot mieszkaniowych ( z akcyzą czy bez ?)
To jak w koncu wpisywac numer paragonu w dd tam gdzie pisze faktura/list przewozowy???
Wznawiam komentarz 156: *MadziaZ > A co z tym podatkiem dochodowym od akcyzy, jak ująć ją na fakturze żeby nie płacić dochodowego?
A jak z tymi ewidencjami zakldał ktoś bo to najpierw tzrba zgłosić do UC oni pieczętują co ona ma zawierać??
A za jakiś czas UC nieźle się obłowią jak będą kontrolować zasadność obniżonej akcyzy , zaczną wyrzucać oświadczenia i wymyślać cuda na kiju. Naliczać akcyzę za jakieś braki formalne, tak jak teraz robią ze sprzedażą oleju opałowego - nie liczy się ,że przeznaczenie oleju było prawidłowe tylko ,że brak jest miejsca wystawienia oświadczenia . Jedno wielkie bandyctwo ....
96 i 100 i 159 >
A niby dlaczego akcyzę mam doliczać do ceny netto?
Artykuł 88 ustęp 1 jest zapis, że podstawą opodatkowania jest wartość opałowa wyrażona w gigadżulach. Dla CN 2701 wynosi zawsze 23,8GJ/1000kg x 1,28zł/1GJ czyli zawsze 30,46.Źle myślę?
160 >
Jak wygląda ta ewidencja, jak wygląda zestawienie? Zapis w rozporządzeniach z 30 sierpnia 2010 jest niejasny, z 19 grudnia 2011 również jak dla mnie niejasne. Ustawa chyba nie precyzuje czym w rozumieniu ustawodawcy jest zestawienie a czym ewidencja? Mamy przygotowywać zestawienie i ewidencję na uzytek UC? O zestawieniu i ewidencji mowa w rozporządzeniu z 19.12.2011, więc dlaczego ustawodawca nie przygotował wzoru tych dokumentów? Czy to znaczy, że w zestawieniu mam wpisać skrócone każde DD- ilość, kod i zapewne wysokość akcyzy? Jak ktos ma 300 paragonów i 300 DD do tego to ma to wpisywać w zestawienie i potem jeszcze tworzyć ogólną ewidencję skróconego zestawienia? Nie wiem o co tu chodzi. Może mi ktoś wyjaśni?
Cały czas jest problem opodatkowania węgla z zapasów na 31.12.2011 , który będzie zużywany lub sprzedawany w 2012 roku. Na ten temat jest bardzo mało artykułów w prasie czy w internecie
Uważam , że jeśli zakupiliśmy węgiel w 2011 roku , ten węgiel był już opodatkowany akcyzą , mimo bezwarunkowego zwolnienia , w związku z zasadą jednokrotności opodatkowania akcyzą - w 2012 roku opodatkowalibyśmy go jeszcze raz . Tak samo nam tłumaczono na spotkaniu w Izbie Celnej w Gorzowie.
Ale Ministerstwo Finansów jest innego zdania . Państwo chce zedrzeć kasę na węglu z zapasów na 31.12.2011 z podatników w postaci akcyzy + podwyższonego Vatu.
Może Wydawnictwo GOFIN szerzej na ten temat coś napisze . Mam taką nadzieję , że do złożenia pierwszej deklaracji z akcyzy węglowej coś się wyjaśni na temat opodatkowania węgla z zapasów na 31.12.2011
>>A niby dlaczego akcyzę mam doliczać do ceny netto?
To proste - podatek VAT jest neutralny dla firm i podlega odliczeniu. Natomiast akcyza już nie i stanowi dla kupującego KUP. Ponieważ akcyza ma być doliczona do ceny to jedynym wyjściem jest doliczenie do ceny netto. Przy doliczeniu do ceny brutto gdzie musi być spełniona zasada netto+VAT=brutto część akcyzy de facto podlegałaby odliczeniu bo byłaby niejako zawarta w podatku VAT.
A jak wygląda ewidencja to się można przekonać np. tutaj assecobs.pl/wapro/akcyza-wegiel.
Jest nawet film.
<Irmina23> Akcyze doliczam do ceny netto jeśli liczę fakturę od wartości netto. A co jeżeli wystawiam paragony do faktur i liczę fakturę od wartości brutto?
<Adi01> Brutto - VAT = netto + akacyza + VAT = brutto. Musisz przeliczyć licząc od brutto ile wynosi netto i zwrotnie przeliczyć dodając akcyzę na brutto. A z tego brutto dopiero VAT i to co ci zostanie to akcyza i netto. Pewnie będzie się różnić o grosz więc aby nie być stratnym możesz dodać sobie ten grosz do netto.
Mam np.750 zł cenę brutto za 1 tonę węgla
jak powinna wyglądać faktura VAT ?

brutto : 750+(30,46+23%)=750+37,46=787,46 zł ?
>>167
akcyzę i vat doliczasz do netto a nie do brutto
To jak trzeba robic ta fakture np.1węgiel 800zł brutto
2akcyza 37.46zł brutto
i to zsumowac czy jak
Która operacja jest prawidłowa?
1) cena netto sprzedaży (1 tona)700 + akcyza 30,46 = 730,46 + Vat 23% = 730,46 + 168,00 = 898,46
czy
2) cena netto sprzedaży 700 + Vat23% = 700 + 161 = 861,00
doliczona akcyza ( od 1000kg) = 30,46.
Razem do zapłaty =891,46
do 164>
Irmina podaj mi podstawę prawną , że muszę doliczać do ceny netto czyli jak w operacji 1 a nie do ceny ogółem jak w operacji 2. Nie wiem jak to jest, naprawdę. Nie mam zielonego pojęcia, byłam dzisiaj w US aby mi wytłumaczyli,która jest poprawna a tam pani urzędniczka kazała mi się zapoznać z ustawą o podatku akcyzowym. No dobra ale jak jest poprawnie względem ustawy o rachunkowości bo ta w/w ustawa nie precyzuje przecież tego.
Odnośnie obliczania akcyzy aby wydrukować fakturę trzeba wprowadzić w towarach drugą cene już tą z akcyza i np w uwagach dokumentu napicac pobrano podatek akcyzowy w wysokosci ..... lub wyrobić pieczatke i przybijac (pobrano podatek akcyzowy w wysokosci .....)w miejsce kropek wpisac obliczona akcyze jaka doliczylismy danemu klijentowi. podobno tak ma to wygladać ja wymyślilem coś innego do towarów jakie namy wpisujemy pozycje podatek akcyzowy jedostka miary np.t .Przy wystawianiu np 2ton wegla wystawiamy postaremu 2 tony wegla dajemy dodaj towar z kartoteki wybieram podatek akcyzowy i mnoze go tak samo jak wegiel czyli razy 2 i suma koncowa tez wyjdzie prawidłowa. czy ktoś może wie czy tak też można wypisywać?
Obieg dokumentu dostawy w obrocie wyrobami węglowymi:

