Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy można na ZUS Plus ?

Stan faktyczny:
rok 2018 i wcześniejsze lata, składki z tytułu 05 10 xx tj. pełne składki.
2019 = 05 90 xx ( 2019-2021 całe lata tj. od stycznia)
2020 = 05 90 XX
2021 = 05 90 xx
2022 = 05 10 xx ( cały rok ,pełne składki)
2023 = 05 10 xx.
Czy od stycznia 2024 mogę przejść ponownie na ten mały zus plus.
120 tys. nie przekraczam.
Czy z wydłużenia małego ZUS plus może skorzystać przedsiębiorca, który w 2022 r. wykorzystał mały ZUS plus?

Nie. Przedłużeniem małego ZUS plus objęto wyłącznie tych przedsiębiorców, którzy w 2023 r. korzystali/korzystają z tego uprawnienia. Przy czym wszyscy ci, którzy przed 1 sierpnia 2023 r., a w praktyce, którym limit 36 m-cy zakończył się w czerwcu 2023 r. (przedsiębiorcom, którym limit upłynął w lipcu 2023 r. z "automatu" przedłużono to uprawnienie), muszą złożyć stosowne dokumenty zgłoszeniowe do końca grudnia 2023 r. (z wyłączeniem przedsiębiorców, o których mowa w odpowiedzi na pytanie 3). Wspomnijmy, że w Sejmie znajduje się Komisyjny projekt ustawy o ograniczeniu biurokracji i barier prawnych (druk nr 3502), który zakłada zniesienie limitu korzystania z małego ZUS plus.
Ojej .....
a mnie chodziło po głowie, że po wykorzystaniu w ostatnich 5 latach - 36 m-cy zus plus, trzeba przez dwa lata opłacać normalny zus i można powrócić do tego zus plus jeżeli spełnia się warunki tzn. dochód do 120 tys. zł.
Olaf ...... pewny jesteś że nie mogę ??
Olaf, pytanie jest o powrót a nie przedłużenie.
Jadwiga, tego chyba sam ZUS nie wie. Podobno według nich dopiero w 2025 roku, co moim zdaniem jest herezją. Ja się wczoraj przerejestrowałem na MZ+. Wyskoczyły błędy w formularzu ale system przyjął. Teraz ZUS będzie weryfikował.
ZUS tak czyta ustawę, żeby im się budżet spinał a takich maluczkich mają w d....
Andpol ... poprawiłaś mi humor.
Co zrobiłaś z tym przerejestrowaniem. ZWUA z 05-10-xx, ZUA na 05-90-xx.
DRA 2 .......... ?
Ale do DRA 2 potrzebne są chyba dane ksiegowe za 2023 r. a tego jeszcze nie mam.
Wyrejestrowałem się ZWUA i zarejestrowałem ZUA. ZUA poszło z błędami "kod nie może być użyty, będzie weryfikowany przez pracownika ZUS" czy jakoś tak. Czekam, co powie ZUS. Do DRA to jeszcze daleko. Dzisiaj święto, więc nikt nie pracuje. Jutro wrócą, będą się zastanawiać.
Swoją drogą to jest żenująca komedia, żeby człowiek musiał się zastanawiać i martwić, jakie składki ma płacić bo ZUS coś tam sobie wymyślił. Dla mnie to jest być albo nie być, czyli zamknąć.
U mnie jak trenowałam DRA 2 to przy zamknięciu oczywiście błędy ale pojawił sie też komunikat, że wykorzystałam 36 m-cy.
Nie wiem co o tym sądzić.
Nic się dzisiaj nie dowiemy. Tydzień, dwa trzeba poczekać na odzew z ZUS. Jedyne co daje małą nadzieję, że nie wyskoczył błąd krytyczny u dało się wysłać zgłoszenie.
Art. 18c. 11. Przepisy niniejszego artykułu nie mają zastosowania do osób, które lub do których:
6) ustalały podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe zgodnie z niniejszym artykułem przez 36 miesięcy kalendarzowych w ciągu ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. Do powyższych limitów wlicza się, jako pełny miesiąc, każdy miesiąc kalendarzowy, w którym osoba odpowiednio ustalała podstawę składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe zgodnie z niniejszym artykułem lub prowadziła pozarolniczą działalność gospodarczą przez co najmniej jeden dzień kalendarzowy.

