ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Dodatek brygadzistowski

Pracownik ma wypłacany dodatek brygadzistowski w kwocie 350 zł brutto/mc, jeżeli pełni tę funkcję... Chodzi o to, że np. gdy pełni funkcję brygadzisty przez tydzień, to dostaje kwote proporcjonalną do tygodnia. Jeżeli cały miesiąc nie pełni tej funckcji, to nie dostaje tego dodatku. I moje pytanie jest takie: czy kwotę dodatku, którą otrzymał wliczam do podstawy wymiaru wyliczając zasiłek opiekuńczy?
TAK, przyjmuszesz kwotę w całości (bez przeliczeń)
Na pewno? Ten dodatek jest wypłacany tylko za czas faktycznego pełnienia tej funkcji.
Przyjęłabym w kwocie faktycznie wypłaconej.
Qrcze, a ja nie jestem do końca pewna :-( Znalazłam info, że do podstawy wymiary przyjmuje się te składniki, które są zmniejszane za okres pobierania zasiłku. A ten dodatek nie jest przecież zmniejszany, bo on nie jest wypłacany stale...
Ale gdy pracownik choruje, to nie dostaje tego dodatku.... albo ma zmniejszany za czas choroby...
Gdyby np. cały miesiąc miał sprawować funkcję brygadzisty, ale w połowie miesiąca sie rozchorował, to wypłacisz mu 350,- czy połowę?
Wypłacam mu połowę... Ale ten dodatek dostaje tylko wtedy gdy pełni tę funkcję, bo np. przez kilka dni w m-cu jest konieczność uruchomienia II zmiany i jest potrzebny brygadzista, to wtedy on pełni tę funkcje i za te kilka dni dostaje proporcjonalnie liczone z 350. Ale są miesiące gdy nie pełni tej funkcji bo nie ma takiej potrzeby, i wtedy nie ma wypłacanego dodatku.
Dlatego właśnie przyjęłabym w kwocie faktycznie wypłaconej.
Może zajrzą tu jeszcze mądrzejsze głowy... :)
Jak na złość w ZUS-ie cały czas zajęte :/
To nie premia, by się zastanawiać tylko dodatek do wynagrodzenia jak wiele innych np: III zmiana, szkodliwe, ect ...
Należy przyjąć w kwocie jaka była wypłacona !(cała)
Dodzwoniłam sie do ZUS-u. jedna Pani powiedziała mi, że jej zdaniem to nie powinnam wliczać, ale ona mnie przełączy (!)... Druga Pani po konsultacji z koleżanką (!) powiedziała, że najlepiej jak wystosuję pismo do Oddziału wojewódzkiego to Orzecznictwa zasiłkowego, dołączę tam umowe, opisze wszystko, i wtedy będe pewna, bo ona nie chce palnąc głupstwa! Rozwaliła mnie tym! I to powiedział pracownik ZUS-u zajmujący sie tylko i wyłącznie zasiłkami!
śmiać się czy płakać?
śmiech przez łzy
Jak u Chaplina ..... ja mam 100% pewności, że brać do podstawy
Akachna... tak dla jasności, Twój kom.1 można rozumieć dwojako...
Bo tutaj raczej ważniejszy staje się fakt : składnika wynagrodzenia przysługującego do określonego terminu to tak jak ze zleceniem, i dlatego pani w zus powiedziała :"pismo do Oddziału wojewódzkiego to Orzecznictwa zasiłkowego, dołączę tam umowe, opisze wszystko, " tak myślę.