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=333&id=271699&typ=news
Do kom.138
JAGA - czy byłabyś chętna do pomocy ??

chodzi mi o to zestawienie w WORDZIE

będziesz rozdawac ???
Do Jaga7
to jest poprawnie
1) cena netto sprzedaży (1 tona)700 + akcyza 30,46 = 730,46 + Vat 23% = 730,46 + 168,00 = 898,46

A dlaczego to jeszcze raz powtórzę: podatek VAT jest neutralny dla firm i podlega odliczeniu. Natomiast akcyza już nie i stanowi dla kupującego KUP. Ponieważ akcyza ma być doliczona do ceny to jedynym wyjściem jest doliczenie do ceny netto. Przy doliczeniu do ceny brutto gdzie musi być spełniona zasada netto+VAT=brutto część akcyzy de facto podlegałaby odliczeniu bo byłaby niejako zawarta w podatku VAT.
Są gotowe druczki DD do kupienia samokopiujące extra sprawa
No ale moze byc druk DD samokopiujący zastosowany DD?
bo myslę ze raczej 4 razy oryginał
Do kom 173
Mogę udostępnić DD w wordzie, napisz tylko w jaki sposób.
do 174
Dzięki, już rozumiem, zajarzyłam później niż reszta ale zrozumiałam:-)

Akcyzę należy doliczyć do ceny netto węgla i dopiero doliczyć Vat tj.
opcja 1):
cena netto sprzedaży (1 tona)700 + akcyza 30,46 = 730,46 + Vat 23% = 730,46 + 168,00 = 898,46
albo
opcja 2):
cena netto sprzedaży(1 tona)700 + Vat 23% = 700 + 161 = 861zł
akcyza ( 30,46 + Vat 23% = 30,46 + 7,006 = 37,4658
co w sumie daje = 898,4658
co w zasadzie na większej sumie daje 1grosz na tonie więcej przychodu.Tak więc można stwierdzić, że opcja 2 jest dla nas mniej korzystna. Ale to już baaardzo teoretycznie, bo nie wiadomo jak wylicza program wypisujący faktury.
Należy w programie ustawić ceny netto a nie brutto i będzie dobrze, szkoda, że mój takiej opcji nie posiada.

Jednak przy cenie brutto sprawa jest zgoła odmienna, bo mamy zawyżony podatek Vat i wyższy przychód
Kontaktowałam się z UC i co się dowiedziałam:
Zestawienie miesięczne, które nie wiadomo jak ma wyglądać i jakie dane ma zawierać składa podmiot pośredniczący w sprzedaży do 25 miesiąca następnego do UC. Druku urzędowego nie będzie, mamy sami wymyślać jak ma wyglądać a zawierać ma te same dane co w DD, no może nie wszystkie ale na pewno: imię, nazwisko, adres, CN węgla i ilość, przeznaczenie. Wiadomo, że DD tylko do sprzedaży zwolnionej.
deklarację AKC WW podmiot pośredniczący składa od sprzedaży niezwolnionej do 25 drugiego miesiąca i do tegoż czasu wpłaca podatek akcyzowy. Można zaokrąglać kwotę podatku w górę lub w dół. Rzecz jasna tylko wpisujemy tam wartość sprzedaży z akcyzą. Jest do tego druk urzędowy ale jeszcze go nie mam w posiadaniu.
Ewidencję zużycia ma obowiązek prowadzić podmiot niezwolniony od podatku akcyzowego ( jak to nie wiem, bo mnie nie dotyczy)Myślę jednak, że jako pośrednik zwolniony jesteśmy zwolnieni z akcyzy ale jako firma, która zużywa węgiel na potrzeby np. biura mamy obowiązek płacić akcyzę od zużytego węgla i prowadzić jego ewidencję.
Ewidencja zwolnionych nie obejmuje.
Oświadczenia o zwolnieniu nie musimy posiadać od odbiorcy gdyż odbiorca poświadcza nam na DD własnoręcznym podpisem (strona 2 DD), że się zapoznał i akceptuje DD :-)
W lewym górnym rogu MOŻNA wpisywać nr paragonu.
Do KOM 175 gdzie mozna kupic te druczki DD samokopijujace bym byl zainteresowany
Jak teraz wczytuję się w ustawę to wychodzi, że obowiązku ewidencji nie mają tylko ci z Art 31a ustęp 2 punkt 3. Reszta zwolnionych i niezwolnionych ma ten obowiązek ale nie ci co są pośredniczącymi w sprzedaży chyba, że są również podmiotami zużywającymi węgiel na własne potrzeby.
Czy dobrze rozumuję?
Odnośnie ubytków niefajna sprawa. Na podstawie rzeczywistych ubytków co oznacza remanent na koniec każdego dnia sprzedaży i na podstawie decyzji naczelnika, niezrozumiałe to zbyt ale w praktyce raczej nierealne. Na koniec roku każdy wyjdzie na minus, jak nic.
Niezwolnieni z akcyzy posiadający zapasy (np. sklepy spożywcze)będą musiały zapłacić akcyzę, więc chyba muszą zarejestrować się jako płatnicy akcyzy i zapłacić 170 złociszy za tę przyjemność. No chyba, że wykażą iż zużyły ten węgiel w starym roku.
Więcej nie pamiętam.
Druki DD zamówić w drukarni internetowej w formacie A5 lub A4

poz 14 DD kto się tam podpisuje
JAGA
ponieważ nie mam orientacji w WORDZIE ani w EXELU prosze , barszo prosze jeżeli to możliwe o podesłanie mi takiego dowodu na adres :

km63@onet.pl
z góry dziekuje

a robi sie chyba jeszcze jakieś inne zestawienia do UC - chyba zestawienie tych DD??
czy coś więcej ??

a moze ktos jest w posiadaniu takowych ??
Podpis w poz 14 jest warunkiem uzyskania zwolnienia z akcyzy.
Podpisuje się tam ODBIORCA węgla, koniecznie!
A w POZ 5 i 6 co wpisujemy nasze dane w DD tak???
Jaga7 dzięki pozdrawiam
W ustawie nie pisze 4 orginały DD tylko 4 egzemplarze ,mam pytanie ODBIORCA podpisuje tylko 2 egzemplarz a może wszystkie prosze może ktoś wie
W POZ 5i6 wpisujemy adres placu/składu z którego wydajemy węgiel do ODBIORCY

a wPOZ 11 DD piszemy adres dokąd wiedziemy węgiel ale jeśli Odbiorca przyjechał swoim transportem to wtedy adres placu/składu z którego wydajemy węgiel cz TAK jeśli ktoś wie proszę o potwierdzenie
Ja tez tak wpisuje w poz 5i6 adres skladu chyba tak trzeba ja to zakupie sobie w drukarni te druki samokokpijujace pisze na jednym reszta sie odbija dobre to i na jednej stronie jest wszystko na a5
> 179

"Oświadczenia o zwolnieniu nie musimy posiadać od odbiorcy gdyż odbiorca poświadcza nam na DD własnoręcznym podpisem (strona 2 DD), że się zapoznał i akceptuje DD :-)" - dobrze, że to napisałaś, takie oczywiste a nie wpadłam na to.