Ostatnie 60 miesięcy licząc od 1 stycznia 2024 roku, to: 1.01.2019 - 31.12.2023. To w sumie czysta matematyka: 2019 - 12, 2020 - 12, 2021 - 12, 2022 - 12, 2023 - 12; 5 x 12 = 60 miesięcy.
"Jedyne co daje małą nadzieję, że nie wyskoczył błąd krytyczny u dało się wysłać zgłoszenie. " - Jeżeli nie spełniasz powyższego warunku, to ZUS wcześniej czy później to zgłoszenie zakwestionuje. To, ze nie pojawił się błąd krytyczny tego nie zmienia.
I co z czystej matematyki wynika? Dla ZUS-u wynika 36/72 a ustawa mówi 36/60. Dla mnie 1 stycznia to już 61 miesiąc a dla ZUS 60.
"w ciągu ostatnich 60 miesięcy" - przepis jest jasny. Chodzi o ostatnie 60 miesięcy. Patrząc od 1 stycznia wstecz 60 miesięcy to okres od 1.01.2019 - 31.12.2023. Nie wiem jakim cudem chcesz tu wliczyć jeszcze styczeń 2024.
Oczywiście możesz się z tym nie zgodzić i powalczyć z ZUS w sądzie, ale nie sądzę, aby sędzia inaczej liczył "ostatnie 60 miesięcy" :-).
Gdzieś znalazłeś inną interpretację tego przepisu?
Swoją drogą jakbyś rozumiał np. stwierdzenie:
"w ostatnim miesiącu nie chorowałem"? Tak, że nie chorowałem w grudniu 2023, czy że nie chorowałem w styczniu 2024 :-)?
To mogę przejść od 1 stycznia, czy nie mogę? Na tym forum twierdzą, że nie mogę bo podobno infolinia ZUS twierdzi, że od stycznia 2025. Byłem pełne 36 miesięcy na MZ+ i pełne 24 miesiące na dużym ZUS.
Jeżeli w okresie od 1 stycznia 2019 wykorzystano 36 miesięcy, przejście na mały ZUS plus jest możliwe od 1 stycznia 2025.
"Na tym forum twierdzą, że nie mogę bo podobno infolinia ZUS twierdzi, że od stycznia 2025." - no i prawidłowo. Zacytowałem Ci przepis i podałem jak go rozumieć. Wydaje mi się, że to logiczne. Zasada będzie dokładnie taka sama jak w kom. 17, no bo jak sądzę uznasz za prawidłową wersję:
"nie chorowałem w grudniu 2023" :-).
No czyli jednak 36/72? No nie chce wyjść inaczej. 36 miesięcy MZ+ i 36 miesięcy dużego ZUS. Chyba jestem za mało inteligentny na taką matematykę.
Czy aby na pewno taki był zamysł ustawodawcy? Dla mnie to kreatywne podejście ZUS, żeby im się budżet spinał.
36 miesięcy w przeciągu ostatnich 60 miesięcy. No przecież ostatnie 60 miesięcy dnia 1.01.2024 to nie okres 1.02.2019 - 31.01.2024. Skąd pomysł, aby do ostatnich 60 miesięcy wliczać styczeń 2024?
No przecież to proste znaczenie językowe. Mówiąc ostatni rok mamy na myśli rok 2023, a nie rok 2024, mówiąc ostatni miesiąc mamy na myśli 12.2023, a nie styczeń 2024, mówiąc ostatnie 60 miesięcy mamy na myśli okres 1 styczeń 2019 - 31.12.2023, a nie okres 1.02.2019 - 31.01.2024.
Dziwnie rozumiesz pojęcie "ostatnie 60 miesięcy".
Pocieszam się że nie tylko ja jestem taki głupi np. poradnik przedsiębiorcy
"Jeśli chodzi o okres korzystania z Małego ZUS Plus, to jest ograniczony do 36 miesięcy w ciągu 60 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej. Oznacza to, że na przykład po 3 latach ciągłego korzystania z ulgi, przez kolejne 2 lata przedsiębiorca nie może z niej skorzystać i powinien opłacać składki od dużego ZUS."
"Obniżona składka może być opłacana maksymalnie przez 36 miesięcy (3 lata) w ciągu kolejnych 60 miesięcy (5 lat) prowadzenia działalności. Chodzi o to, byś miał szansę na uzbieranie stażu niezbędnego do otrzymania emerytury."
