ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Kwota zmniejszająca podatek po zwolnieniu

Witam,
W tamtym roku zostałem zwolniony z firmy z przyczyn niedotyczących pracownika (zła sytuacja ekonomiczna firmy). Firma nie wypłaciła mi zaległych wypłat. Sprawa trafiła do prawnika, ktory wyegzekwował od firmy spłatę zaległych wynagrodzeń w kilku ratach. Ostatnio dostałem pierwszą ratę, ale z obliczeń wynika, że kwota netto jest niższa o ok 95zł w stosunku do wypłaty jaką miałem pracując w tej firmie. Księgowa firmy powiedziała, że rata jest pomniejszona o kwotę zmniejszającą podatek (300zł/miesiąc tj. 3600zł/rok). Czy to znaczy, że ja będę stratny o te 95zł netto i w konsekwencji wyegzekwowana przez prawnika kwota będzie pomniejszona o te 300zł brutto x ilość wypłat, czy może ta różnica zostanie mi zwrócona w przyszłym roku przy okazji rozliczenia pit za 2024 rok?
Bardzo prosze o odpowiedź
Pozdrawiam
Ulga podatkowa 300,- zł to nie jest brutto czy netto. Ulgę odejmuje się od podatku w trakcie zatrudnienia. W wypłacie po zakończeniu zatrudnienia moim zdaniem ulgi się nie stosuje.
Nie wiem czy źle zrozumiałeś to co powiedziała księgowa, czy inaczej tu piszesz.
Kwotę ulgi za cały rok /czyli 3.600,- zł/ rozliczysz w zeznaniu PIT.
Rozumiem, to w takim razie co może wpływać na to, że ta wypłata jest pomniejszona o te niecałe 100zł? Jakiś podatek, zaliczka?
Niestety nie znam się na tym i chodzi mi głównie o to czy będę stratny i będę otrzymywał mniejsze wynagrodzenie od tego co powinienem otrzymywać, czy ostatecznie jakoś zostanie mi to zwrócone np. w picie w przyszłym roku?
Pytanie o to co może wpływać na mniejszą kwotę wypłaty skieruj do osoby, która nalicza wynagrodzenie, bo trudno zgadywać. Zaliczkę na podatek płatnik musi pobierać. W PIT rozliczysz całą ulgę, już to wyżej napisałam.
Gdybym dostał zrozumiałą odpowiedź od mojej byłej księgowej, to nie pisałbym tutaj. Na moje pytanie uzyskałem odpowiedź:
"...jeżeli są wypłaty po ustaniu zatrudnienia to nie stosuje się miesięcznej kwoty zmniejszającej podatek w kwocie 300,00 zł, dlatego rozliczamy kwoty brutto, bo zmieniają się zasady naliczania..."
"ja rozliczam wypłaty z kwot brutto, nie analizuję kwot netto, przy rozliczeniu rocznym przysługuje nam jedna kwota - 3600,00 zł zmniejszająca podatek, trudno mi się odnieść do pana przychodu za 2024 i do ulgi która zostanie od niego naliczona."
I nadal nie wiem co jest przyczyną i czemu dostaje mniej niż powinienem dostawać. Ja się kompletnie na tym nie znam, ale trudno, może w urzędzie skarbowym mi coś więcej podpowiedzą.
A wyżej tak napisałeś "Księgowa firmy powiedziała, że rata jest pomniejszona o kwotę zmniejszającą podatek (300zł/miesiąc tj. 3600zł/rok). "
A teraz napisałeś co innego - o tym, że po zakończeniu zatrudnienia nie stosuje się ulgi też napisałam w kom. 1.
Nie rozumiesz, że mniej dostałeś bo nie masz odliczanej ulgi podatkowej ?
W US niczego ci nie podpowiedzą.
Ale dalej nie rozumiem co to znaczy w praktyce. Czy to znaczy, że nie odzyskam już tych pieniędzy i będę stratny o te 95zł na miesięcznej wypłacie?
W internecie znalazłem taki zapis:
"Brak zastosowania przez płatnika ulg lub zwolnień przy wypłacie zaległego wynagrodzenia nie oznacza, że podatnik nie będzie mógł z nich skorzystać. Podatnik będzie miał takie prawo przygotowując swoje zeznanie roczne. Natomiast niedogodność będzie polegała na tym, że skorzysta z nich później" - czy to znaczy, że ta różnica zostanie mi zwrócona w rozliczeniu PIT w przyszłym roku?
Tak, już w kom. 1 tak ci napisałam
Czyli raczej powinienem być spokojny, tak?
Podczas składania pitów w przyszlym roku ta kwota zostanie obliczona automatycznie, czy bede musiał dokonywać jakiś zmian, dodawać jakąś ulgę czy coś?
Ta kwota jest uwzględniana zawsze u każdego w rozliczeniu rocznym, bo w taki sposób odlicza się roczny podatek. Jeżeli miałeś w ubiegłym roku jakieś wypłaty i rozliczałeś PIT, to miałeś uwzględnioną kwotę wolną. Jeżeli w bieżącym roku jesteś gdzieś zatrudniony i złożyłeś PIT-2, to masz na bieżąco uwzględnianą kwotę wolną od obecnych wypłat.

