ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy urlop za 2023 przepada z dniem 30 września 2024

Do kiedy pracownik powinien wykorzystać zaległy urlop?
Zaległy urlop wypoczynkowy za rok 2023 należy wykorzystać do 30 września 2024 roku
i nie przepada
W praktyce oznacza to, że kiedy mija termin, w którym pracodawca powinien udzielić pracownikowi zaległego urlopu (czyli 30 września kolejnego roku), zaczyna się bieg przedawnienia. Pracownik ma kolejne 3 lata na to, by zaległy urlop uzyskać (czyli może o niego wnioskować) lub otrzymać za niego ekwiwalent
W trakcie zatrudnienia nie otrzymuje się ekwiwalentu za niewykorzystany urlop z poprzednich lat.
Czyli mogę ma spokojnie taki urlop wykorzystać np w październiku tak?
Pracodawca cały czas odmawiał urlopu bo dużo pracy teraz przypomina że mogę iść od 15 września na urlop, gdzie urlopu zaległego mam 20 dni ale mi w tym czasie nie pasuje urlop, którego i tak nie dam rady wykorzystać w całość od 15 września do 30
Tak właśnie czytałam o tym że nie można wypłacać ekwiwalentu no chyba że stosunek pracy zostaje zakończony. I zależy na urlopie który mogę wybrać w dogodnym dla siebie momencie,
Tak to jest jak się jest za dobrym dla pracodawcy
Art. 171 § 2 Kodeksu pracy wskazuje, że pracodawca nie ma obowiązku wypłacenia ekwiwalentu pieniężnego, w przypadku gdy strony postanowią o wykorzystaniu urlopu w czasie pozostawania pracownika w stosunku pracy na podstawie kolejnej umowy o pracę zawartej z tym samym pracodawcą bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu poprzedniej umowy o pracę z tym pracodawcą.  Stwierdzenie “nie ma obowiązku” sugeruje, że pracodawca może (choć nie musi) wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy. Nie musi tego robić, gdy z pracownikiem zostanie zawarte stosowne porozumienie.

Czytaj więcej na: https://monikasmulewicz.pl/blog/100-czy-istnieje-jakakolwiek-szansa-na-wyplate-ekwiwalentu-za-niewykorzystany-urlop-bez-rozwiazania-umowy-o-prace/
Dziękuję za odpowiedź, jednak nadal proszę o odpowiedź na moje pytanie czy mogę urlop wykorzystać w październiku tak aby pracodawca nie miał kłopotów, czy moje wykorzystanie zaległego urlopu w październiku będzie zgodne z prawem?
Dla spełnienia wymagania udzielenia urlopu najpóźniej do 30 września, wystarczy aby 30 września był pierwszym dniem udzielonego zaległego urlopu

