ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zapomniałam zgłosić dziecko do ZUS, minęło więcej niż 30 dni

Zapomniałam zgłosić dziecko do ZUS. Minęły już 3 miesiące. Dziecko jest dopisane do ubezpieczenia w pracy ojca, ale zagranicą. I teraz mam pytanie, czy jeszcze da się dziecko zgłosić w polskim ZUSie. Jestem zatrudniona, pracodawcy podałam tylko PESEL dziecka po upływie 40 dni od urodzenia. Nie chcę z ZUSu pobierać zasiłku. Pracodawca zwrócił się z pytaniem, czy zrezygnowałbym z pracy, bo księgowa.tak jej doradziła.
Sytuacja kuriozalna, wiem. Nie znałam przepisów ale wychodzi na to, że mój pracodawca i jego księgowa też.
Zgłosić i już
"Pracodawca zwrócił się z pytaniem, czy zrezygnowałbym z pracy, bo księgowa.tak jej doradziła." ??? Nie rozumiem co masz na myśli.
Czy Ty nie poszłaś na macierzyński???
Szefowa poinformowała mnie telefonicznie, że księgowa mówiła jej, w związku z tym iż dziecko nie jest nadal zgłoszone, aby mnie zwolnić, gdyż jedyne co robi, to przepisuje co miesiąc moje dane (pewnie chodzi o wypełnianie rubryk ze składkami)

Dodam, iż po 40 dniach od urodzenia kazała, abym do ZUS dostarczyła oryginał aktu urodzenia. Na infolinii konsultanci byli zdziwieni. W końcu dodzwoniłam się do konkretnego oddziału z rejonu mojego zakładu pracy. Tam pracownicy byli zdziwieni.

Nie wiem, co mam zrobić. ZUS przyjmie jeszcze ten formularz ZCNA od mojego pracodawcy?
Dobra wola pracodawcy, że mnie nie zwolnił. Moją nieobecność traktuje jak macierzyński. Zasiłek pobieram z ubezpieczenia męża - za granicą jest trochę większy niż w Polsce
Ale o jakie zgłoszenie ci chodzi, o ubezpieczenie zdrowotne? O urlop macierzyński? Bo naprawdę tak opisujesz, że ja niczego nie jestem w stanie zrozumieć.
Zgłoszenie dziecka do ZUS = zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego. O innym ubezpieczeniu w ZUS dla dziecka przy zgłaszaniu przez pracodawcę nie słyszałam
Pewnie też, gdy dziecko będzie już zgłoszone w ZUS, to wtedy formalnie pracodawca może zgłosić mnie na urlop macierzyński. Chyba dobrze rozumuję
"Moją nieobecność traktuje jak macierzyński. Zasiłek pobieram z ubezpieczenia męża" - Jakim cudem zasiłek pobierasz z ubezpieczenia męża?
"Pewnie też, gdy dziecko będzie już zgłoszone w ZUS, to wtedy formalnie pracodawca może zgłosić mnie na urlop macierzyński." - Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
"Dobra wola pracodawcy, że mnie nie zwolnił." - No a jaką masz umowę, że uważasz, że to dobra wola pracodawcy? Na czas określony (i jeżeli tak to do kiedy), nieokreślony?
Jeżeli jesteś jeszcze tam zatrudniona i sama jesteś zgłoszona do ZUS (nie ważne, że wykazują Cię z zerami) to składasz wniosek o zgłoszenie członka rodziny do ZUS (do ubezpieczenia zdrowotnego) . Pracodawca na podstawie Twojego wniosku wypełnia i wysyła ZCNA (ale jak chcesz to możesz go już wypełnić) drogą elektroniczną. Nie wiem w czym problem...
"Nie chcę z ZUSu pobierać zasiłku." - ?
To wszystko co piszesz jest jakieś dziwne. Z tytułu urlopu macierzyńskiego należy Ci się zasiłek.
1W ZUS powiedzieli mi, że nie mogę złożyć wniosku o zgłoszenie dziecka do ubezpieczenia, że to pracodawca musi
2 Księgowa nie ma już ochoty tego załatwiać
3 dobra wola pracodawcy, bo przecież formalnie mu nie zgłosiłam urodzenia dziecka
4 nie mogę pobierać zasiłku macierzyńskiego w PL, bo mam zasiłek z pracy męża - za granicą jest on wyższy niż w PL i dodatkowo w tamtejszym urzędzie złożyłam zaświadczenie, że nie pobieram tego zasiłku w PL
1. Zgadza się.
2. Księgowa ma tylko złożyć ZCNA. To bardzo prosty druk do wypełnienia. Oczywiście Ty musisz w zakładzie pracy złożyć wniosek o zgłoszenie dziecka do ubezp. zdrowotnego.
3. No to jak usprawiedliwiłaś nieobecność? Jeżeli nie zgłosisz urodzenia dziecka i do pracy nie wracasz, to masz nieobecność nieusprawiedliwioną i faktycznie pracodawca może Cię zwolnić dyscyplinarnie.
4. Czy na pewno chodzi o zasiłek macierzyński, a nie jakieś inne świadczenie rodzinne?