>188

Jeśli klient własnym transportem przyjechał to miejscem wydania jest adres składu.
To na 2 stronie tego dokumentu klijent sie podpisuje gdzie tam,czy na 1 str wc polu 14 gdzie jest podpis i data odbioru
Jaga co ty za glpoty piszesz niewprowadzaj ludzi w bład napisalas ze odbiorca poswiadcza ze sie zapozanal itp. na drugiej stronie DD wzor DD jest tylko jedna strona ! na drugiej ma byc dokument przemieszczenie wyrobów węglowych niemoze byc jedno pod drugim poniewaz niewolno zmieniac wygladu i wielkosci dokumentow.
Piter a ja mam z drukarni ten dokument dostawy i jest pierwsza i druga strona na jednej i odbiajm reszte??
>191

Na pierwszej stronie klient potwierdza odbiór wyrobów wymienionych w polu 15 czyli to co z drugiej strony DD.
Komentarz 192
Nie wiem jaki ty masz wzór DD, być może masz wszystko na jednej stronie ale w rozporządzeniu z 19 grudnia 2011 jest wzór załączony na dwóch stronach. Póki co dostaję od hurtownika takie same dokumenty jak z rozporządzenia i o nich piszę. Myślę, że większość z nas ma takie bo póki co ciężko dostać jednostronnicowe.
Podtrzymuję swoje stanowisko z kom 192 Nie napisałam, że odbiorca podpisuje się na drugiej stronie DD ale, że zapoznał się z treścia DD a więc i treścią strony 2 wg wzoru , na której muszą być dane o przemieszczanych wyrobach a głównie o podstawie prawnej i krótkim opisem i poświadcza je własnoręcznym podpisem. Jest jak byk, że zwolniony, więc to poniekąd oświadczenie. Chodzi o kolumnę 5 w pozycji 15.
Jeśli już to: nieprecyzyjnie się wypowiedziałam, mianowicie nie chodzi o podpis na stronie 2 DD ale o poświadczenie podpisem danych ze strony 2 DD w pozycji 14. Te dane a więc podstawa prawna i krótki opis my wpisujemy i są bardzo ważne .
Piter
niewolno zmieniac wygladu i wielkosci dokumentow.
To jest wzór a nie urzędowy formularz, a ty na jakim DD wypełniasz, skąd go masz? Z urzędu celnego? Wzór to wzór, dane wszystkie mam w nim wpisane ze wzoru łącznie z objaśnieniami. Na dwóch stronach. Może być i w formacie A2 jak tam wszystko czytelnie zmieścisz, nawet czerwona czcionką może być i w A5 jak komu wygodnie, to tylko wzór.
Mówimy DD na cały dokument dostawy wyrobów węglowych. To jest jeden dokument bo gdyby na drugiej stronie był drugi czyli przemieszczane wyroby zwolnione od akcyzy to zaczynałby się od pozycji 1 a nie od 15 ale jak chcesz drukować na dwóch osobnych kartkach nikt ci nie zabroni, pamiętaj tylko, że w takiej sytuacji dla jednego odbiorcy zużyjesz 8 kartek a nie 4. Pozdrawiam.
W drukarni internetowej można zamówić DD format A5 lub A4 teraz trzeba czekać 10 dni takie zainteresowanie.Ja już dostałem wszystko na jednej stronie,
Witam
chciałam prosić, o ile jest taka szansa, na przesłanie do mnie druku DD w Wordzie. Będę bardzo wdzięczna. Mój mail: w.slonko@gmail.com. Pozdrawiam. Wiola.
Bylem w urzedzie celnym tez chcialem te druki na jednej stronie odbijac ale powiedzieli ze tak niemozna musza byc dwie strony tak jest w ustawie wzor loj
Podobnież trzeba z UC odebrać teczkę z dokumentami podstęplowaną przez nich i w niej wszystko zapisywać. Czy to prawda?
Byłam na spotkaniu z dyrektorem w jednym urzedzie celnym i mówił, że DD czy to będzie jednostronny czy dwustronny ma mieć zachowane wszystkie dane jakie posiada wzór z Rozporządzenia. Nieprawdą jest że to tak musi wyglądać. Może jeszcze powinna być taka sama czcionka i marginesy? Nie moi drodzy. Jeśli któryś z celników tak Wam powiedział to nie ma racji. Są to tylko ich własne widzimisia. Chcą się pokazać, że teraz ONI będą tu rządzić.Przecież nie będą linijką obmierzać czy przypadkiem podczas drukowania nie zmieniła się czcionka takiego DD. Nie wpadajmy w panikę !
Kom.200.
Może chodzi Ci o ewidencję do prowadzenia zużycia węgla? Bo ją trzeba zgłosić i ostemplować. Ale to nie wszystkich obowiązuje. Np. elektrociepłownie, które zużywają węgiel do produkcji energii elektr. i ciepła, piekarnie, które wypiekają chleb w piecach węglowych (nie wiem czy takowe jeszcze istnieją, bo większości są to piece na olej opałowy i one nie podlegaja zwolnieniu, ale podałam taki przykład).
Jakie ewidencje mam zaprowadzić. Mam skład opału, sprzedaję z akcyzą i bez, wystawiam dowody dostawy i wiem,że ma zrobic zestawienie i póżniej deklaracje podatkową, ale nie wiem co jeszcze, prosze mnie uświadomić?
Jestem w podobnej sytuacji co Adam, mam pytanie czy zestawienie sprzedaży zwolnionej drukujemy codziennie ? czy wystarczy co miesiąc. Używamy programu Comotel-Opał
Mam pytanie. Czy w dokumencie dostawyw pozycji nazwa towaru może być wpisana nazwa handlowa towaru czy nazwa powiązana z kodem CN?
Witam, ja DD drukuje na 1 stronie, po co na klienta tyle kartek zuzywac, jak tos jest chetny wrzuce na stronke moją wersje zrobioną w wordzie moze komus sie przyda :)
A mam pytanie... czy miesieczne zestawienie zwolnionych z akcyzy musi byc wypisywane w specjalnym rejestrze podpieczentowanym przez Urzad celny? czy normalnie wystarczy na kartce papieru? :)
Zalaczam link do dokumentu dostawy, polecam wypelnic pola 1,2,3,4,5 wydrukowac i zrobic ksero - nie dosc ze taniej to mniej pisania ;) (zlikwidowac spacje po wyrazie www i wrzuc
www .wrzuc .to/lYT2sCM.wt
A mozna kalkowac strony DD????raz napisac reszta sie przekalkuje
Można kalkować. Jeśli chodzi o nazwy towaru to wpisujcie po prostu węgiel kamienny i kod CN. Dowód dostawy tylko odzwierciedlać ma wyrób węglowy: węgiel kamienny, węgiel brunatny czy koks. Zestawienia sprzedaży zwolnionej robimy miesięcznie i tak też przesyłamy do Urzędu Celnego. Zestawienia wypisujemy na zwykłej kartce - nie mylić z ewidencją na zużycie wyrobów węglowych, bo takowa musi być wtedy opieczętowana przez UC.
Może ktoś mi powie jak ma wyglądać ta "ewdencja wyrobów zwolnionych" i co tym opieczętowaniem?
Prowadze działalność gospodarczą jako pośredniczący podmiot węglowy, więc nie musze prowadzić ewidencji zużycia węgla? "opieczętowaną przez UC"
A jeżeli ja zakupiłam miał na koniec roku to muszę się rejestrować UC i zapłacić akcyzę
Witam Jedno pytanie
W dokumencie dostawy co wpisać jeśli wiozę węgiel do zwykłej osoby do opalania mieszkania ?
Chodzi O TABELKĘ " PRZEZNACZENIE UPRAWNIAJĄCE DO ZWOLNIENIA ( KROTKI OPIS I PODSTAWA PRAWNA )"
Dodam ze ja wpisuje "PRZEZNACZENIE GOSPODARSTWO DOMOWE Art 31a ust 2 "
Ja w przeznaczeniu wypisuje "gospodarstwo domowe" chyba wiadomo wtedy o co chodiz :))
Mam pytanie odbiorca podpisuje tylko drugi egzemplarz DD a może pozostałe również

