ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Leasing konsumencki czy wynajem długoterminowy

Zastanawiam się nad opcją wzięcia auta albo w leasing konsumencki albo w wynajem długoterminowy.
Nie interesuje mnie jego późniejszy wykup. Macie jakieś doświadczenie tym temacie? Może sami braliście?
Zastanów się nad wynajmem długoterminowym (na przyklad w Master1). jak dla mnie super sprawa. Nie martwimy się oponami (mamy całoroczne), przeglądem (nowe auto ma na 3 lata), mechanikiem, bo nic się nie psuje. Jest tam limit kilometrów, ale ustalasz sobie ile przejedziesz w trakcie roku a jeśli wiesz, ze będziesz jeździł więcej, to możęsz zmienić w trakcie trwania umowy.
A możesz napisać ile mniej więcej płaci się miesięcznie za auto ze średniej półki?
Koszt miesięczny zależy od tego jakie auto wybierzesz. Czy chcesz iść w bardziej budżetowe czy luksusowe modele. Ale tak średnio jest to 1200-1600 zł/ msc - najlepiej wejść sobie na stronę i zobaczyć sobie jak cenowo kształtują się poszczególne modele w stosunku do czasu trwania umowy.
Wybrałam leasing a nie najem z powodów: mniej wydaje na opłaty administracyjne, mam więcej swobody i jasne pewne zasady, opłacam sama ubezpieczenie i jeśli utrzymam zniżki to za rok płace mniej, na koniec nie mam wyceny zużycia samochodu i nie będę dopłacać, nie mam groźby dopłat za ponadkilometry i nie wpłacam nic na początku. Dla mnie okazał się atrakcyjniejszy (spokojniejszy) Leasing . Aczkolwiek ja brałam na firmę, poza tym planuję wykupić samochód po zakońćzeniu umowy. Leasing konsumencki zupełnie się nie opłaca, jest po prostu drogi. W Twoim przypadku bardziej opłaci się najem, szczególnie jeśli nie planujesz potem wykupić auta.
A jak ze zdolnośćia na najem? Trzeba mieć udokumentowane dochody?
A czy ewentualne naprawy auta stoja po stronie wynajmujacego ?:-)
Nowe auto teoretycznie nie powinno się psuć. W pakiecie podstawowym nie płacisz za przeglądy. Jak Ci się zepsuje/zużyje coś co nie jest na gwarancji płacisz. Są droższe pakiety w których za nic nie płacisz. Od siebie polecam zdecydowanie się włąsnie na taki pakiet all inclusive, jest najwygodniejszy. W praktyce nic Cię w tym przypadku nie obchodzi.
Moim zdaniem jesli nie bierzesz na firmę to wynajem wychodzi korzystniej niż leasing. Tyle że na koniec okresu wynajmu nie wykupujesz samochodu a zamieniasz go na inny. Idealne rozwiązanie dla tych co chcą mieć czym jeździć a nie czują potrzeby posiadania.
Moim zdaniem największą zaletą najmu długoterminowego jest przewidywalna wielkośc wydatków. Mam już doświadczenia z leasingiem i przyznam, ze wydawało mi się, ze jest tańszy ;) Na papierze może wyglądać korzystniej, jednak w praktyce dochodzi sporo dodatkowych wydatków takich jak ubezpieczenie, rejestracja samochodu, koszt cesji itp...
W najmie wszystko jest ujęte w jednej tylko racie.
W przypadku najmu tak, zwykle będą wymagali udokumentowania dochodów. Jednak sytuacje są rózne, najlepiej będzie moim zdaniem skontaktować się z master1, powinni przedstawić wymagane dokumenty.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.