ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Urlop wypoczynkowy po macierzyńskim

Pracownica złożyła wniosek o zwolnienie na dziecko zaraz po macierzyńskim, i dalej o urlop wypoczynkowy, zaległy i bieżący za 2009r. Czy pracodawca może odmówic jej udzielenia urlopu wypoczynkowego?
Nie może
Ado, jakaś podstawa prawna? BO ten urlop jest po 2 dniach opieki na dziecko. Musze wytłumaczyc pracodawcy że powinien jej udzielić ten urlop, chociaz juz nie jestem pewna skoro nie jest on bezpośrednio po macierzyńskim.
Art.163 par. 3 KP
Pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu wypoczynkowego za rok bieżący BEZPOŚREDNIO po urlopie macierzyńskim.
Za rok BIEŻĄCY.
Przeanalizuj post 362418,
szczególnie kom. 29 autorstwa Milanowej (w tej kwestii - i nie tylko w tej - na forum jest najlepsza).
GOFIN stoi na stanowisku, o którym w kom. 4 i 5 postu 371048.
Przemko drogi, zaraz przeanalizuje tylko wytłumacz mi chwilkę bo mam wątpliwości co do tego BEZPOŚREDNIO. Ona najpierw bierze opieke 2 dni na dziecko a potem urlop wypoczynkowy - czy ten wypoczynkowy w tym wypadku można zaliczyć do BEZPOŚREDNio?
Wg mnie nie.
Według mnie także nie - nie jest bowiem BEZPOŚREDNIO po macierzyńskim.
Czy zgodnie z tym, pracodawca moze jej odmowic udzielenia urlopu wypoczynkowego?
Moim zdaniem tę opieke mozna przenieść po urlopie wypoczynkowym - i wtedy nie będzie juz zadnej wątpliwości.
Moim zdaniem - NIE. Nawet jak pracownica bierze 2 dni opieki nad dzieckiem to uznałabym że urlop wypoczynkowy wykorzystuje także bezpośrednio po urlopie macierzyńskim..
Wg mnie może odmówić dni opieki.
Zaproponuj pracownicy urlop wypoczynkowy za rok bieżący BEZP. po macierzyńskim.
Tak jak pisze Przemko, pracownice trzeba poinstruować jak ma sporządzic wnioski ..:-)
Tak jak w kom. 12.
Z kom. 13 się nie zgadzam.
Kochane z czym mam wątpliwości.
Poprosiła o urlop na dziecko, wiem że pracodawca może jej odmówić ale i tak musi jej umożliwić wykorzystanie tego urlopu do końca roku. Z drugiej strony może jej odmówić urlopu wypoczynkowego jesli nie jest bezpośrednio po macierzyńskim ale i tak ma obowiązek umożliwić jej wykorzystanie urlopu do końca roku a ona ma zaległy za 2008r. i za 2009r. I teraz nie wiem, czy on ma prawo odmówic jej tego wypoczynkowego?
Kom. 16 to cd. kom. 14.
Zgadzam sie z kom. 14, natomiast nie zgadzam się z kom. 13.
Do kom. 17
- odpowiedź jest w kom. 14 i 15.
Moim zdaniem nie ma takiego prawa.

- do kom. 16, jak widzisz to są w tym przypadku tylko sprawy techniczne ...
Art. 163 § 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim

Skoro pracownica z tego nie skorzystała i nie wystapiła z takim wnioskiem, to uznajemy, że zrezygnowała z uprawnienia wynikającego z art. 163 § 3. Jezlei chce z niego skorzystać - powinan złożyć odmienny wniosek (wypoczynkowy a nie opieka).
Tak to jest jak pracownik jest "pazerny" i chce i opiekę wykorzystać za ten rok i wypoczynkowy.
Sprawy techniczne są - w razie sporu - niejednokrotnie decydujące :)
"Tak to jest jak pracownik jest "pazerny" i chce i opiekę wykorzystać za ten rok i wypoczynkowy."
I jak trafia na dobrze obeznanego z prawem pracodawcę :)
Bez wątpienia pracodawca powinien udzielić urlopu za 2008 r. (jest to urlop zaległy). Natomiast może opierać się rpzy udzieleniu urlopu za 2009 w całosci juz teraz.
"Tak to jest jak pracownik jest "pazerny" i chce i opiekę wykorzystać za ten rok i wypoczynkowy."

