ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Worldline terminal i prowizja

Zapytam, ponieważ mam wątpliwości czy dobrze robię.
Mamy terminal płatniczy firmy Worldline z Luksemburga. Np. 16-10.2023 wystawiaja nam fakturę za najem terminala 40zł za okres 01-10-2023 do 314-10-2023 .
Wykazuję to jako import usług naliczając vat należny 23%. Robię to w dacie wystawienia faktury. Na fakturze tej pisze ,że zapłata będzie pobrana 15-11-2023. Czy dobrze robię to w dacie faktury?
Druga sprawa to Podsumowanie za prowizję. Wystawiają to Podsumowanie zawsze pierwszego dnia następnego miesiaca. Za 10/2023 wystawiają 1-11-2023. Z tego podsumowania jedną kwotę całą prowizję miesięczną ujmuję w JPK w ostatnim dniu 10/2023 jako import usług ze stawą "zw". Czy dobrze robię? może ktoś to rozlicza
> Wykazuję to jako import usług naliczając vat należny 23%. Robię to w dacie wystawienia faktury. - i źle. W imporcie usług faktura nie ma żadnego znaczenia, bo obowiązek podatkowy w vat powstaje w dacie wykonania usługi (czyli tu 31/10/23) albo w dacie zapłaty, jeśli jest wczesniej. To samo dotyczy naliczonej prowizji.
Ta faktura za najem terminala jest wystawiona np.16-10-2013 a t treści pisze za okres 01-10-2023 do 31-10-2023, więc
wykazując ją w JPK w 10/2023 robię dobrze?zapłata jest w 11/2023.
Prowizja -podsumowanie , na którym pisze okres rozliczeniowi 01-10-2023 do 31-10-2023 to też wykazuję w JPK w 10/2023. Zapłata jest zawsze pobierana w dniu następnym po pobraniu prowizji za dany dzięn. Ell, czy ja te prowizje mam wykazywać za każdy dzień oddzielnie? czy wykazując jedną kwotą z tego podsumowania mogę?
Ell, pomóż mi to uporządkować.
FRa za najem terminala 40 zł wystawiona 16-10-2023 -w treści pisze okres 01-10-2023 do 31-10-2023. Więc w dacie 31-10-2023 wykazuję tęn nr faktury jako import usług 40 vat 9,20 -po stronie sprzedaży i zakupu.
Podsumowanie za prowizje wystawione 01-11-2023 - za okres rozliczeniowy 01-10-2023 do 31-10-2023 , wykazuję w JPK jako Podsumowanie w dacie 31-10-2023 ze stawką "zw" jedną kwotą czy muszę poszczególne dni-daty wykazywać w rejestrze i JPK. OSTATNI DZIEŃ MIESIACA 31-10-2023 też jest juz ujęty w tym podsumowaniu.
Ell, jeszcze jedno pytanie. Prowizja od kart platniczych jest zwolniona z vat. Czy tu obowiązek podatkowy powstaje w dacie zaplaty, a w związku z tym powinnam prowizje za każdy dzień wykazywać w dniu, kiedy nam potrącą tę prowizję z naszych należności za platności kartą?
3> najem ok. To, że została wystawiona fv i data jej wystawienia nie ma znaczenia. Podatnik ma obowiązek rozliczyć import usług w odpowiednim okresie nawet wtedy, gdy nie otrzymał żadnego dokumentu. Okres rozliczeniowy powinien być wskazany w umowie, więc jak jest to mc to zawsze będzie ostatni dzień mca na rozliczenie IU, nawet jak nie przyjdzie fv.