No i to na pewno nie jest jakieś 95 zł miesięcznie, prawdopodobnie ty masz na myśli co innego, księgowa co innego, i dlatego nie możecie się dogadać. Nikt na forum nie powie, skąd ta różnica, bo nikt nie widzi twojej listy płac, a zgadywać nie będziemy. Kwota zmniejszająca podatek to 300 zł miesięcznie odliczane od podatku, nie ma mowy o brutto/netto, co już ci koleżanka tłumaczyła w kom. 1.
Ale to 95zl wychodzi miesięcznie za ratę która zakład spłaca się rata nie równa się wypłacie. Zakład spłaca 3 zaległe miesięczne wypłaty rozłożone na okres 8 miesięcy, więc 95*8/3=253zl
Nie mam zielonego pojęcia, co masz na myśli w kom. 10. Odpowiedzi dostałeś, jak masz jakieś jeszcze pytania to po prostu je zadaj.
Chodzi o to że firma zalegala z wpłatami więc po zwolnieniu sprawa trafiła do prawnika który wyegzekwowal od firmy spłatę zaległych należności w ratach, 3 wypłaty w 8 miesięcznych ratach. Dostałem 1 ratę o 95zl mniej niż powinno być, przeliczając na całą wypłatę.
POWTÓRZĘ - nie widząc listy płac NIKT ci nie odpowie, dlaczego kwota jest niższa. Od początku wątku jest to samo wałkowane.
Ok, dziś podjadę do urzędu skarbowego, popytam, pokaże kwity z wypłat, może tam mi coś podpowiedza ;)
Wątpię, już wyżej napisałam, że w US takich rzeczy nie wyjaśniają, wciąż nie możesz tego zrozumieć. Albo nie chcesz.
Dlaczego nie zapytasz tego kto robił listę płac z twoją wypłatą ?
Ok, więc chodzi o tą ulgę podatkową, mieliście rację. Teraz jej nie dostaję bo już nie pracuję. Ale nadal nie mogę zrozumieć czy ja tą ulgę będę mogł odliczyć w picie, czyli innymi slowy czy odzyskam tą rożnicę na konto.
Dla mnie najważniejsze jest to, abym odzyskal kwotę NETTO do ręki to co była firma jest mi winna. Człowiek jezdził do pracy, tracił paliwo, czas i teraz mam być stratny 900zł bez tej ulgi (3 wypłaty)? Prawnik wyegzekwowal kwotę brutto, ale co z tego jak kwota netto sie nie zgadza bo nie ma tej ulgi.
Rozliczałeś w ubiegłym roku pit? Jeżeli tak to rozliczyłeś też kwotę zmniejszająca podatek.
Jak będziesz w przyszłym roku rozliczał pit za obecny rok to TEŻ rozliczysz kwotę zmniejszająca podatek.
Co roku rozliczam, ale cieżko nawet to nazwać rozliczaniem bo tylko akceptuje pit taki jaki jest, sprawdzam tylko poprawność podstawowych danych. Kompletnie się na tym nie znam dlatego pytam o takie rzeczy.
"...rozliczysz kwotę zmniejszająca podatek" mam rozumieć jako powrót tej różnicy na konto? Tej co teraz mi nie wypłacają?
No to skoro akceptujesz pit taki jaki jest to MASZ kwotę zmniejszająca podatek rozliczoną, BO TAK SIE ROZLICZA PODATEK.
Możliwe że wyjdzie ci częściowy zwrot podatku. A możliwe że nie. Jeżeli teraz gdzieś pracujesz to masz tę kwotę prawdopodobnie uwzglednianą przy obliczaniu wypłaty.

