ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy słuszne wypowiedzenie ? Proszę o poradę.

W dniu 7.01 otrzymałem zwolnienie lekarskie na chore dziecko , które formalnie obowiązywało od 8.01.
W dniu 7.01 wieczorem poinformowałem pracodawcę mailem, że nie mogę stawić się na spotkanie zaplanowane 8.01 ze względu na chore dziecko i zwolnienie lekarskie (nie podałem długości) . Zwolnienia nie załączyłem bo teraz wszystko jest elektronicznie wysyłane.
W dniu 8.01 otrzymałem wysłaną na prywatną pocztę email wypowiedzenie umowy o pracę datowane na dzień 8.01, w którym to jako powód wskazano aspekty ekonomiczne pracodawcy i likwidację mojego stanowiska pracy.
Pracodawca skierował mnie od dnia 8.01 na zaległy urlop jednak podał wymiar 20 dni a według stażu pracy wymiar wynosi 26 dni. Na jakiej podstawie pracodawca określa wymiar urlopu ?. Czy jeżeli pracodawca nie prosił o świadectwa pracy to czy mogę je dosłać mu teraz żądając przekalkulowania tych dni na nowo tak aby wymiar wynosił 26 dni ?

Co powinienem zrobić ?
Pracodawca nie mial prawa dać ci wypowiedzenie w okresie kiedy jesteś na opiece (L-4) na chore dziecko
Też mi się tak wydaje tylko co dalej?
Skorzystałem raz z płatnych konsultacji w jednej kancelarii prawnej (telefonicznej niestety) podczas, której prawnik powiedział że niezależnie od zwolnienia okres wypowiedzenia biegnie a ja mogę co najwyżej pozwać go do sądu o odszkodowania.
Wypowiedzenie jest skuteczne, chociaż nie jest prawidłowe.
Czy jest opatrzone podpisem kwalifikowanym?
Masz dowód, że informowałeś pracodawcę o nieobecności?
Świadectwa pracy pracownik dostarcza we własnym interesie a nie na prośbę pracodawcy.
Skoro otrzymałeś na prywatną pocztę to można uznać, że nic o tym nie wiesz.
Wypowiedzenie jest podpisane klasycznie ale na dole jest żółty znak zapytania i napisy „signature not veryfied” z nazwiskiem i datą. Wiadomość o nieobecność była wysłana mailem z mojej skrzynki prywatnej.
Czyli co, udawać że nic nie wiem ? I co dalej? Wrócić do pracy po zwolnieniu jak gdyby nic??
Iść do inspekcji pracy czy od razu do sądu ?
Pracodawca w wypowiedzeniu napisał że do najpóźniej do czasu zakończenia stosunku pracy mam się rozliczyć ze sprzętu, dokumentów oraz innych rzeczy będących własnością pracodawcy.
Telefon, komputer, auto wiadomo ale nie wiem jakie jeszcze rzeczy on uważa ze muszę zwrócić.
Pracowałem jako przedstawiciel handlowy w branży budowlanej więc wiele razy pobierałem z magazynu różnego rodzaju materiały budowlane żeby dowieźć je do klientów.
Czy jeżeli wypowiedzenie biegnie, ja o nim wiem to czy mogę mu wysłać prośbę / żądanie żeby w nawiązaniu to obowiązku wydania rzeczy przesłał mi spis wszystkiego co mam zwrócić? Ja już nie pamiętam co brałem.
Wracając do wymiaru urlopu to poprzedniego świadectwa nie otrzymałem na czas, podobno gdzieś zaginęło i dopiero po jakimś czasie otrzymałem je ponownie. Wtedy już pracowałem i wyleciało mi to z głowy. Czy teraz mogę wysłać je pracodawcy żeby zaktualizował należy mi urlop ? Pracuję tam od roku 2023 czy taka aktualizacja także nastąpi wstecz ?
Jest to nieprawda
Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

Pracodawca nie mógł cie skierować na urlop od dnia 08 skoro w tym czasie byłeś na opiece , jak nie mógł "wręczyć" ci wypowiedzenia umowy
jak zatrudni min. 20 osób należy ci sie odprawa za zwolnienie
jak dostarczysz świadectwo pracodawca będzie musiał przeliczyć urlop do 3 lat wstecz

Pozostaje sad pracy i odpowiednie żądania - albo przywrócenie do pracy albo odszkodowanie
polecam kontakt z kimś kto sie zna na prawie pracy = być może będziesz mógł sie domagać kasy za nadgodziny

rozliczanie zacznij po zakończeniu opieki , możesz poprosić o wykaz , ale pewnie chodzi o auto , komputer , tel.
Nie daruj
Kom.7
Co jest nieprawdą?
Od kiedy jest obowiązek czytania prywatnej poczty?
Nie musi zaglądać, czytać, wiedzieć.
A może hasło zapomniał, wyrzucił, wykasował?
Według mnie było tak że spotkanie, które zostało ustalone na 8.01 było po to żeby wręczyć mi wypowiedzenie, które zostało przygotowane i podpisane miało być na spotkaniu.
Na wypowiedzeniu jest miejsce na mój podpis że je przyjmuje.
W chwili kiedy okazało się że nie stawie się na spotkaniu to 08.01 zostało podpisane elektronicznie i wysłane na dwa adresy (służbowy i prywatny).