prowizje - Zapłata jest zawsze pobierana w dniu następnym po pobraniu prowizji za dany dzięn. - tzn? "prowizja... jest pobierana w dniu nast. po pobraniu prowizji" - jakieś masło maślane :)
ARCHIWALNY TEMAT FORUM
Usługi płatnicze SIX Payment a rozliczenie VAT [1236891]
Wartośc prowizji za dany dzień jest wykazana zawsze już w rozliczeniu za ten dzień. Np w zestawieniu za 31-10-2023 jest wykazana już prowizja za ten dzień do potracenia. Ostani dzień miesiąca jest już ujęty w Podsumowaniu miesiecznym. Więc mogę uznać,że księgując całe Podsumowanie, NA KTORYM PISZE-ZA OKRES 01-10-2023 DO 31-10-2023 to mogę to wykazać jedna kwotą pod datą 31-10-2023 w JPk jedną KWOTĄ? +
Sprawdzilam też w przepisach,że dla usług zwolnionych obowiązek podatkowy jest w dacie zaplaty. U nas zaplata wg mnie następuje w codziennym rozliczeniu za dany dzień. Należność za kary przesyłają nam na następny dzień po pomniejszeniu o prowizję.
Tak, czytałam ten post. Chodzi mi tylko o wykazanie prowizji w danym miesiącu.W Podsumowaniu miesięcznym za okres rozliczeniowy 01-10-2023 do 31-10-2023 są ujęte wszystkie prowizje za poszczególne dni 10/2023. Jest też ujęta prowizja za 31-10-2023. Skoro obowiązek podatkowy dla zwolnionych prowizji powstaje w dacie zapłaty - to czy mogę uznać ,że ten ostatni dzień jest już zaplacony, ponieważ Worldline potrąca tą prowizję w dniu 31-10-2023w przyslanym zestawieniu dziennym a pozostałą należność za karty platnicze przekazuje nam pózniej.
Czy kwoty tych prowizji w JPK mogę wykazać pod data 31-10-2023 jedn a kwotą czy wpisywać każdy dzień
8> potrąca tą prowizję w dniu 31-10-2023w przesłanym zestawieniu - nie bardzo rozumiem, co w ten dzień potrąca i z czego? Żeby było potrącenie to musi być jakiś przelew środków w tym dniu, np. płaci wam 31/10 za określone transakcje i jednocześnie pomniejsza ten przelew o prowizje należne im za 31/10. Natomiast jeśli 31/10 nie ma takiego przelewu to nie ma potrącenia, czyli zapłaty prowizji.
A jeżeli mi przysyłają zestawienie dzienne i tam wykazują jaka kwotę prowizji będa potrącać to nie mogę tego uznać ,że w tym dniu pobierają prowizję, na zasadzie kompensaty.
Ell z tego co piszesz to muszę- za każdy dzień np za 31-10-2023 płacą nam za karty po pomniejszeniu prowizji za 31-10-2023 - to muszę wykazywać każdy dzień oddzielnie z i jako datę obowiązku podatkowego wykazać datę kiedy na oplacili za karty po pomniejszeniu o prowizję za dzień wcześniejszy?
Ell, jeżeli powinnam za każdy dzień oddzielnie wykazać tę prowizję w dniu/jako dzień obowiązku podatkowego/ kiedy dokonali jej potracenia z należności za karty- to jakim dokumentem mam w JPK w IMPORCIE USŁUG wykazać . Dokumentem WEW?
11> nie to nie musi być codziennie, może być jeden dokument na koniec m-ca, tylko nie wg dat należnych proweizji, a wg dat prowizji faktycznie zapłaconych. To może być dokument WEW, np. nota wewnętrzna - jak taki dokum. mam, wygląda jak fv, nazywa się Nota wewnętrzna, ale nie ma wszytskich danych fv, np. naszego NIP.
10> pA jeżeli mi przysyłają zestawienie dzienne i tam wykazują jaka kwotę prowizji będa potrącać - ale to zestawienie to przecież nie jest zaden dokument zapłaty, zapłata staje sie faktem dopiero w w momencie faktycznego potrącenia. Musiałby być dokument kompensaty wystawiony na podstawie art. 498 kc, zeby to można było uznać za zapłatę moim zdaniem.
Trzeba wziąc to zestawienie, sprawdzić kiedy było potrącenie i te kwoty wziąc do jpk, mysle , że to bedzie dotyczyć pierwszych i ostatnich dni m-ca
Czyli jako datę zaplaty muszę przyjąć datę otrzymania należności za karty , z której była ta dzienna prowizja potrącona?
Na tym zestawieniu napiszę przy kazdej dacie datę potrącenia i taki dokument wprowadzę do JPK. Tylko,że my dostajemy od Worldline tylko takie zestawienia . Nazywa się Szczególy podsumowania prowizji .Jest w nim nasz NIP i ich Nip. To taki dokument mogę wprowadzić do JPK?
Teraz wzięłam to zestawienie. Jest pozycja " data wypłaty" 30-10-2023 wykazana kwota prowizji i kwota po potraceniu.Ale tę kwotę przekazują nam na konto 31-10-2023
15> Nazywa się Szczególy podsumowania prowizji .Jest w nim nasz NIP i ich Nip. To taki dokument mogę wprowadzić do JPK? - na dokumencie do jpk musisz mieć podaną stawkę vat i kwotę naliczonego vat, datę powstania obowiązku podatkowego i datę wystawienia, bo te dane są wymagane do jpk, więc jak te dane uzupełnisz na tym zestawieniu to może być albo wystawic taką notę wewn. na jego podstawie.

16> dlatego moim zdaniem tu będzie dzień przesunięcia i prowizja za 31/10 potrącona w przelewie z 01/11 już będzie do jpk za 11
Oczywiście do kosztów kwoty wg zestawienia
Ell, dzięki Ci serdeczne. Ty to chyba nie śpisz.
Z tego wynika ,że wcześniej robilam żle. W stawiałam do JPK dokument "Podsumowanie prowizji" z datą ostatniego dnia miesiąca. Na tym dokumencie pisałam stawkę vat "zw".Nie oznaczalam jako WEW, traktując to jako fakturę.

Teraz zrobię tak,że na tym dokumencie od nich'Podsumowanie prowizji" napiszę przy każdej dacie datę zaplaty i kwotę prowizji. Na jego podstawie wystawię DOKUMENT WEWNĘTRZNY NR... z datą 31-10-2023 i tam wpiszę kwotę łączną prowizji za cały miesiąc. To wprowadzę do JPK , numer dokumentu i z oznaczeniem WEW.
CZY BĘDZIE DOBRZE?
Nie wiem co robić z tymi wcześniejszymi , czy robić korekty JPK? To będzie z 2 lata
Dzwonilam na infolonię KIS. Powiedziano mi ,że nie mogę prowizji rozliczać zbiorczo za cały miesiac a każdy dzień oddzielnie, bo obowiązek podatkowy powstaje w każdym dniu.
Jako datę zaplaty prowizji a tym samym obowiazku podatkowego mam uznać datę pobrania przez Worldline prowizji, nie ważne kiedy oni nam zaplacą należność z tyt.kart pomniejszonej o prowizję. W Worldline powiedziano mi,że pobierają prowizję np za 31-10-2023 już 31-10-2023 i przelew nam środków jest już generowany 31-10-2023 a pieniądze do nas przychodzą wiadomo na drugi dzień.
Z tego wniosek ,że muszę codziennie wystawiać dokument wewnętrzny na prowizję uznając datę 31-10-2023 jako datę obowiazku podatkowego. Ten dokument wewnętrzny wykazuję w JPk -nr dokumentu"brak" i kontrahent"brak" i oznaczam dokument jako WEW.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.