"Dodam, iż po 40 dniach od urodzenia kazała, abym do ZUS dostarczyła oryginał aktu urodzenia." - To by wskazywało na to, że jakieś dokumenty pracodawca złożył dotyczące zasiłku mac. do ZUS. No, ale z tego co piszesz urodzenia
dziecka pracodawcy nie zgłosiłaś.
"w związku z tym iż dziecko nie jest nadal zgłoszone, aby mnie zwolnić" - pewnie chodzi o to, że nie zgłaszając faktu urodzenia dziecka nie usprawiedliwiłaś nieobecności, no a to może się skończyć dyscyplinarką. Faktycznie utrudniasz życie pracodawcy i księgowej, jeżeli to tak wygląda jak napisałem powyżej.
Ad. 2 istnieje jakiś wzór tego wniosku? Czy mam napisać podanie?
Ad. 3 Próbując uzyskać z ZUS potwierdzenie, że nie pobieram zasiłku macierzyńskiego, najpierw dostałam informację, na infolinii, że mam zwrócić się z tym do pracodawcy, a ten z kolei do ZUSu. Napisałam zatem do pracodawcy podanie z prośbą o takie zaświadczenie i z tym miał iść do ZUS, a ZUS dopiero wydałby zaświadczenie. Z racji odległości, wysłałam je pracodawcy pocztą. Miał na nim podaną tylko datę urodzenia dziecka. Zatem mógł uznać to za jakieś usprawiedliwienie. Oczywiście nic więcej z tym nie zrobił.
Ad. 4 tak, na pewno chodzi o zasiłek macierzyński. Zakład pracy wypłaca go mężowi pod warunkiem, że ja go nie pobieram w PL
Co do tego aktu urodzenia, przecież ZUS sam może uzyskać go z USC
Ad. 2. Znajdziesz w google taki wzór. Nie jest to wzór urzędowy, ale będzie pewnie to pomocne.
ad. 3. Z dniem urodzenia dziecka należy się pracownicy urlop macierzyński i z tego tytułu też zas. macierzyński. Wyslałaś pracodawcy informacji o urodzeniu dziecka, czyli na tej podstawie pewnie udzielił Tobie urlopu macierzyńskiego i złożył dokumenty do ZUS o zasiłek macierzyński. Zaświadczenia pewnie Ci on nie wystawi jeżeli nie jest uprawniony do wypłaty zasiłku. Takie zaświadczenie powinien w takim wypadku wystawić ZUS jeżeli faktycznie zasiłek nie jest wypłacany, bo w końcu to ZUS wie, czy zasilek wypłaca, a nie pracodawca, który do tego nie jest uprawniony (zakładam, że jest to firma zgłaszająca do ubezp. chor. do 20 osób).
kom. 17. To tak nie działa. ZUS nie występuje o akt urodzenia do USC. Musi go dostarczyć do ZUS, albo pracodawca albo pracownik. Przy czym jeżeli go dostarczysz do ZUS, to ZUS zapewne podejmie wypłatę zasiłku.
I jeszcze cytat z Gofina:
"Z zasiłku macierzyńskiego za okres przewidziany przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego z reguły korzysta ubezpieczona matka dziecka. Urlop ten należny jest bowiem pracownicy obligatoryjnie w związku z urodzeniem dziecka w okresie zatrudnienia. Co prawda ubezpieczona może zrezygnować z tego świadczenia, jednak wyłącznie na ustalonych przez ustawodawcę warunkach.
Rezygnacja matki dziecka z zasiłku macierzyńskiego może nastąpić po wykorzystaniu przez nią tego zasiłku za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie i to pod warunkiem, że o zasiłek macierzyński za niewykorzystany okres wystąpi ubezpieczony ojciec dziecka."
Dzięki wielkie za pomoc. Może uda mi się wreszcie ogarnąć kwestię zgłoszenia dziecka do ZUS do ubezpieczenia zdrowotnego
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.