W pierwszym poście zrobiłem błąd bo na urlop zostałem skierowany od dnia 09.01 bo będąc na spotkaniu 08.01 byłbym normalnie w pracy.

Myślę że moją informację o nieobecności potraktowali jako „opiekę na dziecko”, która przysługuje w wymiarze 2 dni w roku a nie jako zwolnienie lekarskie i dlatego wysłali wypowiedzenie.

Jak pracownik składa wypowiedzenie to zaczyna biec od początku następnego miesiąca czyli jeżeli ja bym je złożył w dniu 08.01 to okres wypowiedzenia rozpocznie się od dnia 01.02 i potrwa do końca lutego. A w wypowiedzeniu jakie otrzymałem mam oznaczony koniec także na koniec lutego.
Jest jednak ok z tym terminem zakończenia. Wypowiedzieli 8.01 i zaczyna biec od początku lutego i kończy się z końcem lutego. Czyli tutaj wszystko gra.

W Internecie czytam że będąc na zwolnieniu lekarskim nie mogę podejmować żadnych działań związanych z pracą bo ZUS może mi cofnąć zwolnienie. Czy mogę zatem powiadomić pracodawcę mailem że proszę o wykaz i dosyłam mu zaległe świadectwo pracy ? Gdzieś pisali że w takiej sytuacji lepiej ustanowić pełnomocnika i on w moim imieniu może kontaktować się z pracodawcą.

Jeśli moje zwolnienie trwa miesiąc to automatycznie urlop na który zostałem skierowany nie jest rozpoczęty czy tak ? Czyli jeżeli to wypowiedzenie jest ważne i moja praca zakończy się z końcem lutego to za niewykorzystany urlop należy mi się ekwiwalent tak ?
Czy pracodawca musi mi podać ilość dni urlopu za jaki wypłacił ekwiwalent ? Nie ma w firmie jakiegoś portalu gdzie można sobie sprawdzić stan urlopów i każdy sam sobie pilnował.
bzdury :)

tak , urlop nie może być rozpoczęty
tak , należy sie ekwiwalent
nie , wskazuje sie ilość dni wykorzystanych- przysługujących proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w danym roku + urlop zaległy w świadectwie pracy

Tak umowa przy miesięcznym okresie wypowiedzenia rozwiąże sie z końcem lutego

Ty powinieneś odwołać sie do sadu pracy zadając odszkodowania za wypowiedzenie umowy z naruszeniem przepisów prawa pracy , zadać również odprawy za zwolnienie jezeli pracodawca zatrudnia min. 20 pracowników - przynajmniej 2 pensje gratis
Nie ma znaczenia co myśleli , nawet w czasie tych 2 dni opieki nie można wysłać wypowiedzenia bo każdy sad to zakwestionuje
Doślij kopie świadectwa pracy żeby przeliczyli urlop , za ten rok urlop będzie proporcjonalny
Napisz pismo ze wszystko zwrócisz jak tylko zakończysz sie opiekować dzieckiem lub niech pracodawca wyśle osobę w celu odebrania sprzętu - zrób jakiś protokół przekazania
Swój kom.7 nazywasz bzdurą?
No i słusznie:)
Nie mój a twój - pomyłka chodziło o kom 8 :)
Podaj podstawę prawną, która nakazuje pracownikowi przyjmować do wiadomości coś z PRYWATNEJ poczty, coś, co dotyczy pracy.
Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Wyczytałem w internecie że jeżeli umowa nie została jeszcze rozwiązana (czyli okres wypowiedzenia nie minął) to w sądzie jako pracownik mogę domagać się tylko przywrócenia na swoje stanowisko.
Powinienem najpierw wysłać do pracodawcy pismo z żądaniem wycofania wypowiedzenia i przywrócenia do pracy.

Tylko przecież oczywiste jest że pracodawca mnie do tej pracy przywróci nie dlatego że zmienił zdanie ale dlatego żeby mnie w pierwszym dniu od razu zwolnić.
Wtedy już nie popełni tego błędu i da mi wypowiedzenie bez naruszenia przepisów.

W okresie wypowiedzenia skieruje mnie na zaległy urlop więc stracę także ekwiwalent.

Domagać się mogę w pozwie odszkodowania jeżeli stosunek pracy już ustał a ten ustanie na koniec lutego.
Tylko nie mogę czekać bo niedługo minie mi 21 dni na złożenie pozwu do sądu pracy.

Jak postąpić żeby w tej trudnej sytuacji nie pozostać bez grosza (ekwiwalent) oraz mieć możliwość domagać się odszkodowania.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.