korzystanie ze swoich uprawnień NIE JEST ŻADNĄ PAZERNOŚCIĄ - najwyzsza pora droga pani to zrozumieć !!!
Aroma błagam, chciałabym pogadac merytorycznie a nie jechac na dogryzaniu.
>> 26 Ale tu pracownica właśnie nie skorzystałą ze swoich uprawnień - patrz kom. 22
Milanowo, zatem co teraz, bo spotkałam się z czymś takim w opiniach że jesli odmówi jej korzystania z 2 dni opieki teraz to i tak musi jej umożliwić wykorzystnie tych 2 dni do końca roku.
Do kom. 27, ja też , wierz mi ...ale nie moge spokojnie patrzeć na fakt, ze ktoś, kto korzysta ze swoich uprawnień, które daje mu przeciez sam kodeks pracy traktowany jest jak intruz, jakby kogoś chciał oszukać, coś wyłudzić...:-(( a ostatnio nawet mówiono, ze dochodzi do "zeszmacenia się" z powodu korzystania ze swoich uprawnień :-((( - jak w temacie 369041
Do kom. 25:
Milanowa, czy aby lata się zgadzają. Coś mi to nie pasuje do stanowiska GOFIN-u?
Aroma, nie ważne. Chciałabym merytorycznie. Bo nie wiem co teraz z nią począć.
To jest bardzo ważne, bo ważne jest jak my traktujemy innych i inni nas ...

i juz uciekam, nie przeszkadzam :-)
Do kom. 31 - nie łapię pytania? Zaległy jest do wykorzystania bez wzgledu na względy (macierzyńsdki), a co do r. 2009 - pracodawca nie ma obowiazku duzielać go juz, ma czas do marca 2010, zgodnie z planem, bo nastąpiła przerwa.
Tu: http://forumprawne.org/prawo-pracy/61952-urlop-wypoczynkowy-urlop-wychowawczy.html - pogląd podobny.

Jedną sprawą są wzgledy etyczne(Aroma), a drugą - przepisy. Pracodawca NIE MA OBOWIAZKU uwzględnić wniosku pracownicy.
Ja bym uwzględniła, ale to wyłącznie sprawa chęci.
"jesli odmówi jej korzystania z 2 dni opieki teraz to i tak musi jej umożliwić wykorzystnie tych 2 dni do końca roku." - sam z siebie nie musi, bo to takze uprawnienie na wniosek pracownika. - Niestety - przepisy nie przewidziały sytuacji porodu pod koniec roku. Przerwanie urlopu w zwiazku z korzystaniem z dni z art. 188 też uwolni pracodawce od obowiazku udzielenia dalszej części urlopu. A generalnie - urlop jej nie przepadnie a 2 dni tak.
Milanowo, pracodawca myśli że pracownica chce go oszukac i wykorzystać (w sumie tez ma do tego prawo szczególnie że szybko zaszła w ciążę po zatrudnieniu-ale to mniej istotne).
Tutaj: http://kadry.infor.pl/poprzednie_tematy_dnia/teksty/366613,odmowa_udzielenia_pracownikowi_dnia_wolne go.html,1 jest zapisane ze pracodawca nie może odmówić dnia wolnego na dziecko.
Co zrobić, czy jesli pracownica wysle nam wniosek mailem zeby ten urlop był bezpośrednio po macierzynskim to wtedy musimy poprzednie wnioski uznac za niebyłe i uznać nowy? Jak to zrobic żeby było dobrze?
Do kom. 34:
Milanowa, GOFIN stoi na stanowisku, że pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu za rok bieżący (tu 2009) bezpośrednio po macierzyńskim. Natomiast nie dotyczy to urlopu zaległego, który to urlop może udzielić, ale nie musi.
~greczyn, a o jakie rozwiązanie chodzi pracodawcy? Jeśli chce odmówić udzielenia urlopu to zgadzam się z Milanową, czyli może odmówić, ale jeśli tak złożone wnioski wynikają z nieświadomości, a pracodawca chce urlopu udzielić to porozumieć się z pracownicą odnośnie wycofania wniosku o opiekę i dostosować termin rozpoczęcia urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim.
Http://www.prawo-pracy.pl/urlop_wypoczynkowy_po_urlopie_macierzynskim-p-500.html
Po pierwsze - pracodawca nie powinein odmówić dnia wolnego na dziecko, ale moze go odmówić, jeżeli miałoby to wybitnie negatywny wpływ na pracę (powiedzmy - praca w ruchu ciągłym, a pracodawca skąłda wniosek z wieczora na rano).
Ale tych dni udziela się na wniosek pracownicy,. Aby skorzystać z tych dni tzreba nei byc na urlopie wypoczynkowym.
Jak na razie to pracodawca, który udzielił tych dni z art. 188 , nie chcąc narażać się na mandat powinien udzielić urlopu za 2008 r. Reszty nie musi udzielać teraz.
Kom. 40 do 36
Do kom. 37 - z tego co ja przeczytałam w Gofinie - to ma udzielić urlopu, do którego rpacownica ma prawo (zaległy i bieżący) natomaist nie musi udzielic urlopu nabytago w trakcie tych urlopów (przełom roku) na kolejny rok.
Ale w tym przypadku nei dlatego ma udzielić na 2008, że po macierzyńskim, tylko dlatego, że mamy listopad i urlop musi zostać wykorzytsany.
Pracodawca chce jej odmówić. Czy gdyby mailem napisała sprostowanie wniosku,i napisała że daty na tym urlopie wypoczynkowym maja byc od dnia po zakończeniu urlopu mac. a dopiero potem dni na opieke to czy musielibyśmy uwzględnic to pismo? Nie chcę tez żeby sama została na lodzie. Ze nie udzieli jej wypoczynkowego a potem ją zwolni.
Do kom. 38 - rpacownica straci wtedy te dwa dni na opiekę.
"Czy gdyby mailem napisała sprostowanie wniosku,i napisała że daty na tym urlopie wypoczynkowym maja byc od dnia po zakończeniu urlopu mac. a dopiero potem dni na opieke to czy musielibyśmy uwzględnic to pismo?" - a kiedy kończy się macierzyński?
Kom 44. Tak to jest oczywiste, że nie będzie możliwości wykorzystania tych 2 dni.
Kończy się z 30.11.2009r.
Milanowa, dzięki.
W wolnej chwili poanalizuję. Jeśli coś wynajdę, to dopiszę do tego postu.
Dlatego, jeśli możesz, to rzuć tu za jakiś czas okiem :)
Skoro urlop się jeszcze nie skończył, to pracownica moze mailem anulować poprzedni wnioesk i złożyc nowy - najlepiej mailem przesłać skan pisma podpisanego
Tak chyba byłoby najlepiej co Milanowo, bez watpliwości już wtedy mogłaby wykorzystać cały ciągiem za 2008 i 2009?
Do 48 - w kom. 39 jest link do artykułu w Gofinie, który mówi to co ja - udziela się w całości urlopu nabytego (zaległego i bieżącego), nie udziela się kolejnego, do którego nabyło się prawo w trakcie korzystania z urlopu "bezpośredniego".
Do kom. 50 - tak, całosć za 2008 i 2009 - jej prawo :)
A jeszcze ad 49 i 50 - jest na to przepis w kodeksie cywilnym (to jakby się pracodawca burzył, że mail) stosuje się je zgodnie z art. 300 kodeksu pracy
Art. 61. § 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.
Powiem jej zbey napisała wycofanie wniosków poprzednich i napisała nowy. dzieki kochani za pomoc, namieszałam :(
Do kom. 51:
Milanowa, link, który podała ~eme w kom. 39, nie dotyczy tekstu z GOFIN-u.
GOFIN prezentuje inne stanowisko niż to z linku.
Odezwę się jeszcze.
Przemko - zajrzyj tam i zobacz, co jest napisane na samej górze - Serwis Głównego Ksiegowego.
Aha - a teraz widzę, ze to była tylko reklama ;)))))))))))))))))
U mnie reklamy nie było, widocznie nie zasłużyłem :)))
Odezwę się jeszcze.
Milanowa,
no to się odliczam, nawet szybciej niż myślałem :)