a to ze strony ministerstwa. Nic nie piszą o 72 miesiącach
Piszą dokładnie to samo co ja napisałem. Ostatnie 5 lat kończy się 31.12.2023, a nie 31.01.2024. No, a Ty jak rozumiem w przeciągu ostatnich 5 lat korzystałeś przez 36 miesięcy z małego ZUS plus co wyklucza się z jego skorzystania od 1 stycznia 2024.
Gdybyś korzystał z małego ZUSu plus np. w okresie od 1.12.2018 - 30.11.2021, to od 1 stycznia 2024 byś miał prawo do skorzystania z małego ZUS plus, bo w okresie 1.12.2019 do 31.12.2023, byś korzystał z małego ZUS plus mniej niż 36 miesięcy.
A Ty ciągle swoje. Pracujesz dla ZUS-u. Jest wyraźnie napisane, że po 36 miesiącach muszę być 24 miesięcy na dużym ZUS a nie 36 miesięcy
Przedyskutujcie to w gronie księgowych, pracowników ZUS i ministerstwa a potem wydajcie oficjalny komunikat dla szaraczków.
Nie pracuję dla ZUSu i to nie ja wymyślam przepisy. Nie mam też żadnego wpływu na komunikaty, no ale z tego co piszesz to i program Płatnik Ci to sygnalizował i w ZUSie Ci powiedzieli od kiedy przysługuje Ci mały ZUS plus. Tu na forum też z tego co piszesz nie tylko ja Ci napisałem jak to należy rozumieć.
Oczywiście masz prawo zrobić po swojemu i spróbować powalczyć z ZUSem :-).
Do ZUS nie dzwoniłem. Czytam co piszą ci co dzwonili. Wniosek złożyłem przez PUE. Nie ma błędu krytycznego. Jest błąd, że kod nie może być użyty i że będzie weryfikacja ZUS. W sierpniu, jak chciałem wystąpić o dodatkowy rok to był błąd krytyczny i nie dało się wysłać. Tak, będę walczył z ZUS bo to jest dla mnie być albo zamknąć. Dla Was księgowych to tylko kolejny zapis w słupkach. Mam ponad 50 lat i grozi mi całkowita zmiana branży... To co całe życie robiłem przestaje się opłacać niestety.
W jakich okresach byłeś zgłoszony do małego ZUS plus (kod 0590)?
01.2019-12.2021, potem duży 01.2022-12.2023 bez żadnych przerw i zawieszeń.
Będzie takich więcej, już od jutra, jak ludzie wrócą do pracy.
No to niestety masz małe szanse aby coś wywalczyć. Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami nie przysługuje Ci, ani dodatkowe 12 miesięcy, ani 12 miesięcy z limitu 36 miesięcy.
Jak rozumiem masz inne zdanie.
No, ale może przepisy w tym zakresie ulegną zmianie i to ograniczenie co do czasu korzystania z małego ZUS plus zniknie.
Czekam na ewentualną, negatywną odpowiedź ZUS. Poproszę o wykładnię tej interpretacji a potem ew. będę uderzał do Rzecznika MŚP. Jest projekt zniesienia limitu jeszcze z poprzedniej kadencji Sejmu, no ale były wybory...
Mam podobną sytuację. Zadałem im pytanie przez PUE i odpisali mi, że mogę ponownie skorzystać dopiero od 2025 roku...
.... można doznać rozdwojenia jaźni. Zero ujemne czy zero dodatnie.
Swoją sytuację opisałam na początku. Wszystko zaczyna się w styczniu danego roku. Proszę..... zerknijcie jeszcze raz i napiszcie mogę być na ponownym zus plus 05-09-xx od 01.01.2024 r. ?????
TAK czy NIE.
Ja rozumuję podobnie jak Andpol. Dla mnie ostatnie 5 lat to 2019,2020,2021,2022,2023.
2019,2020,2021 ( 36 m-cy) opłacałam zus plus,. 2022,2023 (24 m-c) opłacałam pełny.
36+24 = 60 m-cy. Wymóg ustawowy spełniony i od 01.01.2024 mogę, mam prawo, jestem uprawniona do ponownego ZUS PLUS. TAK czy NIE ?
Nie. Z przepisu:
"przez 36 miesięcy kalendarzowych w ciągu ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych"