kom 213 można tak pisać jest to prawidłowo
<209,211
Dlaczego "mój" UC kazał nam przygotować książkę do opieczętowania skoro prowadzimy tylko skład opału? Oplombowali ją pod koniec grudnia 2011. I co teraz?

Kto wie, czy naliczać akcyzę wspólnotom mieszkaniowym?
Mam nowe spostrzeżenia po szkoleniu z akcyzy. Postaram się wieczorem streścić. Po części znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania.
Czy na dowodach dostawy przy sprzedaży zwolnionej piszecie również pesel odbiorcy ?, czy wystarczy samo imię, nazwisko i adres ?
Witam, mam pytanie w tabeli gdzie mamy "PRZEMIESZCZANE WYROBY...." jest rubryka gdzie trzeba napisac podstawe prawna np GOSPODARSTWA DOMOWE ( art.31a u.2 pkt.2) i teraz moje pytanie dotyczy z jakiego art np sa zwolnione zlobki,spoldzielnie itp gdzie znalesc z jakiego artykulu sa zwolnieni??
z goty dziekuje za odpowiedz.POZDRAWIAM
Paulina to powinno Ci pomóc

Żłobki i kluby dziecięce (symbol - ZLO) : o których mowa w ustawie z dnia 4 lutego 2011r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Podmioty systemu oświaty (szkoły i przedszkola)symbol - PSO :o których mowa w art. 2 ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Podmioty lecznicze (symbol - PL) : o których mowa w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011r. o działalności leczniczej - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Organizacje (symbol - OPP) : o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Organy administracji publicznej (symbol OAP) : - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.
Cd.

Jednostki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej (symbol JSZ) : - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Jednostki organizacyjne pomocy społecznej (symbol JOPS) : o których mowa w art. 6 pkt 5 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Gospodarstwa domowe (symbol GD) : - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Przy okazji ponawiam pytanie : czy na dowodach dostawy przy sprzedaży zwolnionej piszecie również pesel odbiorcy ?, czy wystarczy samo imię, nazwisko i adres ?
Cd.

Jednostki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej (symbol JSZ) : - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Jednostki organizacyjne pomocy społecznej (symbol JOPS) : o których mowa w art. 6 pkt 5 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Gospodarstwa domowe (symbol GD) : - podstawa prawna art. 31a ust. 2 pkt. 3 ustawy o podatku akcyzowym.

Przy okazji ponawiam pytanie : czy na dowodach dostawy przy sprzedaży zwolnionej piszecie również pesel odbiorcy ?, czy wystarczy samo imię, nazwisko i adres ?
Nie potrzeba wpisywać peselu tak mówili na szkoleniu

Wspólnota mieszkaniowa zwolniona z akcyzy, natomiast spółdzielnia mieszkaniowa nie otrzymaliśmy konkretnej odpowiedzi
DOKUMENT DOSTAWY

Wątpliwości co do rubryki 11: adres miejsca odbioru wyrobów węglowych.

Podałam w kom.134 swoją wersje co należy wpisać gdy klient przyjeżdża sam po towar: miejscem odbioru jest skład. Tak należałoby też wnioskować z opisu nr 5 na DD: adres miejsca w którym następuje odbiór wyrobów węglowych. Tyle z czytania ze zrozumieniem.

Tak nie jest. W kom.172 podałam link do strony min. finans. gdzie są rozpisane sytuacje i jak funkcjonuje obrót DD. Szkolący nie zostawił suchej nitki podanych tam instrukcjach postępowania. Nie ma to bowiem potwierdzenia w przepisach. Z ciekawostek Kompania Węglowa na szkoleniu w grudniu posłużyła się identycznymi modelami jakie podano na stronie min. finans.

Ma być jednak tak:
DD wystawiany jest w 4 egzemplarzach:
I trafi do odbiorcy
II dołączony do przemieszczanych wyrobów i po potwierdzeniu przez odbiorcę wraca do wystawcy DD
III trafia do wydającego
IV trafia do wystawcy

Z brzmienia paragrafu 6a rozporządzenia o DD jest wyraźnie napisane co się dzieje z II. Sens jest taki, że nie ma prawa być odbiór podpisany przed dotarciem wyrobu węglowego na miejsce ostateczne. "Dołączony do przemieszczanych i po potwierdzeniu...".
DD się nie wystawia jeśli towar nie jest przemieszczany więc wpisanie w rubr. 5 adres miejsca wydania "skład" oraz w 11 miejsce odbioru też ten "skład" mija się ideą DD.
Idea DD jest taka: ma on odzwierciedlać PRZEMIESZCZENIE a nie przejście prawa własności jak to by były gdyby wpisać przy sprzedaży np. worka węgla po który przyjechał na skład klient adres składu w rubr.11.
Dlatego nie ma opcji, którą sugeruje się na stronie min.finans. aby to przewoźnik za upowaźnieniem potwierdził odbiór na DD. DD nr II jedzie zawsze niepodpisane z towarem. A po potwierdzeniu wraca do wystawcy.

Oczywiście jest to niepraktyczne przy odbiorcach paragonowych, którzy sobie sami odbierają węgiel ze składu. Oni podpiszą odbiór na składzie. Ale miejsce odbioru w 11 będzie to adres zamieszkania nie jak twierdziłam adres składu.
Co się dzieje gdy towar pod drodze jest przeładowywany?

Towar jedzie koleją na bocznicę, stamtąd jest przeładowywany do samochodów i jedzie do odbiorcy.
W takim przypadku szkolący sugerował by dla każdego z samochodów robić kopię DD nr II, nie ma to unormowanego w przepisach, natomiast nie ma też podstaw robić innych DD na trasę bocznica - odbiorca.