I teraz jak dla mmnie ważny jest sam akt - który określa ten dodatek , jak jest to zapisane - przyznawanie, przenoszenie na stanowisko itd.
tutaj może być ważne moment, w którym zachoruje, czy w tym czasie pracuje na stanowisku A czy B - i co przyjąć w związku z tym do podst. chorobowej, bo np jeśli choroba przypadnie na okres pracy gdzie jest pracownikiem A ( np. taśmowy) to z tego aktu pracy na to stanowisko wyliczasz podst. , a jeśli choroba przypadnie na czas pracy jako pracownik B(brygadzista) z tego aktu- na tę fuknkcję , wyliczasz podsta. choroobową.
dlatego tak ważny, jak podkreśliła mimo chodem pani w zus, jest - jak wygląda umowa, jakie akty do niej są o czym mówią itd. pozdrwaiam
Hmmm.... wiedziałam, że tu potrzeba mądrzejszej głowy... :)
W umowie ma taki zapis (a dokładnie w aneksie do umowy w rubryce: Inne warunki zatrudnienia): Powierza się Panu obowiązki brygadzisty działu produkcyjnego z dodatkiem funkcyjnym za czas pełnienia obowiązków w kwocie 350zł/m-c brutto.
Ważne jest też chyba to, że on nie ma wypłacanego tego dodatku stale, tylko za te dni, gdy pełnił tę funkcję, bo np. była potrzebna II zmiana, i on przychodził na II zmianę i był brygadzistą. Mnie myli zdanie, które mówi, że przy obliczeniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się tylko te składniki wynagrodzenia, które sa pomniejszane za okres pobierania zasiłku. A tu praktycznie ten dodatek nie jest pomniejszany, bo wcale nie jest powiedziane, czy w okresie gdy jest na zasiłku, byłby tym brygadzistą...
Ale de facto dodatek brygadzistowski jest pomniejszany za czas choroby, skoro wypłacanynjest tylko za czas pełnienia funkcji brygadzisty...
Moim zdaniem dodatek ten przyjac należy do podstawy wymiaru chorobowego w faktycznie wypłaconych kwotach.
No tak też masz rację : po pierwsze, jak dla mnie taki dodatek podlegałby wliczeniu tylko jeśli rozchowuje się w okresie pełnienia funkcji brygadzisty , to raz,
po drugie, ten dodatek brygadzistowski wygląda na nie pomniejszany za czas choroby, ale tutaj należy , jak słusznie Karioka powiedziała wyżej, przeanalizować sytauację ( najlepiej unormować ją jeszcze w tym aneksie) co się stanie, jeśli dajmy na to , przeniosą go na brygadzistę na 1 mc ( z gory wiemy na ile) a on się w połowie rozchoruje i np tydzień choruje, potem na ostatni tydzień wraca na stanowisko brygadzisty - co się wtedy stanie z dodatkiem brygadzistaowskim- czy zosatnie pomniejszony za ten tydzień choroby, czy może na ten tydzień zostaje pracownik zrzucony z tej funkcji brygadzisty z automatu ?? są trzy opcje, i to trzebaby było tez unowrmować w tym aneksie
*Aroma, ale wcale nie jest powiedziane, że gdyby nie był na zasiłku, to w tym okresie pełniłby tę funkcję. Bo on ja pełni tylko wtedy, gady jest taka potrzeba. gdy jej nie ma, jest "zwykłym" lakiernikiem.
"Ale de facto dodatek brygadzistowski jest pomniejszany za czas choroby" nie widzę by to było jasne, wrecz przeciwnie, wcale tak być nie musi!
*Regina, gdyby zachorował w trakcie pełnienia tej funkcji, to dodatek dostałby tylko za te dni, gdy nie był chory. W aneksie ma zapis, że dodatek przysługuje mu tylko za czas pełnienia tej funkcji, a jak jest chory to raczej jej nie pełni. Zaczynam się zakręcać jak chiński termos ;-)
Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe.
W podstawie wymiaru zasiłku przysługującego w czasie trwania ubezpieczenia nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo (wypłacanych) za okres pobierania zasiłku.
Czyli, już jaśniej - a więc dodatek jest pomniejszany za czas choroby, ale to wynikło dopiero w sumie jak napisałas kom.22- ale z drugiej strony dodatek ten wliczysz do podsat. tylko jeśli rozchoruje sie w trakcie pełnienia tej fukncji, co jest najważniejzse w tym wypadku.
Marto79, tutaj jest analogiczna sytuacja jak z godzinami nadliczbowymi - pracownik otrzymuje wynagrodzenie tylko za gaktycznie przepracowane godziny nadliczbowe. I tak jak przy nadgodzinach przyjmujesz dodatek brygadzistowski w faktycznie wypłaconej wysokosci.