W Twoim wypadku przez ostatnie 60 miesięcy przez 36 miesięcy korzystałaś z małego ZUS plus.
" Dla mnie ostatnie 5 lat to 2019,2020,2021,2022,2023. " - dla mnie też, no i w tym okresie "2019,2020,2021 ( 36 m-cy) opłacałam zus plus"
Xyzz .... art. 18c to z jakiej ustawy ? podaj pełną nazwę.
Ustawa z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
Ok. Zawieszam działalność na miesiąc. Po odwieszeniu mam 7 dni. Co wtedy?
W lutym mam wykorzystane 35 miesięcy w ciągu ostatnich 60 miesięcy. Obłęd jakiś...
Ja też czytałam, że muszą być 2 lata przerwy na pełnym ZUS.
A może chodzi o kod?
Ten "drugi" mały ZUS+ też 0590 ?

@Andpol
Dlaczego zawieszasz działalność na miesiąc? Tak wynika z jakiejś furtki w przepisach, czy to Twoja decyzja, by po prostu nie płacić składek za styczeń?
Nie zawieszam. Szukam luki
Jeśli dobrze się wczytałam, ktoś z Was wczoraj próbował złożyć ZWUA i ZUA.
Może systemowi PUE nie odpowiadała data wysłania wniosku i dlatego kwestionował kod?
Może trzeba poczekać ze złożeniem kwitów do np. 2-5 stycznia 2024?
Andpol .... piszesz:
W lutym mam wykorzystane 35 miesięcy w ciągu ostatnich 60 miesięcy. Obłęd jakiś..
.............
może tu jest myśl. Sprawdzałeś ?
Co miałem sprawdzić? Mam na próbę zawiesić działalność?
Na lexie jest interpretacja, że może ponownie korzystać od 2024.
Na infoloni dostałam wiadomość, że można od 2024 na pue, że od 2025...
E-płatnik póki co nie daje możliwości. Zgłoszenie wysłane 31 grudnia czeka na weryfikację ZUS.
Ponowna możliwość skorzystania z Małego ZUS plus

12.12.2023

Jarosław Witkowski

Przedsiębiorca prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą wykorzystał 36-miesięczny okres podlegania pod „Mały ZUS plus” z dniem 31.12.2021 r. Przez 2 kolejne lata tj. od 1.1.2022 r. do 31.12.2023 r. opłaca tzw. normalny ZUS. Czy od 1.1.2024 r. będzie mógł korzystać przez kolejne 4 lata z „Mały ZUS plus”?

Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, której dotyczy pytanie, od 1.1.2024 r. będzie mogła ponownie rozpocząć korzystanie z tzw. „Małego ZUS plus”. W tym celu konieczne będzie wyrejestrowanie z ubezpieczenia społecznego oraz zgłoszenie z nowym kodem tytułu do ubezpieczeń społecznych. Trzeba będzie tego dokonać do końca stycznia 2024 r.
Zgodnie z art. 18c ust. 11 pkt 6 SysUbSpołU z tzw. „Małego ZUS plus” nie mogą skorzystać osoby, które w taki sposób ustalały podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe przez 36 miesięcy kalendarzowych w ciągu ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.

Odpowiedź na pytanie kryje się zatem w różnicy: 60 miesięcy – 36 miesięcy = 24 miesięcy. To właśnie ta różnica 24 miesięcy tworzy swoisty okres karencji pomiędzy kolejnymi okresami możliwego korzystania z Małego ZUS plus.
Przykład

Jeśli osoba prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą przez 5 lat i w pierwszym, drugim oraz trzecim roku działalności korzystała z tzw. „Małego ZUS plus”, ale w czwartym i piątym roku działalności już nie, to od początku szóstego roku działalności ponownie będzie mogła rozpocząć korzystanie z tzw. „małego ZUSu plus”.

