Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Konto bankowe, komornik i ochrona danych osobowych

Czy podanie konta bankowego komornikowi na jego żądanie nie jest sprzeczne z ustawą o ochronie danych osobowych? Innymi słowy: podawać, czy nie podawać? I na jakiej podstawie? Interpretacje są sprzeczne, zapewne ma już ktoś doświadczenia w tej kwestii?
Komornik ma prawo żądać podania konta bankowego, a ty musisz takowe podać.
Komornik nie ma prawa żądać nr konta bankowego
Dzięki Go. A jakieś konkrety?
No właśnie, bez podstawy prawnej się nie obejdzie...
Komornik ma prawo żaać jedynie informacji podanych w kpc. Ponadto zgodnie z ostatnimi orzeczeniami podanie nr konta bankowego stanowi naruszenie tajemnicy bankowej.
Komornik może wezwać do podania danych zawartych w art. 882,884 kpc
OK, pomyliłam punkty na zajęciu, to nie był punkt wzywający zakład pracy, tylko wzywający dłużnika do złożenia oświadczenia o rachunku bankowym. Wycofuję kom. 1.
No to się przejaśnia. Dzięki Sylwia666. Jednym słowem komornicy, pomimo, że doskonale wiedzą, że nie mają prawa żądać takich informacji, z wrodzonym sobie tupetem i tak żądają licząc na niewiedzę pracodawców.
No dobrze, jeszcze pytanie uzupełniające w takim razie. Komornik zażądał też NIP, datę urodzenia oraz imiona rodziców. Rozumiem datę urodzenia i imiona rodziców - moga być potrzebne dla potwierdzenia tożsamości. Ale NIP? Pesel powinien komornikowi wystarczyć, nieprawdaż?
Prawda. Jednak komornicy to niezwykle leniwy odsetek społeczeństwa wolą wzywać każdego kto się napatoczy byleby nie ruszyć się do pracy innej niż tej biurowej. Zresztą najłatwiej jest nałożyć obowiazki na innych a samemu tylko potrącąc swój procent :)
Jeszcze rok temu sama chciałam być komornikiem, ale od czasu kiedy sama straciłam szacunek do tej instytucji zmieniłam zdanie. A co! :)
Wcale się nie dziwię, praca bardzo niewdzięczna. A swoją drogą, do czego może służyć NIP komornikowi?
żeby szybciej namierzyć dłużnika w Urzędzie Skarbowym i zająć np. zwrot z podatku.
Jeśli dłużnik prowdzi dodatkowo działalność gospodarczą to takiemu komornikowi nic więcej do szcześcia nie potrzeba.
A niech go, nie będziemy go uszczęśliwiać zanadto. Mam nadzieję, że nie obciąży mnie, biednej kadrowej, grzywną w wysokości 500 zł za nieuzasadnioną odmowę udzielenia mu tych informacji?
Trzymaj się kpc, tam jest napisane jakie informacje należy przekazać.
Aha, Sylwia666, w kom.5 napisałaś, że podanie nr konta bankowego stanowi naruszenie tajemnicy bankowej. A co z naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych? Chciałam się powołać raczej na ten przepis. Wydaje mi się, ze naruszenie tajemnicy bankowej to chyba banku dotyczy a nie pracodawcy...
W tym przypadku ja zawsze powołuje sie na kpc, bo komornik wzywa Cię zgodnie z kpc. Stanowisko GIODO: http://www.giodo.gov.pl/394/id_art/1905/j/pl/
Dzięki za konstruktywną pomoc i pozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
Sylwia666, mam jednak jeszcze pytanie. Podałaś link do stanowiska GIODO. W artykule przytaczającym to stanowisko autor pisze bez żadnych wątpliwości, że pracodawca jednak ma obowiązek podawać komornikowi nr konta i inne dane osobowe.
Piszesz, że sama zawsze powołujesz się na kpc - i co, komornicy "nie czepiają się"?
Nie zdażyło mi, a robię to od prawie 5 lat, takie samo stanowisko usłyszałam od radcy prawnego i tego się trzymam.
Ok, no to i ja spróbuję. Dzięki.
Teraz spojrzałąm do mojej teczki z zajęciami i nie mam takiego zajęcia, gdzie komornik żada podania tylu danych, więc nigdy nie podawałam, a jeśli chodzi o to nieszczęsne konto bankowe to nie podaję i jestem przekonana o słuszności takiego postępowania.
Doczytałąm, ze komornik może otrzymać nr konta, ale nie od pracodawcy, tylko od Urzędu Skarbowego (art. 299 par,. 4 Ordynacji podatkowej).