Takie jest moje zdanie, ale dla pewności posłuchałabym podpowiedzi pani z ZUS i wystapiłabym do ZUSu z zapytaniem, co oni na to. Co Ci szkodzi ? A bedziesz miała czarno na białym jak masz postepować.
Ps. dalej do kom.22 "dodatek przysługuje mu tylko za czas pełnienia tej funkcji, a jak jest chory to raczej jej nie pełni."- to tez mało jasny zapis, należy dopisać np " oraz dodatek jest pomniejszany za czas choroby w trakcie pełnienia fukncji brygaDZISTY" wtedy już na bank jest jasno i czytelnie
Ja bym wliczyła do podstawy w kwocie faktycznie wypłaconej
"a więc dodatek jest pomniejszany za czas choroby" no nie do końca, bo nigdy nie wiadomo w 100% jak długo będzie pełnił tę funkcję w danym miesiącu...
Rozchorował się w momencie gdy nie pełnił tej funkcji...
Zapis jest jasny, przeciez jesli pracownik jest chory to oczywiste jest, ze funkcji brygadzisty nie pełni.
Jak uściśnisz zapis, żeby potem zus nie przyczepił się, o to pomniejszanie w czasie pełnienia funkcji brygadzisty, o czas choroby dodatkowo - to wliczasz w podstawę chorobową - ale jw. wg mnie tylko jeśli rozchoruje sie w okresie pelnienia tej funkcji.
*Akachna "Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe"
ale zasada jest taka, że przy obliczeniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się tylko te składniki wynagrodzenia, które sa pomniejszane za okres pobierania zasiłku.
Nie , zapis nie jest jasne, bo zapis dotyczy przechodzenia z jednego miejsca pracy do drugiego, a nie jest jasny co do pomniejszania za czas choroby.
Moim zdaniem zapis jest jasny.
Marta jesli rozchoruje się gdy nie pełni fukncji brygadzisty, to w ogóle nie ma znaczenia, bo dadatek ten i tak nie wchodzi w podstawę chorobową jak dla mnie,
chodzi o uściśnienie zapisu, że gdy w okresie pełnienia funkcji brygadzisty, obojętie ile o będzie trwało, rozchoruje się ( bo tylko w tym okresie ma prawo do dodatku) to jest również poniejszany ten dodatek za czas choroby, patrz, kom.19 przykład,
Myślę, Marta , że powinnaś przeanalizować komentarze wszystkie, zrozumieć o co chodzi mnie, i innnym ....na spokojnie. Bo takie przekamarzanie się nie ma sensu dla Ceibie żadnego, na spokojnie poczytaj. pozdrówka
Jesli jest zapis, ze dodatek przysługuje za czas pełnienia funkcji brygadzisty to wiadomo, ze nie przysługuje w czasie choroby.
Jak dla mnie , nie - nie wiadomo - bo co jak pełni funcję brygadzisty i się rozchoruje ? nadal wg. aneksu "pełni" przebywa, na stanowisku brygadzisty, :)
W razie kontroli ZUS należy udowodnić, że dodatek nie jest wypłacany za okres choroby.
W tym przypadku jest to łatwe do udowodnienia, nie otrzymuje go przecież gdy jest chory.
Należy brać do podstawy i nie tylko wtedy gdy pełni tę funkcję i zachoruje, ale zawsze.
Zresztą chyba nie kosztuje wiele uściśnienie tego zapisu i po sprawie, a nie ewentualne koszty zawyżenie podst. chorobowej i zabawę w tłumaczenia się przez organem. Można rozumieć to dwojako jak pokazuje ten post, i tak też rozumieć może organ. proste.
Kom 38 "Należy brać do podstawy i nie tylko wtedy gdy pełni tę funkcję i zachoruje, ale zawsze"- a na jakiej podstawie zawsze , przecież nie zawsze pracuje na stanowisku brygadzisty - a co za tym idzie, dodatek ten przysluguje do określonego terminu.
