ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Delegacja - budowlanka

Pracownicy będą wyjeżdżać na budowę w poniedziałek i wracać w piątek, budowa oddalona od siedziby firmy o 200 km, moje pytania:
1. W umowie w miejscu wykonywania pracy mają: "budowy" - rozumiem, że taki zapis uprawnia do wypłaty diet, bo budowa będzie 200 km od siedziby.
2. Czy każdorazowo należy wypisywać polecenie wyjazdu służbowego czy można to jakoś inaczej rozwiązać?
3. Koszty noclegów i ewentualnie obiadów będą KUP

Mam taką sytuacje pierwszy raz i nie bardzo wiem jak się za to zabrać, dlatego pytam doświadczone koleżanki :)
1) u nas mają - siedziba firmy i jak wyjeżdżają poza na budowę to jest to podr.służbowa
2) wystawiamy delegację czasami zbiorczą w m-cu
3) noclegi-kup, obiady - to zależy jak mają diety to raczej nie
GosiuM jak wyglada ta zbiorcza delegacja, masz na to jakiś druk? Nigdy w zyciu nikt u nas nie był na delegacji dlatego jestem zupełnie zielona :)

Co do diety, to doczytałam, że nie należy sie przy całodziennym wyzywieniu, to chyba jak będzie sam obiad, to diety mozna wypłacić?
Karioka spójrz na poprzedni post, coś wkleiłam, mam sporo w pdf na temat diet, kup
Http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/310555,jak_okreslic_miejsce_pracy_w_umowie_o_prace.htm
http:/ /ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/inne/82764,Czy-w-umowie-mozna-wskazac-kilka-miejsc-pracy.html
Http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16042683,w-umowie-trzeba-dokladnie-okreslic-miejsce-pracy.html
"że nie należy sie przy całodziennym wyzywieniu" - przy del.krajowych ?

my piszemy na druku delegacji wszystkie wyjazdy w m-cu osobno na każdego
Dzieki Wam dziewczyny, K.A. na pewno wszystko przeczytam :)
GosiuM - to sa delegacje krajowe, czyli jak będzie obiad, to diet juz nie można wypłacać?
Ser.Pod.nr 1 z 2010
(interpretacja indywidualna Izby Skarbowej w Warszawie z 8 października 2009 r., nr IPPB2/415-454/09-4/AS, zamieszczona na stronie internetowej Ministerstwa Finansów)
Zatem w myśl cytowanych przepisów, jeżeli w konkretnym stanie faktycznym mamy do czynienia z podróżą służbową, to kwoty zwróconych pracownikowi wydatków związanych z podróżą służbową wynikających z przedstawionej przez pracownika faktury lub rachunku, czyli koszty całodziennego wyżywienia podczas podróży służbowej podlegać będą zwolnieniu na mocy art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, pod warunkiem, iż Spółka sama finansuje bezpośrednio koszty całodziennego wyżywienia pracownika, a pracownikowi przebywającym w podróży służbowej nie są wypłacane diety.
GosiuM, tu jest mowa o całodziennym wyżywieniu, moim zdaniem sam obiad nie jest calodziennym wyżywieniem... zostaje jescze co najmniej śniadanie i kolacja... no, chyba, ze ktoś nie jada... :-)))
Nie wiem czy taki zapis w umowie jak "budowy" jest prawidłowy, wg mojej wiedzy powinien to byc obszar geograficzny np miasto województwo lub kilka, lub siedziba firmy,wtedy kazdy wyjazd poza miejsce określone w umowie jest delegacją, wiem że niektórzy aby nie płacic delegacji wraz ze zmianą budowy, zmieniają zapis miejsca pracy w umowie
No własnie, też mi sie ten zapis nie podoba.... ale nic nie poradzę na porady naszego prawnika... teraz jestem w kropce czy diety sie należą czy nie... chyba najlepiej zapytam tego samego prawnika :-)))
Poczytaj najpierw to co ci wysłałam, tam jest na ten temat sporo,
dieta jet wtedy jeśli nie ma zapewnionego całodziennego wyzywienia, a za obiad wy byście płacili? i moim zdaniem dieta tez powinna być
K.A. troche juz poczytałam i głowa boli....
Interpretacje są różne, jak zawsze.... Jeden US uznał, że można zapewnić całodzienne wyżywienie, a drugi przy całodziennym wyzywieniu zwolnił z podatku tylko 23,- zł. a reszte kazał doliczyc pracownikowi do przychodów z pracy i opodatkować.
Ja się zabiję...

Kaj jest u Was?
Kaj = jak :)
Chyba faktycznie masz rację z tym obiadem chociaż u nas się tego nie praktykuje (jedynie w okresie zimowym 1.11-31.03 dajemy pod.profilkatyczne)

dodatek do PPD nr 8 z 2008
Pragniemy też zwrócić uwagę, że w odniesieniu do krajowych podróży służbowych przepisy nie uzależniają wysokości diety od liczby zapewnianych pracownikowi w delegacji posiłków. Jeśli pracodawca zapewni jedynie jeden lub dwa posiłki dziennie, pracownikowi dieta będzie przysługiwała w pełnej wysokości.
Ale właśnie nie mogę znaleźć tego o czym piszesz w kom.13 , że zwolnione z pod.doch. jest wg US tylko do 23,00 (wysokość diety) zł a resztę trzeba opodatkować
Chyba z tymi dietami już mniej więcej wiem.

Jak robicie z tymi poleceniami wyjazdu służbowego? Jeżlei pracownik ma wyjechać w poniedziałek i wrócic w piatek, to kiedy muszę mu wypisać i dać to polecenie? Chyba są na to gotowe druki?
Http://www.druki.gofin.pl/index.php?action=wzory&id=127
Wolne od podatku i zus jest 23,- możesz dać więcej ale wtedy zus i podatek, sa druki delegacji,nie wiem jak ważna jest data wystawienia delegacji, ale ważny jest czas wyjazdu bo od niego się liczy czas do powrotu czy cała dieta czy pół, jeśli ma wyjazd w niedzielę to ja piszę z datą piątkową, te delegacje są u nas, oni nie biorą ich z sobą, a jak wrócą to pytam o której wyjechali i o której wrócili, sama to piszę i liczę diety, oni tylko podpisują
Druk delegacji to się nazywa polecenie wyjazdu służbowego
Naprawdę bardzo mi juą pomogłyście dziewczyny, dziękuje Wam bardzo, pewnie w trakcie jeszcze jakieś pytania mi się nasuną, mam nadzieje, że znów mi pomożecie :)
Pozdrawiam serdecznie!
Pz :))
Ty nam jeszcze więcej pomagasz,
pozdrawiam
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.