A oto i przyczyna, czemy nie chcą tego robić przez US:
aert. 299 § 6. Komornicy sądowi są obowiązani do uiszczenia opłaty na rachunek organu podatkowego za udostępnienie informacji, o których mowa w § 3 pkt 8 oraz w § 4 pkt 2, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.
A z drugiej strony:
Art. 761. § 1. Organ egzekucyjny może żądać od uczestników postępowania złożenia wyjaśnień oraz zasięgać od organów administracji publicznej, organów wykonujących zadania z zakresu administracji publicznej, organów podatkowych, organów rentowych, banków, spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych, przedsiębiorstw maklerskich, organów spółdzielni mieszkaniowych, zarządów wspólnot mieszkaniowych oraz innych podmiotów zarządzających mieszkaniami i lokalami użytkowymi, jak również innych instytucji i osób nieuczestniczących w postępowaniu informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji.
§ 2. Od wykonania takiego żądania można uchylić się w takim zakresie, w jakim według przepisów części pierwszej Kodeksu można odmówić przedstawienia dokumentu lub złożenia zeznań w charakterze świadka albo odpowiedzi na zadane pytanie.
Art. 762. § 1. Za nieuzasadnioną odmowę udzielenia komornikowi wyjaśnień lub informacji przewidzianych w artykule poprzedzającym albo za udzielanie informacji lub wyjaśnień świadomie fałszywych osoba odpowiedzialna może być na wniosek wierzyciela lub z urzędu ukarana przez komornika grzywną do pięciuset złotych. Grzywną taką może być również ukarany dłużnik, który zaniedba obowiązku powiadomienia o zmianie miejsca swego pobytu.
§ 2. Jeżeli żądanie udzielenia wyjaśnień lub informacji skierowane było do osoby prawnej lub innej organizacji, ukaraniu grzywną podlega jej pracownik odpowiedzialny za udzielenie wyjaśnień lub informacji, a gdyby ustalenie takiego pracownika było utrudnione, ukaraniu podlega jej kierownik. Przed wydaniem postanowienia komornik wysłucha kierownika.
A niech mnie szara tłusta gęś... skąd Ty to wszystko Milanowa bierzesz?
Znaczy się ani NIP-u ani nr konta nie mają prawa łobuzy żądać a ja nie muszę podawać, tak?
Do kom. 26 i 27: Czytałam te urywki z kpc dzisiaj ale czarno na białym tu nie piszą, że nr konta nie podawać...
Szperam teraz. No właśnie wychodzi mi, że jednak musisz, jeśli komornik uzna to za koniecznie (art. 761). Jeszcze popatrzę w to prawo bankowe.
No dobrze, nie doczytałam się - w kom 26 i 27 sugerujesz, że może jednak podać należy...?
A niech mnie! Wyprzedzasz odpowiedzi na moje pytania!
Wnioskuję z Twych wypowiedzi, że sama nie miałaś takiego przypadku, czy tak? Czy to znaczy, że nie wszyscy komornicy pytają o NIP i nr konta w zajęciu wynagrodzenia?
Czytałam interpretację prawnika w necie, że komornik nie ma prawa żądać od pracodawcy tych informacji, jakoże nie są one niezbędne do prowadzenia egzekucji z wynagrodzenia. Sama egzekucja z wynagrodzenia polega przecież na przelewaniu pieniędzy na konto komornika (lub wierzyciela).
NIP to nie wiem po co mu, ale uważam, ze art. 761 kpc daje pzresłąnkę do żądania takich danych, jakie komornik uzna za stosowne. W ustawie prawo bankowe nic nie ma na temat nr rachunku jako elemntu tajemnicy wzbronionej komornikowi - przeciwnie, komornikowi musza podać te dane:
Art. 105.
1. Bank ma obowiązek udzielenia informacji stanowiących tajemnicę bankową wyłącznie:
2. Na żądanie:
ł) komornika sądowego w zakresie niezbędnym do prawidłowego prowadzenia postępowania egzekucyjnego, postępowania zabezpieczającego oraz wykonywania innych czynności wynikających z jego ustawowych zadań,
>>25 - no a czy prawnik jest włądny do oceny co jest, a co nie jest komornikowi niezbędne do prowadzenia egzekucji?
To tak jakby prawnik napisał, że sąd nie może ządać takich czy innych wyjażnień, bo nei mają związku ze sprawą.
Masz gdzieś link do tego prawnika w necie?
Poza tym, tak jak pisała Sylwia666, w kpc są wypisane konkretnie obowiązki pracodawcy, tj informacje jakich powinien na wezwanie udostępnić, nr konta i NIP wśród nich nie ma niestety.
Link mam w pracy, ale zaraz spróbuję znaleźć...
