30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Różnice kursowe pomóżcie proszę

Witam i proszę o pomoc bo chcę się wdrożyć w temat. Wystawiam fa w euro bo w UE świadczę usługi budowlane zw. z vat i jak się niedawno dowiedziałem dotyczą mnie różnice kursowe. Wystawiłem fa 13.01.24 kurs przeliczyłem dzień przed wyst. tzn z 12.01.24 a przelew na rachunek euro w euro dostałem 18.01.24. Faktura na kwotę 1165,05 po przeliczeniu na zł wyszło mi 5076,59 pln a na wyciągu z 18.01.24 mam zapłatę w euro a obok kwotę po przeliczeniu 5573,19. Moje pytanie czy do przeliczenia różnic porównuję kurs z mojej faktury i kurs z banku z 18.01.24 czy jeszcze inna data? Proszę o pomoc bo dla mnie to trochę skomplikowane ale mam nadzieję że ktoś pomoże a ja w miarę zrozumiale to napisałem
Zarachowano 13.01- kurs 12.01
Zapłacono 18.01- kurs 17.01
i tak przeliczasz i masz albo koszt podatkowy albo przychód podatkowy
OK, dziękuję za info, znalazłem taki kalkulator do różnic kursowych w gofin, proszę jeszcze o podpowiedz czy jeżeli z moich obliczeń wyszło że mam dodatnie różnice kursowe i powinienem to doliczyć do podatku od przychodu w 2023 roku a nie robiłem tego bo nie wiedziałem to czy mogę to doliczyć np w programie w grudniu 2023 czy muszę poprawiać każdy miesiąc minionego roku
Dlaczego masz na rachunku euro kwote przeliczoną na PLN ?
Nie wiem, nie znam się na tym, chcę dobrze rozliczyć przychód do US
1/ kto jest nabywcą tych usług budowlanych - firma polska czy zagraniczna?
2/ bo w UE świadczę usługi budowlane zw. z vat - usługi bud. nie są zwolnione z vat, tylko moga nie być opodatkowane w PL, a za granicą. No chyba, że ty jesteś nievatowcem ze wzgl. na obroty, ale o tym w poscie nie ma.
3/ piszesz, że wpłata była na rachunek walutowy, ale skoro jest podana kwota na przelewie w pln, to może to była wplata w PLN, a nie w eur. Podziel pln na eur i zobacz jaki kurs wyszedł. Poszukaj na stronie banku tabeli kursowej banku z dnia operacji 18/01 - kurs sprzedaży.
Dziękuję że ktoś jeszcze pobił mój temat.
1. Nabywcą jest firma polska z zagranicznym nip BE która wystawia faktury firmie belgijskiej a ja o.o.
2. Źle to ująłem chodziło mi że nie jestem vatowcem ze względu na obroty w PL
3. Ja wystawiam fa z w euro, przeliczam po kursie z dnia poprzedniego tj. 4,3574 , zapłata też przychodzi w euro i tak dla przykładu np za styczeń na wyciągu z dn. 18.01.2024 mam zapłatę na kwotę 1165,5 (fa wystawiona 13.01.2024) euro a obok saldo po operacji 5573,19. Ja rozumiem to tak że jak kasę dostałem 18.01.2024 to przeliczam po kursie z 17.01.2024 i mój kurs z faktury z 12.01.2024 i porównuję i jeśli wyjdzie dodatnia różnica to powiększam przychód a jeśli ujemna to zmniejszam, proszę o info czy dobrze to zrozumiałem
Masz wpływ na konto walutowe ?

te 5573,19 to saldo na koniec dnia czy kwota 1165,5 euro po przeliczeniu banku jako wpływ na konto ?
Te 5573,19 to jest w rubryce saldo po operacji i ja to rozumiem tak że skoro wpływ był 18.01. ro przeliczam kurs waluty z banku z dnia poprzedniego tj. 17.01?
Nie było innych operacji na wyciągu w tym dniu ?

a jakie saldo było początkowe i jakie końcowe na dzień 18/01/2024 ?
Nie mam jak teraz sprawdzić wyciągu ale wieczorem przeglądnę i zobaczę, dziękuje za pomoc, proszę o info czy dobrze rozpisałem jak należy rozliczyć te różnice kursowe?
Jak sprawdzisz, to napisz co ustaliłeś

zajrzę wieczorem tutaj
OK, dziękuję
Teraz właśnie przeglądałem pobrany wyciąg i widzę że zaznaczyłem tylko uznania i ta kwota saldo po operacji to jest kwota po transakcjach wszystkich a nie przewalutowanie to dobrze napisałem z tym liczeniem różnic?
Tak, różnica kursowe powstaja między wartoscią należności w walucie po przeliczeniu na pln, a wartością zapłaty w walucie po przeliczeniu na pln.
FV = 1165,05 x kurs z 12/01
WB = 1165,05 z kurs z 17/01

rk dodatnie to przychód, rk ujemne - to koszt
Dziękuję Ell za pomoc,
podpowiedz mi proszę jeszcze czy jeśli wyjdą mi ujemne różnice kursowe to odejmuję tą różnicę od mojego wyliczenia po kursie z faktury?
Ell
w kom.5 piszesz :
.."3/ piszesz, że wpłata była na rachunek walutowy, ale skoro jest podana kwota na przelewie w pln, to może to była wplata w PLN, a nie w eur. Podziel pln na eur i zobacz jaki kurs wyszedł. Poszukaj na stronie banku tabeli kursowej banku z dnia operacji 18/01 - kurs sprzedaży.

jeżeli by była wpłata na rachunek walutowy w pln , to przelicza się po kursie sprzedazy danego banku te wpłatę i wychodzi ilośc euro i tę ilośc euro odejmuje się z należności z fry danego kontrahenta ?
15> może na przykładzie:
fv sprzed. po kursie 1000 eur x 4,0=4000
zapłata 1000 eur x 4,10 = 4100
4100-4000=100 dod. r kurs. w przychód

zapłata 1000 eur x 3,9 = 3900
3900-4000=(-100) ujemna rk. w koszty
16> kwotę pln na eur przelicza bank, więc na wb z rach walutowego masz już zapłatę w eur i tyle rozliczasz z fv, jeśli fv była w eur.
Dziękuję Ell za pomoc, tylko nie do końca rozumiem co mam zrobić jak mi wyjdą ujemne różnice kursowe a nie księguje kosztów bo jestem na ryczałcie bez vat to tą powstałą różnicę kursową odejmuję od przychodu który obliczyłem po kursie z faktury czy nie?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.