Dlatego też osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, której dotyczy pytanie, od 1.1.2024 r. będzie mogła ponownie rozpocząć korzystanie Małego ZUS plus. W tym celu konieczne będzie wyrejestrowanie z ubezpieczenia społecznego oraz zgłoszenie z nowym kodem tytułu do ubezpieczeń społecznych. Trzeba będzie tego dokonać do końca stycznia 2024 r.
Tak, tak czytałem ale ZUS nie czytał
Czytając literalnie przepis:
"ustalały podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe zgodnie z niniejszym artykułem przez 36 miesięcy kalendarzowych w ciągu ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej"
- ZUS ma rację, a nie Pan Witkowski
...... i wszystko jest zrozumiane, jasne w przekazie, nie budzące niczyjej najmniejszej wątpliwości. :-) :-)

Na poważnie to chyba trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać,.... czekać ...... czekać aż ZUS zajmie w tej sprawie stanowisko.
Może ktoś "biegły" powiadomi ZUS wskazując mu link do tego forum, do tej dyskusji.
Zawsze można wystąpić o interpretację do ZUS, no ale jak rozumiem na chwilę obecną ZUS już zajął stanowisko w tej sprawie i program Płatnik jest też do niego "przystosowany".
Literalnie rozumiejąc przepis ZUS ma rację. Kom. 52 to niestety tylko prywatne zdanie pana Jarosława Witkowskiego. Nie jest to żadna oficjalna interpretacja.
Kom. 42
To może być jakiś sposób, jeżeli mały "ZUS plus" będzie przysługiwał od 1.02.2024. Zapytaj przez PUE ZUS co oni na to.
Czekam na weryfikację mojego zgłoszenia. Na dzień dzisiejszy jest tak, że wyrejestrowanie z dużego ZUS zostało przyjęte a zgłoszenie do MZ+ wisi z błędami i czeka na weryfikację. Ktoś to chyba ręcznie będzie sprawdzał?
Właśnie patrzyłem na swoje konto w PUE. Co tam się dzieje... Jako ubezpieczony mam kod 0590 ale przy próbie wygenerowania DRAll wyskakuje błąd krytyczny, że nie mam prawa do tego kodu. Jeżeli próbuję się wyrejestrować z kodu 0590 to wyskakuje informacja, że MZ+ został przedłużony o 12 miesięcy i czy na pewno chcę się wyrejestrować?
Coś widzę panowie informatycy mają jeszcze Sylwestra i system głupieje.
Https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-pulapki-w-uldze-maly-zus-plus
To, że zgłoszenie przejdzie, a nawet przejdzie DRA i DRA II, nie oznacza, że w przyszłości ZUS tego nie zakwestionuje. Takie "na siłę" próbowanie dokonania zgłoszenia i potem dokonanie rozliczeń z tym kodem może się skończyć tym, że i tak w przyszłości będzie trzeba składki dopłacić wraz z odsetkami. Szukałbym jednak rozwiązań zgodnych z literalnym brzmieniem ustawy, a nie opierać się na opracowaniach dostępnych w internecie. Z resztą jak widać na jednym portalu (poradnikprzedsiębiorcy) mogą być dwa różnie opracowania na ten temat, różnie go tłumaczące.
Pan Jarosław Witkowski też może za jakiś czas zmienić zdanie ;-).
To się da szybko zrobić. Wystarczy wykreślić z ustawy zapis o 36 miesiącach, ale do tego jest potrzebna wola polityczna a wątpię, żeby taka była bo budżet ZUS się nią domknie.
Kom.64
a skąd ta ocena ,że ktoś opiera się na wyłącznie na opracowaniach z internetu, to tylko skopiowany tekst autora, który ma inną wizję w tym zagadnieniu a nie wyrocznia
Kom. 66
"ktoś opiera się na wyłącznie na opracowaniach z internetu" - tego nie napisałem, natomiast napisałem:
"opierać się na opracowaniach dostępnych w internecie".
Moim zdaniem to nie to samo :-). No i nie było to też skierowane do Ciebie.