>>39 tak są i warto zwrócić uwagę, ze:
art. 886 § 3. Pracodawca, który nie zastosował się do wezwania z art. 881 i 882 LUB W INNY SPOSÓB NARUSZYŁ OBOWIĄZKI WYNIKAJĄCE Z ZAJĘCIA bądź złożył oświadczenie przewidziane w art. 882 niezgodne z prawdą albo dokonał wypłaty zajętej części wynagrodzenia dłużnikowi, odpowiada za wyrządzoną przez to wierzycielowi szkodę.

A czy art. 761 to nie jest opisany właśnie ten "inny sposób"? Ja nie widze w art. 880-882 słowa "wyłącznie":
jest "Art. 882. § 1. Dokonując zajęcia wynagrodzenia za pracę, komornik wzywa ponadto pracodawcę, aby...", a nie (jak w kp.) komornik ma prawo jedynie do wezwania pracodawcy aby...
W mojej ocenie pracodawca nie bardzo może odmówić podania konta bankowego pracownika. Bo w zasadzie art. 761 daje komornikowi w tym zakresie pełnię władzy. Wynika mi, ze korzystanie z US komornikowi pozostaje w sytuacji, gdy podatnik np. prowadzi działalność gospodarczą, czy po prostu nie jest pracownikiem - nie da rady go namierzyć.
NIP może być potrzebny komornikowi w celu znalezienia delikwenta w US (po PESELU w ZUS)- żeby ustalić źródła zarobkowania i faktyczny dochód.
Nie mnie orzekać, ale my nie musimy wiedzeć co i po co komornikowi.
Faktem jest - komornik pozyskująć dane o osobie MUSI wskazać przepis ustawy zezwalający mu pozyskiwanie tych danych.
Art. 29 ust. 1 1. W przypadku udostępniania danych osobowych w celach innych niż włączenie do zbioru, administrator danych udostępnia posiadane w zbiorze dane osobom lub podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy przepisów prawa.
Art. 30. Administrator danych odmawia udostępnienia danych osobowych ze zbioru danych podmiotom i osobom innym niż wymienione w art. 29 ust. 1, jeżeli spowodowałoby to:
1) ujawnienie wiadomości stanowiących tajemnicę państwową,
2) zagrożenie dla obronności lub bezpieczeństwa państwa, życia i zdrowia ludzi lub bezpieczeństwa i porządku publicznego,
3) zagrożenie dla podstawowego interesu gospodarczego lub finansowego państwa,
4) istotne naruszenie dóbr osobistych osób, których dane dotyczą, lub innych osób.
Ja Ci z góry współczuję, ze będziesz czytała to, co ja tu napisałam.
Na mój rozum jednak komornik ma prawo żądać danych (wskazując podstawe prawną, która pewnie będzie art. 761 kpc), a Ty musisz podać, bo możesz odmówić tyolko w przypadku, gdy nie są to podmioty wymienione w art. 29 ust. i ustawy o o.d.o
Zajrzyj tutaj. Choć nie jest to ten sam artykuł ale sugeruje podobny argument - żądanie nr konta służy wyjawieniu majątku dłużnika, zaś podobno " organ egzekucyjny nie może żądać wyjaśnień, które miałyby służyć wyjawieniu majątku dłużnika. Ten cel jest realizowany w postępowaniu o wyjawienie majątku (art. 913–920" http://lubin.miasta.pl/content/view/289/128/
Komentarz z 2005 roku potweirdza mój tok rozumowania:
http://e-prawnik.pl/biznes/windykacja-naleznosci/egzekucja-zabezpieczenie/odpowiedzi/u dzielanie-informacji-komornikowi.html

Ale jeszce poszukam może czegoś swieższego
Tu: http://www.portalkadrowy.pl/?doc_id=184720 takze jest potwierdzone moje stanowisko (czerwiec 2008) - dostęp jest płatny, ale wykupiłam sms-em
"Artykuł 761 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego stanowi ponadto, że strony i inni uczestnicy powinni składać wyjaśnienia na każde żądanie organu egzekucyjnego. Pracodawca ma zatem obowiązek udostępnić na żądanie komornika dane swojego pracownika dłużnika. Komornik może żądać udostępnienia takich danych, które są niezbędne do wszczęcia i prowadzenia postępowania egzekucyjnego. Najczęściej będzie to: adres zamieszkania pracownika, wysokość jego zarobków oraz numery kont bankowych, na jakie jest przekazywane wynagrodzenie pracownika dłużnika. Należy podkreślić, że komornik sądowy jest podmiotem upoważnionym do zasięgania informacji zgromadzonych w ewidencjach lub objętych tajemnicą bankową albo skarbową."

Zgodnie ze stanowiskiem GIODO cytowanym w tym artykule - pracownik nie musi być powiadomiony o przekazaniu tych danych.