W przemieszczeniu w zasadzie funkcjonuje II egzemplarz DD, często będzie za nim dołączony I egz.
Angelika1 byłem na szkoleniu wczoraj i nam powiedzieli wręcz odwrotnie jeśli na miejscu to w 11 adres składu podpisuje na miejscu II egzemplarz DD a przy sobie ma I egzemplarz DD szkolenie UC Bydgoszcz to co my mamy teraz pisać PARANOJA!!!!!!!!!!!!!!
Z tyłu na DD należy wpisywać podstawę prawną i krótki opis - czyli np. gospodarstwo domowe art. 31a ust.2 pkt 2 ustawy o podatku akcyzowym.

Zestawienie DD do UC:
nr DD, informacja o odbiorcach, czy ilość? - pewnie też, może się okazać, że jeśli będzie za mało a praktyka się utrze że będzie wymagane więcej to trzeba będzie uzupełniać.

PODMIOTY NIEZWOLNIONE Z AKCYZY A MAJĄCE WĘGIEL NA SKŁADZIE NA 31.12.

Należy się zarejestrować, w okresach zużycia oakcyzować zużycie.

UBYTKI

Za ubytki płaci jedynie PPW. O normy ubytków należy zgłaszać do UC ze względu na właściwość wykonywanych czynności czyli tam gdzie mamy składy. Tak więc np. firma ma siedzibę i skład we Wrocławiu, oraz skład w Katowicach. O normy ubytków wystąpi do UC Wrocka i Katowic. Natomiast deklaracje i akcyza za ubytki będzie odprowadzona w UC Wrocław.
> 228 Model, ja wiem. Dziś na ifolinii UC pani mówi tak jak w instrukcji min.fin. należy wpisać skład w 11, przy czym może potwierdzić przewoźnik, w końcu przekierowała rozmowę do eksperta który powiedział, że absolutnie przewoźnik nie.

Oni sami nie wiedzą.

Liczą się przepisy. Wczytaj się w rozporządzenie o DD. To jest dokument który świadczy o PRZEMIESZCZANIU. Musi być na nim informacja o tym jak po kraju krąży KAŻDA TONA AKCYZOWEGO TOWARU JAKIM JEST WĘGLIEL.
Z DD ma wynikać SKĄD wyrusza i gdzie TRAFIA - miejsce gdzie fizycznie jest. Pomyśl, oni muszą wiedzieć jak ten cenniejszy niż złoto towar krąży. Po to jest DD. Nie chodzi o przekazanie na własność a FIZYCZNE UMIEJSCOWIENIE.
Rozporządzenie: II egzempl.dołączany do przemieszczanych wyrobów i po potwierdzeniu niezwłocznie przekazany. - najpierw przemieszczenie potem przekazanie potwiedzonego DD- wyraźnie napisane.
WSPÓLNOTA MIESZKANIOWA

W ustawie: zwalnia się wyroby węglowe zużywane przez gospodarstwa domowe.

Wspólnota mieszkaniowa nie jest gospodarstwem domowym. Tyle na szkoleniu.

Dzisiaj otrzymaliśmy pismo od Wsp. Miesz. z opinią od Modzelewskiego, że taka wspólnota jest zwolniona.

Na dwoje babka wróżyła.
Poz 11 adres miejsca w którym następuje odbiór wyrobów węglowych przez podmiot zwolniony ,o którym mowa w art.31a ust.2..... jeśli podmiot zwolniony odbiera sam towar umnie na placu to jak ja mam wpisać miejsce odbioru jego dom chyba to nie normalne
> 210 Adam, EWIDENCJA PROWADZONA PRZEZ PODMIOT ZUŻYWAJĄCY WYROBY WĘGLOWE NA CELE OBJĘTE ZWOLNIENIEM OD AKCYZY

Okres: ...../2012 r

Nazwy poszczególnych kolumn:
1. L.p
2. Data wystawienia oraz numer dokumentu dostawy
3. Numery identyfikacyjne, liczba i rodzaj opakowań
4. Data wysłania wyrobów węglowych objętych zwolnieniem
5. Data odbioru wyrobów węglowych objętych zwolnieniem
6. Ilość wysłanych wyrobów węglowych
7. Ilość wyrobów węglowych dostarczonych do podmiotu zużywającego wyr. węgl. na cele obj.zwolnieniem
8. Miejsce odbioru wyr. węgl. objętych zwolnieniem
9. Opis wyr. zużytych (nazwa oraz kod CN)
10. Ilość wyr. węgl. zuż. na cele obj. zwoln.
11. Data zużycia wyr. węgl. na cele obj. zwoln.
12. Łączna ilość zużytych wyr. węgl. na cele obj. zwoln. wg kodów CN obliczona narastająco od początku roku kalendarzowego
13. Uwagi: k.rwa mać zużyte na cele obj. zwoln.
> 232
Model, nie czytaj instrukcji DD, czytaj rozporządzenie.

Tu nie ma miejsca na logikę, którą podpowiada wypełnianie stricte DD, ale FUNKCJA, którą spełnia DD.

Możesz zacząć czytać rozporządzenie tak jak to sugeruję?
Każdy kto czytał rozporządzenie wie że II DD jedzie z węglem i powinien być podpisany na miejscu i odesłany przez odbiorcę jeśli jest swoim transportem ale adres w którym następuje odbiór węgla przez niego to inny temat
Jeśli sugerujesz, że są przypadki na DD, że rubr.5 = rubr.11 to z DD wynika brak przemieszczenia a tym samym brak podstaw do wystawienie DD.
Fajnie, że w tak podstawowej sprawie jest rozdźwięk, przynajmniej coś się dzieje. Będą w obiegu tysiące DD wystawionych dla gotówkowych i część na pewno będzie błędna.
Niezła paranoja, wszystko wyjdzie w praniu, ale to i tak my będziemy kozłami ofiarnymi przy kontroli.
DD podpisuje odbiorca - gospodarstwo rolne na czterech egzemplarzach ?, bo już zgłupiałem
Angelika1 jednym z warunków zwolnienia z akcyza jest wystawienie DD i podpis na nim Odbiorcy tym samym jest podstawa do wystawienia DD
Mam pytanie może banalne czy dane podmiotu na DD w poz 1, 2, 3, 4, trzeba wypisywać ręcznie ,czy można stawiać pieczątkę.
> 239

Model, ale jednocześnie DD wystawia się gdy jest sprzedaż z przemieszczeniem. Gdzie na DD będzie przemieszczenie jeśli w 11 będzie adres składu.

Dlatego warunkiem wystawienia DD jest przemieszczenie, bo to DD ma WSKAZYWAĆ gdzie znalazł się wyrób węglowy po dokonaniu sprzedaży. Nie będzie tego widać jeśli w 11 będzie adres składu. UC ma wiedzieć gdzie dotarła (adres) każda tona węgla i to DD ma to wskazywać.

