30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Urlop ojcowski dylemat

Witam. Mam dylemat i nie wiem kto ma rację.
Przysługuje 2 tygodnie,.czyli 14 dni wolnego. Pracodawca wypłacac wynagrodzenie liczy całe 14 dni *8 = 112 godzin, czy 10*8= 80 godzin (bo te 4 dni są w weekend i za to nie płaci)? Pracodawca mówi mi, że tylko należy mi się 80 godzin bo weekendy się nie wliczają.
"Pracodawca wypłacac wynagrodzenie" Ale to nie jest wynagrodzenie, to jest zasiłek macierzyński za okres urlopu ojcowskiego. Liczy się tak jak wszystkie inne zasiłki - dni kalendarzowe, nie dni robocze.
No i jeżeli pracodawca jest płatnikiem zasiłków to je wypłaca, ale przecież to nie on je finansuje.
Czyli łącznie 112 godzin mi się należy do wypłaty z tytułu ojcowskisgo tak?
NIE. 14 dni. Zasiłków się nie przelicza na godziny.
No dobra ale moja sprawa tak wygląda, że mam te 2 tygodnie urlopu i potem mam do przepracowania jeszcze wg grafiku 4 dniówki po 24 godziny. Norma godzin na etat w październiku 176 godzin. Jak ma to przeliczyć do wypłaty ?
Ja liczyłem to tak: 96 godzin pracy (4 x 24h) + 112 godzin zasiłku = 208 godzin - 176 norma = 32 godzin (czyli nadgodziny).
176-80=96 DO przepracowania
Czyli te 80 godzin faktycznie się liczy ojcowskiego tak?
Do czasu pracy 80h- dni urlopu 14
...dlaczego nie pisałeś od razu, że chodzi o godziny do przepracowania?
Tutaj pracodawca ma rację, do przepracowania masz 176 - 80 = 96 godzin.
Ciekawe JAK wyliczasz chorobowe............
Nie byłem nigdy jeszcze na chorobowym :D
Czyli jak mam grafik i mam wyrobić norme godzin to 80 godzin wychodzi ojcowski + 96 godzin muszę przepracować.
TAK
Czyli tak naprawdę te 2 tygodnie urlopu wnosi tyle, że mam mieć ciągiem wolne 14 dni jak tak zawnioskowałem i nie może mnie szef wtedy ściągnąć do pracy ale jeżeli to się przełoży na wypłatę to liczy się tak naprawdę tylko 80 godzin za 10 dni
Ojcowski 80h + 16h okolicznościowy= 96 godzin do wypłaty tak?
NIE, zasiłki są wypłacane za KAŻDY DZIEŃ KALENDARZOWY.
Z czasu pracy schodzi ci 80 godzin, (DNI PRACUJĄCE) DNI zasiłkowych masz 14dni
No ale co zyskam z tego .że zasiłku 14 dni skoro pracodawca zapłaci za 10 dni ? Sorry ale nie rozumiem tego ;/
Ja pierdzielę-my swoje TY swoje .......................pracodawca wypłaci ci za 14 dni urlopu ojcowskiego9 łącvznie soboty, niedziele)

z czasu pracy schodzi ci 80h - dni pracujące
Jeżeli masz urlop okolicznościowy tak jak piszesz to:
1) dostaniesz wynagrodzenie za czas przepracowany za 80 godzin,
2) dostaniesz wynagrodzenie za urlop okolicznościowy za 16 godzin,
3) dostaniesz zasiłek macierzyński za okres urlopu ojcowskiego za 14 dni kalendarzowych.

