ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Spóźnione zwolnienie lekarskie po wystawieniu Świadectwa Pracy

Dzień dobry.

31.08.2024 dobiegła końca moja umowa o pracę. W sierpniu byłem przez 2 tygodnie na zwolnieniu lekarskim. Lekarz prawdopodobnie źle wystawił, bądź zapomniał wystawić zwolnienia. Otrzymałem listownie świadectwo pracy zgodnie z którym byłem 11 dni niezdolnych do pracy. Konsultowałem tą sytuację z lekarzem i powiedział że wyśle to zwolnienie jeszcze raz. Sprawdzałem też w systemie ZUS: Lekarz wystawił zwolnienie wsteczne dopiero 9.09.2024 i czeka na akceptację przez system. Przez błąd lekarza dostałem mniej pieniędzy niż powinienem i mam bałagan w świadectwie pracy Moje pytanie brzmi co mam zrobić w tej sytuacji? Czy pisać wniosek do pracodawcy o zmianę w świadectwie pracy, czy to pracodawca po zatwierdzeniu zwolnienia wyśle mi poprawne świadectwo pracy? Za te 11 dni naturalnie nie dostałem pieniędzy, rozumiem że pracodawca bądź ZUS jest zobowiązany do wypłaty mi należności? Proszę o podpowiedzi co mam robić w tej sytuacj
Pracodawca po zatwierdzeniu zwolnienia wyśle ci poprawne świadectwo pracy,
pracodawca bądź ZUS jest zobowiązany do wypłaty ci należności
Czyli rozumiem, że mam nie pisać wniosków o korektę świadectwa, tylko cierpliwie czekać na poprawione świadectwo oraz wypłatę należności?
Ta możesz zadzwonić i dopytać czy np wpłynęło IM to zwolnienie itd
Najprościej byłoby zadzwonić i poinformować o zaistniałej sytuacji, będzie też okazja dopytać o wszystkie wątpliwości
Wystąp o sprostowanie świadectwa pracy. Pracodawca niekoniecznie na ten pomysł sam wpadnie
#5 Czyli Ty czekasz na pisma od pracowników, sama nie wpadasz
Problem w tym, że nie rozstałem się z pracodawcą w najlepszych relacjach i niekoniecznie mam ochotę z nim rozmawiać :). Napisałem mu wczoraj wiadomość o zaistniałej sytuacji, na którą mi nie odpisał (prawdopodobnie ją po prostu zlał). Mój główny dylemat jest taki, czy ja jestem zobowiązany do napisania i dostarczenia mu wniosku o sprostowanie świadectwa czy też nie? Niewiadomo kiedy ZUS zatwierdzi moje zwolnienie, a czas do napisania sprostowania mam do końca tego tygodnia.
Dopóki ZUS nie zatwierdzi- pracodawca NIC ci nie sprostuje
Komentarz 6: ~Syf, dokładnie tak. O sprostowanie upomina się pracownik.
Przyznaję się że czasem nie wpadnę na to by poprawić świadectwo wystawione jakiś czas temu.
Jajko mądrzejsze od kury
"Dopóki ZUS nie zatwierdzi- pracodawca NIC ci nie sprostuje" - Oczywiście, naturalna kolej rzeczy. Mam po prostu obawy, że jeżeli nie dostarczę pracodawcy wniosku w terminie do 14 dni. To ten później nie będzie chciał go poprawić mimo, że zwolnienie wpłynie od ZUS.
Jeśli po latach okaże się, że wydane świadectwo pracy zawiera błędy, pracownik nadal może wystąpić do byłego pracodawcy z wnioskiem o sprostowanie dokumentu i dokonanie niezbędnej korekty. Pracodawca nie może zignorować żądania byłego pracownika.

Zobacz więcej: https://poradnikpracownika.pl/-sprostowanie-swiadectwa-pracy-po-wielu-latach-od-ustania-zatrudnienia
Ok. Dziękuję za pomoc EdithA oraz reszcie komentujących. Myślę, że już wszystko jest jasne, a temat jest do zamknięcia. Pozdrawiam!
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.