ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Leasing i wyliczenia proszę o pomoc

Będę brał samochód w leasing operacyjny. I wszystko co wiem na temat tego leasingu to od WAS tu na forum i wielkie dziękuję. Ale dostałem taką propozycję Leasingu:
Cena brutto: 242.500 zł i tak:
Wkład własny33% : 80025,01
Wysokość opłaty leasingowej 1-35 : 2,14% po 5.188 zł
Wartość końcowa :1% = 2.424,99 zł
Razem 264030,16
próbuje wyliczyć ile będę mógł dać w koszty działalności , bo wyczytałem , że nie wlicza się do tych 150.000 zł wartość końcową czyli wykup i odsetki i liczę i nie wiem. Może jest gdzieś kalkulator który by mi pomógł a może ktoś z państwa jeszcze mi pomoże o co bardzo proszę i bardzo dziękuję
> Cena brutto: 242.500 zł - jak cena netto, bo to bedzie na um. leasingu, a nie brutto.

zależy czy jesteś vatowcem czy nie, to będa inne kwoty

https://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-oplat-leasingowych-dotyczacych-samochodu-osobowego
Nie jestem na VAT a cena netto to 197154,48 i proszę o dalszą pomoc, proszę
Wpisałem ale mam tylko wpisaną ratę brutto 5188 i to co wyżej podałem i nie mam rozbicia na ratę i odsetki .
To jak nievatowiec, to jednak do wyliczen cena brutto

zobacz ten art na poczatek, są przykłady
https://www.fmleasing.pl/porady/nievatowiec-i-leasing-poradnik-dla-przedsiebiorcow-zwolnionych-z-podatku-vat
3> to bez tego podziału nie obliczysz kosztów, bo proporcja 150 tys. dotyczy tylko cześci kapitałowej raty leasingowej, część odsetkowa jest kosztem podatkowym w 100%
242.500-80.025,01-2.424,99 =160.050 kapitał do spłaty=wartośc samochodu/35 rat=4.572,85 cześć kapitałowa raty, ale cześc kapitałowa jest zmienna, przeważnie na poczatku jest mniejsza, potem się zwiększa, do tego dochodzą zmiany związane ze zmianą WIBOR i zmianą poszczególnych rat w cały harmonogramie.
Proporcję stosujesz do opłaty wstępnej/wkładu własnego 80.025,01 i do kapitału z rat 160.050 (tu mozna obliczyc z całej kwoty, a nie poszczególnych rat, bo kwota kapitału w sumie sie nie zmieni)

Razem 264030,16 - 242.500 = 21530,16 wychodzą odsetki=KUP 100%
Czyli 21530,16 : na 35 rat tyle mogę też dać w koszty ??? jeszcze wejdę w ten wskazany artykuł i baaaardzo dziękuję za pomoc , bardzo bardzo dziękuję i może będę prosił o jeszcze.
Przy samochodzie o takiej wartości trzeba przemyśleć ten wykup.
Nie wiem ile można najwyższy ale takie 40% już widziałem.
A co na tym bym skorzystał ??
Przy takich ratach/wykupie wejdzie w koszty 152k. Przy 60/40 kosztem podatkowym będzie około 187 k.
Piszę tylko o kapitale.
Pytanie jeszcze co planujesz zrobić z samochodem po leasingu.
8> w leasingu operacyjnym kosztem podatkowym dla nievatowców jest rata leasingowa brutto. Rata leasingowa składa się z cześci kapitałowej brutto (część kapitałowa netto+vat od tej częśc) + części odsetkowej brutto (część odsetkowa+vat od tej części). VAT trzeba odpowiednio podzielić z faktury.
Proporcja KUP = (150.000/242.500)x100%=61,86% - tyle z kapitału z rat i z opłaty wstępnej możesz zaliczyc w koszty podatk.
Opłata wstępna to akurat filozofii nie ma, bo tam nie ma odsetek, więc 80.025,01x61,86% tyle w kup, reszta nkup.
Do rat powinien być harmonogram z podziałem na kapitał i odsetki netto + vaty oczywiście.
Napisałeś, że rata brutto 5.188 zł (netto 4217,89+vat 907,11), w tym np. kapitał 4.572,85 (netto 3717,76+vat 855,09) i odsetki 615,15 (netto 500,12+vat 115,03). I teraz liczysz proporcję cz. kapitałowej raty 4572,85*61,86% tyle kup, reszta nkup, a odsetki 615,15 są up w całości, bez proporcji.
Kwoty kapitału i odsetek w kolejnych ratach mogą być inne, choć rata brutto bedzie taka sama, więc i koszty kup z cz. kapitałowej bedą różne.
Z grubsza w KUP pójdzie:
opł wstępna 80.025,01x61,86%
kapitał z rat 160.050 x61,86%
odsetki 21530,16 = 100%

Wykup to osobna transakcja i osobny limit 150 tys.
Wielkie dzięki za ogromną pomoc ale jeszcze tylko nie kumam dlaczego 160050 x 61,86% , ja bym liczył 150000x 61,86% ???
14> a dlaczego 1500000, skoro kapitału do spłaty ze wszystkich rat masz 242.500-80.025,01-2.424,99 =160.050 kapitał do spłaty?
Https://www.fmleasing.pl/aktualnosci/wrocili-z-pomyslem-ograniczenia-do-50-kosztow-samochodow-firmowych-a-dodatkowo-biora-sie-za-leasing-drozszych-aut

https://www.fmleasing.pl/porady/kalkulator-proporcja-koszt-podatek-samochod-osobowy
Już nie wiem jak mam dziękować za ogrom pomocy . WIELKIE DZIĘKUJĘ. Miłego dnia życzę.
Proszę :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.