Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wypłata gotówki sp. z o.o. problem

Wyprowadzam w pewnej spółce z o.o. księgowość roku 2022 i 2023. Poprzednia księgowa miała wiele błędów.
Co zrobić w takiej sytuacji - na wyciągach bankowych mam co chwilę wypłaty gotówki z bankomatu oraz płatności kartą w różnych sklepach, do których nie mam faktur na spółkę. Karta, którą dokonywano wypłaty należała do jednego ze wspólników. Poprzednia księgowa księgowała wszystko jak wypłatę do kasy. Raportów kasowych brak, gotówki fizycznie również w kasie nie ma.
Obecny prezes, twierdzi, że nie był wówczas zorientowany o tych wypłatach, był wtedy drugim wspólnikiem, karty nie miał.
Czy w tej sytuacji mogę te wypłaty księgować na rozrachunki ze wspólnikiem, który dokonywał tej wypłaty? No bo do kasy nie mogę ich zaksięgować, skoro tam nie trafiły.
Ja bym zaczął od porządnej inwentaryzacji na koniec roku (oczywiście z protokołem końcowym). Potem zaksięgować niedobór w kasie na koncie "rozliczenie niedoborów/szkód". Jeśli niedobór zostanie uznany przez wspólnika, to zaksięgować na koncie rozrachunkowym tego wspólnika i będzie tak wisiało w rozrachunkach aż odda kasę albo będzie rozliczone inaczej (np. pożyczka, dywidenda). UWAGA: Jeśli prowadzisz kasę, to nie podpisuj raportów kasowych niezgodnych z faktami, bo wtedy Ty masz manko w kasie.
Niedobór z pewnością nie zostanie uznany przez wspólnika bo już teraz wspólnikiem nie jest i z tego co wiem, to są z nim kłótnie...
"Raportów kasowych brak, gotówki fizycznie również w kasie nie ma."
Tu nie ma czego inwentaryzować.

Jeśli dokumentów brak, to księgowałbym na konto rozrachunków z właścicielem. I wezwać do zwrotu.
Biegłyy dokładnie tak jak piszesz. Protokołów z kasy nie było na koniec 2022 i 2023 więc nie wiem ile tej gotówki było..
Zaczynam żałować, że się tego podjęłam bo im dalej w las tym więcej drzew...
Na pewno konto "Kasa" trzeba doprowadzić do stanu rzeczywistego i do tego potrzebny jest protokół z inwentaryzacji gdzie porównuje się stan rzeczywisty z księgami. Potem prezes niech zdecyduje co zrobić niedoborem.
Zgadzam się z ARTQ
Kom 5-6.

Tu nie ma czego "doprowadzać" bo, jak zrozumiałem autorkę pytania, tej kasy nigdy nie było. To fikcja. Oszukańcza księgowość.

Zapłaty kartą w sklepach oraz wypłaty gotówki były zapewne prywatnymi wydatkami wspólnika. Gotówka nigdy do Spółki nie wpłynęła, nigdy nie była prowadzona gospodarka kasowa (brak osoby odpowiedzialnej, brak raportów kasowych), więc ciężko tu mówić o inwentaryzacji i niedoborach.

Całe konto kasy należałoby przeksięgować na rozliczenia ze wspólnikiem i wezwać do wyjaśnień ewentualnie zwrotu kasy.

Osobną kwestią pozostaje odpowiedzialność karna za takie postępowanie wspólnika.
Fakt, że TE operacje nie dotarły do kasy nie świadczy o tym, że żadne operacje przez kasę nie szły. Tak samo samo brak raportów kasowych nie świadczy o braku operacji kasowych i braku dokumentów KP i KW.
Jeżeli dostęp do tej karty miała tylko jedna osoba, to wg mnie nawet jeżeli jej zamiarem była wpłata pobranej gotówki do kasy, to samo pobranie jest księgowaniem Ma bank, Wn rozrachunek z tym X. Jednak inwentaryzacja kasy i rozrachunków z kontrahentami jest podstawą i pierwszą czynnością.
Płatności za faktury nie dostarczone do księgowości powinny "wisieć" na rozrachunku gościa od karty.
W ogóle się nie wypowiadam w temacie dokonywania zapisów księgowych w roku 2025 pod latami 2022 i 2023, bo w mojej głowie sie to nie mieści.
Ja popieram zdanie *biegłego. Tu nie ma kasy, więc i raportów nie może być, o ile faktycznie nie było udokumentowanych fakturami zapłat gotówką. Przypuszczam, że spółka może nie odzyskać pobranych środków od tego byłego wspólnika. Tym bardziej, że jest spór w gronie udziałowców. Chyba, że spółka pozwie tego gościa do sądu, to może coś uda się odzyskać. Ale to raczej wątpliwa sprawa.
Biegły, mam pytanie. Odpowiedzialność karna dla ex wspólnika, ale czy tamta księgowa może być pociągnięta za współudział?
Do autorki - wyprowadzasz błędy i zaległości, ale jak rozumiem w księgach z tamtych lat, czy księgi są zamknięte ? Sprawozdania finansowe były zrobione i wysłane do KRS ?
Kom. 10 - a niby w czym współudział ?
Może za fałszowanie faktów?
Księgową raczej karnie będzie ciężko ukarać, nie wiadomo czy ona "fałszowała" fakty. Może dostawała do księgowania raporty kasowe, które potem zniknęły? Za mało danych, trochę wróżenie.

Ale wspólnik i/lub członek zarządu może odpowiadać karnie za sprzeniewierzenie majątku Spółki - w przypadku wspólników najczęściej ma zastosowanie art. 278 § 1 k.k. oraz 296 kk.
Kom. 11
Sprawozdania finansowe były podpisane przez Księgową, wysłane ale nie były zatwierdzone przez Zarząd, nie ma uchwał. Drugi wspólnik czyli obecny Prezes, twierdzi, że nie było zgromadzenia Zarządu celem zatwierdzenia sprawozdania.
Kom.15
Ale tam jest bajzel. Najlepiej by było wnieść majątek do nowej spółki i zacząć księgowość od początku. A tamtą zlikwidować
W tej spółce są kontrakty z NFZ... i pewnie dlatego nie chcą jej zlikwidować
Niewychowana jestem! Dziękuję za podpowiedzi i pomoc
Pewnie jeszcze nie raz tu napiszę z prośbą o doradztwo :)
Kom. 15 - "Drugi wspólnik czyli obecny Prezes, twierdzi, że nie było zgromadzenia Zarządu celem zatwierdzenia sprawozdania." raczej zgromadzenia wspólników a nie zarządu, bo to ZZW zatwierdza SF i uchwały.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.