>>do kom. 45 - tamże jest także potweirdzenie tego co piszę (czyli, że trzeba podać nr konta):
"Podmioty wymienione w art. 761 § 1 nie mogą, z powołaniem się na ochronę danych osobowych, odmówić udzielenia informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji, skoro jedną z przesłanek legalności przetwarzania danych osobowych jest zezwolenie wynikające z przepisu prawa (art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych)."

Nie pracodawca jest od oceny, czy komornik ma prawo grzebać w majątkui - na pewnio nie temu służy pozyskanie wiadomości o nr konta pracownika.
Zresztą - zajrzyj do 913-920 kpc - to jakby inny temat. Nr rachubnku bankowego nijak się ma do wyjawienia majątku (obligacje, akcje, książeczki oszczędnościowe).
Skoro wykupiłaś sms-em to znaczy, że jestem teraz Twym dłużnikiem. Jeśli mam Ci zwrócić koszty, to musisz mi podać swoje dane osobowe, np. nr konta bankowego. Jeśli nie podasz to Ci nie zwrócę, tylko please nie nasyłaj na mnie komornika!
Taka sobie mini wariacja na zadany temat :)
A na poważnie - portalkadrowy jest nieomylny?
Zresztą, jakie to ma znaczenie... i tak muszę podjąć decyzję sama.
I jeszcze ważne Stanowisko Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, opublikowane 18 kwietnia 2007 r., - http://www.giodo.gov.pl/394/id_art/1905/j/pl
Właściwie to sama się zastanawiam dlaczego tak uparcie wzbraniam się przed podawaniem tych informacji, jakby tu o moje konto chodziło :)
Ale nie tylko portal kadrowy - gdzie nie spojrzę, to samo! Nie ma przesłanki do odmowy udzielenia tej informacji.
I mi też tak wynika z analizy przepisów. szczególnie zobacz to stanowisko GIODO.
Do kom. 52 - czytałam już dzisiaj, Sylwia666 mi to podrzuciła
>> 53 - Ty nie masz obowiązku informować pracownika o podaniu tych danych komornikowi - patrz stanowisko GIODO i ustawa o ochronie danych osobowych.

A na marginesie - ponieważ ja niezwykle chronię swoje dane, to nie dostaniesz ani numeru rachunku, ani nic, tylko czuj się obdarowana ku potomności oraz krzewieniu kaganka oświaty :))) Mam nadzieję, że dość kwieciście? ;)))))))))
Do kom. 55 - skoro Ci Sylwia666 podrzuciła, to nie rozumiem, dlaczego Sylwia666 ma inne wnioski niż ja?
Powołuje się na jakieś nowe orzecznictwo - nic nie mogę w tej kwestii znaleźć, rada bym poznać. Ale to nie zmienia mojego stanowiska, ze to ewentualnie komornik niech się tłumaczy przed sąde, dlaczego pozyskiwał dane, których mu nie było wolno - pracodawca, czy jego pracownik - nie mają przesłanki prawnej do odmowy udzielenia informacji.
Skoro większość na czele z Milanową tak interpretuje to pewnie tak ma być. Milanowa, sorry, że Cię od łóżeczka odciągnęłam takim niewdzięcznym tematem. Mam nadzieję, że nie przyśni Ci się komornik siedzący na Twym koncie :)
A ja jeszcde nie wybieram się do łóżeczka, jako ta sówka.
Ale jeszcze bym tu wróciła, może Sylwia666 pokaże jakiś wyrok.
Mimo to nie stawiałabym się komornikowi na Twoim miejscu :)
Dobrze mi zawsze radziłaś więc Cię posłucham. A Sylwia666 ma radcę prawnego który jej podradził i podobno zadowolona jest. I niech tak zostanie :)
Acha, jak radcę, no to wszystko jasne, radca ma pieczątkę z numerkiem, niech się tłumaczy jakby co ;))))
Dobranoc i polecam się :))
Dobranoc - komornik na noc ;-)
Kornik, nie komornik! We drzewniannym łożu ;))))
...braaaanoooc.....
No nie wiem, który lepszy... jakby mi kornik zajął łóżko to by dopiero spania nie było (tylko skrzypienie brrr). To już chyba wolę coby mi komornik konto zajął - i tak niewiele tam znajdzie :)
No to życzę, zeby miał co szukać :)))
Dobranocka (po raz....)
(...n-ty). Ano dziękuję, jakoże przesądna nie jestem :) I wzajemnie - a jakże!
Jak minęła nocka?
:)))) we śnie długi były bezpieczne :)))
Milanowa, a możesz mi uratować t..łek?
zerkij proszę do 363911;)
Przepraszam Cię, dopiero teraz wlazłam, zajrzę - mam nadzieję, ze nie za późno.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.