> 240

To nie jest głupie pytanie. Mieliśmy identyczne wątpliwości, łącznie w ogóle z taką kwestią czy nie należy DD ręcznie wypisywać.
Mogą być pieczątki byleby były zgodne z tym co ma tam być. My drukujemy wszystko z komputera - oprócz podpisów oczywiście.
> 238

Odbiorca podpisuje tylko egzemplarz II.

GOSPODARSTWO ROLNE - co do tego typu zwolnienia trzeba pamiętać, że jest to pkt.6 zwolnienia (a nie pkt 3 - gospodarstwo domowe) więc rolnicy powinni zgłosić się na AKC-R i prowadzić ewidencję zużycia.
Do Angelika 1 sa te druki w drukarniach samokopijujace czy mozna na nich wypelniac jedni mowia tak drudzy nie wiesz cos na ten temat??
W przypadku gdy odbiór wyrobów węglowych przez ich nabywcę następuje bezpośrednio od podmiotu sprzedającego lub w punkcie sprzedaży potwierdzenie odbioru tych wyrobów następuje w miejscu odbioru znajdującym się u sprzedawcy, zatem nie ma konieczności późniejszego odsyłania przez nabywcę potwierdzonego DD temu sprzedawcy.
Podmiot nabywający wyroby węglowe podpisuje w DD potwierdzenie odbioru, akceptuje tym samym ich przeznaczenie uprawniające do zwolnienia z akcyzy w tym DD i od tego momentu ponosi odpowiedzialność za ich zużycie zgodne z tym przeznaczeniem.
> 243 Druki samokopiujące: chyba nikt na pewno teraz nie udzieli 100% odpowiedzi, że tak można robić. Ja myślę że można, jeśli podpisy na każdym będą w oryginale (lub pieczątki i parafki).

> 244,245 Model, odbiegasz od mojego pytania: DD jest na przemieszczenie, jakie to przemieszczenie jeśli adres wydania będzie tożsamy z adresem odbioru?
Angelika1 uparłaś się tego przemieszczenia i adresu , DD jest na przemieszczenia wyrobów węglowych a nie danych na DD.
<wioząc węgiel odbiorca PRZEMIESZCZA ma przy sobie DD z adresem podmiotu gdzie kupił i do jakich celów.

ekogroszek lub ekoret jaki ma kod CN bo różne słyszałem opinie.
Oczywiście z węgla kamiennego do kom 247
Wojtek rób tak jak sugeruje ci Angelika 1 podpisy tego co wystawia DD na wszystkich czerech DD oryginał.
Jak byłem na szkoleniu w UC jeden gościu rozdawał DD samokopiujące i oczywiście wizytówki gdzie można zamówić i celnicy mówili że mogą być
Może ktoś mi podpowie,jak ustawić kasę fiskalną paragonową ,czy zrobić dwie pozycje tego samego artykułu,jedną z akcyząa a drugą bez.Tylko jak ja póżniej znajdę ile akcyzy mam odprowadzić z sprzedanego węgla,bo kasa oblicza wartość kwotową sprzedanego towaru i podatek Vat.
Prowadzę skład opałowy / czyli jestem pośredniczacy podmiot węglowy/ czy ja mam tez prowadzić jakąś ewidencję opieczętowaną ?
Prowadzę skład opałowy / czyli jestem pośredniczacy podmiot węglowy/ czy ja mam tez prowadzić jakąś ewidencję opieczętowaną ?
Gdzie można kupić samokopiujące DD?
Karol wpisz w Google druczki DD samokopiujące
Kto mi podpowie jak sobie poradził ze sprzedażą paragonową,jak zdefiniował akcyzę na kasie fiskalnej.
Bjerzy,

Akcyza doliczona jest do ceny netto, nie pokazujesz jej w osobnej pozycji (dwie pozycje na fakturze, paragonie). Nawet nie ma obowiązku jej wpisywać, chyba że (zgonie z rozporządzeniem w sprawie wystawiania faktur):

14. Na żądanie nabywcy podatnik podatku akcyzowego, który nie został zwolniony z obowiązku podatkowego w tym podatku, określa w fakturze kwotę podatku akcyzowego, zawartą w wartości towarów wykazanych w tej fakturze.

My nabijamy na Wz pieczątkę, i uzupełniamy ile naliczono akcyzy, ale to dla nas przede wszystkim informacja, by ułatwić sobie wyłapywanie akcyzowych paragonów. Po za tym, jeśli pod paragonem nie będzie DD, to znaczy że musiała być doliczona akcyza.
"Po za tym, jeśli pod paragonem nie będzie DD, to znaczy że musiała być doliczona akcyza."

Głupotę napisałam, bo przecież klient otrzymuje paragon, chodziło mi o WZ.
Karol,
"Prowadzę skład opałowy / czyli jestem pośredniczacy podmiot węglowy/ czy ja mam tez prowadzić jakąś ewidencję opieczętowaną"

Nie. DO 25 następnego miesiąca dasz rejestr o wystawionych DD do UC.
A jak ma wyglądać taki rejestr, nie ma urzędowego wzoru. Czy macie jakieś swoje przemyślenia?
Witam jak ktoś chce to mogę podesłać linka do drukarni gdzie ja zakupiłem druki dowód dotawy wyrobów węglowych, pisz na keeper009@wp.pl nie podaje linka tutaj zeby na zaśmiecać forum. reklamami
WSPÓLNOTY MIESZKANIOWE

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ7.nsf/main/2ECBA900

Wyżej odpowiedź MF na interpelacje poseslską. Wspólnoty traktowane jako gospodarstwo domowe - zwolnione z akcyzy.
Gofin w Poradniku Vat nr 2 przedstawia obieg dokumentów dostawy ze strony MF. Szkoda, że pozostawia to bez komentarza ale to by oznaczało, że Gofin zgadza się z tym co MF zamieściło na swojej stronie.

Przykład 6

Nabywca odbiera węgiel za pośrednictwem przewoźnika (np. PKP).
Kopalnia dostarcza węgiel przewoźnikowi do umówionego miejsca (np. na stację kolejową). Przewoźnik posiada właściwe pisemne pełnomocnictwo do reprezentowania nabywcy węgla wobec kopalni.
Obieg dokumentu dostawy:
1. Kopalnia:
- wystawia dokument dostawy w czterech egzemplarzach, w którym w poz. 1-4 wpisuje swoje dane, a w poz. 11 wpisuje miejsce dostarczenia węgla przewoźnikowi (np. stację kolejową),
- dwa egzemplarze dokumentu dostawy zachowuje dla siebie (egzemplarz przeznaczony dla podmiotu wystawiającego i egzemplarz przeznaczony dla podmiotu wydającego wyroby),
- jeden egzemplarz dokumentu dostawy przekazuje przewoźnikowi celem przekazania go nabywcy węgla,
- jeden egzemplarz dokumentu dostawy przedkłada przewoźnikowi celem potwierdzenia odbioru węgla w imieniu nabywcy.
2. Przewoźnik po dostarczeniu mu węgla przez kopalnię potwierdza jego odbiór w imieniu nabywcy na przedłożonym mu w tym celu egzemplarzu dokumentu dostawy, który przekazuje wraz z pełnomocnictwem kopalni.
3. Kopalnia dołącza egzemplarz dokumentu dostawy zawierający potwierdzenie odbioru wyrobów przez przewoźnika wraz z pełnomocnictwem do pozostałych posiadanych egzemplarzy dokumentu dostawy.
4. Przewoźnik przewozi dalej węgiel do nabywcy, przy czym posiadany przez niego egzemplarz dokumentu dostawy przeznaczony dla nabywcy jest potwierdzeniem prawidłowego nabycia wyrobów węglowych zwolnionych od akcyzy."
Jak się pkt.3 ma do tego co jest napisane w rozporządzeniu - nie wiem. Bo wyraźnie z rozporządzenia wynika, że ten egzemplarz, który ma być potwierdzony przez odbiorcę jedzie z wyrobem węglowym.

