Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. rolnik-przedsiębiorca przekazuje do KRUS informację o kwocie podatku dochodowego od przychodów z działalności gospodarczej za 2024 r. Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. powiadomienie ZUS o przychodach z działalności zarobkowej osób na świadczeniu przedemerytalnym. Uwaga: Do 31 maja 2025 r. - przekazanie pierwszej raty odpisów na ZFŚS Uwaga: Do 2 czerwca 2025 r. przedsiębiorca może złożyć do ZUS przez PUE/eZUS wniosek o zwrot nadpłaty składki zdrowotnej za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Korekta do ZUS pracownik nie ujęty w zestawie

Zrobiłam zestaw dokumentów korygujących 02112019 na podstawie wysłanych wcześniej . Muszę wysłać DRA oraz RCA za jednego pracownika, który nie był ujęty w zestawie. Jak to zrobić?
Usunąć wszystkich innych i zostawić tego jednego.
DRA zostawiam tak jak było, RSA usuwam. RCA usuwam wszystkich pracowników i dodaję pracownika tego co pominęłam. Tylko, że ręczne usuwanie jest trochę pracochłonne. Może jest inny sposób, albo ja coś źle robię.
Jest tam opcja: usuń powtarzające się pozycje.
Na zakładce dokumenty robocze? Ja tego nie widzę
Należy wejść w dokument RCA i:
Narzędzia - usuń powtarzające się pozycje raportu.
Moze sie okazac, ze zeby poprawnie zadziałało trzeba miec komplet rozliczeniowy za 11 2019,(komplet trzeba miec takze zeby wysylka korekty sie udała)
Za ten miesiac to trzeba kontakt z COT-zus, nie da sie go pobrac ot tak.

ewentualnie
zrobic sobie RCA 02112019 od zera czyli bedzie puste RCA i wystarczy dolaczyc tego brakujacego pracownika.
albo w otwartym RCA zaznaczyc wszystkich pracowników jednocześnie czyli zaznaczyc pierwszego na liscie pracownika i trzymasz Shift i klawsisz strzałka w dol i bedziesz miec zaznaczonych wielu i wtedy wystaczy jeden raz dac polecenie kasuj
albo w otwartym RCA zaznaczyc wszystkich przez skrot klawiszowy czyli kliknac jednoczesnie CTRL i A,wszyscy beda na niebiesko i i wtedy wystarczy tez jeden raz dac polecenie kasuj
Jak wchodzę w RCA to pojawiają mi się formularze RCA już z wszystkimi składkami za dany miesiąc. Nie mam narzędzi. Pracuję na PUE.
Zapomnialem o PUE, wszystko co pisalem dotyczyło Płatnka.
odnosnie PUE to nie mam pojecia, jak go uzywac, chociaz sadze, ze powinna byc opcja skasowac RCA stworzonego na podstawie wysłanych wcześniej i tworzyc nowe puste RCA.
ale nie wiem jak to zrobic, jesli tak sie da w ogole na PUE
Hmm, wydaje mi sie, ze poprzez PUE to dodajesz tego brakujacego, a reszty nie ruszac, system sam pominie powtarzające się pozycje. opieram sie na tym artykule
Jak informuje Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS, w korekcie dokumentów rozliczeniowych składanych poprzez PUE powinni być uwzględnieni wszyscy ubezpieczeni (również osoby, które były wcześniej poprawnie wykazane). Brakującą osobę należy podczas tworzenia korekty dodać w kreatorze obsługi rozliczenia. Przy weryfikacji dokumentów rzeczywiście pokaże się komunikat, że w komplecie korygującym znajdują się powtórzone raporty, jednak należy tę informację zatwierdzić i wysłać dokumenty, gdyż system przekaże tylko pozycje różniące się od złożonych uprzednio.
2 czesc atykulu
Podczas zatwierdzania dokumentów przed wysyłką pojawi się w związku z tym informacja: Zatwierdzenie
spowoduje ograniczenie dokumentów do wpisów wprowadzających zmiany względem poprzedniego kompletu rozliczeniowego.
Podsumowując: w omawianym przypadku prawidłowe będzie stworzenie kompletu dokumentów rozliczeniowych na PUE ZUS oraz zaakceptowanie komunikatu o błędzie (W komplecie korygującym znajdują się powtórzone raporty), a następnie zatwierdzenie i wysyłka tak stworzonego kompletu. System przekaże zaś jedynie te pozycje, które nie są powtórzone w stosunku do uprzednio złożonych dokumentów.
Również próbowałam zrobić puste RCE plus DRA, ale niestety wyskakiwały komunikaty, że brak raportów. Ostatecznie poświęciłam trochę czasu , pousuwałam wszystkich pracowników i dodałam brakującego. Przed wysyłką pojawiły się jakieś komunikaty, ale poszło. Odczekam parę dni i zadzwonię do ZUS czy wszystko jest dobrze. Strasznie nie lubię robić korekt!
Dziękuje za pomoc.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.