Jeżeli pracodawca jest płatnikiem zasiłków (zatrudniał >20 osób), to on wypłaci ci wszystko.
Jeżeli pracodawca nie jest płatnikiem zasiłków, to wypłaci ci za czas przepracowany i urlop okolicznościowy, a zasiłek otrzymasz z ZUS.
80h /8 = 10 dni a nie 14
Jaśniej już nie potrafię.
Ja wysiadam...................
Mmm-nie wiem jak TY ;)
Opadły mi już nie tylko ręce... ;)
;)))))))))))
No ale szef mi powiedział wprost, że nie liczy weekendów i dostanę kasę za 80 godzin i nie ważne że liczy się dni kalendarzowe
Przydał by sie pistolet co strzela po łączach :)
Jak mam stawkę 20 zł /h to dostanę za sam ojcowski 1600 zł tak?
Szef to może sobie gadać co mu ślina na język przyniesie, BO TO NIE JEST JEGO KOSZT. Przecież to nie on finansuje zasiłek.

NIE. Podstawę się liczy jak do chorobowego, z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc ojcowskiego.
No dobra to inaczej. Jak będę wypisywał listę obecności w pracy, żeby się mu norma zgadzała to mam wpisać ciągiem na liście urlop 14 dni czy mam pominąć weekendy ?
Podstawa do zasiłku chorobowego - twojego ojcowskiego liczona średnia z 12 m-cy dalej m-czne wyliczenie dzielimy przez 30 dni (zawsze, bez względu ile dni ma m-c) i mnożymy przez liczbę dni urlopu ojcowskiego tj. 14 dni, żadne 10 dni
Kim jesteś,że robisz listy obecności?

na liście obecności TO pracownik podpisuje swoją obecność w pracy a pracodawca zaznacza nieobecności
A to u was pracownicy wpisują jakiekolwiek nieobecności w listę?
Lista obecności, wszystkie 14 dni zaznaczasz z sobotami i niedzielami włącznie.
Wiadomo, że na liście obecności tylko wpisane pauza, bo Rodo, uzupełniasz później.
Co miesiąc szef każe robić listy obecności i wpisywać wg grafiku dni pracy na listę np 1.10 24h , 5.10 24h, 9.10 24 h itp. Powiedział mi, że ojcowski mam wpisać po 5 dni w tygodniu (,tylko dni robocze) łącznie 10 dni. Czyli 15.10 8h ojcowski, 16.10 8h ojcowski itd
Pracownik TEŻ u ciebie Kora46-sam wpisuje swoje nieobecności?
Czorny2503- KIM jesteś w firmie?
Okej, pytanie podstawowe - dlaczego nie pójdziesz tego tematu omówić z kadrową/księgową w firmie? Ogólnie osobą, która rozlicza wynagrodzenia?
Kom 37 pracownikiem ochrony. Szef każe uzupełniać listę obecności tak żeby były tylko te godziny na etat 176 w październiku a wszystko powyżej nie wpisywać bo są to nadgodziny i wypłaca na drugą umowę zlecenieb
Cyrk..................pracownik ochrony zajmuje się listami obecności? nie ma np kadr?
Najlepiej jak zgłosisz sie po otrzymaniu kasy , wtedy będzie można porównać czy jest prawidłowo naliczone
nieprawidłowo = pozostaje ci PIP