6a. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 5 lit. a, dokument dostawy jest wystawiany w czterech egzemplarzach, z których:
1) pierwszy jest przeznaczony dla pośredniczącego podmiotu węglowego albo dla podmiotu korzystającego ze zwolnienia, o którym mowa w art. 31a ust. 2 ustawy, do których są przemieszczane wyroby węglowe;
2) drugi jest dołączany do przemieszczanych wyrobów węglowych i po potwierdzeniu ich odbioru przez pośredniczący podmiot węglowy albo podmiot korzystający ze zwolnienia, o którym mowa w art. 31a ust. 2 ustawy, jest niezwłocznie zwracany pośredniczącemu podmiotowi węglowemu, który wystawił dokument dostawy;
Angelika w ZMR nr 2 z tego roku jest ewidencja faktury sprzedaży
jeżeli masz dostęp to wklej jak nalezy zaewidencjonować taką fakturę
Chodzi mi o kwotę akcyzy 30,46 zł od jednej tony wegla
czy nalezy do niej doliczyć VAT czy nie

zdania są bardzo podzielone

większość traktuje kwote 30,46 zł już z VATEM

jak jest prawidłowo??
Ja fakturuje tak :
cena 1 t. węgla netto np. 700 zł + 30,46 zł + 23 vat.
Na fakturze w uwagach dopisuje pobrano akcyzę w wysokości 30,46 zł.
Nie można traktować akcyzy z vatem, jest to nie prawidłowe.
AKCYZA A VAT

Przykład z Gofinu:

Jednostka sprzedała tonę węgla objętego pozycją CN 2701. Cena netto tony węgla wynosi: 700 zł. Akcyza od sprzedaży w tym przypadku wynosi: 23,8 GJ/1000 kg × 1,28 zł/GJ = 30,46 zł/1000 kg. Z faktury sprzedaży wynikały następujące dane:

a) wartość netto sprzedaży: 730,46 zł, w tym podatek akcyzowy: 30,46 zł,
b) VAT należny 23%: 168,01 zł,
c) wartość do zapłaty: 898,47 zł.

KSIĘGOWANIE
Księgowanie fv się nie zmienia, czyli standartowo: strona winien kwota brutto faktury na dwójkę, strona ma siódemka przychód netto, dwójka rozr. z tyt. vat

Natomiast zawartą w kwocie netto akcyzę księgujemy: strona winien czwórka kwota akcyzy, strona ma dwójki rozr. z tyt. vat.
... "Natomiast zawartą w kwocie netto akcyzę księgujemy: strona winien czwórka kwota akcyzy, strona ma dwójki rozr. z tyt. vat"....

chyba powinno być : ..."strona ma dwójki rozr. z tyt. akcyzy .." ??????

czyli 30,46 zł plus 23% i z tego tytułu wyższy VAT

dobrze myślę ??
..."strona ma dwójki rozr. z tyt. akcyzy .."

Tak, zgadza się mój błąd.

Dobrze myślisz, wyższy Vat - większa kasa w budżecie do dyspozycji rządzących.
Czeski orzech I, II i pochodne podlegają pod 2702 czyli węgiel brunatny ?
Mam pytanie : o co chodzi z oświadczeniem,które osoby zwolnione z akcyzy muszą podpisac i okazac dowod osobisty??
Mam pytanie : o co chodzi z oświadczeniem,które osoby zwolnione z akcyzy muszą podpisac i okazac dowod osobisty??
OŚWIADCZENIE, DOWÓD OSOBISTY

Osoba fizyczna (gospodarstwo domowe) musi podpisać dokument dostawy. Aby wiedzieć czy sprzedajemy tej osobie, która jest wpisana w DD należy tę osobę wylegitymować. Wynika to z ustawy o akcyzie art. 32.

11. Odbierający wyroby akcyzowe zwolnione od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie jest obowiązany do potwierdzenia odbioru tych wyrobów na dokumencie dostawy.
12. Podmiot zużywający będący osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej nabywającą wyroby akcyzowe zwolnione od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie jest obowiązany do okazania dostarczającemu dowodu osobistego lub innego dokumentu stwierdzającego jego tożsamość, w celu potwierdzenia jego tożsamości.
13. Podmiot, który dostarcza wyroby akcyzowe zwolnione od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie podmiotowi zużywającemu, o którym mowa w ust. 12, jest obowiązany odmówić wydania tych wyrobów w przypadku, gdy podmiot zużywający odmawia okazania dowodu osobistego lub innego dokument
Oznacza to, że na przykład wnuczek nie kupi węgla na dowód babci :))

Co do oświadczenia, to mają one służyć jako zabezpieczenie, że ten kupiony węgiel będzie zużyty na gospodarstwo domowe. Czy to nie na wyrost? Nie wiem, może wystarczy samo DD, podstawa prawna jest przecież wpisana z tyłu DD i odbiorca to kwituje w polu 14. My jednak się w to bawimy - na wszelki wypadek.
[600893] Akcyza węgiel- na potrzeby firmy ~rotow | 2012-01-20 14:29:26 |

1. w 2012 r. będziemy zużywali do ogrzewania pomieszczeń ekogroszek - na fv mam Jaret Plus "J"
Czy od tego też mam naliczyć akcyzę w miarę zużywania zapasów?

2.W styczniu 2012 r. dostałam fakturę za węgiel, jednak nie mam na niej wyszczególnionej akcyzy-czy mam poprosić o wymienienie faktury

ad.1) Jeśli to zapas z 2011 r. to należy się zarejestrowac w UC, i w miarę zużycia opłacać akcyzę aż do końca zapasów.

ad.2) Możesz żądać aby naniesiono na niej (ja bym tak zrobiła), że cena zawiera akcyzę zgodnie z par.14 rozporz. MF o wystawianiu faktur:

14. Na żądanie nabywcy podatnik podatku akcyzowego, który nie został zwolniony z obowiązku podatkowego w tym podatku, określa w fakturze kwotę podatku akcyzowego, zawartą w wartości towarów wykazanych w tej fakturze.
DOKUMENT DOSTAWY A ODPIĘCIE WAGONU

Sytuacja z wczoraj. Przygotowano wysyłkę węgla za pośrednictwem PKP. Kopalnia w naszym imieniu wystawiła DD na całą dostawę. A okazało się, że na tejże kopalni odpięto wagon. List przewozowy zawiera adnotację o tym wagonie. Węgiel dotarł do klienta z dostawą bez tego jednego wagonu i z DD na całą dostawę. Odbiorca nie może bez adnotacji potwierdzić odbioru.