Przepraszam, ale ty po prostu nie rozumiesz absolutnych podstaw, więc ciężko się z tobą rozmawia. Kwota zmniejszająca podatek wynika po prostu z rocznej kwoty wolnej od opodatkowania, która wynosi 30 000 zł rocznie. Wszystko co zarobisz do tej kwoty jest wolne od podatku (podatek wynosi 0), to co zarobisz powyżej tej kwoty jest opodatkowane.
Kom. 19 - ale masz cierpliwość do "uparciucha" :) Ja już trochę straciłam.
Kom. 16 - kurde, sto razy już masz napisane, że ulgę rozliczysz w PIT a ty znów swoje.
Tak trudno to zrozumieć ? Widać, że kompletnie się nie znasz, i nie musisz się znać, ale weź już odpuść.
Dzięki takim przypadkom trochę wraca moja wiara, że mam jakieś głębsze pokłady cierpliwości ;)
:)
Gdybyście pisali prosto o co chodzi, prostym językiem to by było bardziej zrozumiałe dla laika, ale niestety trzeba się domyślać o co może chodzić :)
No, chyba sobie jaja robisz, już prościej nie dało się napisać tego co wiele razy w tym poście było napisane. To ty wciąż nie rozumiałeś prostych zdań i ciągle pytałeś o to samo. Szkoły na pewno pokończyłeś, ale masz problem ze zrozumieniem napisanego po polsku tekstu.
A z tym, że trzeba było się domyślać o co może chodzić to pojechałeś po bandzie.

Nie pozdrawiam, żegnam, radź sobie sam.
Zamiast pisać ze ulge rozliczysz w picie, to trzeba bylo napisać "tak, zaległe pieniądze wrócą na konto i wszystko jasne" a tak, to jaka ulga? Jak rozliczę w picie, w jaki sposób?
Jeśli ktoś się na czymś nie zna to się tłumaczy jak najprościej, żeby zrozumiał :)

A ja się nie unoszę dumą i pozdrawiam koleżankę i życzę miłego weekendu :)
Ale ja ci nie mogę napisać "tak, zaległe pieniądze wrócą na konto", bo jak masz aktualnie inny stosunek pracy to tę ulgę rozliczasz aktualnie i już jej nie dostaniesz drugi raz. Tyle razy powtarzałam w x komentarzach, czy pracowałeś gdzieś indziej w poprzednim roku, czy pracujesz gdzieś w obecnym roku, a ty jedyne czego się uczepiłeś to ta ulga i klapki na oczach, że to zależy od większej liczby czynników.
W tamtym roku pracowałem w jednej firmie do marca, potem od kwietnia od razu przeszedłem do drugiej firmy, tam pracowałem do konca listopada i od grudnia pracuję w kolejnej az do teraz.
Ja mam wrażenie,że Państwo dalej nie rozumiecie o co mi chodzi. Sprawa jest u prawnika,bo ostatni pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za kilka ostatnich wypłat. Prawnik wyegzekwował spłatę zaległych wynagrodzeń, ale pierwsza rata przyszła mniejsza niż powinna. Okey, chodzi o brak tej ulgi, ale mi cały czas chodzi o to, że na końcu ja chce wyjść na czysto, tzn. żeby cały dług z poprzedniej firmy został mi zwrócony, bo taki jest cel. Póki co dostaję o niecałe 100zł mniej więc pod koniec roku to będzie ok. 800zł netto mniej. Jeśli się okaże, że jednak w przyszłym roku podczas rozliczania pit nie rozliczę tej ulgi z jakiś powodów, to będę stratny.
Powtarzam jeszcze raz, ja jestem zielony w tych sprawach i szukam kogoś kto by mi to wytłumaczył w prostych słowach a nie w języku ekonomicznym
Ja nie wiem, jaka kwota była zasądzona przez prawnika etc., bo to albo u niego, albo u firmy, od której dostałeś pieniądze, powinieneś szukać wyjaśnień. Bo jak już mówiłam, te niecałe 100 zł to się nie pokrywa z literalnie niczym i nikt nie będzie zgadywać, o co chodzi. NIE DA SIĘ ci pomóc, skoro nie znamy całej sprawy, a biorąc pod uwagę fakt, że jesteś zielony, to nawet nie wiadomo, czy czegoś nie przekręciłeś.

Jeżeli aktualnie pracujesz na pełen etat, to w tej firmie, gdzie aktualnie pracujesz, masz rozliczaną ulgę podatkową, i już nic więcej ci w rocznym rozliczeniu nie dojdzie. Powtórzę samą siebie z kom. 19 - ulga podatkowa, której się tak uczepiłeś, wynika z rocznej kwoty wolnej od opodatkowania, która wynosi 30000 zł. Jeżeli w zeszłym roku twój dochód (przychód - koszty - składki) wyniósł więcej niż te 30000, to tę ulgę za rok ubiegły miałeś rozliczoną w zeznaniu rocznym i tu już nie ma czego odzyskiwać. I tak samo będzie w tym roku.
I po raz ostatni, bo już nie będę tu wracać: weź sobie całą dokumentację, gdzie będą kwoty, potwierdzenia przelewu etc., i pójdź po prostu załatw to PŁATNIE. Bo byłam cierpliwa, ale szczerze już mi się nie chce produkować w temacie, gdzie od początku mogę nie znać jakichś ważnych szczegółów, a ty wyraźnie oczekujesz odpowiedzi zero-jedynkowej, gdzie taką nie zawsze można otrzymać. Powodzenia.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.