Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

1/2 etatu a chorobowe

Witam.Jestem zatrudniona na 1/2 etatu-wynagrodzenie najniższa krajowa.W lutym byłam przez 5 dni na L4.W marcu otrzymałam 334,95zł pensji,165,05 zł potrącono mi za chorobowe.Czuję się oszukana.Proszę o pomoc,z góry dziękuję i pozdrawiam.
"zatrudniona na 1/2 etatu-wynagrodzenie najniższa krajowa."
czyli?

na 1/2 etatu najniższa krajowa , czyli 1386 zł miesięcznie?
czy
na 1/2 etatu 1/2 najniższej krajowej i 693 zł miesięcznie ?
To był miesiąć luty,miałam 500zł na rekę
Pytam o wynagrodzenie wynikające z umowy o pracę
..brutto -> jak masz zapisane wynagrodzenie na umowie o pracę ?
Na umowie mam podane 500zł netto,była to umowa na okres probny-3-miesięczna czyli od grudnia do lutego
334,95 + 165,05 = 500zł

to w końcu ile otzrymałaś do ręki?
334,95 czy 500 bo nie rozumiem?

i coś za niskie te kwoty jak by na nie nie spojrzeć
Otrzymałam 334,95zł ponieważ 165zł potrącono mi za 5 dni chorobowego
Wyjasniałas te sprawe w swojej firmie ?
Zobacz dobrze, jak masz określone wynagrodzenie NA UMOWIE O PRACĘ?
Nie możesz mieć napisane' netto",
Nie powinna miec netto ...ale rózne rzeczy sie zdarzają :-)
Tyz prawda:(
Coś nie tak z tą umową! W umowie powinno być podane wynagrodzenie brutto.

No ale jak mogą Ci potrącić za chorobowe - nic nie rozumiem...
O Matko co za pracodawcy...
Mam umowe z tamtego okresu przed sobą...jest umowa na okres próbny na 1/2 etatu,wynagrodzenie 500zł netto,,,,obecną umowe mam na okres roku z wynagrodzeniem 693zł brotto
Potracenie za chorobowe to w pojeciu zainteresowanej pomniejszenie normalnie otrzymywanego wynagrodzenia ..
O mamusiu!!!
Dla mnie ta kwota to niemalże 1/3 mojego wynagrodzenia,miałam mieć za chorobowe zaplacone 80%,szefowa uważa że wszystko jest ok.
Ja proponuje po 15.04.br , tj.po rozliczeniu przez Twoją firme ZUSu za 03.br, poprosic o RMUA i wtedy wrócimy do tego tematu.
Albo wyjasnij cała sprawe z osoba naliczająca płace.
Myślę,ze to jest walka z wiatrakami,,,,zastanawiam się jak wyglądałaby sytuacja gdybym byla na chorobowym 3 tyg,,,chyba musiałabym doplacić :(
Pierwszy błąd polega na tym ,że podpisałaś umowę netto.
A od kiedy masz ta druga umowę na 1/2 etatu?
Mam, od 1 marca.
Pocieszające jest to, że kolejna jest mam nadzieję ok,,,,,tym razem mam kwotę brutto
Dojeżdżasz do pracy? Może da się jakoś przeliczyć te 500 zł na brutto.
Podpisywałaś PIT 2 ?
Nie...ta praca jest na miejscu,,,zależy mi na tym,zeby ktoś to prtzeliczył,czuję ,że szefowa popełniła błąd.
500,- netto to za mało nawet przy braku ulgi w podatku ..
Wychodzi mi mniej więcej 613 zł brutt przy 111,25 kup i uldze 46,33
Od kiedy do kiedy obowiązuje 1 umowa? Kiedy zawarta?
613 brutto żeby było 500 netto
Moze to jest pierwszy rok zatrudnienia ?
Drugą umowę mam od marca
Pisz wiecej ..
Pierwsza umowa byla na okres próbny zawarta od grudnia do 28 lutego kolejna jest na czas określony na rok
I to Twoje jedyne zatrudnienie ?
Tak,,,,niestety tak,to niewielkie miasteczko w którym panuje spore bezrobocie i dlatego czuję się na przegranej pozycji
Aromo, sprawdź proszę Przy założeniu że zarabia 613 brutto wyszło mi ;
1. praca 510,83 brutto
2. choroba 70,53

na rękę netto 485,65
I to jest...mniej niż dostała. Bo dostała 499,95 zeta :)
A nieee.
Otrzymała tylko "Otrzymałam 334,95"
czyli za mało
Dostałam 334,95zł
Tak, tak, zauważyłam swój błąd.
Jakby nie liczyć to jeżeli normalnie ma być 500 do ręki to przy chorobie NIE MOŻE byc tylko 334,95!
Nawet za cały miesiąc choroby i 80% powinno być przynajmniej około 415zł do ręki ... (to 415 to policzyłam bez kup i ulgi!!!) już mniej sięnie da

na pewno BAAAAARDZO cos jest nie tak z tym wynagrodzneim
Czułam,że coś jest nie tak,,,,dziękuję wszystkim za komentarze,,,,zależałoby mi na tym,żeby mieć konkretne wyliczenie,mimo wszystko chcę udowodnić szefowej ,że nie jest nieomylna
Nie tyle jest nieomylna, ale zwyczajnie Cie oszukała.

Tak jak pisze Aroma, zobacz na swoim RMUA za luty 2011 co tez Ci tam napisali cwaniacy.
I wróć tu.
Właściwie RMUA za luty już powinna mieć.
A dostaje wogóle RMUA ?
Bo może tego tez nie ?
Oki.........do jutra,,,,dobranoc wszystkim i dziękuję za każdy komentarz,,,,pozdrawiam
Dobranoc.
Powiem Ci jeszcze, ze w praktyce jest tak, ze jak ktoś ma stałą pensję, to w miesiącu, w którym jest na chorobowym cały misiąc otrzymuje do ręki na pewno nie mniej niż około 80% tego zwykle. A jeżeli chorobowe jest krótsze to zminiejszenie pensji oczywiście też.
Moim zdaniem żadnego RMUA ona nie widziała na oczy, prywaciarze wykorzystują ludzi na maksa i wcisną im każdy kit.
> 43, wynagrodzenie za luty płatne było w marcu, zatem RMUA powinna otrzymac po 15.04. , po rozliczeniu ZUSu za marzec /tak to sie zazwyczaj robi/.
Z pitu wynika ,że brutto- 612,94zł,byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi to wyliczył.
612,94 brutto - to za mało jak na 1/2 etetu
podstawa do chorobowego powinna być wyrównana do (minimum minus 13,71%) / 2
i w ogóle wynagrodzenie w umowie powinno być od 01,01,2011 podniesione do 693 brutto.

pominę na razie powyższy fakt

obliczę dla brutto 612,94 chorobowe i zasadniczą

wynagrodzenie chorobowe brutto = 70,55zł
wynagrodzenie za pozostała część mca brutto = 510,79

z tych kwot do wypłaty netto = 485,65zł

przy czym tak naprawdę przy 1/2 etatu przy minmalnym wynagrodzeniu za mc, w którym jest 5 dni chorobowego powinno być do ręki = 540,35 zł

(przy obliczniu netto zastosowałam normalne koszty i ulgę)
Dziękuję bardzo,,,,to mnie utwierdziło,ze jednak szefowa się myliła,wypłacila mnie o ok.100zł mniej.Co za czasy.
693zł mam dopiero od marca...jeszcze raz dziękuję
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.