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/kadry/wykorzystanie-zaleglego-urlopu-wypoczynkowego-do-kiedy-czy-pracodawca-moze-do-tego-zmusic,523171.html
Jest Pani genialna, liczyłam na odpowiedź tak lub nie a tu proszę ile wiedzy zdobyłam dzięki Pani. Dziękuję bardzo! I do następnego razu bo zapewne tu wrócę, kopalnia rzetelnych informacji.
Pozdrawiam ☺️
Prosze bardzo, pozdrawiam i dziekuje za miłe słowa
Kom. 7 - możesz urlop wykorzystać w październiku i wcale nie musi się zacząć od 30 września.
A mozna prosić o podstawę prawną?
Nie mam na podorędziu
Ok. na dziś można odpuści ale będę wdzięczna o dopisanie przy najbliższej okazji, każda informacja w tym temacie jest dla mnie bardzo ważna, śmiało można pisać, potrafię czytać ze zrozumieniem a też może dla innych będzie cenna porada, dziękuję!
Nic ci nie dopiszę, bo nie mam zbioru z przepisami. Urlop zaległy można w praktyce wykorzystać nawet i później /jak w kom. 2/.
Ok myślałam że jeśli loguje się na takim forum, dostaje podstawy prawne tak jak w przypadku Pani "darika" jeśli nie jesteś w stanie podać tutaj podstawy prawnej to lepiej się nie udzielać. Bez podstawy prawnej to i ja mogę sobie poczytać fora na Googlach. Ale jednak wolałam się zalogować do gofin. A jeśli chodzi o praktykę to ja się mogę dogadać z dyrektorem i wezmę sobie urlop w dogodnym czasie dla siebie ale nie chciałam go stawiać w niezręcznej sytuacji. Chciałam podstawy prawnej, żeby dyrektor spał spokojnie! Dziękuję Pani za odpowiedź ale jednak mimo wszystko wolę wersję "darika" Dobranoc !!!
Podstawy prawne to od prawnika może dostaniesz, jak zapłacisz za poradę. To jest forum ogólnodostępne, każdy może pisać komentarze i nie ma obowiązku podawania podstaw prawnych. I nie pisz czy mam się tu udzielać czy nie, bo to nie twoja sprawa. A logowanie się na forum w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia.
Proszę wybaczyć ale nie będę się zniżac do Pani poziomu. Na każdym poście, odpowiadający daje podstawę prawną, proszę skorzystać z przykładu "darika" nie dała mi gotowca tylko logiczne myślenie i czytanie ze zrozumieniem. Akurat to forum opiera się na podstawach prawnych tak mi się wydawało do tej pory ale dzięki Pani trzeba znaleźć inne źródła rzetelnych informacji! Dzięki Pani już nigdy nie polecę tego forum!
PS Idź kobieto spać nie śiej fermentu i nie wprowadzaj ludzi w błąd którzy potrzebują konkretnej porady z podstawą prawna!! Jakoś do tej pory wiele podstaw prawnych na tym forum uzyskałam bez opłat więc Ty mnie nie odsyłaj do prawnika! Ja wiem w jakim przypadku mam się udać do prawnika po poradę odpłatnie!
"Na każdym poście, odpowiadający daje podstawę prawną " - niestety, mylisz się
Treść zablokowana przez Administratora w oparciu o Regulamin Forum.
Pracownik ma kolejne 3 lata na to, by zaległy urlop uzyskać (czyli może o niego wnioskować) lub otrzymać za niego ekwiwalent
Jak w kom 3
nie można wnioskować o ekwiwalent

teraz przypomina że mogę iść od 15 września na urlop, gdzie urlopu zaległego mam 20 dni ale mi w tym czasie nie pasuje urlop, którego i tak nie dam rady wykorzystać w całość od 15 września do 30
Nie ma znaczenia ze nie wykorzystasz w całości do końca września - WAŻNE żeby został udzielony do 30 września, a wykorzystywać możesz i do końca roku jak będziesz miała tyle urlopu
KOM.21
a jesli byłby koniec zatrudnienia i pracodawca nie zapłącił ekwiwalentu za urlop
Urlop przedawnia się po 3 latach
za 2020 - wykorzystanie do 30/09/2021 - przedawni się z upływem 30/09/2024
za 2021 - wykorzystanie do 30/09/2022 - przedawni się z upływem 30/09/2025
za 2022 - wykorzystanie do 30/09/2023 - przedawni się z upływem 30/09/2026
za 2023 - wykorzystanie do 30/09/2024 - przedawni się z upływem 30/09/2027
itd.

Ekwiwalentu za urlop nie wypłaca sie w trakcie zatrudnienia, tylko w momencie jego zakończenia.

4> terminy urlopów to ustala się z pracodawcą, skoro ci nie pasuje termin wskazany przez niego albo nie możesz/nie chcesz wykorzystać całości. Ale pracodawca nie koniecznie musi się na to zgodzić, choć to jego wina, że "cały czas odmawiał urlopu", a teraz się obudził ;)
#12 podstawa prawna: KODEKS PRACY - DZIAŁ SIÓDMY - URLOPY PRACOWNICZE
#2 "Pracownik ma kolejne 3 lata na to, by zaległy urlop uzyskać (czyli może o niego wnioskować) lub otrzymać za niego ekwiwalent"
#23 "Urlop przedawnia się po 3 latach"

Urlop nie przedawnia się po 3 latach. I nie jest prawdą, że można o niego wnioskować tylko przez 3 lata. Po 3 latach przedawniają się jedynie roszczenia pracownicze (art. 291 KP), a to nie jest to samo, co udzielenie urlopu czy wnioskowanie o niego.

Pracownik może o zaległy urlop wnioskować nawet i 10 lat po tym, jak stał się zaległym. A pracodawca może tego urlopu zaległego udzielić nawet i po 10 latach. Żadne przepisy tego nie zabraniają.

Przepisy jedynie stanowią, że roszczenia pracownicze przedawniają się po 10 latach. To oznacza, że jak pracownik zbyt późno upomni się o zaległy urlop (czyli po tych 3 latach), a pracodawca uprze się i nie będzie chciał tego urlopu wtedy udzielić, to już nawet sąd nie pomoże.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.