ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Dalej kontrola, prośba o pomoc

Pracownica urodziła 2.12.2020 dziecko, po macierzyńskim i rodzicielskim wykorzystała urlop do 20.02.2022.
Od 21.02.2022 wróciła na pół etatu.
Nie liczyłem jej składek na fundusze przez 36 miesięcy w okresie: 02.12.2021 do 30.11.2024
I w grudniu 2024 pierwszy raz policzyłem FP i ZFŚŚ
Co źle zrobiłem?
Pani mówi z ZUS, że źle :(
A kiedy macie wypłatę na koniec czy 10?
Nie wiem dlaczego nie było liczone od 02.12? a co z 01.12?
Zakończyła macierzyński i rodzicielski 30.11.2021 tak? (zakładam jedno dziecko, bez oswiadczenia "za zyciem"),
jeśli wypłata na koniec miesiąca to za 11.2021 liczysz FP/FGŚP
Gdzie wg Pani z ZUS jest błąd? od tego trzeba było mi zacząć
Przepraszam od 01 grudnia a nie drugiego. Pani mówi, że za XII 2024 nie powinno być liczone
No ale pisałes że nie liczyłeś do 11.2024. a jak macie wypłaty na 10 czy na koniec?
10 kolejnego miesiąca
Ostatnim miesiacem za które nie naliczało sie składek powinien być XI 24. wypłacony w XII
I wypłata za XI/2024 wypłacona w XII/2024 już mi wskoczył fundusz
Ok, czyli wg Pani z zus ostatnim miesiącem nieopłacanie składek powinien być X wypłacony w XI tak?
"I w grudniu 2024 pierwszy raz policzyłem FP i ZFŚŚ" w wypłacie za grudzień czy w wypłacie wypłaconej w XII
Słowo klucz: ZA XII czy W XII wg mnie wypłata ZA okres 01.12.2024-31.12.2024 z FP i FGŚP za okres 01.11-30.11.2024 bez FP/FGŚP
Pierwszy raz w wypłacie za XI/24 wypł. w XII/24
Komentarz 9.
Czyli czyli kom 12 byłby zgodny z tym co mowi Pani z zus tak (dopytuję bo boję się że sie zamotam) :)
O, a ona mi teraz że zwolnienie ma być do końca kwietnia 2025... ja już zgłupiałem. Przepraszam, ale tego nie rozumiem.
Ok, najpierw dopytam...to co w kom 12 (przynajmniej początkowo) było zgodne z tym co mówila tak?
I że co do końca kwietnia 2025? jeśli do końca kwetnia to zaczęła liczyć od okresu po powrocie z urlopu a to na bank nie tak bo wynagrodzenie urlopowe jest wynagrodzeniem ze stosunku pracy
Nic nie zrozumiałam z tej chaotycznej wymiany w komentarzach, ALE:
Koniec rodzicielskiego dokładnie 30.11.2021, czyli powrot do pracy 01.12.2021. Czyli wg mnie zwolnienie dotyczy wynagrodzeń WYPŁACONYCH w okresie od 01.01.2022 do 31.12.2024, bo zwolnienie jest począwszy od miesiąca następującego po miesiącu, w którym pracownik wrócił do pracy, a ona wróciła w grudniu.
No tak, tak jak piszesz w kom 18. wynagrodzenie za grudzień powinno być już naliczone ze składkami na fp . wg mnie a dodoatkowo ten kwiecień z kom 15 jest zupełnie z kosmosu
MmmMmm sprawdź proszę kom 12 czy o to chodzi
Ps pomyliłam 2-wers w kom 3 (uciekło mi że listopad ma 30 dni)
No na logikę, skoro zwolnienie dotyczy wynagrodzeń WYPŁACONYCH DO 31.12.2024, to wszystko co wypłacone od 01.01.2025 będzie z fgśp. Nie ma znaczenia czy to wypłata za grudzień, styczeń czy listopad, temu nie ma sensu posługiwać się określeniem, za jaki okres są wypłaty, tylko tym, KIEDY są wypłacane. Co do fp to zależy jaka jest wysokość wynagrodzenia i czy są inne umowy, skoro jest mowa o 1/2 etatu.
Pani z ZUS mogła się sama zamotać przy tak chaotycznym tłumaczeniu. No i co do kwietnia to nie wiem, może jakiś wychowawczy się trafił? Nie wiem, nie widzimy pełnych dokumentów.
No tak, ale Antoni pisał że nie rozumie więc założyłam ze łatwiej będzie wykazać na której liście będzie fundusz a na której nie. w pytaniu było że wykorzystała urlop więc i wróciła w lutym więc myślę że kobieta to wzięła pod uwagę (funduszu moze nie być bo wpisał że na pół etatu przeszła) wychodzi ze coś w ustawieniach jest nie tak
Ale słyszałam o tym, ze kontrolerzy zus w tej kwestii potrafią stać na różnych stanowiskach niestety. co prawda da sie ostatecznie dojść ale kosztuje czasu
Koniec rodzicielskiego 30.11.2021
zwolnienie od 01.12.2021 do 30.11.2024
ostanie zwolnienie z FGŚP od wynagrodzenia za październik wypłaconego w listopadzie (10go listopada 2024)
Od wynagrodzenia za listopad 2024 wypłaconego w grudniu 2024 winno być ze składkami z FGŚP
Co do FP czy powinno być naliczone, to zależy od wysokości wynagrodzenia , czy pracownica ma co najmniej minimalne
Kom. 25 Bardzo dziękuję. Tak właśnie mam policzone p. z zus twierdzi, że dopiero od I/25 miałam liczyć.
Kom 26. Potem zmieniła zdanie i mi powiedziała, że prawidłowo miałem wszystko w I/2025 objąć funduszami ( a nie od kwietnia z kosmosu )
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.