Wlasnie do mnie tez Pani z zus dzwonila z informacją, ze nie mozna od 01.01.2024 tylko dopiero od 01.01.2025. Tlumaczyla, ze oni biora ostatnie 5 lat i patrza czy sa 3 lata podlegania pod 0590xx. Ale tak sobie mysle, ze w ustawie nie ma mowy o ostatnich 5 latach, tylko o ostatnich 60 miesiacach, wiec jakby zarejestrowac od 01.02.2024 to byloby w ostatnich 60 miesiacach 35 miesiecy podleganie pod 0590xx i 25 miesiecy pod 0510xx.
Pod warunkiem, że masz prawo zgłoszenia od 1.02.2024. Ten pomysł już powyżej się pojawił.
Ten pomysł z przesunięciem terminu zgłoszenia do Małego Zusu Plus też nie przejdzie, dzwoniłem do Zusu i pytałem się, czy jest jakiś sposób, żeby to ominąć, np. zawieszając działalność na styczeń, wówczas w ciągu pierwszych siedmiu dni lutego trzeba zgłosić się do ubezpieczenia, ale tylko przez miesiąc będzie można korzystać z Małego Zusu Plus, a w marcu będzie trzeba znowu wrócić na pełny ZUS, ponieważ w chwili zgłoszenia będziemy mieli wykorzystane 35 miesięcy MZ+ i zostanie tylko 1 miesiąc. Uważam, że kolejny raz nas wydymali, pamiętam, jak to wprowadzali, mówili, że 3 lata będziemy płacić Mały Zus, a potem przez 2 normalny, żeby jakieś emerytury były, a okazało się, że jest 3+3.
Do xyzzzz
A Jeśli mam 36 miesięcy wykorzystane w okresie
05.2019 - 04.2022 to kiedy mogę się zgłosić najwcześniej ? Dopiero 01.01.2025 ? W trakcie roku nie mogę prawda ?
Do mnie dziś zadzwoniła Pani z ZUS z informacją, że te trzy lata korzystania z MZ+ w ciągu ostatnich pięciu latach, to taka jednorazowa usługa.
ZUS traktuje te ostatnie 60 m-cy jako „POPRZEDZAJĄCE” miesiąc, w którym przedsiębiorca zamierza zmienić formę i podstawę ubezpieczenia. Przecież w przepisie Art. 18c ust. 11 pkt 6 NIE MA słowa „POPRZEDZAJĄCYCH”. W szczególności w okresie od 01.02.2019 do 31.01.2024 więc dokładnie ostatnich 60 m-cy, w których przedsiębiorca prowadził działalność choćby przez 1 DZIEŃ KALENDARZOWY!!! ustalał (istotna forma czasu przeszłego) preferencyjnie podstawę składek ubezpieczeniowych dokładnie przez 35 m-cy !!!. Dopiero w ostatnim miesiącu czyli w 01.2024 zamierza zmienić formę ubezpieczenia uwzględniając Art.18c przedmiotowej Ustawy, a więc nie ma w tym miesiącu mowy o czasie przeszłym ( „ustalały”). Proszę nie mylić momentu dyspozycji zmiany kodu ubezpieczenia z ustalaniem podstawy składek które to odbędzie się zgodnie z przepisami w następnym miesiącu kalendarzowym Stąd oczywisty wniosek, że można w kolejnym 36-stym miesiącu czyli np. w 01.2024 ustalić podstawę składek wg Art.18c !!!!
ZUS traktuje te ostatnie 60 m-cy jako „POPRZEDZAJĄCE” miesiąc, w którym przedsiębiorca zamierza zmienić formę i podstawę ubezpieczenia. Przecież w przepisie Art. 18c ust. 11 pkt 6 NIE MA słowa „POPRZEDZAJĄCYCH”. W szczególności w okresie od 01.02.2019 do 31.01.2024 więc dokładnie ostatnich 60 m-cy, w których przedsiębiorca prowadził działalność choćby przez 1 DZIEŃ KALENDARZOWY!!! ustalał (istotna forma czasu przeszłego) preferencyjnie podstawę składek ubezpieczeniowych dokładnie przez 35 m-cy !!!. Dopiero w ostatnim miesiącu czyli w 01.2024 zamierza zmienić formę ubezpieczenia uwzględniając Art.18c przedmiotowej Ustawy, a więc nie ma w tym miesiącu mowy o czasie przeszłym ( „ustalały”). Proszę nie mylić momentu dyspozycji zmiany kodu ubezpieczenia z ustalaniem podstawy składek które to odbędzie się zgodnie z przepisami w następnym miesiącu kalendarzowym Stąd oczywisty wniosek, że można w kolejnym 36-stym miesiącu czyli np. w 01.2024 ustalić podstawę składek wg Art.18c !!!!
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.