ARCHIWALNY TEMAT FORUM

RWS wakacje składkowe odmowa wszczęcia postępowania

Dzień dobry. Klient w zakładce odnośnie wakacji Składkowych ma komunikat odmowa wszczęcia postępowania..
Co to znaczy? do tej pory było weryfikacja
A kto składał RWS?
Klientka składała. Dodali pismo, że wg nich nie prowadzi działalności. Jest normalnie w CEIDG i odprowadza składki z kodem 0570
A czy jest przedstawicielem wolnego zawodu?
Kom. 2 - a jaką działalność ona prowadzi ?
Sprawdziłaś, czy wniosek RWS jest prawidłowo wypisany?
Z tego co na forach wszyscy z kodem 0570 dostali odmowę wszczęcia może błąd systemowy
U mnie nikt z kodem 0570 nie dostał odmowy. Wszyscy dostali informację o wszczęciu postępowania.
Kom.7 nie wiedziałam moze były inne błędy w RWS albo brak prawa
Kom. 2 - zdradź tajemnicę czym ona się zajmuje :)
Jeszcze może być jedna przyczyna sprawdź, czy przy zmianie kodu zostało wysłane ZWPA, czyli konto płatnika zostało zamknięte. Jeśli tak to trzeba złożyć pisemnie ZFA i odwołanie.
ZWPA? Pierwsze słyszę, aby coś takiego trzeba było wysyłać. Ale może coś w tym jest.
Tyle, że jakby konto płatnika było zamkniete, to czy na PUE ZUS dałoby się wysłać RWS?
Tak można wysyłać
W październiku opłacał społeczne? może ma tylko obowiązkową zdrowotną?
Odmowa wszczęcia postępowania - prawie na pewno chodzi o to, że Płatnik nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku. Najczęściej w przypadku "ulgi na start". Możesz skorzystać z wakacji składkowych, jeśli jesteś przedsiębiorcą i w miesiącu kalendarzowym poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o zwolnienie: podlegałeś dobrowolnie lub obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej
Wczoraj dostałem informację o odmowie wszczęcia postępowania, bo "nie jest Pan płatnikiem składek prowadzącym pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych". Mam zarejestrowaną JDG od 5 lat, rozliczam się na skali podatkowej, składki płacę na zasadach ogólnych w podstawowej wysokości. Nie mam zaległości, płacę podatki i składki co miesiąc, składam deklarację i ZUS DRA. A teraz okazuje się, że jednak nie prowadzę firmy??
Sprawdź czy wniosek został prawidłowo wypisany. Może na wniosku coś źle zostało zaznaczone.
Tez dostałam odmowę. Infolinia wyjaśniła to tak, że podczas zmiany z kodu 0570 na 0510 "zawiązuje się" ZWPA, do którego trzeba złozyć ZFA w trybie zgłoszenia, nie korekty. Pani podkreślała to kilka razy. Oczywiście z datą zmiany kodu, w moim przypadku jest to ponad 2 lata temu. Na pytanie, dlaczego nie zostało to zweryfikowane, skoro składane były comiesięczne deklaracje, opłacane składki oraz rozliczona na koniec roku składka zdrowotna usłyszałam, że to wyszłoby na jaw w przypadku, gdybym chciała kogoś jeszcze zgłosić lub zmienić swoje dane. Bez takich ruchów zus cieszy się z otrzymywanych pieniędzy od "nie-płatnika". Brak słów...
Oczywiście po złozeniu dokumentów ZFA można wnieść odwołanie "zgodnie z pouczeniem w wydanej decyzji".
Czy ktoś kiedykolwiek takie ZFA składał??? Pierwsze słyszę o takim obowiązku.
Nigdy, a dziesiątki razy robiłem takie przerejestrowania.
No właśnie. Ja tez. A w programie PŁATNIK pracuję od 1999 r. Mało tego - sama kilka lat temu byłam na 0570, a teraz 0510 i zwolnienie dostałam. Nie robiłam żadnych ZFA
Nigdy nie było trzeba może w pewnym momencie był jakiś błąd po stronie ZUS i mają bajzel i teraz o tym się dowiedzieli
Jakim cudem udało się zarej ubezpieczonego na wyrejestrowanym podmiocie lub wyrejestrować podmiot z ubezpieczonym na koncie? No przecież to w ogóle nie powinno się zdarzyć. Tak więc to wyraźnie jakiś błąd w ZUS.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.