NIESTETY ALE TAK LICZĄ NIELICZNI tylko dni robocze
Kom 40. Szef każe robić listę obecności w każdym miesiącu i porem przyjeżdża po nią i daje do kadr. Ogólnie jest to obiekt chroniony przez ochronę i nie ma ciągle szefa tylko raz w miesiącu przyjeżdża
Chłopie odmówcie te umowy zlecenie - to jest chore
Kom 43 no toczy się już postępowanie sądowe za obchodzenie przepisów zusowskich.
Kom 43 no toczy się już postępowanie sądowe za obchodzenie przepisów zusowskich.
Się śmiejecie ale faktycznie jest bałagan w firmie i szef po swojemu przelicza i chce żeby byli wpisane tak jak chce i stąd moje dylematy ile powinienem otrzymać wynagrodzenia
SZEF sam nalicza płace?
Dlaczego NIE uciekasz od niego...............taki bałagan.................
Do kom. 36 - Wpisałam "potoczne" zaznaczasz, wiadomo,że to nie ten pracownik co się pyta, a ty dalej się "czepiasz". Dodam tylko, że nie wszędzie jest taki porządek w "firmie" jak byśmy sobie tego życzyli .
Dobra wpisze na tej liście obecności pod rząd 14 dni po 8h tego Ojcowskiego i zobaczę co powie. Pewnie się doczepi, że mam to zmienić tylko na dni robocze bo wg poprzednich list obecności nie pracujemy w weekendy przecież
Wiadomo,że to nie ten pracownik co się pyta- skąd TA wiedza?
Zawsze też na koniec miesiąca prosi o maila z przepracowaną ilością godzin to wpisze tak: 14 dni urlopu ojcowskiego (112 godzin) + 96 godzin pracy + 16 godzin urlopu okolicznościowego = łącznie 224 godzin - 176 norma = 48 h nadgodzin
Ale tego się tak nie liczy... W kom. 19 miałeś rozpisane. Ja się wyłączam z tematu, nie lubię mówić do ściany.
A skąd się wziął ten urlop okolicznościowy? Wnioskowałeś o udzielenie urlopu okolicznościowego czy tylko o urlop ojcowski?
Kom 54 wnioskowałem o 2 dni bo też się należy po urodzeniu dziecka
> 52
wpiszesz tak: 14 dni urlopu ojcowskiego -> 80 godzin z ewidencji czasu pracy

co innego wypłata zasiłku za 14 dni (nie liczymy w godzinach), co innego czas pracy, który był nalezny do przepracowania w okresie korzystania z ojcowskiego
A może jeszcze inaczej miałes pracować w okresie korzystania z ojcowskiego , wg grafiku ?
Kom. 57
Tzn myśmy się dogadali sami z współpracownikami co do grafiku i mam wolne wg grafiku łącznie 21 dni i wrócę i zrobię tylko 4 x 24h dniówki. I w ten okres szef kazał mi wpisać ten ojcowski i okolicznościowy+ tyle mam wpisać godzin na tą listę żeby była norma 176 h, a nie ponad normę. Resztę płaci osobno na drugą umowę
Skoro wszystko "dogadane" , to po co ta dyskusja ?
Witch. Czyli napiszę mu tak.

Ilość godzin przepracowanych w październiku 96h + 80 godzin urlopu ojcowskiego z ewidencji pracy + zasiłek za czas urlopu ojcowskiego 14 dni + 4 nocki + 16 godzin urlopu okolicznościowego. Łączna ilość godzin 192 -176 norma etat = 16 nadgodzin + zasiłek za 14 dni urlopu ojcowskiego
Kom 59 dogadanie między sobą a na listę muszę wpisać żeby dobrze wypłacił
Jak to wpiszesz w listę obecności, to akurat mniej istotne. Lista obecności to jest bardziej potrzebna do tego, żeby osoba odpowiedzialna na naliczanie wynagrodzeń wiedziała, jak je naliczyć i co wpisać do ewidencji czasu pracy. Jakie macie zasady jej podpisywania to powinien określać regulamin pracy.

Urlop ojcowski jest udzielany w dniach kalendarzowych. Będzie trwał 14 dni i za 14 dni zostanie ci naliczony zasiłek macierzyński. To jednak inna bajka i sprawa już osoby naliczającej zasiłek. Jednak te 14 dni kalendarzowych rozłoży się na 10 dni roboczych i 4 dni wolne. Zatem z czasu do przepracowania odejdzie ci 80 godzin (10 dni roboczych po 8h).

Urlop okolicznościowy możesz wziąć w dni, które są dla ciebie robocze, ale nie mogą się one pokrywać z urlopem ojcowskim. Za te dwa dni urlopu ojcowskiego powinieneś dostać wynagrodzenie stałe plus ewentualnie wynagrodzenie urlopowe. To będą 2 dni po 8h, czyli 16h.
Komentarz 61. dziękuję za wpis, przy "13-stym" jest normalny a nie jak....
Kora46 | 2023-10-13 09:24:04 | 86.***.***.170- nie chowaj się pod
Trzynatka13 | 2023-10-13 10:06:13 | 86.***.***.170
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.