ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Darowizna jaką kwotę zgłosić?

Hej,
otrzymałam w sierpniu darowiznę od taty w kwocie 20 tys. PLN, teraz w grudniu otrzymałam 30 tys. PLN
Jaką kwotę zgłaszam na formularzu SD-Z2? 30 tys. PLN? 50 tys. PLN? Czy może 14 tys. PLN (różnica ponad limit zgłoszenia)?
Jak tu ma się termin 5 letni skoro wcześniej otrzymywałam darowizny? Zgłaszam nadwyżkę, zgłaszam wszystkie kwoty?
Ratunku!
W jakiej kwocie wcześniej otrzymano darowizny i kiedy to było?
Tak jak pisałam, w sierpniu 20 tys. teraz w grudniu 30 tys.

Kiedyś w 2020 r. otrzymałam jeszcze 2 tys.
O ten fragment mi chodziło:
"Jak tu ma się termin 5 letni skoro wcześniej otrzymywałam darowizny?"
Jeżeli to jedyna darowizna z okresu 5 lat przed tym sierpniem 2023:
"Kiedyś w 2020 r. otrzymałam jeszcze 2 tys."
To składasz SD-Z2 i wykazujesz darowiznę z grudnia w kwocie 30.000 zł.
Tak, przed siepniem 2023 dostałam tylko 2 tys. w 2020 r.

Czyli zgłaszam tylko darowiznę grudniową w kwocie 30 tys. a nie nadwyżkę mimo iż limit to te 36 tys.?
Tak jak napisałem zgłaszasz 30 tys. Podatku i tak nie zapłacisz, tak więc nie ma to żadnych negatywnych skutków.
Po za tym:
2000 + 20000 + 30000 = 52000
52000 - 36.120 = 15.880 - tyle jest "nadwyżki" ponad limit.
Ok. Dziękuję. Po prostu chcę wykazać dobrą kwotę a nigdzie nie widzę w Internecie przypadku jak wykazywać kwoty w przypadku przekroczenia limitu.

PS
Tak wiem ile jest nadwyżki - wcześniej pisałam skrótowo - żeby się właśnie dopytać czy zgłaszać nadwyżkę czy tak jak piszesz ostatnią kwotę otrzymanej darowizny.
A czy będzie błędem jak zgłosi się 20tyś i 30 tyś ?
US nawet tego błędu nie wychwyci, bo w końcu nie wie ile darowizn było wcześniej i na jaką kwotę. No, a gdyby to wyszło przy czynnościach sprawdzających to konsekwencji z tego tytułu nie będzie.
Tylko mi chodzi o prawidłowe zgłoszenie, a nie żeby było bo było. Z tego co wiem, to US mają teraz wgląd w konta także jak ma wyjść to wyjdzie a ja chcę mieć wszystko tip top.

Wie ktoś może jak to poprawnie zrobić?
Podałem Ci jak prawidłowo zrobić. Podajesz całą wartość darowizny z grudnia.
Kom. 8 dotyczył kom. 7.
Kom 10
"Na wniosku SD-Z2 /grupa 0/wykazuje się nadwyżkę darowanej kwoty przekraczającą limit wolny od podatku od spadków i darowizn."

"1. Osoba, która otrzyma darowiznę w 2023 r., musi więc zliczyć wartość rzeczy i praw majątkowych nabytych od tego samego darczyńcy w 2023 r. oraz w latach 2018 – 2022 (w okresie pięciu lat poprzedzających 2023 r.)
2.W przypadku 0 grupy podatkowej wszystkie darowizny, bez względu na ich wartość, mogą być zwolnione z opodatkowania. Po przekroczeniu kwoty wolnej nadal można skorzystać ze zwolnienia. Otrzymanie darowizny od tej grupy osób wymaga jednak jej zgłoszenia właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego na druku SD-Z2. Obowiązek zgłoszenia powstaje po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, która dla grupy 1 (w tym grupy 0) wynosi 36 120 zł. Na wniosku SD-Z2 /grupa 0/wykazuje się nadwyżkę darowanej kwoty przekraczającą limit wolny od podatku od spadków i darowizn."
Skąd to cytat?
Poradnikprzedsiebiorcy . pl/-darowizna-od-rodzicow-czy-jest-zwolniona-z-podatku
Zgodnie z tym co mi odpisali z KIS okazuje się, że wg nich obie opcje są prawidłowe :-):
"na druku SD-Z2 wykazuje się nadwyżkę ponad kwotę wolną od podatku. Natomiast można również wykazać całą kwotę darowizny pozostawiając kwotę wolną od podatku do wykorzystania w przyszłości przy kolejnych darowiznach."
"Natomiast można również wykazać całą kwotę darowizny pozostawiając kwotę wolną od podatku do wykorzystania w przyszłości przy kolejnych darowiznach"-przecież kwota wolna jest już wykorzystana.
Wykorzystano 22 tys. tak więc nie całą kwotę wolną. No gdyby cała kwota była już wykorzystana, to nie byłoby zapewne pytania co należy wpisać.
Możesz jaśniej bo z wyliczeń wynika:2000 + 20000 + 30000 = 52000,52000 - 36.120 kwota wolna = 15.880 - tyle jest "nadwyżki" ponad limit i tyle zgłasza na SD-Z2
2000 + 20000 = 22.000 i tyle zostało wykorzystane przed otrzymaniem obecnej darowizny, tak więc zgodnie z informacją KIS są teraz dwie opcje wykazania darowizny (wg nich obie prawidłowe) w kwocie 30000 zł:
a) 30.000 - 36.120 + 22.000 = 15.880
b) 30.000 zł. No i pozostaje do wykorzystania w przyszłości bez konieczności składania SD-Z2: 14.120 zł.

Oczywiście jak najbardziej wskazane będzie samemu dopytać w KIS jak to wygląda i doradzam formę mailową, aby był "ślad" odpowiedzi na to pytanie i z czego wynika takie, a nie inne wypełnienie tego druku.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.