Odczepiony wagon ma być dopięty do wysyłki poniedziałkowej. Jakie DD? Plus ten jeden wagon?
Ponawiam pytanie, jak wystawiacie Czeski orzech I, II i pochodne ?, podlegają pod 2702 czyli węgiel brunatny ?
Więc data i podpis podmiotu który wystawił DD i który wydał wyroby węglowe na wszystkich 4 egz? A potwierdzenie odbioru przez kupującego na jednym egzeplarzu?
Witam!
czy ktoś może udzielic mi informacji:
Czy jak sprzedaję węgiel odbiorcy zwolnionemu z akcyzy, ja jestem pośrednikiem natomiast, to mam sobie zostawiać trzy dokumenty dostawy,a dla odbiorcy jeden. Ale ktory mam dać odbiorcy, czy to bez róŻnicy? I jeszcze który egzemplarz mam dołączać do ewidencji i w jaki sposób? proszę o pomoc
W dokumencie dostawy jak wpisujemy imie i nazwisko to pisac pesel numer dowodu czy jak??????
Adi01

Tak, na wszystkich. A potwierdzenie odbioru przez kupującego na drugim egz, które wraca do wystawcy.

Alicja.m

Zostawiasz czwórkę (dla wystawcy) i trójkę (jeśli jesteś wydawcą węgla), dwójka do przemieszczenia (czyli jedzie z transportem) i po potwierdzeniu odbioru wraca do Ciebie, jedynka najczęściej "jedzie" z dwójką i zostaje i odbiorcy.

My oznaczamy egzemplarze, nie wiem czy jeśli nie będą znaczone będą za to konsekwencje.

Ewidencja? Chodzi Ci o rejestr do UC? Do UC nie dajesz DD tylko zestawienie DD, samo DD my trzymamy pod fakturą, lub WZ przy sprzedaży paragonowej.

Wojtek,

Raczej wpisanie peselu i dowodu to już chyba za dużo. Weryfikuje się odbiorcę na podstawie dow.os. ale nie spisuje numerów dokumentu.
Witam proszę mi powiedziec czy DD wystawia sie tylko osobom zwolnionym z akcyzy?czy rowniez tym ktorym owego zwolnienia nie maja z dopiska naliczono akcyze w kwocie...? Bo niestety i tu sa rozbierznosci wsrod posrednikow.Z gory dziekuje za odp. i pozdrawiam
Wczoraj robiłem odbiór na kopalni, oprócz tradycyjnego dokumentu wywyozowego mam jeszcze dwa DD, czy jeden po potwierdzeniu odsyłam do dealera lub kopalni ?
Tak, musisz go odesłać
>285

Art. 31a ust.3 pkt. 3 ustawy o akcyzie.

Aby zastosować zwolnienie musisz dołączyć DD do przemieszczanych wyrobów - czyli trzeba go wystawić. Gdy nie stosujesz zwolnienia nie wystawiasz DD.
Kom. do 285. Dokument DD wystawiasz do wyrobów z zastosowanie zwolnienia. Natomiast jeśli naliczasz akcyze to wystawiasz albo WZ (jeśli FV jest wystawiona później) i na nim piszesz że naliczona akcyza, albo od razu wystawiasz FV i dobrze jest na fakturce też umiescić komentarz, że naliczona akcyza.
A ta ksiazke ewidencyjna trzeba prowadzic????podobno nietzreba ze zniesli????
Czy ktoś może mi powiedzieć czy apteka która ogrzewa swoje pomieszczenia jest zwolniona z akcyzy na wegiel, czy płaci akcyzę?
> 290

Pytasz jako PPW czy jako zwolniony ze względu na zużycie (jaki art. zwolnienia)?

> 291

Węgiel kupiony na ogrzewanie apteki będzie obciążony akcyzą.
>292
pytam jako PPW
Prowadzisz więc rejestr wystawionych DD. Jeden egzemplarz przekazujesz do UC do 25 każdego m-ca (25 lutego).

Wątpliwości są co ma być w takim rejestrze. Na pewno data wystawienia DD i nr. I może należy na tym poprzestać.
Witajcie

jakoś nie interesowalam sie dogłębnie tematem wegla i akcyzy na niego - o nie było takiej potrzeby

ale - wczoraj rozliczałam dokumenty spóźnionego klienta/ za grudzień, a w nich znalazłam Fv na zakup węgla do ogrzewania hali firmowej

no i co teraz?
zanim jutro w te pędy polecę do UC to powiedzcie mi w skrócie
- ten jego węgiel tez podlega akcyzie?
- trzeba zarejestrowac sie w UC?
- sa jakieś z tego powodu (rejestracja) oplaty?
- trzeba złozyc jakies deklaracje?

będe wdzieczna za info
:-)
Jeśli nie da się podciągnąć tej faktury wyłącznie do ogrzewania w grudniu, trzeba złożyć AKC-R, opłata 170 zł. Zobacz na stronę UC właściwego dla siedziby Twojego klienta, tam mogą być wyszczególnienia co trzeba złożyć (KRS, nip, regon) i na jakie konto dokonać wpłaty.

Zgłoszenia należy dokonać przed wykonaniem czynności opodatkowanej:

art.9a.2. Za sprzedaż wyrobów węglowych uznaje się ich:
9) użycie na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej.

art.10.1a. Obowiązek podatkowy z tytułu sprzedaży wyrobów węglowych na terytorium kraju powstaje z dniem wydania wyrobów węglowych, w tym także przewoźnikowi, a w przypadkach, o których mowa w art. 9a ust. 2 pkt 2-9, z dniem wykonania tych czynności.
Tak więc, jeśli klient już opala węglem zakupionym w grudniu, to zgłoszenie z datą wcześniejszą plus czynny żal.

Ilość zużytego węgla w miesiącu będzie podlegać opodatkowaniu, deklaracja za styczeń do 25 marca. Po zużyciu węgla w całości wyrejestrować. Węgiel kupiony w tym roku będzie z akcyzą czyli klienta nic już nie obchodzi.
Angeliko1 - dzieki

jutro popytam czy w grudniu korzystali z tego węgla do opalu / czy tylko zrobili sobie zapas

rozumie że nawet jak to byłby zapas = zgloszenie do akcyzy i dalsza procedura
Dobrze by było gdyby już w nowym roku mieli jakąś fakturę na węgiel. Czymś muszą opalać jeśli nie został zapas zeszłego roku.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.