ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Orzeczenie o całkowitej niezdolności zamiast świadczenia rehablitacyjnego.

Witam,
Pracownik nie otrzymał świadczenia rehabilitacyjnego, orzeczono mu natomiast całkowitą niezdolność do pracy. Okres zasiłkowy 182 dni wyczerpie 19.08. Jaką można zastosować podstawę prawną do rozwiązania umowy o pracę, oprócz oczywiście porozumienia stron. Czy może to być art. 53 &1 pkt 1b kp (jest zatrudniony dłużej niż 6 m-cy) ?
Jeśli nie było badań kontrolnych to tylko porozumienie stron.
Całkowita niezdolność do pracy orzeczona przez orzecznika ZUS to nie zakaz pracy, nie jest więc podstawą do rozwiązania umowy o prace
A chcesz rozwiązać umowę bo?
Pracownik sam zasugerował, że nie będzie chciał kontynuować zatrudnienia ze względu na poważną chorobę, więc pewnie rozwiązanie nastąpi z jego inicjatywy na mocy porozumienia stron. Ale ewentualnie jakby do tego ostatecznie nie doszło, to czy mogę rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z art. 53 &1 pkt 1b?
To czy mogę rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z art. 53 &1 pkt 1b? - czytałaś/eś ten art. ? chyba NIE

jeżeli pracownik będzie chciał pracować kierujesz do LMP - zdolny=pracuje, niezdolny=zwalniasz
jeżeli pracownik NIE chce pracować TO sa, się zwalnia na mocy porozumienie stron - wypłacasz odprawę/ekwiwalent
Czyli rozumiem, że orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, że jest całkowicie niezdolny do pracy nie ma znaczenia w ocenie zdolności do pracy, tylko decyzja lekarza medycyny pracy, który, pomimo orzeczenia lekarza ZUS może wystawić zaświadczenie o zdolności do pracy? Dodam, że miałam informację z infolinii, że do LMP kieruję tylko, jak pracownik otrzyma częściową niezdolność, natomiast w przypadku orzeczenia o całkowitej niezdolności do pracy mogę wypowiedzieć pracownikowi umowę ( w normalnym trybie, z zachowaniem okresu wypowiedzenia), bez konieczności kierowania go do lekarza medycyny pracy. I nie wiem jak mam się do tego odnieść?
Informację z infolinii- jakiej? pani ci się przedstawiła ,masz na to kwit rozumie

jeżeli pracownik będzie chciał pracować kierujesz do LMP - zdolny=pracuje, niezdolny=zwalniasz
jeżeli pracownik NIE chce pracować TO sa, się zwalnia na mocy porozumienie stron - wypłacasz odprawę/ekwiwalent
Azme, nie zauważyłaś, że renciści normalnie pracują?
Mają tylko limity zarobkowania, na dokładkę na zachętę, by ich zatrudniać, pracodawca może starać się o częściową refundację ich wynagrodzeń ,
tak , o kontynuacji pracy rencisty decyduje sam pracownik, oraz lekarz MP .
a co do tej infolinii , to nie za bardzo wierzę :( To był ZUS czy PIP?
Oczywiście, że porada ustna, bez żadnych kwitów. Sama byłam zaskoczona tą interpretacją, a ponadto otrzymałam też info, że w tej sytuacji mogę rozwiązać z art. 53, dlatego też dopytuję, bo wcześniej rozumowałam to tak jak w Twojej odpowiedzi. Także dzięki za konkretne informacje.
Z własnego doświadczenia: pracownik z orzeczeniem od lekarza orzecznika ZUS o całkowitej niezdolności do pracy może zostać dopuszczony do pracy przez LMP.

Jeżeli taki pracownik nie chce pracować, to może wypowiedzieć umowę lub zainicjować rozwiązanie umowy za porozumieniem strony.

Jeżeli nic takiego nie zrobi, to pracodawca kieruje go do LMP. Na podstawie decyzji LMP dopuszcza go do pracy lub zwalnia. Gdyby pracownik nie chciał iść na badania do LMP, to można z nim wtedy rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z jego winy na podstawie art. 52 KP.
Komentarz 9: *eshabe
Dziękuję za potwierdzenie, a jeszcze dopytam: jak LMP orzeknie, że jest niezdolny do pracy, to wówczas możemy rozwiązać umowę ale z zachowaniem okresu wypowiedzenia ( w tym przypadku 3 miesięczny). Nie ma możliwości rozwiązania bez bez zachowania okresu wypowiedzenia z powodu utraty zdolności do pracy na dotychczasowym stanowiskiu?
ZA wypowiedzeniem / porozumienie stron=tyle
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.