Proszę, rzuć swoim fachowym okiem na tekst "Urlop wypoczynkowy po macierzyńskim za bieżący rok" - dodatek do Gazety Podatkowej nr 38 (557) z dn. 11 maja 2009 r., s. 2.
Link do tekstu poniżej:

http://www.gazetapodatkowa.pl/archiwum,artykul,67362,1631,557.html

Liczę na Twoją opinię.
To jest dokładnie to co miałam na myśli w kom. 29 tematu 362418.
Ale co prawda ustawodawca w art.163 nie pisze "urlopów" tylko "urlopu" to ja jestem zdania, że chodzi o urlop przysługujący, a przysługujący jest zarówno zaległy, jak i bieżący. Szczególnie, że gdy ustawodawca ma ma myśli tylko urlop bieżący, to wyraźnie to zaznacza (np. art. 167 z jedynką).
Poza tym - na obowiązek udzielenia jak najszybciej urlopu zaległego wskazuje również art. 166 (ostatnie zdanie). No i wreszcie - zawsze (oprócz urlopu na żądanie) urlop pomniejsza przede wszystkim pulę zaległą, a nie bieżącą. Wyobraź sobie, że pracownica ma zaległy urlop, a na początku roku bierze macierzyński, potem dostaje bieżący urlop,. następnie choruje, następnie pracodawca odmawia jej urlopu, bo jego plan urlopów nie przewiduje, idzie na wychowawczy na trzy lata i.... - urlop oposzedł precz, bo się przeterminował.
Nie - w tym nie ma logiki. Podtrzymuję swoja opinię, że pracownica ma prawo do całego przysługującego urlopu.
Dzięki bardzo.
"Nie - w tym nie ma logiki." I nie tylko w tym :)))
Przywołany art. kp wymaga po prostu doprecyzowania. I nie tylko ten art. kp :)))
Udanego wieczoru :)
Wzajemnie :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.