Wiecie co, na razie przyjmę w kwocie faktycznej. Napisze pismo do ZUS-u i w razie czego będę robic korektę wypłaty. trudno. Może zdążą mi odpowiedziec do wypłaty, to wtedy byłoby najlepiej ;-) Dzięki sliczne za zaangazowanie!
Nie ma określonego terminu ... do, gdyby tak było, sprawa nie byłaby dyskutowana.
Jest określenie tylko czasu w danym m-cu za który przysługuje gdy pełni tę funkcję.
Wiadomo jest, że gdyby właśnie w czasie pełnienia funkcji zachorował takiego dodatku nie otrzymałby - właśnie z powodu choroby. Nie jest to stały dodatek w m-cznej wysokości, który mogłby przysługiwać w całości nawet gdy pracownik choruje lub też w części tylko za przepracowaną część m-ca i w tej sytacji stanowiłby podstawę do chorobowego. Z uwagi na uzależnienie wypłaty dodatku od czasu w danym m-cu poświęconego na wykonywanie tej funkcji, dodatek taki winien być uwzględniony w pełnej wysikości tak jak inne dodatki np: za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia (gdzie pracownik pracuje przy komputerze np 120 lub 90 godzin w m-cu), za prace na III zmianie, dodatki za pracę w godz. nadliczbowych, dodatek za godz. nadliczbowe wypłacany w formie ryczałtu dla kierowców, ect....
Uffff. :)
I właśnie na dzień dzisiejszy przyjme w kwocie faktycznej, ale wyslę też zapytanie do ZUS-u. Mam nadzieję, że oni wiedzą ;-)
Niestety mam wątpliwości, tutaj są dwa stanowiska pracy, a nie dodatki : szkodliwe, nadgodziny i inne na jedym stanowisku pracy.
polecam pisać do zusu- pozdrawiam
To nie są dwa stanowiska, tu mamy doczynienia z pełnieniem funkcji brygadzisty (dodatkowe obowiązki)i jednoczesnym wykonywaniu swojej pracy.
Stanowisko jest jedno ...... z funkcją brygadzisty.:)
Nie rozumiemy się, ale to nic, i tak przecież Marta nie moze sugerować sie wypowiedziami z forum- najlepiej dla niej zrobić tak i pisać do zus, potem ewe. skoryguje lub zostawi.
( nie na daremno zapis w ustawie z art. 41 2,3) ale to tylko moja sugestia :))
Regina, co to za ustawa?
O świadczeniach pieniężnych w razie choroby?
Podstawowa w tej kwestii : ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa, dla kadrowej to jedna z kilku podstaw. :) pozdrówka
Oczywiście, zrobi jak będzie uważała ....:)
Przeczytałam ten artykuł. Ale idąc tym tropem, to nadgodzin też nie zmniejszam za okres przebywania na zasiłku...
No raczej, jak zinterpetuje to zus, ja nie brałabym takiego czegoś na swoje barki :))
"Podstawowa w tej kwestii : ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa" wiem, wiem ;-) zapytałam zanim pomyślałam ;-)
Marta79 - przecież nadgodziny to nie dodatki przysługujące do okresślonego terminu, a przyslugujące w czasie trwania całej umowy ( jeśli wystąpią) tak ? :))
No tak. Ale teoretycznie funkcja brygadzisty dla tego pracownika tez nie ma ustalonego konkretnego terminu "do".
Ja nie mam żadnych wątpliwości, że dodatek ten stanowi podstawę do chorobowego, ale rozumiem innych którzy takowe mają, ach te nasze przepisy .....
Pozdrawiam :)
Ja Martusiu rozumiem właśnie to aneksowanie- umowy ...pracownik od ..do przechodzi ze swojego stanowiska na sta. brygadzisty...ale jw. różnie można to rozumieć, nie radzę ci opierać się na opiniach ludzi anonimowych, przez telefon w zus itp;. pisz i wg. odpowiedzi na kartce stosuj.
"nie radzę ci opierać się na opiniach ludzi anonimowych, przez telefon w zus itp" pisemko już napisane, zaklejone w kopercie, dzisiaj wysyłam :-)
I bardzo dobrze :)
Słuszna decyzja , Marto :-)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.